PROGRAMACIÓ AGENDA ONDARA DESEMBRE 2023

Dijous 30 de novembre, Casa Cultura, 20
INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ Exposició de Pintura d’ADAMA, artistes de la Marina Alta Del 30 de novembre al 20 de desembre en horari de la Casa de Cultura
Divendres 1 de desembre, Casa de Cultura, 20.00h
PRESENTACIÓ Presentació del llibre «Notaflorismos» de Francisco Cejudo. Presentació a carrec d’Amparo Casado, Catedràtica de Literatura. Lectura compartida de poemes acompanyats a la guitarra per Concha Ballester i Joaquín Boscà
Diumenge 3 de desembre, Auditori Municipal, 19.30 hores
LLIURAMENT XXIII PREMIS OCELL CONCERT “Jove Big Band Sedajazz”
Divendres 8 de desembre, Casa de cultura, De 10 a 14 hores
ACTIVITAT FOMENT LECTOR “LECTURA STREET” Activitats dinàmiques per a xiquets i xiquetes al voltant dels llibres, la lectura i els escriptors/es: tallers, lectures teatralitzades, zona lectora, etc.
Dimecres 13 de desembre, Casa de cultura, 17.45h
L’HORA DE CONTELes Rodamons” presenten “Un regal reial”.
Dijous 14 de desembre, Casa de cultura, 19.30h
PRESENTACIÓ Presentació del llibre “Slowhand” a càrrec de l’autora Marta Barba, acompanyada per Christia Yves Lutand (cuiner del Bulli), que es de qui parla el llibre i el seu home, i els presentarà Sole Ballester i Evarist Miralles (Xef del Cavall Verd)
Divendres 15 de desembre, Casa de cultura, 20h
SABORS LITERARIS. Xocolate” Taller de Foment Lector, a càrrec d’Anna Moner Proposta per a gaudir de la literatura, descobrint en novel·les d’avui i de sempre, referències als sabors, evocacions que ens acosten al sentit del gust, que ens recorden i transmeten sensacions al paladar Places limitades. Inscripcions a la Casa de Cultura

Diumenge 17 de desembre, Auditori Municipal, 18.00 hores
TEATRE PER A TOTS ELS PÚBLICSMOMO i l’enigmàtic compàs del temps” amb Paula Llorens Basada en la novel·la Momo de Michael Ende. Els Éssers de Gris tenen la missió de robar el temps de les persones per a viure a costa d’elles. A més, són els amos de la Caixa d’Estalvis del Temps. Momo, una xiqueta que viu sola en les ruïnes d’un amfiteatre d’una gran ciutat, s’enfrontarà als Éssers de Gris per a rescatar als seus amics i la seua ciutat i retornar-los el temps perquè puguen viure feliços. La música en directe és part fonamental de l’espectacle.
Dimecres 20 de desembre, Casa de Cultura, 17.45h
L’HORA DEL CONTELlegim i compartim…” amb Mireia Bazu Places limitades. Inscripcions a la Casa de Cultura
Dissabte 23 de desembre, Auditori Municipal, 19h
MÚSICA Concert de Nadal a càrrec de la “Unió Musical d’Ondara”

LA REGIDORIA D’AGENDA 2030 PRESENTA LES CONCLUSIONS DEL I PLA MUNICIPAL DE RESPONSABILITAT SOCIAL D’ONDARA

120 persones han participat l’enquesta que conclou que la ciutadania d’Ondara valora positivament la qualitat de l’aire, de l’aigua o sanejaments del municipi, i negativament els serveis per a reciclar i l’accessibilitat de vies urbanes i edificis públics per a persones amb mobilitat reduïda

Ondara, 30.11.23. L’Ajuntament d’Ondara, a través de la Regidoria d’Agenda 2030, dirigida per Jordi Dominguis, ha presentat les conclusions del I Pla de Responsabilitat Social d’Ondara, que ha elaborat al llarg dels darrers mesos, comptant, entre altres vies d’informació, amb les enquestes realitzades a la ciutadania. La Regidoria d’Agenda 2030, amb l’objectiu de redactar aquest document, va realitzar una enquesta, durant els mesos de setembre i octubre de 2023, que forma part de la fase del Procés de Participació Ciutadana, en el marc de les actuacions del I Pla de Responsabilitat Social d’Ondara, que està Subvencionat per la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública. L’objectiu del Pla és crear un marc ètic que guie l’activitat política municipal, econòmica i social, «assumint un compromís més enllà de les normes imposades i aconseguint superar els objectius marcats; aquest compromís s’ha de materialitzar amb l’elaboració, redacció i posada en marxa del Pla de Responsabilitat», segons ha detallat Jordi Dominguis.

