AQUEST MARÇ 2022, CONTINUA LA “CULTURA SEGURA” EN ONDARA, LA JOIA DE LA CULTURA

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel Mengual, ha donat a conèixer l’agenda cultural d’Ondara per aquest mes de març de 2022, sempre amb els preceptius protocols de seguretat, en la Casa de Cultura, el Prado, i l’Auditori Municipal, dins del projecte «La Joia de la Cultura» per a oferir «cultura segura».

Per motius de seguretat i aforament, per als actes culturals d’Ondara caldrà reservar l’entrada a la Casa de Cultura d’Ondara o en la web de gestió d’esdeveniments locals: www.agendaondara.es .

L’avanç de la programació cultural d’Ondara per al mes de gener de 2022 és el següent :

PROGRAMACIÓ CULTURAL MARÇ 2022

Dimecres, 2

18h – Casa de Cultura

L’Hora del Conte

“El pirata pata xula” a càrrec de Sole Mulet

Dissabte, 5

20h – Auditori

TEATRE I AUDIOVISUAL

“XAFARDERAS” a càrrec de l’Associació “Teamorfosis”

Un reconeixement i posta en valor dels nostres llavadors, llocs emblemàtics on tantes hores han passat les nostress avanTpassades.

Organitza: Regidoria de Patrimoni

Diumenge, 6

19h – Casa Cultura

CICLE DE MÚSICA DE CAMBRA

“5FANBRASS” format per Marc Belmonte, Juan Miguel Bas, Adrià Tomàs, Felipe Fuertes i José Andrés Bolufer

Dimecres, 9

18h – Casa de Cultura

L’HORA DEL CONTE

“La rateta boniqueta” a càrrec de Valeria Mengual

Del 10 al 31, Casa de Cultura

EXPOSICIÓ

“UNIVERSO FRIDA” de l’artista PACO CHIKA

Inauguració: Dijous 10 a les 20h

Visites: Horari Casa de Cultura

Divendres 11

20h – Casa Cultura

PRESENTACIÓ LLIBRE

“Lugar de Residencia” de Francisco Cejudo

Dissabte, 12

20h – Casa Cultura

INA MARTÍ I AITANA FERRER presenten “PARAULES DE DONA”

Un espectacle que vol homenatjar i donar visibilitat a la poesia escrita per dones de diferents llocs i èpoques. L´amor, la vida, la societat, la política, la mort, la por… contades des de la feminitat tan sovint feta silenci

Diumenge, 13

19h – Auditori

TEATRE

“Construcciones y Reformes” a càrrec de “Toma uno”

Una història de dones que es replantegen les seves necessitats: reformar, construir, reparar i fins i tot renovar les seves vides….

Dimecres, 16

18h – Casa Cultura

L’HORA DEL CONTE

«Jo no he sigut” a càrrec de Ainhoa Bonet

“La fruita és meua” a càrrec de Juan Portero

Alumnes del 1er Cicle d’Educació Infantil de l’IES Xebic

Diumenge, 20

19h – Prado

CICLE DE MÚSICA DE CAMBRA

“CONNECTA PERCUSSIÓ” amb els músics Carlos Mulet i Adrià Ribes

Dimecres, 23

18h – CASA CULTURA

L’HORA DEL CONTE

“Conte d’Igualtat” per Irene Roselló

Divendres, 25

20.00h – Casa de Cultura

PRESENTACIÓ

“Nits de tinta” a càrrec de Jake Abbot

La història de les nostres pesqueres

Dissabte, 26

19.30h – Auditori

CONCERT DE PRIMAVERA

“Música als pobles” a càrrec de la Unió Musical d’Ondara

Diumenge, 27

18.30h – Auditori

TEATRE MUSICAL. PÚBLIC FAMILIAR

“AMIGO FRANKIE” a càrrec de “J.M. Gestió Teatral

Dimecres, 30

19h – Casa de Cultura

L’Hora del Conte

“Les Rodamons” presenta “Matilda”

ENTRADA GRATUÏTA

Per motius de seguretat i aforament cal reservar l’entrada a la Casa de Cultura o www.agendaondara.es

REGIDORIA DE CULTURA * AJUNTAMENT D’ONDARA

#Ondara

#CulturaSegura

L’EQUIP INFANTIL DE L’ESCOLA MUNICIPAL DE PILOTA D’ONDARA, CAMPIÓ AUTONÒMIC DE GALOTXA JECV

Ondara, 28.02.22. L’Escola Municipal de Pilota d’Ondara, coordinada per Juanma Garrido i entrenada per Arnau Oliver i Raül Blasco, va participar aquest passat diumenge 27 de febrer a les finals autonòmiques de Galotxa dels XL Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana, organitzades per la Federació de Pilota Valenciana, i celebrades al Carrer Municipal d’Aldaia i al carrer de pilota de Borbotó (València).

