L’ESPAI JOVE D’ONDARA OBRI LES SEUES PORTES

l’Espai Jove d’Ondara va obrir el divendres les seues portes amb una visita institucional per a les associacions i col·lectius locals

En el seu primer mes de funcionament, han passat a conèixer l’Espai Jove 500 persones

Ondara, 28.02.22. L’Ajuntament d’Ondara va oferir divendres passat 25 de febrer una visita institucional, amb una jornada de portes obertes dirigida a les associacions i col·lectius locals, per a presentar oficialment el flamant Espai Jove d’Ondara, que va obrir les seues portes fa un mes en l’edifici ubicat al carrer Picasso. En el seu primer mes d’obertura, han passat per les seues instal·lacions 500 joves per a conèixer de primera mà tot el que l’Espai Jove els pot oferir.

En la presentació de la visita institucional de divendres passat, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va exposar davant dels assistents el projecte de l’Espai Jove, que des de l’Equip de Govern consideraven prioritari per a un sector de la població de 12 a 30 anys (a què va dirigit aquest espai municipal). José Ramiro va agrair la seua contribució a tots els que han fet possible la consecució d’aquest objectiu, i en especial a la família Miralles (propietària de l’immoble que s’ha transformat en Espai Jove) per la seua predisposició per a arribar a un acord que ha permès a l’Ajuntament realitzar aquestes obres per a convertir-ho en un espai municipal per a la gent jove. Ramiro va exposar que des de l’arribada de l’Equip de Govern al govern municipal d’Ondara, tenien clar que “feia falta impulsar polítiques de joventut per al sector de la població de 12 a 30 anys”, i que per a això feia falta “personal, espai i pressupost”. Assegurant que “en data de hui tenim aquestes tres coses”; l’Espai Jove ja en funcionament; personal, amb dos tècnics de Joventut (Pedro i Mari) als que des de l’1 de març se sumarà una nova incorporació; i pressupost per a Joventut.

Del disseny de l’edifici, l’Alcalde va recalcar que “els que van a usar-ho, són els que ho han dissenyat”; de fet, “es van fer 200 enquestes a joves de 12 a 30 anys perquè digueren què volien en eixe espai (oci, musical, formació, multiusos..)” així que “l’Espai Jove s’ha fet per ells i per a ells”. També va aprofitar l’Alcalde per a recordar que “s’ha lluitat perquè fora un edifici de gran qualitat amb el preu que corresponia, i no pagar de més”. Cal recordar respecte d’això, que les obres de l’Espai Jove es van recepcionar el passat mes d’octubre de 2021, després que la Junta de Govern Local acordara abonar la modificació del projecte de l’Espai Jove segons el que ha determinat la direcció facultativa de l’obra per import de 63.244,29 euros (IVA inclòs), però no la quantitat de 230.509,29 euros que havia al·legat l’empresa contractista com a valoració de les obres executades no previstes en el projecte inicial. José Ramiro va asseverar respecte d’això que l’Ajuntament d’Ondara no pagaria ni un euro més d’allò que s’havia previst per la Direcció Facultativa per les obres de l’Espai Jove, i així ha sigut.

La visita a l’edifici va recórrer les diferents dependències que alberguen les quatre plantes, i va ser guiada pel personal tècnic (Pedro i Mari), del Centre d’Informació Juvenil. L’Espai Jove consta d’aula de formació i estudi, racó musical i espais de trobada, zona jocs, treballs en grup i sala multifuncions, així com un espai en la planta baixa amb màquines de begudes i menjar. Els tècnics van realitzar una introducció dels projectes que es pretenen portar endavant en les diferents vessants de dinamització per a edats de 12 a 30 anys. Des de l’equip d’arquitectes de l’estudi A-35 (encarregats del projecte), l’arquitecte local Borja Costa, com a redactor del projecte, va detallar el procés dut a terme des de 2018 per a integrar la nova infraestructura en l’entorn per a “dignificar l’entrada oest del nucli urbà”, fent-ho compatible amb criteris d’eficiència energètica i funcionalitat en la distribució interior.

L’Espai Jove consta de 3 plantes més la zona de terrassa. El nucli de l’immoble acull les zones d’escales, ascensor i lavabos, i vertebra tot l’edifici, amb les seues tres plantes que donen a l’exterior (tot l’edifici és completament accessible, amb ascensor i lavabos adaptats). La planta baixa compta amb zona de vestíbul, informació, i despatxos, entre altres dependències. La primera planta es dedica a l’oci; una planta diàfana amb diversos elements per al joc, l’animació i l’oci dels joves (racó musical, àrea de videoconsola i televisió, billar, futbolí, taula de pin-pon, taules amb jocs…). La segona planta es dedica a la formació, amb aula, sala d’estudi i treball, ordinadors, zona diàfana per a la realització de classes i activitats (l’Espai Jove té servei de préstec dins de l’edifici de tablets i ordinadors per a consulta i treball ). També s’ha adequat la zona de terrassa per a poder disposar d’ella. Destaca en el projecte la importància de l’eficiència energètica en l’edifici; amb finestres amb lamel·les orientables per a aprofitar la llum solar, i finestres obertes per tot l’immoble l’orientació de les quals permetrà la creació de corrents d’aire per a prescindir de l’aire condicionat (en la mesura que siga possible). Respecte a la imatge exterior de l’Espai jove, totes les obertures exteriors s’han realitzat en diferents tonalitats verds per a integrar visualment l’edifici en l’entorn en què s’ubica (vistes a Segària, l’Assut…) sent una transició de l’espai verd exterior a l’interior de l’immoble. L’Espai jove compta així mateix amb aïllament acústic. L’Espai jove té amb una superfície total de 790 m² (inclou planta baixa, 1a planta, 2a planta i terrassa superior).

Publicado en Actualitat, Ajuntament.