El I Pla d’Acció Municipal de Responsabilitat Social d’Ondara suposa el compromís de l’Ajuntament per poder fixar els objectius, i poder donar resposta a les demandes i necessitats de la societat local, i actuar de manera respectuosa amb les persones, el medi ambient i el món animal. Així, es presenten una sèrie de mesures concretes, tenint en compte els quatre àmbits d’actuació: Institucional, Associatiu, Personal i Empresarial-Comercial, per tal de promoure el Desenvolupament Sostenible del territori d’Ondara. El Pla municipal de Responsabilitat Social s’ha elaborat prenent com a marc d’actuació l’establit per les Nacions Unides, que inclou els 17 objectius a assolir al voltant dels principis socials i ambientals fonamentals.

L’enquesta prèvia realitzada a Ondara ha estat necessària per a valorar el grau d’implicació i coneixement que té la ciutadania d’Ondara pel que fa a la Responsabilitat Social i l’Agenda 2030. Segons ha detallat Jordi Dominguis, el perfil principal de les persones que han participat en l’enquesta ha sigut baró, de 35 a 45 anys, amb formació universitària, que resideix tot l’any a Ondara. Només un 45% coneix els objectius d’ODS. Un total de 120 persones han participat en el desenvolupament d’aquest document, que extrau com a conclusions, respecte al compliment dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), que la ciutadania d’Ondara valora positivament la qualitat de l’aire, de l’aigua o sanejaments del municipi, i en canvi valora negativament els serveis per a reciclar i l’accessibilitat de vies urbanes i edificis públics per a persones amb mobilitat reduïda. Segons les dades que s’extrauen de l’enquesta, la ciutadania considera que els col·lectius més protegits a Ondara són les dones, els xiquets/tes i els joves; i que els més desprotegits són les persones amb problemes de mobilitat, amb problemes mentals i els drogodependents.

El Pla conclou amb 49 accions a desenvolupar. Algunes ja s’estan implantant o en estudi de ser aplicades; i altres no s’han dut a terme però s’estudiarà la seua posada en marxa, de forma transversal, a través de la resta de departaments municipals, perquè aquest Pla de Responsabilitat s’entén com una ferramenta que implica a totes les altres regidories i àrees municipals, amb un termini d’aplicació que abastarà tota la legislatura (2023-2027). Entre les accions esmentades en el pla es troben, per exemple, realitzar un estudi sobre la gestió energètica als edificis municipals per reduir-ne el consum; renovar la senyalització per fer-la més inclusiva; crear i senyalitzar les Rutes Escolars per garantir la mobilitat segura de la població infantil; reconèixer i premiar les iniciatives i aportacions de les associacions locals per millorar la vida social i el benestar; constituir una Xarxa d’Ajuda Solidària al municipi, dirigida a persones grans que necessiten ajuda a l’hora de fer compres o fer qualsevol diligència personal; o crear un lloc general de venda solidària, per a persones que vulguen vendre productes solidaris i/o de segona mà; entre altres accions.

ONDARA PROPOSA AL PLE L’APROVACIÓ DE LA MOCIÓ PER A INSTAR A LA CONSELLERIA QUE PRENGA LES MESURES NECESSÀRIES PERQUÈ LA ITV DE LA COMARCA FUNCIONE ADEQUADAMENT DE MANERA IMMEDIATA

Ondara, 29.11.23. L’Ajuntament d’Ondara eleva al ple ordinari d’aquest dijous 30 de novembre la proposta de moció sobre el funcionament de la ITV de la comarca, ubicada a Ondara. En la moció (que ja ha estat aprovada prèviament pel ple de l’Ajuntament de Dénia) l’Ajuntament d’Ondara insta a la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme al fet que prenga les mesures necessàries perquè la ITV de la comarca funcione adequadament de manera immediata, i que es done trasllat de la moció als Ajuntaments de la comarca perquè puguen debatre i aprovar-la, unint esforços per a aconseguir urgentment aquest objectiu comú.