L’Escola Municipal de Pilota d’Ondara havia aconseguit classificar l’equip infantil, en guanyar la fase provincial. Ahir a Borbotó, l’equip infantil d’Ondara, integrat per Arnau Mas, José Miguel Sastre, Dani Serra i Íker Costa, va aconseguir, en primer lloc, guanyar la primera semifinal contra l’equip de Moixent, i a continuació va jugar la final per l’or autonòmic contra Meliana A. En una final molt ajustada, que es va decidir en l’últim joc (després de portar un tanteig de 20-20 val-val) finalment l’equip d’Ondara va aconseguir el punt decisiu i es va alçar com a campió autonòmic de la seua categoria en la modalitat Galotxa, guanyant 25-20.

La Regidora d’Esports d’Ondara, Mar Chesa, ha donat l’enhorabona als integrants de l’Escola Municipal de Pilota d’Ondara pels seus èxits autonòmics.

QUADRE D’HONOR GALOTXA

BENJAMÍ

1º Beniarbeig-El Verger

2º Vinalesa

3º Almenara

4º Meliana

ALEVÍ

1º Massamagrell

2º Meliana A

3º Sella-Relleu

4º Castelló

INFANTIL

1º Ondara

2º Meliana A

3º Moixent

4º Vila-real

CADET

1º Massamagrell

2º Algímia d’Alfara

3º Beniarbeig-El Verger

4º Vila-real

JUVENIL

1º Massamagrell

2º Moixent

3º Vila-real

4º Beniarbeig-El Verger

L’ESPAI JOVE D’ONDARA OBRI LES SEUES PORTES

l’Espai Jove d’Ondara va obrir el divendres les seues portes amb una visita institucional per a les associacions i col·lectius locals

En el seu primer mes de funcionament, han passat a conèixer l’Espai Jove 500 persones

Ondara, 28.02.22. L’Ajuntament d’Ondara va oferir divendres passat 25 de febrer una visita institucional, amb una jornada de portes obertes dirigida a les associacions i col·lectius locals, per a presentar oficialment el flamant Espai Jove d’Ondara, que va obrir les seues portes fa un mes en l’edifici ubicat al carrer Picasso. En el seu primer mes d’obertura, han passat per les seues instal·lacions 500 joves per a conèixer de primera mà tot el que l’Espai Jove els pot oferir.

En la presentació de la visita institucional de divendres passat, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va exposar davant dels assistents el projecte de l’Espai Jove, que des de l’Equip de Govern consideraven prioritari per a un sector de la població de 12 a 30 anys (a què va dirigit aquest espai municipal). José Ramiro va agrair la seua contribució a tots els que han fet possible la consecució d’aquest objectiu, i en especial a la família Miralles (propietària de l’immoble que s’ha transformat en Espai Jove) per la seua predisposició per a arribar a un acord que ha permès a l’Ajuntament realitzar aquestes obres per a convertir-ho en un espai municipal per a la gent jove. Ramiro va exposar que des de l’arribada de l’Equip de Govern al govern municipal d’Ondara, tenien clar que “feia falta impulsar polítiques de joventut per al sector de la població de 12 a 30 anys”, i que per a això feia falta “personal, espai i pressupost”. Assegurant que “en data de hui tenim aquestes tres coses”; l’Espai Jove ja en funcionament; personal, amb dos tècnics de Joventut (Pedro i Mari) als que des de l’1 de març se sumarà una nova incorporació; i pressupost per a Joventut.

Del disseny de l’edifici, l’Alcalde va recalcar que “els que van a usar-ho, són els que ho han dissenyat”; de fet, “es van fer 200 enquestes a joves de 12 a 30 anys perquè digueren què volien en eixe espai (oci, musical, formació, multiusos..)” així que “l’Espai Jove s’ha fet per ells i per a ells”. També va aprofitar l’Alcalde per a recordar que “s’ha lluitat perquè fora un edifici de gran qualitat amb el preu que corresponia, i no pagar de més”. Cal recordar respecte d’això, que les obres de l’Espai Jove es van recepcionar el passat mes d’octubre de 2021, després que la Junta de Govern Local acordara abonar la modificació del projecte de l’Espai Jove segons el que ha determinat la direcció facultativa de l’obra per import de 63.244,29 euros (IVA inclòs), però no la quantitat de 230.509,29 euros que havia al·legat l’empresa contractista com a valoració de les obres executades no previstes en el projecte inicial. José Ramiro va asseverar respecte d’això que l’Ajuntament d’Ondara no pagaria ni un euro més d’allò que s’havia previst per la Direcció Facultativa per les obres de l’Espai Jove, i així ha sigut.

La visita a l’edifici va recórrer les diferents dependències que alberguen les quatre plantes, i va ser guiada pel personal tècnic (Pedro i Mari), del Centre d’Informació Juvenil. L’Espai Jove consta d’aula de formació i estudi, racó musical i espais de trobada, zona jocs, treballs en grup i sala multifuncions, així com un espai en la planta baixa amb màquines de begudes i menjar. Els tècnics van realitzar una introducció dels projectes que es pretenen portar endavant en les diferents vessants de dinamització per a edats de 12 a 30 anys. Des de l’equip d’arquitectes de l’estudi A-35 (encarregats del projecte), l’arquitecte local Borja Costa, com a redactor del projecte, va detallar el procés dut a terme des de 2018 per a integrar la nova infraestructura en l’entorn per a “dignificar l’entrada oest del nucli urbà”, fent-ho compatible amb criteris d’eficiència energètica i funcionalitat en la distribució interior.

