PROGRAMACIÓ AGENDA ONDARA FEBRER 2023

PROGRAMACIÓ AGENDA ONDARA FEBRER 2023
Fins al 20 de febrer, Casa de cultura
EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA. “Terra nostra” Del Fotoclub CAMBRA fosca.
Dimecres 1 de febrer, Casa de cultura, 18.00 hores
L’HORA DEL CONTE. “La piranya que somiava a la muntanya” Contats per Judith i Elisa.
Dissabte 4 de febrer, Casa de cultura, Des de les 8.30h
V Jornada Educació Infantil a la Marina Alta “Processos de transformació educativa” Inscripcions: agendaondara.es
Diumenge 5 de febrer, Auditori Municipal, 18.30h
TEATRE PÚBLIC FAMILIAR. MUSICAL “El gat amb botes” de la companyia J.M. Gestió Teatral
Dimecres 8 de febrer, Casa de cultura, 18.00 hores
L’HORA DEL CONTE. “El circ” i “Hechizos de cocina” Contats per Gisela i Carol i Ainhoa i Kimberly
Divendres 10 de febrer, Casa de cutura, 20.00h
PRESENTACIÓ DEL POEMARI “Estris emprats” de Joan Mestre i Fornés Presenta: Jovi Lozano amb la col·laboració de Majo JM i Carme Roig, en el recital.
Divendres 17 de febrer, Casa de cultura, 20.00 hores
CONTAHISTÒRIES PER ADULTS. “Contes, anècdotes i succeïts” A càrrec de Carles Cano
Dimecres 22 de febrer, Casa de cultura, 18.00 hores
L’HORA DEL CONTE. Contat per Els Rodamons.
Dijous 23 de febrer, Auditori Municipal, IES Xebic
Monòleg “Això no és amor” a càrrec de Marina Marroquí. Marina conta la seua vivència com a víctima de la violència de gènere des del punt de vista de la educació i la prevenció.
PRÒXIMAMENT! Auditori Municipal Diumenge 12 de març, 19 hores
Teatre. “Els villalonga” per Alfred Picó, Lucia Poveda i Bruno Tamarit Més informació i entrades Casa de cultura i agendaondara.es

LA REGIDORIA DE JOVENTUT D’ONDARA POSARÀ EN MARXA EL PROGRAMA JOOP (JOVE-OPORTUNITAT) PER A PERSONES DE 16 A 21 ANYS QUE HAN ABANDONAT ELS ESTUDIS

Ondara, 30.01.23. La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Ondara vol posar en marxa una convocatòria per a la realització del programa JOOP, una iniciativa dissenyada i organitzada per a motivar i orientar a joves d’entre 16 i 21 anys del municipi que han abandonat els estudis. El programa JOOP, Jove Oportunitat de l’IVAJ s’adscriu a la categoria de “Programes de Segona Oportunitat” cofinançats pel Fons Social Europeu i la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ). Des de l’àrea de Joventut de l’Ajuntament d’Ondara es vol impulsar aquest programa per tal d’ajudar als joves (que en el seu moment van deixar els seus estudis per diverses causes) a tornar a formar-se i preparar-se per al món laboral.

El programa està dirigit als joves de 16 a 21 anys que en aquests moments no estan estudiant ni tampoc treballant; es pretén la reducció de l’abandonament educatiu primerenc. Prèviament necessitaran d’una intervenció que treballe sobre la seua motivació, reforce la seua autoestima i els ajude a construir un projecte integral de vida. Per a això, un coaching actitudinal està al capdavant del programa i té la missió de treballar amb els i les joves tant a nivell individual com grupal, motivant-los per a la seua inserció en sistemes educatius.

A través del Programa JOOP s’elabora un projecte professional i itinerari acadèmic per a cadascun dels participants. A més, al mateix temps es preparen proves per a accés a cicles de Grau Mitjà FP, per a les proves lliures de l’ESO, competències digitals o competències clau per als cursos Labora. També es realitzaran diferents visites a empreses de la província, amb l’objectiu que els joves tinguen un contacte directe amb el món empresarial.

Per a poder participar en el programa JOOP es pot contactar am l’Espai Jove d’Ondara als telèfons 667.949.702/ 627.108.776 o a través del correu: joventut@ondara.org , o directament preguntant a l´Espai Jove on els informaran i ajudaran a adherir-se al programa.

ONDARA VA ACOLLIR LA II JORNADA DE BÀSQUET PREBENJAMÍ DE LA MARINA ALTA, AMB LA PARTICIPACIÓ DE 85 XIQUETS I XIQUETES

Ondara, 30.01.23. Aquest passat diumenge 29 de gener es va celebrar al Pavelló Municipal d’Ondara la II Jornada de Bàsquet de categoria prebenjamí de comarca de la Marina Alta, organitzada amb la col·laboració de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Ondara. Una trobada esportiva on el més important era participar (no va haver-hi una classificació de guanyadors, i es van lliurar medalles a tots els participants).

La Jornada va comptar amb la participació de 8 equips prebenjamins d’Els Poblets, Benissa, Pego, Calp, Xabia, El Verger i Ondara, amb 85 xiquets i xiquetes en total.

L’equip prebenjamí de l’Escola Municipal de Bàsquet d’Ondara va estar integrat per 12 jugadors/res ( Nil, Aleix, Gabriel, Mireia P., Guillem, Joel, Mireia E., Joan, Cesc, Sergi, Latifa i Mario).