Segons es detalla en la moció que es presenta al ple, «fa temps que resulta molt complicat per als ciutadans de la comarca aconseguir una cita per a passar la ITV del seu vehicle, però en els últims mesos s’ha convertit en una cosa impossible». «Les persones amb menys capacitat econòmica mantenen el seu vehicle com poden, així com una gran majoria de professionals autònoms que a més han de passar el control cada sis mesos. Però a tots els resulta molt difícil aconseguir una cita per a passar la ITV del seu vehicle, havent d’acudir a altres estacions amb menys col·lapse fora de la comarca, la qual cosa suposa per a molts una pèrdua d’hores del seu treball». L’estació d’ITV d’Ondara no ofereix cites ni al novembre ni al desembre; ni per internet, ni per telèfon, ni físicament. Per a més endavant (mes de gener) tampoc hi ha cites disponibles ni opcions, la qual cosa suposa un caos per als usuaris del servei. Aquesta comarca necessita una Estació d’ITV que funcione, que es puguen aconseguir cites ràpidament, i per aquestes raons, presenten al ple de la corporació la moció per instar a la Conselleria a prendre mesures de manera immediata.

LA REGIDORIA D’EDUCACIÓ IMPARTEIX XERRADES ALS CENTRES EDUCATIUS D’ONDARA SOBRE “XARXES SOCIALS I ÚS DEL VALENCIÀ”

Ondara, 29.11.23. La Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Rosa Ana Marí, ha impulsat l’organització de diverses xerrades que s’han impartit als centres educatius de l’IES Xebic i CEIP Sanchis Guarner d’Ondara, amb l’alumnat de 6é de primària i 4at de l’ESO, amb la temàtica de «xarxes socials i ús del valencià». Per tal de difondre l’ús del valencià en les xarxes socials, així com per fomentar una utilització responsable d’aquestes xarxes entre l’alumnat, s’han realitzat 4 xerrades amb l’alumnat de 4at ESO (120 alumnes) i de 6é de Primària (88 alumnes) als centres educatius del municipi d’Ondara, els dies 6 i 27 de novembre, en horari lectiu.

Marta Meneu Borja (periodista i booktuber i amb “La prestatgeria de Marta”) ha creat un canal de recomanacions literàries en Youtube i es desplaça als centres educatius, recomanant a la població adolescent que utilitzen les xarxes amb coneixement; reflexionant al voltant dels avantatges i desavantatges de la utilització de les xarxes; donant recomanacions de canals en valencià, i animant a la població adolescent perquè utilitzen i donen suport a aquesta llengua en xarxes. Per la seva formació en Comunicació, especialment en Xarxes Socials, la seva experiència particular; l’èxit que té en xarxes, i la seva sensibilització per la utilització del valencià en internet, l’activitat ha estat molt ben acollida pels escolars, aconseguint un ambient cordial, motivador i participatiu, en el qual l’alumnat ha gaudit amb la seva presència, preguntant moltes coses i compartint les seves experiències en les xarxes.

Aquesta proposta ha estat organitzada conjuntament amb el departament de valencià de l’IES Xebic (Projecte Interdisciplinari Xarxes Socials i Pla Normalització Lingüística Centre) i el CEIP Sanchis Guarner (Projecte Bon Ús de les Tic i Pla Normalització Lingüística Centre).

REGIDORIA D’EDUCACIÓ * AJUNTAMENT D’ONDARA

ONDARA ELEVA A PLE L’APROVACIÓ DEL PROJECTE D’OBRA PER A LA CONSTRUCCIÓ DE LA CASA DE MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES

El projecte té un pressupost base de 997.700 euros i un termini d’execució de les obres de 14 mesos

Ondara, 29.11.23. Ondara dóna un pas més endavant per a la creació del nou edifici polivalent de música i art. L’Ajuntament d’Ondara celebra aquest dijous 30 de novembre el ple ordinari corresponent al mes de novembre, i, entre els punts de l’ordre del dia, destaca l’Aprovació del Projecte d’Obra: Construcció de la Casa de Música i Arts Escèniques. Pla Inversions I Financiació en Infraestructures Pla Provincial COYS 2020-2023. La Construcció de la casa de la musica i arts escèniques està subvencionada per la Diputació d’Alacant, i s’ubicarà en una parcel·la municipal de 1.160 m², en la zona urbana de Tossals, al carrer Enric Valor nº13; una parcel·la reservada per a l’ús dotacional docent. En ella es pretén alçar un edifici de dues plantes amb una superfície construïda total d’uns 530², amb la que es doblegarà l’espai de l’Aulari de Música, on actualment s’imparteixen les ensenyances musicals a Ondara.