L’Espai Jove consta de 3 plantes més la zona de terrassa. El nucli de l’immoble acull les zones d’escales, ascensor i lavabos, i vertebra tot l’edifici, amb les seues tres plantes que donen a l’exterior (tot l’edifici és completament accessible, amb ascensor i lavabos adaptats). La planta baixa compta amb zona de vestíbul, informació, i despatxos, entre altres dependències. La primera planta es dedica a l’oci; una planta diàfana amb diversos elements per al joc, l’animació i l’oci dels joves (racó musical, àrea de videoconsola i televisió, billar, futbolí, taula de pin-pon, taules amb jocs…). La segona planta es dedica a la formació, amb aula, sala d’estudi i treball, ordinadors, zona diàfana per a la realització de classes i activitats (l’Espai Jove té servei de préstec dins de l’edifici de tablets i ordinadors per a consulta i treball ). També s’ha adequat la zona de terrassa per a poder disposar d’ella. Destaca en el projecte la importància de l’eficiència energètica en l’edifici; amb finestres amb lamel·les orientables per a aprofitar la llum solar, i finestres obertes per tot l’immoble l’orientació de les quals permetrà la creació de corrents d’aire per a prescindir de l’aire condicionat (en la mesura que siga possible). Respecte a la imatge exterior de l’Espai jove, totes les obertures exteriors s’han realitzat en diferents tonalitats verds per a integrar visualment l’edifici en l’entorn en què s’ubica (vistes a Segària, l’Assut…) sent una transició de l’espai verd exterior a l’interior de l’immoble. L’Espai jove compta així mateix amb aïllament acústic. L’Espai jove té amb una superfície total de 790 m² (inclou planta baixa, 1a planta, 2a planta i terrassa superior).

LA COMISSIÓ D’IGUALTAT D’ONDARA VA OFERIR AHIR LA XERRADA “CICLE ACTIVA – CICLE MENSTRUAL I RENDIMENT ESPORTIU FEMENÍ”

Ondara, 25.02.22. Ahir dijous 24 de febrer, es va celebrar una nova xerrada organitzada per la Comissió d’Igualtat d’Ondara a la Casa de Cultura. En aquesta ocasió es van abordar en profunditat els efectes i símptomes del cicle menstrual i com afecta el rendiment femení, especialment en esportistes.

Les persones assistents van poder resoldre els seus dubtes al voltant d’aquest tema amb Carlos Cabrera, entrenador personal i membre d’Endurance i Nuttraining, que va explicar les fases del cicle i com els entrenaments s’han d’adaptar a cadascuna d’elles.

També va desenvolupar com han de ser tant el tipus de preparació, com l’ajust en la càrrega d’entrenament en funció de les fases del cicle menstrual.

La Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual, va agrair al ponent la seua participació i va destacar la importància de l’estudi del cicle menstrual i la seua afecció en tots els àmbits de la vida de les dones, recordant, tal i com va indicar Carlos, que un terç de la vida de les dones es passa menstruant.

*COMISSIÓ D’IGUALTAT*

*REGIDORIA D’IGUALTAT AJUNTAMENT D’ONDARA*

EL PLE D’ONDARA APROVA PER UNANIMITAT LA PROPOSTA PER A DEMANAR MILLORA DE SERVEIS A LES ENTITATS BANCÀRIES

Ondara, 25.02.22. El ple celebrat ahir en l’Ajuntament d’Ondara va condemnar rotundament els atacs bèl·lics i va rebutjar la guerra armada iniciada per Rússia a Ucraïna, si bé no va ser votada en la sessió la moció urgent sobre aquest tema presentada pel grup Ciutadans. Amb el rebuig i la condemna unànime de tots els grups municipals (PSPV, PP, Compromís i Ciutadans) a la guerra, es va preferir elevar el pròxim ple una moció conjunta i consensuada per totes les forces polítiques sobre aquesta qüestió, a manera de Declaració institucional de l’Ajuntament d’Ondara.

En un altre ordre d’assumptes, el ple ordinari d’ahir va aprovar per unanimitat la proposta defesa per la Regidora d’Hisenda, Raquel López, a través de la qual, l’Ajuntament d’Ondara sol·licita a les entitats bancàries la millora dels serveis per a la ciutadania en general i per a les persones majors i amb diversitat funcional el particular. Les moció va acordar les peticions següents:

Instar a aquestes entitats a què oferisquen atenció personalitzada en finestreta durant l’horari que les oficines estiguen obertes al públic, per a facilitar una atenció més comprensible a la ciutadania i, en particular, a la gent major i a persones amb diversitat funcional

Que aquestes entitats no cobren comissions per conceptes derivats del servei d’atenció a les persones que no tenen les habilitats per a poder fer, de forma autònoma, les diferents gestions en els caixers automàtics

Que s’aplique un tarifació social en l’aplicació de comissions, en funció de les característiques de cada client.

