L’HORA DEL CONTE A LA CASA DE CULTURA D’ONDARA

Ondara, 31.05.21. Divendres passat es va celebrar l’última sessió del cicle L’hora del conte a la Biblioteca d’Ondara del mes de maig.Va anar a càrrec de Moni Poppins i estava dedicat al «Dia dels Museus». Va comptar amb històries molt divertides del artistes i obres que hi ha al museus del món, finalitzant amb activitats on cada xiquet i xiqueta pintaven el seu propi quadre.

REGIDORIA DE CULTURA * AJUNTAMENT D’ONDARA

LA TERCERA EDICIÓ DEL SONAFILM A ONDARA ESTARÀ DEDICADA A LA MÚSICA DE CINE ÈPIC, AMB UNA PRIMERA PART BASADA EN “EL SEÑOR DE LOS ANILLOS”

A Ondara el concert se celebrarà el dissabte 21 d’agost a la Plaça de Bous, i a Dénia el divendres 20 d’agost a Torrecremada

Ondara, 31.05.21. Hui s’ha presentat a la Plaça de Bous d’Ondara el Sonafilm “Festival de Música de Cine de la Marina Alta” que compleix en 2021 la seua tercera edició, i que compta amb la incorporació de l’Ajuntament de Dénia, que se suma així al d’Ondara per a dur a terme aquest projecte musical de qualitat per a aquest estiu. La presentació ha comptat amb la presència de l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; dels Regidors de Cultura dels Ajuntaments de Dénia i d’Ondara, Raül Garcia de la Reina i Raquel Mengual, respectivament; i del gerent d’AljubMusic, Javier Gil.

L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, ha agraït als departaments de cultura de Dénia i d’Ondara l’organització de l’esdeveniment comarcal Sonafilm , Festival de Música de Cine de la Marina Alta, destacant que és un acte que “permet potenciar els nostres artistes” perquè tant l’associació AljubMusic, com els músics que participaran, són de la Marina Alta i de la Comunitat Valenciana, aconseguint “crear una cultura de quilòmetre 0; cultura de qualitat i segura”, sent molt important el sector cultural a la nostra comarca. A més, hi ha aprofitat per a oferir la plaça de bous d’Ondara, on se celebren els actes d’Ondara, «la joia de la cultura», a altres municipis de la comarca per a poder realitzar actes culturals amb seguretat i control d’aforaments.

Raquel Mengual ha detallat que el “Sonafilm, Festival de Música de Cine de la Marina Alta”, tercera edició del Sonafilm, se celebrarà a Ondara el dissabte 21 d’agost 2021, a la Plaça de Bous, a les 23 hores. La Universal Symphony Orchestra oferirà un espectacular concert dedicat a la “Música de Cine Épico”, amb una primera part dedicada a la banda sonora d’El Señor de los Anillos, i una segona part amb les millors Bandes Sonores del segle XX. Raquel Mengual ha indicat que a la Plaça de Bous d’Ondara l’aforament actual és de mil persones, però s’espera que l’alçament d’algunes restriccions per a eixa data permetrà un aforament encara major. Per eixe motiu, les entrades estaran a la venda des d’aquesta mateixa setmana en la web d’esdeveniments culturals d’Ondara www.agendaondara.es . Els sectors centrals seran els que primer s’obriran per a poder adquirir les entrades, per la qual cosa s’anima al públic a anar adquirint les seues entrades para gaudir de la millor visibilitat. Les entrades tindran un preu de 25 euros arena i 20 euros grada.

A Dénia, Sonafilm comptarà amb un esdeveniment de música de cine el dia d’abans, el divendres 20 d’agost a les 22:30 hores, en el parc de Torrecremada, segons ha detallat el Regidor de Cultura de Dénia, Raül Garcia de la Reina, amb un espectacle creat específicament per a ser entrenat a Dénia dins del Sonafilm. El concert “Mytical Movie Songs”, a càrrec de Moanin´ Project (AljubMusic) , oferirà bandes sonores d’algunes de les pel·lícules més mítiques de la història, com 007, Hurricane, Pulp Fiction o Kill Bill, entre altres. L’entrada per al concert de Dénia és gratuïta i es podrà adquirir mitjançant reserva prèvia en la web d’esdeveniments de Dénia, https://www.notikumi.com/ .

