LES FASES I I II DE L’IVACE PROPICIEN L’ALTA DE 40 NOUS NEGOCIS EN LES ÀREES DE POLÍGONS D’ONDARA ENFRONT DE 19 BAIXES D’EMPRESES, TENINT EN COMPTE QUE S’HA VISCUT UNA PANDÈMIA DE 2 ANYS

El ple d’Ondara aprova, amb el vot en contra de PP i Ciutadans, la sol·licitud d’ajudes per valor de 400.000 euros a l’IVACE per a la fase III de millora de l’Avinguda d’Alacant i àrea Marjals, i polígon Marjals 5-6-7 en 2022

Ondara, 25.02.22. L’Ajuntament d’Ondara va aprovar ahir en el ple ordinari de febrer, amb el vot a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís, i en contra de PP i de Ciutadans, la sol·licitud de subvenció a la Generalitat Valenciana (IVACE – Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), per a les obres de Millora de les condicions d’Àrea Marjals i Avinguda d’Alacant (Fase III) i projecte de millores en el polígon industrial Marjals 5-6-7, Fase III. Amb aquesta petició, segons ha avançat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, “l’Ajuntament d’Ondara vol comptar amb els recursos necessaris per a impulsar i completar la tercera fase de les obres de millora dels polígons i àrees industrials”, la primera fase de la qual es va executar en 2019, i la segona en 2021, amb fons de l’IVACE, en l’Avinguda d’Alacant i Sector Marjals 5, 6 i 7, amb “un gran èxit a l’hora de potenciar la competitivitat de les zones de polígons d’Ondara”.

El que es va aprovar no és el projecte, sinó la sol·licitud de subvenció per a emprendre les accions descrites en la Memòria tècnica de millora, modernització i dotació d’infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics 2022, de millora de les condicions de l’àrea Marjals i Avinguda d’Alacant Fase III, i del polígon industrial Marjals 5-6-7 (Fase III), per a sufragar un projecte previst per a realitzar-se en la present anualitat 2022. La millora de les condicions de Marjals i Av. Alacant (Fase III) té un pressupost estimat de 199.015 euros. Destaca la millora viària consistent en la renovació de l’asfaltat de la via; la instal·lació del CCTV (circuit tancat TV) connectat amb la Policia Local per a la vigilància en el Polígon (en la fase II es va realitzar la instal·lació en el parc comercial); la millora en la mobilitat urbana (adequació de carril bici i aparcaments per a bicicletes i patinets elèctrics); la millora de la xarxa contra incendis mitjançant la instal·lació d’hidrants; la millora de la zona verda del polígon i la senyalització horitzontal i vertical i directori d’empreses. Quant al projecte de la fase III de millora de Marjals 5, 6 i 7, està pressupostat en 198.485 euros, i consisteix en millores en la mobilitat urbana (adequació i habilitació d’aparcaments per a bicicletes i patinets elèctrics); la millora en l’enllumenat públic amb la instal·lació de lluminàries energèticament eficients; la millora de la zona verda del polígon, amb creació de zones biosaludables i instal·lació d’elements de regeneració paisatgística i ambiental, i el directori d’empreses i serveis existents en el polígon.

Ambdós grups de l’oposició van votar en contra de la sol·licitud d’aquesta subvenció que ascendeix a quasi 400.000 euros per a la tercera fase de l’IVACE. Des del PP, el seu portaveu, Álex Hernández, va indicar que no estaven d’acord amb les obres de l’Avinguda d’Alacant; que havien parlat amb veïns i empresaris del carrer, i la gent tenia ganes que es deixe de fer obres en eixe carrer; no volien que es continuara amb aquestes actuacions. També va reconèixer que hi havia coses que sí que els agradava de la memòria i que haurien votat a favor si no estiguera involucrada l’Avinguda d’Alacant. Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Joan Costa, va argumentar el seu vot en contra de la sol·licitud de subvenció també motivat per l’Avinguda d’Alacant, dient que “es porta fent obra des de 2018”, que “eren molts anys amb molèsties per les obres”, i que per això no podien votar a favor. També es va preguntar si “no feien falta altres subvencions a Ondara, que tot ha de ser Avinguda d’Alacant?”. Joan Costa va reprendre al govern local, dient que “en la primera fase ja vos vau enganyar”; que havien parlat amb la gent que viu allí i era “un desastre”.

Respecte d’això, l’Alcalde va explicar que les ajudes de l’IVACE són exclusives per als polígons i per això es destinen a aquestes àrees (no podent-se emprar en altres), i va recalcar que l’oposició, amb el seu vot en contra, el que feia era renunciar a 400.000 euros en ajudes; i que era “un error no voler que Ondara tinga eixa quantia per a millorar el seu polígon”. Respecte a les “molèsties” que puguen causar les obres, va reconèixer que totes les obres poden ser molestes, però en veure el resultat, “compensa”. En aquest sentit, va assegurar que les xifres avalen i recolzen les actuacions que s’han realitzat emmarcades en els plans IVACE I i II. De fet, segons les dades del departament d’Activitats Econòmiques, tal com va explicar l’Alcalde, José Ramiro, “les fases I i II de l’IVACE, lluny d’afectar negativament les empreses dels polígons industrials d’Ondara, han propiciat la creació d’empreses noves en plena pandèmia, ja que des de 2018 (data d’inici dels plans IVACE) fins a 2022, s’han donat d’alta un total de 40 nous negocis en aquestes àrees (Marjals i Avinguda d’Alacant i polígon industrial Marjals 5-6-7), enfront de 19 baixes d’empreses existents en aquest mateix període de temps, en el que cal tenir en compte que hem patit una pandèmia de dos anys per enmig”. Les obres impulsades per a millorar els polígons industrials sufragades per l’IVACE “s’han constatat així com un important motor econòmic per al municipi d’Ondara en plena època covid”, va assegurar Ramiro. Per zones, destaca especialment que, en el cas del Sector Marjals 5, 6 i 7, entre 2018 i el que portem de 2022, s’han donat d’alta un total de 21 nous negocis (a més de 6 noves activitats econòmiques previstes per a implantar-se enguany, entre elles un hotel i un casino), enfront d’únicament 3 baixes en aquest període. Per la seua banda, en l’Àrea Marjals i Avinguda d’Alacant, hi ha hagut 19 noves altes i 16 baixes (dades en què no cal oblidar l’afectació de la pandèmia en l’àmbit empresarial, durant 2020 i 2021).

Publicado en Actualitat, Política.