En concret, al ple de novembre s’eleva l’aprovació del projecte de construcció de l’obra denominada «Construcció de la Casa de Música i Arts Escèniques», redactat per la Diputació Provincial d’Alacant (Àrea de Cooperació), amb un Pressupost base d’execució de 997.700 euros i un termini d’execució de les obres de 14 mesos. Aquest projecte se sotmetrà a informació pública pel període de vint dies mitjançant anunci en el tauler d’edictes, en la seu electrònica de l’Ajuntament i en el Butlletí Oficial de la Província d’Alacant. Cal esmentar que aquesta obra estarà subvencionada per la Diputació d’Alacant, dins del Pla Planifica, Pla d’Inversions i Finançament en Infraestructures de la província de l’Alacant.

Actualment existeix al municipi una instal·lació (Aulari de Música) que ofereix alguns dels usos que es pretenen en el nou edifici. Però la dita instal·lació ofereix problemes de funcionalitat tant per l’espai existent, com per la pròpia configuració de l’edifici que no s’ajusta a les necessitats. Per tant, la solució proposada pretén cobrir les necessitats existents quant a superfície i quant a programa i configuració de la instal·lació; sent un edifici que acollirà les escoles de música, teatre, agrupacions musicals, etc.

Quant al projecte, es pretén la construcció d’un edifici de 2 plantes que ocuparà únicament part de la parcel·la. Les condicions urbanístiques de la parcel·la permeten posteriors ampliacions. L’edifici estarà ordenat amb uns eixos de circulació nord-sud i est-oest. En el centre, i segons l’eix est-oest, se situarà una banda de comunicacions verticals amb l’escala i un gran ascensor per a poder pujar pianos i instruments de grans mides, i tots els espais servidors del Centre, com són els lavabos masculins, femenins i adaptats. Enfront dels lavabos es posarà una zona de taquilles i màquines vending, quedant així en una zona discreta i protegida. Així mateix, aquesta banda es repetirà en totes les plantes, la qual cosa ajudarà a ordenar l’edifici íntegrament. Aquesta banda es disposa en la zona nord de l’edifici, i en la zona sud es disposa el programa funcional pròpiament dit, amb el Hall, un despatx i un arxiu, i a continuació, un corredor nord-sud que comunicarà amb la futura cafeteria i que disposarà d’un magatzem gran i lavabos en el costat est, i dels ja mencionats arxiu, despatx i aula en el costat oest. El costat sud es completa amb un espai disponible per a albergar en ell una futura cantina. En la zona del Hall es deixarà preparat un pas que comunique amb les futures sales polivalents, situades en l’extrem nord de la parcel·la.

ONDARA CELEBRA PLE ORDINARI AQUEST DIJOUS 30 DE NOVEMBRE 2023

La sessió es podrà seguir en directe a temps real pel canal de YouTube de l’Ajuntament d’Ondara en l’enllaç següent:

https://www.youtube.com/c/ondara/live

Posteriorment, el ple es podrà visualitzar en el canal oficial de l’Ajuntament, disponible mitjançant l’enllaç:

https://www.youtube.com/user/OndaraOficial

Ondara, 28.11.23. L’Ajuntament d’Ondara celebra ple ordinari de la Corporació Municipal aquest dijous 30 de novembre de 2023 a les 20:30 hores. L’ordre del dia és el següent:

ORDRE DEL DIA

1.EXP. PLENS/2023/15. APROVACIÓ DE L’ACTA ANTERIOR (26 D’OCTUBRE DE 2023).

2.EXP. PLENS/2023/16. DECRETS DE L’ALCALDIA PRESIDÈNCIA I REGIDORIA DE CONTRACTACIÓ. DONAR COMPTE.

3.EXP. 2537/2023 MATÈRIA 4009. INFORME MOROSITAT I PMP

TERCER TRIMESTRAL 2023. DONAR COMPTE.

4. EXP. 2538/2023. MATÈRIA 4009. PRESSUPOST. EXECUCIÓ PRESSUPOST. DONAR COMPTE.

5. EXP 2227/2023. APROVACIÓ DE LA MODIFICACIÓ DE L’ORDENANÇA REGULADORA DE LA CONVIVÈNCIA CIUTADANA A L’ESPAI PÚBLIC D’ONDARA.

6. EXP. 2938/2023. MATÈRIA 4009. PRESSUPOST. RECONEIXEMENT EXTRAJUDICIAL DE CRÈDITS. APROVACIÓ.

7.EXP. 2976/2023. MATÈRIA 4009. PRESSUPOST GENERAL. MODIFICACIÓ DE CRÈDITS TRANSFERÈNCIES DE CRÈDIT. APROVACIÓ PROVISIONAL.