El gerent d’AljubMusic, Javier Gil, ha detallat que aquesta tercera edició del Sonafilm, dedicada a la “Música de Cine Épico”, constarà del concert simfònic que oferirà la Universal Symphony Orchestra el 21 d’agost a la Plaça de Bous d’Ondara, a les 23:00 hores. Més de 70 músics professionals i la participació novament del Cor Infantil de Coda, així com la col·laboració d’una important entitat cultural de la Marina Alta que seran els encarregats junt amb l’orquestra de desvelar i oferir una gran sorpresa en el tancament del concert. Més de 130 artistes entre músics, cantants i integrants participaran en la més espectacular de les tres edicions del Festival.

Enguany 2021 es compleixen 20 anys de l’estrena en cines de la trilogia dirigida per Peter Jackson guanyadora de 17 premis Oscar, “El Señor de los Anillos”, màxim estendard del cine èpic i que en aquesta tercera Edició del Sonafilm ocuparà tota la primera part del concert simfònic, que serà un merescut homenatge a la música composta fa exactament 20 anys pel canadenc Howard Shore per a la trilogia de “El Señor de los Anillos”, guardonat per aquest extraordinari treball amb tres premis Oscar com a Millor Música Original i Millor Cançó Original. En la primera part es podrà gaudir d’una Suite de 20 minuts “The Hobbit” en la que es recordaran les mítiques melodies que Shore va cobrar vida per a relatar l’aventurer viatge de Bilbo Bolsón durant els tres films estrenats en 2012 en el cine. A continuació, es continuarà con la trilogia de “El Señor de los Anillos” amb tres espectaculars suites dedicades a cada un dels films, “La Comunidad del Anillo” 2001, “Las Dos Torres” 2002 i “El Retorno del Rey” 2003. En aquesta primera part es comptarà amb la participació del Cor Infantil CODA, que acompanyarà a l’orquestra. Una vegada realitzat l’homenatge a què sense cap dubte és una de les millors composicions èpiques del que portem del XXI, en la segona part s’oferirà una selecció de les millors i més llorejades Bandes Sonores del segle XX com “Lo que el viento se llevó” del compositor Max Steiner, “Los siete magníficos” de 1960 composta pel mestre E. Bernstein i “Lawrence de Arabia” del francés Maurice Jarre que captivaran als més nostàlgics del Hollywood clàssic. A continuació s’avançarà fins a la dècada dels 90 i les èpiques Bandes Sonores de “Braveheart” de J. Horner i “Robin Hood príncipe de los ladrones” de 1991 composta per M. Kamen i finalment es viatjarà a finals dels 70 amb una de les Soundtracks més icòniques i conegudes del món, “Rocky”, de Bill Conti, que tancarà la programació d’aquesta segona part del Sonafilm a Ondara.

El pintor Antonio Torres i Fundem- Fundación Enrique Montoliu, premis Ocell-Ondara 2020


Aquests guardons són el reconeixement a aquelles persones o col·lectius que han destacat en la seua activitat profesional o per la transcendència i impacte en la societat.