Que els productes financers que s’oferisquen per part d’aquestes entitats als clients siguen transparents i comprensibles.

Promoure la instal·lació de caixers automàtics en les zones o barris que queden més lluny de l’abast de les oficines d’aquestes entitats, perquè les persones que visquen puguen fer els tràmits més bàsics (molt especialment després del progressiu tancament de sucursals)

Que els poders públics competents legislen i regulen una normativa bancària més justa i solidària, especialment per a les persones més vulnerables

Instar a la Generalitat i a la Federació Valenciana de Municipis a la posada en marxa d’un pla de servei rural financer en aquelles entitats locals que no disposen d’una oficina bancària ni atenció presencial que incloga la reactivació del servei bancari en les poblacions que s’han quedat sense ell així com tallers i formació d’alfabetització digital dirigits a l’eradicació de la bretxa digital rural.

Traslladar aquest acord als bancs amb seu a Ondara, a l’Associació Espanyola de Banca, a la Generalitat , als grups parlamentaris dels Corts, a la Federació Valenciana de Municipis i Síndic de Greugues.

En el ple es va aprovar per unanimitat la Moció Declaració Institucional 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, signada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies; així com també la Proposta d’Abolició de la Prostitució, amb la que es va acordar instar el Govern d’Espanya que elabore una Llei de Tràfic d’èssers humans amb finalitats d’explotació sexual que tinga com a objectiu l’abolició de la prostitució al nostre país, i impulsar en el marc de les competències autonòmiques/municipals mesures de sensibilització i formació sobre la vulneració de Drets Humans que suposa el tràfic d’èssers humans amb finalitats d’explotació sexual i a favor de l’abolició de la prostitució. Ambdues mocions van ser presentades per la Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual.

Per unanimitat també va ser aprovada la compatibilitat de dos funcionaris de l’Ajuntament d’Ondara perquè col·laboren en la secretaria de la Macma. També per unanimitat, va eixir avant la petició d’ajudes de l’IVACE d’estalvi energètic en els sistemes d’enllumenat públic, per a una obra de substitució de l’enllumenat VSAP per LED en el nucli urbà d’Ondara.

D’altra banda, el ple de febrer va aprovar, amb els vots a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís i del PP, i l’abstenció de Ciutadans, iniciar l’expedient per a la Implantació del Sistema Dinàmic d’Adquisició (SDA) per a Subministraments a l’Ajuntament d’Ondara, quedant acreditat en la Memòria Justificativa formulada per la Regidoria d’Hisenda, que la implantació d’aquest sistema de contractació del subministraments més habituals és la forma “més idònia i eficient de dur a terme les contractacions més ordinàries i freqüents de l’Ajuntament”. Després d’aquesta aprovació, es redactaran el plecs de clàusules administratives particulars que han de regir la implantació del SDA. La implantació del sistema dinàmic d’adquisició per a subministraments a l’Ajuntament d’Ondara inclourà les categories següents: combustibles; materials de construcció per a obres i reparacions; materials de llanterneria, ferreteria i pintures; material elèctric; reposats parc mòbil; mobiliari; EPIS, vestuari i calçat per a personal d’obres, serveis i policia local; maquinaria agrícola, material de manteniment, parcs i jardins, plantes ornamentals i de jardineria; productes de neteja; lloguers instal·lacions esdeveniments, equips de so i carrosses; aigua; material esportiu (inclou trofeus); marxandatge, regals i altres articles diversos; material d’oficina; llibres, cartelleria i fullets; material i equips d’informàtica; equipament parcs infantils; i maquinaria industrial. L’aprovació es realitzarà per 1 any, prorrogable anualment per altres 3 més, i el valor estimat del contracte és de 467.500 euros (anuals); 1.870.000 euros (total 4 anys).

En l’apartat econòmic, es va aprovar de forma provisional amb el vot en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana. Segons va explicar l’Alcalde, José Ramiro, es tracta de l’adaptació de l’ordenança “tipus” de SUMA a l’Ajuntament d’Ondara, després de la sentència del Tribunal Constitucional tombant l’impost de plusvàlua (que provoca una important minva en els ingressos dels Ajuntaments). També en l’àmbit econòmic, el PP i Ciutadans es van abstenir en la revisió d’ofici de l’acord de la Junta de Govern de l’1 d’octubre; i en el cas del punt del reconeixement extrajudicial de crèdits, el PP i Ciutadans van votar en contra del reparo d’intervenció d’una relació de factures. Al que l’Alcalde va matisar que estaven votant en contra de pagar als proveïdors.

Nota premsa Ciutadans Ondara: CIUTADANS ONDARA, VOTA EN CONTRA D’UNA NOVA FASE DE L’IVACE, PEL CANSAMENT DE VEÏNS I EMPRESARIS

**Nota premsa Ciutadans Ondara**

CIUTADANS ONDARA, VOTA EN CONTRA D’UNA NOVA FASE DE L’IVACE, PEL CANSAMENT DE VEÏNS I EMPRESARIS

“Ja està bé d’obres en l’Avinguda d’Alacant, la gent està farta li ha indicat en el Ple, Joan Costa, regidor de Cs al Sr Alcalde d’Ondara, Jose Ramiro.

