ONDARA BATEGA CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Hui s’ha celebrat, a les portes de l’Ajuntament, l’acte institucional amb motiu del 25N, amb la performance «Bateguem contra la violència de gènere» amb la participació de l’alumnat de l’IES Xebic

Ondara, 24.11.23. Demà dissabte 25 de novembre es commemorarà el Dia Internacional per l’eliminació de les Violències contra les Dones, i des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Ondara, encapçalada per Nerea Mallol, s’han coordinat una sèrie d’activitats, al llarg de tota aquesta setmana, en col·laboració amb el departament de Joventut i els centres docents del municipi, per tal de fer un clam conjunt contra aquesta xacra. Campanya «violentòmetre» per mesurar la violència; conta contes; activitats de repulsa; performances «Bateguem contra la violència de gènere»; tallers; teatre; manifestació i xerrada, conformen les propostes per lluitar contra el masclisme, impulsades pel departament d’Igualtat d’Ondara i la Comissió d’Igualtat del municipi.

Hui divendres 24 de novembre s’ha celebrat, a les portes de l’Ajuntament, en la plaça del Convent, l’acte institucional amb motiu del 25N, amb la performance «Bateguem contra la violència de gènere» que ha comptat amb la participació de l’alumnat de l’IES Xebic. Representants polítics, treballadors municipals, estudiants de l’institut, i ciutadania en general, ha participat en aquest acte que ha començat amb la lectura del manifest institucional a càrrec de la Regidora d’Igualtat, Nerea Mallol, que ha detallat les xifres de violència masclista des de fa 20 anys, amb 1.237 víctimes mortals i 52 en el que portem d’enguany 2023, insistint en que «eradicar la violència de gènere és d’extrema urgència», i culminant amb les paraules «hui el poble d’Ondara alça la veu a una per rebutjar les violències masclistes i dir ben alt que continuarem lluitant, perquè ens volem iguals, perquè ens volem lliures però, sobretot, perquè ens volem vives».

A continuació, 23 alumnes de l’IES Xebic, xics i xiques, han anat eixint, portant una pancarta indicant l’any per un costat (des de 2003 fins a 2023), i el nombre de víctimes de violència masclista per l’altre, donant visibilitat a les 1.237 víctimes mortals per violència de gènere dels últims 20 anys, des de l’1 de gener de 2003 fins a arribar a enguany 2023, amb 52 dones assassinades en data de hui. Un gran llaç lila i un altre negre en terra emmarcaven aquestes xifres, i en col·locar-se tots junts, han alçat les lletres del lema «Ja n’hi ha prou. Seguim bategan». Mentre es duia a terme l’acte, la resta de l’alumnat interpretava els «batecs». En la performance també s’ha oferit una actuació musical amb violí i piano a càrrec de dues alumnes, i una parella d’estudiants, xica i xic, ha fet una intervenció detallant el que és la violència masclista. En l’acte s’ha guardat un minut de silenci per totes les víctimes de la violència masclista.

Abans, des de les 11 hores, ha tingut lloc la mateixa activitat «Bateguem contra la violència de gènere» amb l’alumnat del CEIP Sanchis Guarner i la col·laboració de l’alumnat del PFQB de l’Ajuntament d’Ondara. L’alumnat de primària ha fet una intervenció, posant cors de color lila a la Font de la Carxofa. Les activitats emmarcades en el 25N continuaran aquesta vesprada de 16 a 20 hores, en la Casa de Cultura i la Plaça major, amb els tallers «El color de la igualtat» per a xiquetes i xiquets al voltant de les dones en la història, igualtat i rols de gènere (finançat a càrrec del Pla Corresponsables). Ja demà dissabte 25 de novembre tindrà lloc a l’Espai Jove d’Ondara el taller de grafiti «Contra la violència de gènere, no et ralles!» amb la participació de l’artista urbà i grafiter Tardor, i a les 20 hores se celebrarà a gata de Gorgos la manifestació comarcal «25N contra totes les violències masclistes. Ara més que mai!», organitzada pels col·lectius feministes de la Marina Alta. El diumenge 26 de novembre a les 19 hores s’oferirà a l’Auditori Municipal d’Ondara «Dona sola»; un monòleg de l’obra de Dario Fo interpretada per Maria José Pedro, veïna d’Ondara, sota la direcció de Rosa Catalán. Els actes am motiu del 25N culminaran el pròxim dijous 30 de novembre a les 17 hores amb una xerrada per a les famílies, a l’IES Xebic: «Com acompanyar la sexualitat en la infància i l’adolescència», a càrrec del SJASS (Servei Jove d’Atenció a les sexualitats).

REGIDORIA D’IGUALTAT * AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Ajuntament.