**Nota de premsa Associació Cultural Ocell**

La plaça de Bous d’Ondara va acollir, el passat diumenge 30 de maig, el lliurament dels XX Premis Ocell-Ondara 2020, uns guardons que es basen en el reconeixement de les personalitats i entitats o associacions i que compten amb la col.laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara. Enguany, els membres integrants de l’Associació Cultural Ocell han atorgat el premi comarcal a Fundem-Fundación Enrique Montoliu, mentres que el premi local ha estat concedit al pintor Antonio Torres.
Amb els Premis Ocell es pretén aconseguir un reconeixement públic a persones o col·lectius que, en el camp professional, en el de la cultura, en el de l’esport, per la transcendència en la societat civil, etc., han sobreeixit de la mitjana de la població. És, per tant, un premi on tenen cabuda totes les activitats i posicionaments personals o col·lectius.
Els Premis Ocell compten, segons indiquen des d’Ocell, amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara “per tal de refermar el simbolisme i la significació institucional d’aquesta iniciativa”. Presentats per Rubén Almiñana, van ser lliurats per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora de Cultura, Raquel Mengual.
L’acte va concloure amb un recital del cantant menorquí Cris Juanico; un cantant extraordinari, fundador del grup de pop-rock Ja t’ho diré i que també va rebre el premi dels lectors de la revista Enderrock com a millor disc, millor autor i millor directe del 2004 dins de la categoría d’autor, però que a Ondara va oferir un concert en solitari que va satisfer al nombrós públic assistent.
Premi comarcal Ocell 2020
El Premi comarcal 2020 ha estat per a Fundem – Fundación Enrique Montoliu. L’entitat guardonada es va constituir l’any 1996 i és una fundació sense ànim de lucre per a la conservació de la flora i fauna mediterrània.
Les seues principals línies d’actuació són:
1-Difusió i foment de l’ús d’espècies autòctones en jardineria, pel seu interés des del punt de vista ecològic degut al baix consum d’aigua i disminució de plagues. La fundació posseeix en el terme municipal de Pedreguer un jardí mediterrani demostratiu: el jardí de l’Albarda, amb una superfície de 50.000 m2 i més de 700 espècies autòctones i és gestionat amb els més estrictes criteris de sostenibilitat.
A més de la seua gran biodiversitat botànica, l’Albarda recrea la imatge dels antics jardins renaixentistes valencians, influenciats per la cultura àrab i ha sigut reconegut per la Universitat de València amb el Premi Magister de Paisatgisme. El jardí està obert al públic tots els dies de l’any.
2-Gestió responsable del territori. A través de l’adquisició de terrenys d’alt interés ecològic que són cedits en custòdia a entitats ecologistes per a la seua conservació integral. La fundació posseeix aproximadament 500 hectàrees per tota Espanya, la majoria al territori valencià, gràcies al suport de socis col·laboradors que, mitjançant les seues donacions, contribueixen a la compra d’aquests terrenys.
3-Foment de donacions de grans jardins i el seu patrimoni arquitectònic, que, pel seu valor artístic o històric, meresquen ser conservats i suposen un atractiu turístic o cultural.
El principal objectiu de la fundació és conservar el nostre medi natural de manera sostenible, així com sensibilitzar i implicar la societat civil, sobretot a les futures generacions, en la preservació del patrimoni natural assegurant així la seua recuperació i conservació.

Premi local Ocell 2020
El Premi d’àmbit local corresponent al 2020 ha estat per al pintor manxec, però ondarenc d’adopció, Antonio Torres.
Al llarg dels 29 anys d’intens treball que porta realitzant ha anat experimentant diverses maneres de pintar, així com sondejar en diverses temàtiques, entre les que cal destacar: retrats, costumistes, indigents i, en els darrers 14 anys, el ballet.
Segons el pintor, per a arribar a aconseguirt ser un bon especialista en ballets, es necessari, no només treballar en l’estudi amb dedicació diària, sinó estar relacionat amb els millors professionals de la dansa mundial, dels quals es nodreix i inspira per tal de poder desenvolupar minuciosament els detalls de les poses i l’anatomia.
Utilitza un mètode de treball molt concret; en els primers passos realitza esborranys als ballarins i ballarines entre bastidors i durant les actuacions en els teatres per a, posteriorment, desenrotllar les obres en l’estudi. Manté, entre d’altres, relacions molt estretes amb l’Atlanta Ballet (EEUU), el Ballet de Moscú (Rússia) o el Ballet Nacional de Georgia.
La relació de sales on ha exposat no la llegirem per no fer-ho massa extens, però comentar que, a més d’Espanya, ha exposat a Estats Units, Escòcia, Anglaterra, Itàlia, Suïssa, França i que obres seues es troben a Espanya, bona part de països d’Europa, Estats Units, Emirats àrabs, Taiwan, Santo Domingo, Mèxic, i comentar que entre les seues ballarines col·laboradores es troben Mayya Zaripova, ballarina del Ballet de Moscú i Laurretta Summerscales, de Londres, ballarina principal del Bayeriches Staatsballett de Munic.

**Nota de premsa Associació Cultural Ocell**

ELS XIQUETS I LES XIQUETES PRENEN L’AJUNTAMENT D’ONDARA

Ondara, 31.05.21. Amb el títol Els xiquets i les xiquetes prenen l’Ajuntament, divendres van visitar l’Ajuntament els xiquets i les xiquetes de 4t del CEIP Sanchis Guarner de la mà de la Regidora d’infància, Adolescència i Joventut de l’Ajuntament d’Ondara per conèixer de primera mà allò que han treballat amb els llibres. La visita tenia dues parts: la primera consistia a una visita a l’Ajuntament per conèixer el seu origen històric, conèixer quins serveis ofereix un Ajuntament de la mà dels seus treballadors i treballadores, i com es treballa a un Ajuntament i una visita a la zona on treballen els regidors, regidores i l’alcalde per conèixer el seu treball, resoldre dubtes dels xiquets i xiquetes així com escoltar algunes propostes que van fer.