Ondara, divendres 25 de febrer 2022. El portaveu de Ciutadans Ondara, Joan Costa Soler ha assegurat que en el passat Ple Municipal “que Ciutadans mai s’havia posicionat en contra d’una sol·licitar una subvenció, des que forma part de l’Ajuntament, vinguera d’on vinguera, sempre que afavorir a Ondara” . Ha assenyalat també l’edil taronja, que, “des de l’any 2018 els veïns i empresaris de l’Avinguda Alacant estan patint una obres vergonyoses i inútils, amb una inversió de més de 800.000€ entre les dues fases, *Marjals i Avinguda Alacant i que es quede “el carrer sense pena ni glòria”. El despropòsit és general en la zona, amb irregularitats en tots els tipus de senyalització, amb problemes de pàrquing per a clients i d’accés per a vehicles industrials, canvis de sentit, etc. “Molts veïns i empresaris s’estan posicionant en contra de les obres realitzades fins hui”, explica Joan Costa.

Per aqueix motiu, Joan Costa ha explicat que “ara, en el cas d’aprovació de les ajudes de l’IVACE abans de finalitzar l’any 2022, tenim l’Avinguda Alacant de nou potes enlaire, amb canvis d’asfaltat, aparcaments de bicis i patinets elèctrics, senyalització horitzontal i vertical… en definitiva, un sense fi de “millores” que si acaben com han fet fins ara, el municipi no millorarà, sinó que empitjorarà”.

En aquest sentit, el portaveu de Ciutadans Ondara ha afirmat que “li hem traslladat a José Ramiro, que en principi només li quedaria per a poder fer obres aquest any entrant, ja que l’any vinent amb les Eleccions Municipals molt a la vora, aqueix treball es trasllade a altres gestors interessats en el bé d’Ondara”

———————————————————————————————————————-

CIUDADANOS ONDARA, VOTA EN CONTRA DE UNA NUEVA FASE DEL IVACE, POR EL HARTAZGO DE VECINOS Y EMPRESARIOS

“Ya está bien de obras en la Avenida de Alicante, la gente está harta” le ha indicado en el Pleno, Joan Costa, concejal de Cs al Sr Alcalde de Ondara, Jose Ramiro.

Ondara, viernes 25 de febrero 2022. El portavoz de Ciudadanos Ondara, Joan Costa Soler ha asegurado que en el pasado Pleno Municipal “que Ciudadanos nunca se había posicionado en contra de una solicitar una subvención, desde que forma parte del Ayuntamiento, viniese de donde viniese, siempre que favoreciera a Ondara” . Ha señalado también el edil naranja, que, “desde el año 2018 los vecinos y empresarios de la Avenida Alicante están sufriendo una obras vergonzosas e inútiles, con una inversión de más de 800.000€ entre las dos fases, Marjals y Avenida Alicante y que se quede “la calle sin pena ni gloria”. El despropósito es general en la zona, con irregularidades en todos los tipos de señalización, con problemas de parking para clientes y de acceso para vehículos industriales, cambios de sentido, etc. “Muchos vecinos y empresarios se están posicionando en contra de las obras realizadas hasta la fecha”, explica Joan Costa.

Por ese motivo, Joan Costa ha explicado que “ahora, en el caso de aprobación de las ayudas del IVACE antes de finalizar el año 2022, tenemos la Avenida Alicante de nuevo patas arriba, con cambios de asfaltado, aparcamientos de bicis y patinetes eléctricos, señalización horizontal y vertical… en definitiva, un sin fin de “mejoras” que si acaban como han hecho hasta ahora, el municipio no va a mejorar, sino que va a empeorar”.

En este sentido, el portavoz de Ciudadanos Ondara ha afirmado que “le hemos trasladado a José Ramiro, que en principio sólo le quedaría para poder gestionar este año entrante, ya que el próximo año con las Elecciones Municipales a la vuelta de la esquina, ese trabajo se traslade a otros gestores mejores e interesados en el bien de Ondara”

**Nota premsa Ciutadans Ondara**

LES FASES I I II DE L’IVACE PROPICIEN L’ALTA DE 40 NOUS NEGOCIS EN LES ÀREES DE POLÍGONS D’ONDARA ENFRONT DE 19 BAIXES D’EMPRESES, TENINT EN COMPTE QUE S’HA VISCUT UNA PANDÈMIA DE 2 ANYS

El ple d’Ondara aprova, amb el vot en contra de PP i Ciutadans, la sol·licitud d’ajudes per valor de 400.000 euros a l’IVACE per a la fase III de millora de l’Avinguda d’Alacant i àrea Marjals, i polígon Marjals 5-6-7 en 2022

Ondara, 25.02.22. L’Ajuntament d’Ondara va aprovar ahir en el ple ordinari de febrer, amb el vot a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís, i en contra de PP i de Ciutadans, la sol·licitud de subvenció a la Generalitat Valenciana (IVACE – Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), per a les obres de Millora de les condicions d’Àrea Marjals i Avinguda d’Alacant (Fase III) i projecte de millores en el polígon industrial Marjals 5-6-7, Fase III. Amb aquesta petició, segons ha avançat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, “l’Ajuntament d’Ondara vol comptar amb els recursos necessaris per a impulsar i completar la tercera fase de les obres de millora dels polígons i àrees industrials”, la primera fase de la qual es va executar en 2019, i la segona en 2021, amb fons de l’IVACE, en l’Avinguda d’Alacant i Sector Marjals 5, 6 i 7, amb “un gran èxit a l’hora de potenciar la competitivitat de les zones de polígons d’Ondara”.