8.EXP. 2952/2023. ACTUACIONS PREPARATÒRIES. APROVACIÓ PROJECTE OBRA: CONSTRUCCIÓ DE LA CASA DE MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES. PLA INVERSIONS I FINANCIACIÓ EN INFRAESTRUCTURES PLA PROVINCIAL COYS 2020-2023.

9. EXP. 2945/2023. MATÈRIA. G0188. APROVACIÓ PLA TERRITORIAL MUNICIPAL D’EMERGÈNCIES PTME.

10.EXP. 2946/2023. MATÈRIA. G0188. APROVACIÓ PLA D’ACTUACIÓ MUNICIPAL FRONT AL RISC D’INCENDIS FORESTALS (PAM IF).

11. EXP. 2947/2023. MATÈRIA. G0188. APROVACIÓ PLA D’ACTUACIÓ MUNICIPAL FRONT AL RISC D’INUNDACIONS (PAM IN).

12.EXP. 2957/2023. APROVACIÓ PROVISIONAL DE LA MODIFICACIÓ DEL REGLAMENT DE RÈGIM INTERN DE L’ESCOLETA INFANTIL MUNICIPAL

13.EXP.2856/2023. MATÈRIA 1001.MOCIÓ PER A INSTAR A LA CONSELLERIA D’INNOVACIÓ, INDÚSTRIA, COMERÇ I TURISME AL FET QUE PRENGA LES MESURES NECESSÀRIES PERQUÈ LA ITV DE LA COMARCA FUNCIONE ADEQUADAMENT DE MANERA IMMEDIATA

14.EXP. PLENS/2023/16. INFORMES DE L’ALCALDIA PRESIDÈNCIA.

15.EXP. PLENS/2023/16. PRECS I PREGUNTES.

DES DE HUI 27 DE NOVEMBRE I FINS AL 14 DE DESEMBRE ES PODEN VOTAR LES 10 PROPOSTES D’INVERSIÓ PRESENTADES ALS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS 2023

Els Pressuposts Municipals d’Ondara 2023 contemplen 50.000 euros per a executar els projectes triats per la població, i les 10 propostes es poden votar, via telemàtica en https://participa.ondara.org/ , o de forma presencial en l’Espai Jove o Casa de Cultura

Ondara, 27.11.23. El Regidor de Participació Ciutadana d’Ondara, Miguel Gomis, ha anunciat que hui 27 de novembre comença el termini perquè la ciutadania d’Ondara vote per les 10 propostes validades com a projectes d’inversió per a ser executats a càrrec als pressupostos participatius 2023. Cal recordar que enguany, dins dels Pressuposts Municipals d’Ondara, es contempla una partida de 50.000 euros adscrita als projectes triats per part de la població d’Ondara. Les votacions es podran realitzar fins al 14 de desembre a les 15 hores. Segons ha informat Miguel Gomis, les 10 propostes es podran votar de manera telemàtica accedint al web https://participa.ondara.org/ a l’apartat “vota”, prèvia identificació amb les dades personals, o de manera presencial a les Oficines de pressupostos participatius (Casa de Cultura i Espai Jove) de dilluns a divendres de 17 a 19 hores amb identificació del DNI. També s’habilitarà un espai per poder votar presencialment al mercat ambulant els dimecres 29 de novembre i 13 de desembre.

Les 10 propostes que finalment opten a ser votades entre la ciutadania son les següents: (es pot conèixer més detalladament cada proposta al web https://participa.ondara.org/ a l’apartat “Consulta propostes”):

  1. Instal·lació il·luminació decorativa edificis públics: 4.000 €
  2. Canvi orientació actuals i noves pistes de pàdel : 50.000 €
  3. Coberta grades camp de futbol municipal: 27.000 €
  4. Millora acústica espai d’oci Espai Jove: 12.500 €
  5. Condicionament camí Pamis i Centre comercial: 47.500 €
  6. Cobert d’accés a l’escoleta infantil: 28.500 €
  7. Millora zona passeig d’arbres Ronda Generalitat: 50.000 €
  8. Millora parc de gossos a Tossals i nou parc de gossos: 27.000 €
  9. Instal·lació de piló retràctil a C/Carlos Arniches cap a C/Serra: 13.500 €
  10. Semàfors pedagògics zona peatonal IES Xebic: 9.500 €

D’altra banda, Miguel Gomis ha informat que s’han descartat les propostes següents: la Millora acústica del menjador del Sanchis Guarner i millores als patis dels centres educatius (denegades perquè es tracten d’actuacions al col·legis, que no són propietat de l’Ajuntament d’Ondara); el Parc infantil al parc dels Tossals (denegada, perquè està ja contemplada l’actuació dins de les ajudes de la Diputació d’Alacant de la convocatòria del Plan Planifica); i de la proposta presentada per a la coberta de les grades del camp de futbol i instal·lació d’aigua calenta als vestidors del mateix, només s’accepta la primera, perquè l’aigua calenta sanitària dels vestidors ja té prevista la seua execució per part de l’Ajuntament.