La segona part de la visita consistia en una introducció del funcionament del Plenari per part de l’Alcalde, José Ramiro, i la celebració d’una simulació de Plenari municipal amb dos punts de l’ordre del dia: l’elecció del alcalde o alcaldessa i l’elaboració i votació dels Pressupostos Municipals per la qual els xiquets i les xiquetes es van repartir en tres grups i tenien que arribar a acords per presentar primer un candidat/a l’alcaldia i un esborrany de pressupostos per ser votat entre totes i tots.

Des del centre, han valorat l’activitat com a excel·lent, i han manifestat la seua intenció de tornar tots els cursos perquè els xiquets no només van viure el treball de l’Ajuntament, si no que van treballar altres aspectes com el treball en grup o la presa de decisions. El Regidor de l’àrea, José Ramiro, també ha valorat molt positivament l’experiència.

CULMINA LA PRIMERA FASE DEL TALLER D’OCUPACIÓ “ET FORMEM: ONDARA APOSTEM PEL TEU FUTUR” DESPRÉS DE 6 MESOS DE DURACIÓ

  • En total s’ha contractat a 20 persones, que van començar a treballar el 30 de novembre, i que durant mig any han rebut formació i han realitzat treballs com a auxiliars de vivers, jardins, conservació i millora de muntanyes
  • Aquest mes de juny començarà la segona part del taller amb 1 any de duració, que comptarà amb els mateixos 20 participants

Ondara, 31.05.21. Divendres passat 28 de maig es va celebrar a la Casa de Cultura d’Ondara l’acte de cloenda del taller d’ocupació “Et Formem – Ondara apostem pel teu futur IV”, en el que els participants van rebre el seu corresponent diploma per part dels formadors. En l’acte de cloenda van participar l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; la Regidora de Personal, Raquel López, i el Regidor de Medi Ambient, Pere Picornell.

Aquest taller d’ocupació s’ha desenvolupat durant 6 mesos; si bé al juny començarà la segona fase del taller amb altres 12 mesos de duració. La primera fase d’aquest Taller d’Ocupació s’ha gestionat per l’ADL-Afic d’Ondara, amb una subvenció de 240.206,40 euros concedida pel Labora – Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball) per a la realització d’un programa mixt d’ocupació i formació en el municipi: el Taller d’Ocupació denominat “Et Formem: Ondara apostem pel teu futur IV”, que ha tingut una duració inicial de 6 mesos; i la II Fase del qual tindrà una duració de 12 mesos a partir de l’1 de juny.

Per mitjà d’aquest taller, els seus 20 integrants (10 persones contractades en el grup de l’especialitat en Activitats auxiliars de vivers, jardins i centres de jardineria, i altres 10 persones en el grup de l’especialitat Activitats auxiliars de conservació i millora de muntanyes) han rebut formació bàsica i també tècnica, a més de realitzar els treballs en les especialitats forestal i de jardineria. Aquestes 2 especialitats corresponen al nivell de professionalitat I. La segona fase del taller correspondrà al nivell II. Les persones contractades han realitzat diferents labors en el parc públic Segària i en el departament de parcs i jardins municipal (com per exemple, els treballs per a la creació del nou jardí El Caragol en el parc Tossals). L’equip directiu i formatiu ha estat integrat per quatre persones: directora, 1 docent de l’especialitat de jardineria, 1 docent de l’especialitat de forestal i 1 docent de suport.

En la cloenda, els participants del taller han mostrat un audiovisual on han reflectit les activitats que han realitzat durant el programa Et Formem en aquests 6 mesos.

La Mancomunitat Cultural de la Marina Alta presenta el projecte de servei públic de transport comarcal, CV–201: La Marina Alta, als Pressupostos Participatius de Generalitat Valenciana

**Nota de premsa Macma:

La Mancomunitat Cultural de la Marina Alta presenta el projecte de servei públic de transport comarcal, CV–201: La Marina Alta, als Pressupostos Participatius de Generalitat Valenciana.