El que es va aprovar no és el projecte, sinó la sol·licitud de subvenció per a emprendre les accions descrites en la Memòria tècnica de millora, modernització i dotació d’infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics 2022, de millora de les condicions de l’àrea Marjals i Avinguda d’Alacant Fase III, i del polígon industrial Marjals 5-6-7 (Fase III), per a sufragar un projecte previst per a realitzar-se en la present anualitat 2022. La millora de les condicions de Marjals i Av. Alacant (Fase III) té un pressupost estimat de 199.015 euros. Destaca la millora viària consistent en la renovació de l’asfaltat de la via; la instal·lació del CCTV (circuit tancat TV) connectat amb la Policia Local per a la vigilància en el Polígon (en la fase II es va realitzar la instal·lació en el parc comercial); la millora en la mobilitat urbana (adequació de carril bici i aparcaments per a bicicletes i patinets elèctrics); la millora de la xarxa contra incendis mitjançant la instal·lació d’hidrants; la millora de la zona verda del polígon i la senyalització horitzontal i vertical i directori d’empreses. Quant al projecte de la fase III de millora de Marjals 5, 6 i 7, està pressupostat en 198.485 euros, i consisteix en millores en la mobilitat urbana (adequació i habilitació d’aparcaments per a bicicletes i patinets elèctrics); la millora en l’enllumenat públic amb la instal·lació de lluminàries energèticament eficients; la millora de la zona verda del polígon, amb creació de zones biosaludables i instal·lació d’elements de regeneració paisatgística i ambiental, i el directori d’empreses i serveis existents en el polígon.

Ambdós grups de l’oposició van votar en contra de la sol·licitud d’aquesta subvenció que ascendeix a quasi 400.000 euros per a la tercera fase de l’IVACE. Des del PP, el seu portaveu, Álex Hernández, va indicar que no estaven d’acord amb les obres de l’Avinguda d’Alacant; que havien parlat amb veïns i empresaris del carrer, i la gent tenia ganes que es deixe de fer obres en eixe carrer; no volien que es continuara amb aquestes actuacions. També va reconèixer que hi havia coses que sí que els agradava de la memòria i que haurien votat a favor si no estiguera involucrada l’Avinguda d’Alacant. Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Joan Costa, va argumentar el seu vot en contra de la sol·licitud de subvenció també motivat per l’Avinguda d’Alacant, dient que “es porta fent obra des de 2018”, que “eren molts anys amb molèsties per les obres”, i que per això no podien votar a favor. També es va preguntar si “no feien falta altres subvencions a Ondara, que tot ha de ser Avinguda d’Alacant?”. Joan Costa va reprendre al govern local, dient que “en la primera fase ja vos vau enganyar”; que havien parlat amb la gent que viu allí i era “un desastre”.

Respecte d’això, l’Alcalde va explicar que les ajudes de l’IVACE són exclusives per als polígons i per això es destinen a aquestes àrees (no podent-se emprar en altres), i va recalcar que l’oposició, amb el seu vot en contra, el que feia era renunciar a 400.000 euros en ajudes; i que era “un error no voler que Ondara tinga eixa quantia per a millorar el seu polígon”. Respecte a les “molèsties” que puguen causar les obres, va reconèixer que totes les obres poden ser molestes, però en veure el resultat, “compensa”. En aquest sentit, va assegurar que les xifres avalen i recolzen les actuacions que s’han realitzat emmarcades en els plans IVACE I i II. De fet, segons les dades del departament d’Activitats Econòmiques, tal com va explicar l’Alcalde, José Ramiro, “les fases I i II de l’IVACE, lluny d’afectar negativament les empreses dels polígons industrials d’Ondara, han propiciat la creació d’empreses noves en plena pandèmia, ja que des de 2018 (data d’inici dels plans IVACE) fins a 2022, s’han donat d’alta un total de 40 nous negocis en aquestes àrees (Marjals i Avinguda d’Alacant i polígon industrial Marjals 5-6-7), enfront de 19 baixes d’empreses existents en aquest mateix període de temps, en el que cal tenir en compte que hem patit una pandèmia de dos anys per enmig”. Les obres impulsades per a millorar els polígons industrials sufragades per l’IVACE “s’han constatat així com un important motor econòmic per al municipi d’Ondara en plena època covid”, va assegurar Ramiro. Per zones, destaca especialment que, en el cas del Sector Marjals 5, 6 i 7, entre 2018 i el que portem de 2022, s’han donat d’alta un total de 21 nous negocis (a més de 6 noves activitats econòmiques previstes per a implantar-se enguany, entre elles un hotel i un casino), enfront d’únicament 3 baixes en aquest període. Per la seua banda, en l’Àrea Marjals i Avinguda d’Alacant, hi ha hagut 19 noves altes i 16 baixes (dades en què no cal oblidar l’afectació de la pandèmia en l’àmbit empresarial, durant 2020 i 2021).