Cal tenir en compte que podran votar totes les persones des dels 16 anys (nascuts al 2007) empadronades a Ondara, i es poden votar una o diferents propostes d’inversió, sempre que la suma de la quantia de les diferents propostes no supere els 50.000 euros. En el cas que una persona supere amb la seua votació la quantia, només es computarà el vot a la proposta triada de major quantia. A més, tot i que només es pot votar una única vegada, en el cas que una mateixa persona realitze diferents votacions, només es computaran els vots de l’última votació realitzada. Les persones que voten telemàticament, caldrà s’identifiquen correctament a l’apartat de Dades personals per tal que l’Ajuntament puga comprovar d’ofici les dades facilitades, efectuant-se el recompte definitiu de les votacions tant telemàtiques com presencials davant del Secretari de l’Ajuntament d’Ondara i del Consell de Participació ciutadana d’Ondara.

El Regidor de Participació Ciutadana, Miguel Gomis, ha animat a la ciutadania a participar de les votacions, al mateix temps que ha agraït la implicació de la gent, per la quantitat de propostes rebudes per a aquesta convocatòria de Pressupostos Participatius. A més, ha destacat que aquest any s’ha simplificat el mètode de votació, per tal que es puga recollir una major participació també en aquesta 3a fase de la consulta ciutadana d’inversions. La 4a fase serà l’execució de les propostes, ja en 2024. El recompte de vots es farà en sessió pública i serà el plenari qui aprovarà definitivament les inversions votades perquè comencen a executar-se.

REGIDORIA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA * AJUNTAMENT D’ONDARA

ONDARA BATEGA CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Hui s’ha celebrat, a les portes de l’Ajuntament, l’acte institucional amb motiu del 25N, amb la performance «Bateguem contra la violència de gènere» amb la participació de l’alumnat de l’IES Xebic

Ondara, 24.11.23. Demà dissabte 25 de novembre es commemorarà el Dia Internacional per l’eliminació de les Violències contra les Dones, i des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Ondara, encapçalada per Nerea Mallol, s’han coordinat una sèrie d’activitats, al llarg de tota aquesta setmana, en col·laboració amb el departament de Joventut i els centres docents del municipi, per tal de fer un clam conjunt contra aquesta xacra. Campanya «violentòmetre» per mesurar la violència; conta contes; activitats de repulsa; performances «Bateguem contra la violència de gènere»; tallers; teatre; manifestació i xerrada, conformen les propostes per lluitar contra el masclisme, impulsades pel departament d’Igualtat d’Ondara i la Comissió d’Igualtat del municipi.

Hui divendres 24 de novembre s’ha celebrat, a les portes de l’Ajuntament, en la plaça del Convent, l’acte institucional amb motiu del 25N, amb la performance «Bateguem contra la violència de gènere» que ha comptat amb la participació de l’alumnat de l’IES Xebic. Representants polítics, treballadors municipals, estudiants de l’institut, i ciutadania en general, ha participat en aquest acte que ha començat amb la lectura del manifest institucional a càrrec de la Regidora d’Igualtat, Nerea Mallol, que ha detallat les xifres de violència masclista des de fa 20 anys, amb 1.237 víctimes mortals i 52 en el que portem d’enguany 2023, insistint en que «eradicar la violència de gènere és d’extrema urgència», i culminant amb les paraules «hui el poble d’Ondara alça la veu a una per rebutjar les violències masclistes i dir ben alt que continuarem lluitant, perquè ens volem iguals, perquè ens volem lliures però, sobretot, perquè ens volem vives».