El passat 11 de maig, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica encetava el primer procés de participació ciutadana arreu del territori valencià, mitjançant el Projecte de Pressupostos Participatius.
Els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022 compten amb 125 milions d’euros, dels quals es destinaran 13.763.500 euros a les comarques centrals (la Safor, la Costera, la Vall d’Albaida, el Comtat, l’Alcoià, la Marina Alta i la Marina Baixa).
La Mancomunitat Cultural de la Marina Alta presenta com a candidatura comarcal el projecte «CV–201: La Marina Alta», un projecte comarcal basat en el servei públic de transport a la Marina Alta.
La Comarca de la Marina Alta, formada per 33 municipis i 3 EATIMS, amb una població de censada de 178.203 habitats (Cens del 2020) i que s’incrementa de manera exponencial en temporada turística, és una comarca sense un transport públic d’autobusos que connecte de manera regular les poblacions de costa amb les de l’interior.
Davant d’aquesta necessitat imperiosa, la Conselleria d’Habitatge, Obres públiques i Vertebració del Territori, redactà, en l’any 2019, el Projecte “CV-201: La Marina Alta”.
Aquest projecte marca les següents línies de transport:
– Línia 1: Pego – El Poblets– El Verger – Ondara – Hospital Comarcal – Dénia.
– Línia 2: Calp – Benissa – Teulada Moraira – Gata de Gorgos – Pedreguer – Hospital Comarcal – Dénia
– Línia 3: Benissa – Senija – Llíber – Xaló – Alcalalí – Parcent – Benigembla – Murla – Venta del Zurdo – Orba
– Línia 4: Orba – Tormos – Sagra – El Ràfol d’Almúnia – Benimeli – Sanet i els Negrals – Beniarbeig – El Verger – Ondara – Hospital Comarcal – Dénia
– Línia 5: La Vall de Laguar – Orba – Benidoleig – Pedreguer – Beniarbeig – Ondara – Hospital Comarcal – Dénia
– Línia 6: Benissa – Teulada Moraira – El Poble Nou de Benitatxell – Xàbia
– Línia 7: Calp – Moraira – Teulada
– Línia 8A: Dénia – Hospital Comarcal – La Xara – Jesús Pobre – Gata de Gorgos – Xàbia
– Línia 8B: Dénia – Hospital Comarcal – La Xara – Jesús Pobre – Gata de Gorgos – Xàbia – El Poble Nou de Benitatxell
– Línia 9: Orba – Tormos – Sagra – Pego
– Línia 10: Castell de Castells – Benigembla – Murla – Venta del Zurdo – Orba
– Línia 11A:Planes – La Vall de Gallinera – L’Atzúbia Forna – Pego
– Línia 11 B: Planes – Catamarruc – Margarida – La Vall d’Alcalà – La Vall d’Ebo – Pego

Per altra banda la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta recolza plenament la candidatura realitzada pel IECMA (Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta) entorn de l’adquisició, rehabilitació i valoració del despoblat morisc de l’Adzuvieta de la Vall d’Alcalà. Un projecte de conservació d’edificis i restes arqueològiques que s’emmarca en el camp de la cultura i el patrimoni, de l’oci educatiu i del turisme rural sostenible en una zona interior en risc de despoblament, una ferramenta que ajudarà a combatre les desigualtats territorials i el despoblament del municipi.
Des de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta es considera que aquests dos projectes són fonamentals per a la vertebració del territori i posada en valor del món rural, a més de ser una clara mesura antidespoblament.

**Nota de premsa Macma

CV–201: La Marina Alta. Projecte de servei públic de transport la Marina Alta, proposat per la MACMA. 
1) Iniciativa: Codi: GVAPARTICIPA-2021-05-334
https://gvaparticipa.gva.es/proposals/334-cv-201-la-marina-alta-projecte-de-servei-public-de-transport-la-marina-alta

2) Pressupost participatiu: https://gvaparticipa.gva.es/budgets/1/investments/665

«Adquirir i restaurar el despoblat morisc de l’Adzuvieta (la Vall d’Alcalà)» proposada per l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.1) Iniciativa:Codi: GVAPARTICIPA-2021-05-226  
https://gvaparticipa.gva.es/proposals/226-adquirir-i-restaurar-el-despoblat-morisc-de-l-adzuvieta-la-vall-d-alcala

2) Pressupost participatiu:https://gvaparticipa.gva.es/budgets/1/investments/267

Nota premsa Ciutadans Ondara: Cs Ondara s’oposa a les obres que s’estan realitzant en la Plaça de Bous i demana la preservació de l’edifici històric

*Nota de premsa Ciutadans Ondara*

Cs Ondara se opone a las obras que se están realizando en la Plaza de Toros y pide que la preservación del edificio histórico

·  Joan Costa ha cuestionado que se lleve a cabo “una reforma estructural” por el interés del inmueble y pide que se busquen otros emplazamientos más idóneos para celebrar actividades culturales

Ondara, viernes 28 de mayo de 2021. El portavoz de Ciudadanos (Cs) en el Ayuntamiento de Ondara, Joan Costa, ha manifestado su desacuerdo con las obras que se están llevando a cabo en la Plaza de Toros del municipio. Ha argumentado que “no se entiende que se haga una reforma estructural en un edificio histórico que deberíamos defender como Bien de Interés Cultural”.  