EL DILLUNS 7 DE MARÇ DE 2022, NOVA DONACIÓ DE SANG AL CENTRE SOCIAL TRINI REYES D’ONDARA

Ondara, 24.02.22. El dilluns dia 7 de març de 2022 es realitzarà una nova donació de sang a Ondara, serà en horari de 17 a 20:30 hores. La donació se celebrarà al Centre Social Trini Reyes d’Ondara, segons ha confirmat la Regidora de Sanitat d’Ondara, Mª Carmen Velázquez. En la donació se seguiran totes les mesures i protocols de seguretat necessaris. Als donants se’ls atendrà amb totes les garanties del protocol en prevenció de covid-19.

Des de la Regidoria de Sanitat s’anima a la població d’Ondara i de pobles veïns a donar sang en un moment en que és tan necessari, i es recalca la importància de donar sang, sobretot en aquests moments, perquè a més d’haver-hi poques reserves, un donatiu salva 3 vides.

El Centre de Transfusió continua necessitant a hores d’ara més entrada de sang, ja que s’està necessitant enviar més unitats de sang als hospitals.

REGIDORIA DE SANITAT * AJUNTAMENT D’ONDARA

ONDARA INCLOU AL PLE DE FEBRER LA PROPOSTA PER A SOL·LICITAR A LES ENTITATS BANCÀRIES LA MILLORA DELS SERVEIS PER A LA CIUTADANIA EN GENERAL, I PER A LA GENT MAJOR I AMB DIVERSITAT FUNCIONAL EN PARTICULAR

Ondara, 23.02.22. L’Ajuntament d’Ondara eleva demà a aprovació en el ple ordinari de febrer una proposta per a sol·licitar a les entitats bancàries i altres organismes la millora dels serveis per a la ciutadania en general, i per a la gent major i amb diversitat funcional en particular.

Segons s’explica en la moció que es presenta al ple, «en els últims temps la prestació i la qualitat dels serveis bancaris presencials a la població s’han reduït de forma extraordinària. Un procés que s’ha vist agreujat per la digitalització, les fusions i també per la pandèmia, amb la implantació de la cita prèvia, les limitacions d’accés a les oficines i les restriccions d’horaris d’atenció. Aquesta és una situació que afecta la població en general, però sobretot, als col·lectius de persones majors i amb diversitat funcional, que veuen els seus drets vulnerats per la manca d’una atenció específica que els ajude a exercir-los de forma adequada i segura. Amb aquest fenomen es posa de manifest una notable manca d’ètica per part d’aquestes entitats, amb l’abandonament de serveis i l’aplicació de quotes abusives. Sense dubtes, estem davant d’una situació de maltractament als col·lectius més vulnerables i, en definitiva, a la població en general».

És evident, (segons indica la moció) i el debat respecte a com s’ha d’actuar està obert al carrer, que «el servei que ofereixen els bancs a les seues clienteles ha empitjorat al llarg dels darrers anys. Amb la fusió de les entitats bancàries, s’ha anat reduint l’oferta, creant un escenari en què hi ha menys competència, el qual ha propiciat que els bancs tinguen molta més capacitat d’imposar les seues condicions als usuaris, despersonalitzant el servei d’atenció al client. La digitalització i les fusions han provocat el tancament de sucursals, obligant la ciutadania a fer desplaçaments més llargs. Les conseqüències de la pandèmia han provocat una limitació d’horaris de l’atenció al públic i la derivació cap a la cita prèvia i els gestors. La banca en línia i la reducció de personal obliga els usuaris a operar a través dels caixers automàtics, del telèfon mòbil i de l’ordinador. Aquest fet, que afecta a tots els ciutadans, té una major afectació a les persones d’edat avançada (que no estan acostumades a utilitzar les noves tecnologies) o a les persones amb diversitat funcional. I, darrere d’aquesta situació ens trobem amb l’abús de les entitats que, lluny de facilitar l’accés als seus serveis per part d’aquests usuaris, els requereixen condicions per tal d’atendre les seues necessitats que van lligades al cobrament de comissions pel manteniment dels comptes corrents o per treure diners en efectiu, a més del fet que les llibretes, que normalment representen l’única manera en què aquestes persones poden visualitzar la situació dels seus estalvis, van desapareixent de l’oferta de productes disponibles a les entitats, de vegades obligant-los a substituir-les per targetes de crèdit deixant sense cobrir el dret bàsic a la informació per part del client».