A continuació, 23 alumnes de l’IES Xebic, xics i xiques, han anat eixint, portant una pancarta indicant l’any per un costat (des de 2003 fins a 2023), i el nombre de víctimes de violència masclista per l’altre, donant visibilitat a les 1.237 víctimes mortals per violència de gènere dels últims 20 anys, des de l’1 de gener de 2003 fins a arribar a enguany 2023, amb 52 dones assassinades en data de hui. Un gran llaç lila i un altre negre en terra emmarcaven aquestes xifres, i en col·locar-se tots junts, han alçat les lletres del lema «Ja n’hi ha prou. Seguim bategan». Mentre es duia a terme l’acte, la resta de l’alumnat interpretava els «batecs». En la performance també s’ha oferit una actuació musical amb violí i piano a càrrec de dues alumnes, i una parella d’estudiants, xica i xic, ha fet una intervenció detallant el que és la violència masclista. En l’acte s’ha guardat un minut de silenci per totes les víctimes de la violència masclista.

Abans, des de les 11 hores, ha tingut lloc la mateixa activitat «Bateguem contra la violència de gènere» amb l’alumnat del CEIP Sanchis Guarner i la col·laboració de l’alumnat del PFQB de l’Ajuntament d’Ondara. L’alumnat de primària ha fet una intervenció, posant cors de color lila a la Font de la Carxofa. Les activitats emmarcades en el 25N continuaran aquesta vesprada de 16 a 20 hores, en la Casa de Cultura i la Plaça major, amb els tallers «El color de la igualtat» per a xiquetes i xiquets al voltant de les dones en la història, igualtat i rols de gènere (finançat a càrrec del Pla Corresponsables). Ja demà dissabte 25 de novembre tindrà lloc a l’Espai Jove d’Ondara el taller de grafiti «Contra la violència de gènere, no et ralles!» amb la participació de l’artista urbà i grafiter Tardor, i a les 20 hores se celebrarà a gata de Gorgos la manifestació comarcal «25N contra totes les violències masclistes. Ara més que mai!», organitzada pels col·lectius feministes de la Marina Alta. El diumenge 26 de novembre a les 19 hores s’oferirà a l’Auditori Municipal d’Ondara «Dona sola»; un monòleg de l’obra de Dario Fo interpretada per Maria José Pedro, veïna d’Ondara, sota la direcció de Rosa Catalán. Els actes am motiu del 25N culminaran el pròxim dijous 30 de novembre a les 17 hores amb una xerrada per a les famílies, a l’IES Xebic: «Com acompanyar la sexualitat en la infància i l’adolescència», a càrrec del SJASS (Servei Jove d’Atenció a les sexualitats).

REGIDORIA D’IGUALTAT * AJUNTAMENT D’ONDARA

L’AJUNTAMENT D’ONDARA FOMENTA L’ACCÉS DE TOTS ELS XIQUETS/ES ESCOLARITZATS A ONDARA DES D’INFANTIL FINS ALS 15 ANYS A LA FIRA D’ATRACCIONS EN EL SEU ÚLTIM CAP DE SETMANA

Des del departament de Joventut es distribuiran tiquets de descomptes a l’alumnat de 3 a 15 anys per obtindre preus reduïts (2 euros) en aquest darrer cap de setmana de les atraccions

Ondara, 23.11.23. Ondara viu aquest cap de setmana del 25 i 26 de novembre el tercer i últim cap de setmana de la Fira d’Atraccions, emmarcada en la “Fira de Fires, des de 1690”, organitzada pel departament de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament d’Ondara, dirigit per Raquel Mengual. La Fira d’atraccions romandrà al carrer Nacions Sense Estat fins al diumenge 26 de novembre. Una novetat de la fira d’enguany és que també obrirà el divendres 24 de novembre de vesprada; de 18 a 22 hores. Quant la resta de dies d’obertura, serà dissabte de 17 a 24 hores, i diumenge d’11 a 14 hores i de 17 a 21 hores.

Amb l’objectiu de facilitar l’accés de la infància i adolescència a la fira d’atraccions, cada xiquet/a escolaritzat a Ondara, des d’Infantil fins als 15 anys (nascuts al 2008) rebrà, per part de l’Ajuntament d’Ondara, tres tiquets descompte per a les atraccions de la fira d’aquest cap de setmana (del 24 al 26 de novembre). Presentant el tiquet facilitat per l’Ajuntament d’Ondara, només caldrà abonar l’import de 2 euros a les atraccions, obtenint així un descompte que facilitarà l’accés de tots els xiquets i xiquetes a les atraccions de la fira. Els tiquets no són acumulables en una mateixa atracció; s’han d’utilitzar en diferents atraccions, i qualsevol tiquet sospitós de no ser original, serà considerat nul i no es podrà utilitzar. Tots els tiquets donats per l’Ajuntament, i per tant, considerats originals, van encunyats amb un doble segell. Els tiquets es poden utilitzar des del divendres 24 al diumenge 26 a les atraccions de la fira.