Costa ha criticado la intervención en el coso taurino impulsada por los grupos municipales de PSOE y Compromís, a los que ha pedido que “si quieren anular la actividad taurina que lo digan abiertamente, como en Catalunya”. 

El portavoz de Cs ha defendido “mantener la esencia de la Plaza de Toros” y ha pedido al equipo de Gobierno que “si el objetivo es adecuarla para diversos actos culturales, que busquen otra ubicación”. Según el edil, “no es el sitio adecuado, se pueden postular otros enclaves para hacer una obra moderna y al aire libre, tipo auditorio, como en otros municipios como Benidorm, y así podríamos preservar esta joya levantina”.

Cs Ondara s’oposa a les obres que s’estan realitzant en la Plaça de Bous i demana que la preservació de l’edifici històric

• Joan Costa ha qüestionat que es duga a terme “una reforma estructural” per l’interés de l’immoble i demana que es busquen altres emplaçaments més idonis per a celebrar activitats culturals

Ondara, divendres 28 de maig de 2021. El portaveu de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament d’Ondara, Joan Costa, ha manifestat el seu desacord amb les obres que s’estan duent a terme en la Plaça de Bous del municipi. Ha argumentat que “no s’entén que es faça una reforma estructural en un edifici històric que hauríem de defensar com a Bé d’Interés Cultural”.

Costa ha criticat la intervenció en la plaça de bous impulsada pels grups municipals de PSOE i Compromís, als quals ha demanat que “si volen anul·lar l’activitat taurina que ho diguen obertament, com a Catalunya”.

El portaveu de Cs ha defensat “mantindre l’essència de la Plaça de Bous” i ha demanat a l’equip de Govern que “si l’objectiu és adequar-la per a diversos actes culturals, que busquen una altra ubicació”. Segons l’edil, “no és el lloc adequat, es poden postular altres enclavaments per a fer una obra moderna i a l’aire lliure, tipus auditori, com en altres municipis com Benidorm, i així podríem preservar aquesta joia llevantina”.

*Nota de premsa Ciutadans Ondara*

EL PLE D’ONDARA APROVA, AMB EL VOT A FAVOR DE L’EQUIP DE GOVERN I CIUTADANS I EN CONTRA DEL PP, EL LLOGUER DE L’EDIFICI CASA CATALÀ PER A CREAR UN ESPAI MUNICIPAL DE PROMOCIÓ ECONÒMICA, OCUPACIÓ I EMPRESA

En el nou “Espai Català” s’ubicaran pròximament tots els serveis municipals de promoció econòmica local, ADL, empresa, comerç, ocupació LABORA, coworking i viver d’empreses, “Ondara Activa”, empresa municipal SINMA, empresa d’aigües, SUMA i altres serveis municipals

Ondara, 28.05.21. L’Ajuntament d’Ondara va aprovar anit en el ple ordinari del mes de maig un acord de lloguer amb opció a compra de l’edifici Casa Català, a fi de transformar-ho en un espai municipal, “l’Espai Català” per a la promoció econòmica, l’empresa i l’ocupació local. Aquest punt de l’ordre del dia va eixir avant amb els vots a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís i Ciutadans, i el contra del Partit Popular.