«L’atenció individualitzada i de qualitat, la formació en drets bancaris, la detecció de problemes específics en el cas de cada client, han de ser les premisses a partir de les quals el sector atenga les necessitats de la seua clientela, especialment, en els casos en què aquesta patisca el risc de no poder exercir els seus drets com a consumidor per situacions concretes de vulnerabilitat. Si les entitats bancàries, per si mateixes, no són capaces de trobar i implementar iniciatives que es puguen alinear amb els criteris i valors de la Responsabilitat Social, hauran de ser les administracions públiques, com a garants dels drets de la ciutadania i en la seua representació, qui assegure l’assumpció d’aquests compromisos de manera reguladora».

Per tot allò, es proposa al Plenari de l’Ajuntament d’Ondara l’aprovació dels acords següents: instar a aquestes entitats a què oferisquen atenció personalitzada en finestreta durant l’horari que les oficines estiguen obertes al públic, per tal de facilitar una atenció més comprensible a la ciutadania i, en particular, a la gent major i a persones amb diversitat funcional; que aquestes entitats no cobren comissions per conceptes derivats del servei d’atenció a les persones que no tenen les habilitats per poder fer, de forma autònoma, les diferents gestions en els caixers automàtics i que s’aplique una tarifació social en l’aplicació de comissions, en funció de les característiques de cada client; que els productes financers que s’oferisquen per part d’aquestes entitats als clients siguen transparents i comprensibles; promoure la instal·lació de caixers automàtics a les zones o barris de la ciutat que queden més lluny de l’abast de les oficines d’aquestes entitats, per tal que les persones que hi visquen puguen fer els tràmits més bàsics (molt especialment després del progressiu tancament de sucursals); que els poders públics competents legislen i regulen una normativa bancària més justa i solidària, especialment per a les persones més vulnerables; instar a la Generalitat Valenciana i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies a la posada en marxa d’un pla de servei rural financer en aquelles entitats locals que no disposen d’una oficina bancària ni atenció presencial (que incloga: la reactivació del servei bancari en les poblacions que no tingueren cap mena de servei financer, basat en paràmetres de responsabilitat social, ètica bancària i compromís amb el territori, tallers i formació d’alfabetització digital adreçats a la disminució i eradicació de la bretxa digital rural en la Comunitat Valenciana); i per últim, traslladar aquest acord a les Direccions Generals dels bancs amb seu al municipi d’Ondara, a l’Associació Espanyola de Banca, així com al Consell de la Generalitat, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i al Síndic de Greuges.

ONDARA ELEVA A PLE LA SOL·LICITUD D’AJUDES A L’IVACE PER A LA FASE III DE MILLORA DE L’AVINGUDA D’ALACANT I ÀREA MARJALS, I POLÍGON MARJALS 5-6-7 EN 2022

L’objectiu del projecte és completar les actuacions I i II, realitzades en 2018-2019, i 2021, que van ser sufragada per l’Ivace

Ondara, 22.02.22. L’Ajuntament d’Ondara celebra aquest dijous 24 de febrer 2022 ple ordinari, i entre els assumptes de l’ordre del dia, destaca la sol·licitud de subvenció a la Generalitat Valenciana (IVACE – Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), per a les obres de Millora de les condicions d’Àrea Marjals i Avinguda d’Alacant (Fase III) i projecte de millores en el polígon industrial Marjals 5-6-7, Fase III. Amb aquesta petició, segons ha avançat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, “l’Ajuntament d’Ondara vol comptar amb els recursos necessaris per a impulsar i completar la tercera fase de les obres de millora dels polígons i àrees industrials”, la primera fase de les quals es va executar en 2019, i la segona en 2021, amb fons de l’IVACE, en l’Avinguda d’Alacant i Sector Marjals 5, 6 i 7.

El que s’eleva a ple és la sol·licitud de subvenció per a emprendre les accions descrites en la Memòria tècnica de millora, modernització i dotació d’infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics 2022, de millora de les condicions de l’àrea Marjals i Avinguda d’Alacant Fase III, i del polígon industrial Marjals 5-6-7 (Fase III), per a sufragar un projecte previst per a realitzar-se en la present anualitat 2022. La millora de les condicions de Marjals i Av. Alacant (Fase III) té un pressupost estimat de 199.015 euros, per a continuar executant el projecte de millora en la mobilitat urbana iniciat en 2019. Destaca la millora viària consistent en la renovació de l’asfaltat de la via; la instal·lació del CCTV (circuit tancat TV) connectat amb la Policia Local per a la vigilància en el Polígon (en la fase II es va realitzar la instal·lació en el parc comercial); la millora en la mobilitat urbana (adequació de carril bici i aparcaments per a bicicletes i patinets elèctrics); la millora de la xarxa contra incendis mitjançant la instal·lació d’hidrants; la millora de la zona verda del polígon i la senyalització horitzontal i vertical i directori d’empreses.

Quant al projecte de la fase III de millora de Marjals 5, 6 i 7, està pressupostat en 198.485 euros, i consisteix en millores en la mobilitat urbana (adequació i habilitació d’aparcaments per a bicicletes i patinets elèctrics); la millora en l’enllumenat públic amb la instal·lació de lluminàries energèticament eficients; la millora de la zona verda del polígon, amb creació de zones biosaludables i instal·lació d’elements de regeneració paisatgística i ambiental, i el directori d’empreses i serveis existents en el polígon.