Els tiquets per a l’alumnat d’infantil i primària es repartiran demà divendres 24 de novembre als respectius centres educatius (Marjals i Sanchis Guarner). Els que cursen des de 1er d’ESO i fins als 15 anys, hauran de recollir els tiquets demà divendres a l’Espai Jove des de les 14:30 fins les 20:30 hores.

REGIDORIA DE PROMOCIÓ ECONÒMICA * REGIDORIA INFÀNCIA, ADOLESCÈNCIA I JOVENTUT * AJUNTAMENT D’ONDARA

ONDARA CONVOCA SUBVENCIONS DESTINADES A MINIMITZAR L’IMPACTE ECONÒMIC PROVOCAT PER LA INVASIÓ A UCRAÏNA A LES PIMES, MICROPIMES, AUTÒNOMS I PROFESSIONALS LOCALS

  • Les ajudes estan finançades per la Diputació Provincial d’Alacant amb 118.709 euros, sent l’ajuda màxima a percebre de 8.000 euros
  • Les sol·licituds es poden presentar fins al 7 de desembre per seu electrònica

Ondara, 22.11.23. L’Ajuntament d’Ondara ha convocat les bases per a regular la concessió d’ajudes dirigides a pimes, micropimes, autònoms, que tinguen el seu domicili fiscal a Ondara; a fi de minimitzar l’impacte que està suposant per a elles la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, com a mesura d’injecció econòmica per a contrarestar els efectes que les Pimes estan patint per la pujada indiscriminada dels preus, els costs d’explotació i els tipus d’interès. La quantia de les subvencions a concedir ascendeix a un import total de 118.709,00 euros que es finançaran procedents d’una subvenció de l’Excma. Diputació d’Alacant. L’ajuda màxima podrà arribar els 8.000,00 euros per sol·licitant. Les sol·licituds es podran presentar per seu electrònica de l’Ajuntament d’Ondara fins al 7 de desembre 2023.

Podran ser beneficiaris de les ajudes les persones físiques o jurídiques, legalment constituïdes que, sent persona autònoma, professional, col·lectius subjectes a mutualitats, microempresa o Pime, tinguen domicili fiscal en el terme municipal d’Ondara. Hauran de trobar-se en situació d’alta, en el Règim Especial de la Seguretat Social de treballadors Autònoms o mútua professional corresponent, com en Hisenda en data la presentació de la sol·licitud d’ajuda, i trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries amb la Hisenda estatal, Ajuntament d’Ondara i amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Tenen la consideració de concepte subvencionable les despeses corrents següents que hagen sigut abonades en el període comprés entre l’1 de juliol de 2022 i el 30 de juny de 2023: la quota d’autònom; el lloguer mensual del local de negoci, junt amb el contracte de lloguer; i el 50% de les despeses d’energia elèctrica, gas i carburants necessaris per al funcionament i afectes directament el negoci. Els conceptes subvencionables es justificaran mitjançant factures o documents de valor probatori equivalent,i amb la documentació acreditativa del pagament. No s’admetran com a justificants de gastos els albarans, les notes d’entrega, tiquets de caixa, justificants de TPV, ni factures proforma. L’IVA i la resta d’imposts i taxes no són conceptes subvencionables. No podran presentar-se com a justificació aquelles factures o documents que s’hagen presentat per a la justificació de subvencions anteriorment concedides. Per a poder beneficiar-se d’aquestes ajudes, les empreses han de complir el requisit que la mitjana de rendiments nets dels mesos pels quals es vaja a sol·licitar l’ajuda (compresos entre l’1 de juliol de 2022 i el 30 de juny de 2023), siga igual o inferior a la mitjana de rendiments obtinguts en els mateixos mesos durant l’anualitat 2021.

Les sol·licituds es presentaran a través de la seu electrònica de l’Ajuntament d’Ondara en imprès normalitzat de sol·licitud, disponible en la web municipal web municipal https://ondara.sedelectronica.es/ El termini de presentació de sol·licituds serà de 10 dies hàbils a partir de l’endemà a la publicació de la convocatòria en el BOP d’Alacant. Ha sigut publicada hui dimecres 22 de novembre, per tant, el termini per a presentar les sol·licituds serà fins al pròxim 7 de desembre de 2023. El text complet de la convocatòria pot consultar-se en la Base de Dades Nacionals de Subvencions:

https://www.infosubvenciones.es/bdnstrans/GE/es/convocatoria/727115