En concret, en el ple es va aprovar el contracte de lloguer de l’immoble per 20.400 euros/anuals (més IVA) per un termini de 15 anys, amb opció de compra de l’edifici per 306.000 euros a partir de l’1 de gener de 2026 (quan hagen passat un mínim de 4 anys des de l’efectivitat del seu lloguer). Des de l’Ajuntament d’Ondara, segons va avançar l’Alcalde, José Ramiro, es realitzarà una habilitació de 750 m2 de l’immoble per a ús municipal (planta baixa i pati posterior, entresòl i primera planta), amb possibilitat d’habilitar les plantes superiors per a altres serveis segons necessitats, amb una inversió de 180.000 euros dins d’aquesta mateixa anualitat de 2021, (ja es compta amb una partida pressupostària a aquest efecte dins del Pressupost Municipal 2021). Amb aquesta operació s’aconseguirà unificar els lloguers que paga mensualment l’Ajuntament d’Ondara per a l’ús de diferents dependències on s’ubiquen diversos serveis i oficines municipals, que es traslladaran al nou Espai Català. En el nou “Espai Català” s’ubicaran pròximament tots els serveis municipals de promoció econòmica local, ADL, empresa, comerç, ocupació LABORA, coworking i viver d’empreses, “Ondara Activa”, empresa municipal SINMA, empresa d’aigües, SUMA i altres serveis municipals. Centralitzant en una mateixa ubicació “Espai Català” tots els serveis relacionats amb la promoció econòmica i l’ocupació local. L’objectiu és donar un gran impuls a la promoció econòmica local durant l’actual exercici.

Des del PP, el seu portaveu Álex Hernández va indicar que estaven a favor de crear un viver d’empreses i de coworking a Ondara, però que no estaven d’acord amb la ubicació en l’edifici Català; la qual cosa va motivar el vot en contra del seu grup. Va assegurar que el cost els pareixia “una inversió desorbitada per als temps que corren”, i com a alternativa per a ubicar aquest projecte van proposar l’edifici protegit en el carrer Església cantó amb Roser, “que té un interès cultural i on es podria instaurar aquest tipus de servei”, i “a més defèn els interessos patrimonials d’Ondara”. Respecte d’això va aprofitar per a puntualitzar que hi ha patrimoni que està caient a trossos, com l’edifici del Sendra.

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Joan Costa, que va votar a favor d’aquest punt, va incidir en que li pareixia bé “perquè necessitem aquest espai per a centralitzar el tema d’empresa i coworking, i és benvingut, per això votem a favor”, però va ressenyar com a part negativa que “ens haguera agradat ser un poc més partícips del projecte”, dient que s’hauria de facilitar més informació a l’oposició per a saber-ho amb més antelació.

José Ramiro va assegurar que s’ha optat pel local que era la millor opció, el més accessible, que té una trajectòria comercial en el poble i que a més es pot ampliar per a dotar-lo amb més serveis (altres locals eren finits i no es podien ampliar). Sobre l’edifici del Sendra, va matisar que per a arreglar-ho cal fer-ho accessible i posar un ascensor, per la qual cosa faria falta una gran inversió. Actualment, s’està en procés de constitució de la comunitat de propietaris de l’immoble, situat al carrer Roser, a fi de valorar els danys i proposar una reparació integral de l’edifici.

D’altra banda, en la sessió plenària la resta de punt de l’ordre del dia es van aprovar per unanimitat de tots els grups polítics, Equip de Govern PSPV-Compromís, PP i Ciutadans. En l’apartat econòmic es va aprovar el compte general del Pressupost Municipal de 2020; en urbanisme es va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament d’Ondara a l’Agència Valenciana de Protecció del Territori; i en infraestructures es va aprovar el projecte d’obra de renovació de l’EBAR dels sectors 5, 6 i 7 de Marjals, i autorització de la seua execució a l’empresa concessionària de l’aigua, “ Aguas de Valencia”.

Nota de prensa PP Ondara – Pleno mayo 2021

Nota de prensa PP Ondara – Pleno mayo 2021

* Nota de prensa enviada por el PP de Ondara *

“Ayer jueves en el pleno ordinario del Ayuntamiento de Ondara, se encontraba un polémico punto del día. El contrato con opción a compra que atará al ayuntamiento de Ondara con el empresario de la conocida tienda de moda “Català la Moda’’.

Según explicó el portavoz del PP, Álex Hernández, “en estos momentos pagar 180.000€ de reforma, 20.400€ de alquiler durante al menos 4 años y luego obligarte a comprar por 306.000€ ese local, es una deuda para futuras corporaciones”.

Hernández propuso como alternativa, comprar un edificio que se encuentra calificado como protegido en la calle Iglesia para hacer allí el vivero alegando que su coste sería muy inferior y tendría un mayor valor cultural. “Esto es una manera de proteger los intereses económicos y además adquirir patrimonio de mayor interés que una tienda de ropa’”.

El Popular también destaco la falta de mantenimiento de los edificios que ya son propiedad del ayuntamiento y su dejadez es evidente: “primero conservemos lo que ya es nuestro y luego habrá tiempo para futuras inversiones’’.

“Este es el segundo acuerdo del PSPV y COMPROMÍS con empresas privadas, y eso que decían que era el PP el que endeudaba al pueblo, menuda herencia deja para las futuras corporaciones”.

* Nota de prensa enviada por el PP de Ondara *

AQUEST MES DE JUNY 2021, CONTINUA LA “CULTURA SEGURA” EN ONDARA, LA JOIA DE LA CULTURA

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel Mengual, ha donat a conèixer l’agenda cultural d’Ondara per al mes de juny de 2021, sempre amb els preceptius protocols de seguretat i reduccions d’aforament, en els espais oportuns, dins del projecte La Joia de la Cultura; Plaça de Bous; Casa de Cultura; Auditori Municipal i Torre del Rellotge. Els actes prevists a la Plaça de Bous podran canviar d’ubicació per causes meteorològiques.

Per motius de seguretat i aforament, seguint el protocol de prevenció del covid-19, per als actes culturals d’Ondara caldrà reservar l’entrada a la Casa de Cultura d’Ondara o en la web de gestió d’esdeveniments locals: www.agendaondara.es .

L’avanç de la programació cultural d’Ondara per al mes de juny de 2021 és el següent :

PROGRAMACIÓ CULTURAL ONDARA JUNY 2021

Del 28 de maig al 30 de juny

EXPOSICIÓ – TORRE DEL RELLOTGE

“EL NOSTRE CAMP” Exposició col·lectiva d’artistes valencians i balears

Del 28 de maig al 30 de juny

EXPOSICIÓ D’ESCULTURA “GEOMETRA” – CASA CULTURA

TONI SANTACREU

Dissabte, 5

20h – Plaça de Bous

CONCERT MÚSICA ALS POBLES a càrrec de la Unió Musical d’Ondara

Diumenge 6

20h – Plaça de Bous

CIRC: “YOLO” és un cant a la vida mitjançant les disciplines de circ: acrobàcies, malabars, tècniques aèries, humor… UN ESPECTACLE AMB MÚSICA EN DIRECTE PER A TOTS ELS PÚBLICS!!!!

Dissabte, 12

20h – Plaça de Bous

MÚSICA: “COR DE LA RECTORIA” presenta “EN CLAU DE MUSICAL”

A benefici de l’AECC (Associació Espanyola contra el càncer)

Donatiu: 5€ (Entrades a l’Associació)

Diumenge, 13

20h – Plaça de Bous

TEATRE: “ESCUCHAD NIÑAS” a càrrec de “Tramant Teatre”

Una divertida història que ens transporta al nostre passat en un col·legi de monges

Dimecres, 16

17.30h – Casa Cultura

BEBETECA: “Taller de contes” per a nadons amb pares i mares, a càrrec de Sonia Carrió

Dijous 17

20h – Casa Cultural

PRESENTACIÓ: “Amira. L’última flor de la muntanya” a càrrec de l’autor JUST I SELLÉS

Divendres, 18

18h – Casa Cultura

L’HORA DEL CONTE Amb “MONI POPPINS”

Dissabte, 19

12h – Auditori

TEATRE: “GRUP JOVE ESCOLA MUNICIPAL DE TEATRE D’ONDARA” presenta “CREMELLERA”

Direcció Rosa Catalán

20h – Auditori

TEATRE: “GRUP ADULT ESCOLA MUNICIPAL DE TEATRE D’ONDARA” presenta “MAGNOLIES D’ACER”

Direcció Rosa Catalán

Diumenge, 20

12h – Auditori

TEATRE: “GRUP INFANTIL ESCOLA MUNICIPAL DE TEATRE D’ONDARA” presenta “EL TESORO DEL DRAGON”

Direcció Rosa Catalán

19h – Plaça de Bous

MUSICAL PER A MAJORS: “SOLTERA Y SOLA EN LA VIDA” a càrrec de “SIETE COMEDIANTES”

Divendres, 25

20h – Plaça de Bous

MÚSICA: CONCERT BANDA JUVENIL I INFANTIL D’ONDARA

Dissabte 26

20h – Plaça de Bous

MÚSICA: PEP GIMENO BOTIFARRA amb MIQUEL PÉREZ presenten “ARRELS”

Donatiu: 7€

ENTRADA GRATUÏTA

Per motius de seguretat i aforament cal reservar l’entrada a la Casa de Cultura o www.agendaondara.es

REGIDORIA DE CULTURA * AJUNTAMENT D’ONDARA