REGIDORIA D’ESPORTS * AJUNTAMENT D’ONDARA

GRAN ASSISTÈNCIA ALS ACTES DEL MIG ANY DE SANT JAUME D’ONDARA 2023

Centenars de persones van gaudir de les activitats, que van comptar amb propostes per a totes les edats: pilota, 3 actuacions de música en directe, “bous amb carretons”, parc infantil i paella

Ondara, 30.01.23. Dissabte passat 28 de gener, en un dia assolellat que va permetre el gaudi de tots els actes, Ondara va celebrar el Mig Any de Sant Jaume 2023 amb diversos esdeveniments i activitats durant tota la jornada, que van comptar amb una altíssima participació, sent el primer any després de la pandèmia en què s’han pogut recuperar tots els actes previstos sense restriccions. Una celebració que ha estat organitzada per la Regidoria de Festes i Tradicions d’Ondara, dirigida per Miguel Gomis.

Les activitats del Mig Any de Sant Jaume van començar al Prado, on menuts i majors van participar al matí en el parc infantil amb unflables i activitats. A la vesprada, xiquets i xiquetes de totes les edats, acompanyats pels seus familiars, van participar en la solta de “bous amb carretons” a la plaça de Bous, que va ser un èxit total, i en la que els més menuts es van divertir moltíssim.

Al migdia, el Prado va acollir «La Dinaora» amenitzat pel grup Dr. Xtrangerlove, i a continuació, va haver dinars populars, de cabasset o de paella; un dinar al Prado que va ser tot un èxit de participació i va comptar amb l’assistència de més de 400 persones, agrupades per penyes i quintades. A la paella li va seguir l’actuació del grup de versions «Perversió», que tant agrada en Ondara, atès que han participat en diverses ocasions amb èxit en els concerts del Rock&Moll de Sant Jaume. Com a colofó, va actuar l’orquestra Titànic, fent gaudir a tots i omplint el Prado de gom a gom a la vesprada-nit. Durant tot el dia hi va haver servei de barra i música dins del Prado.

En l’àmbit esportiu, el trinquet municipal d’Ondara va congregar a la vesprada als amants de la pilota per a les partides de penyes i quintades del Mig Any de Sant Jaume, que van jugar al rebotet i raspall. La jornada va comptar amb la participació de 4 penyes al Torneig de Penyes i Quintades (la penya guanyadora va ser «El trabuc», que va jugar la final contra la «Quintà 2022», que va ser la segona classificada), i de 6 parelles en el Torneig de pares i fills, els guanyadors del qual van ser Ramón Caselles i Unai Caselles.

El Regidor de Festes i Tradicions d’Ondara, Miguel Gomis, ha valorat molt positivament totes les activitats celebrades amb motiu del Mig Any de Sant Jaume, indicant que aquesta oferta festiva i d’oci va destacar per la seua bona organització, l’alta participació i el bon ambient que es va poder apreciar entre els assistents, que van viure aquest avanç de les Festes de Sant Jaume 2023 amb molta il·lusió i entusiasme. Al mateix temps, ha volgut agrair la col·laboració de la Comissió de Festes de Sant Jaume, Bar Trinquet, Club de Pilota Ondara, Màxim Sound, i de la Penya Taurina en l’organització de les activitats.

EL DILLUNS 6 DE FEBRER DE 2023, NOVA DONACIÓ DE SANG AL CENTRE SOCIAL TRINI REYES D’ONDARA

Ondara, 27.01.23. El dilluns dia 6 de febrer de 2023 es realitzarà una nova donació de sang a Ondara. Serà en horari de 17 a 20:30 hores. La donació se celebrarà al Centre Social Trini Reyes d’Ondara, segons ha confirmat la Regidora de Sanitat d’Ondara, Mª Carmen Velázquez.

Des de la Regidoria de Sanitat s’anima a la població d’Ondara i de pobles veïns a donar sang en un moment en que és tan necessari, i es recalca la importància de donar sang, sobretot en aquests moments, perquè a més d’haver-hi poques reserves, un donatiu salva 3 vides.

El Centre de Transfusió continua necessitant més entrada de sang. Donar sang és un acte solidari que salva vides.

REGIDORIA DE SANITAT * AJUNTAMENT D’ONDARA

ONDARA VA CELEBRAR AHIR EL PRIMER PLE ORDINARI D’ENGUANY 2023

Ondara, 27.01.23. L’Ajuntament d’Ondara va celebrar ahir dijous 26 de gener de 2023 el primer ple ordinari de la Corporació Municipal d’enguany. En la sessió es va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics (Equip de Govern PSPV-Compromís, PP i Ciutadans) la desestimació, per part de l’Ajuntament, de la Declaració de Situació Individualitzada de Minimització d’Impacte Territorial de l’edificació situada en Sol Urbanitzable No Programat, emplaçada en Partida Tossals, polígon 5. Una sol·licitud de declaració presentada pels propietaris, amb la finalitat de legalitzar la construcció destinada a vivenda a través del procediment de declaració de situació individualitzada en Sol No Urbanitzable. La Declaració es desestima en base a l’informe tècnic de l’arquitecta de l’Ajuntament, en què s’indica, entre altres arguments, que «no és procedent la declaració de situació individualitzada de minimització d’impacte territorial en un sòl qualificat pel planejament urbanístic municipal com «urbanitzable no programat». L’acord aprovat pel ple denega la sol·licitud de declaració de situació individualitzada de minimització d’impacte territorial de l’edificació situada en sòl urbanitzable no programat que ha estat sol·licitada pels propietaris; en segon lloc insta a que per part de l’òrgan municipal competent es procedisca a incoar expedient de restauració de la legalitat urbanística, de conformitat amb allò indicat per l’informe tècnic municipal, i en tercer lloc, notificar l’acord als interessats juntament amb la comunicació dels recursos pertinents.

També al ple es va aprovar per unanimitat l’acord per a designar els representants de la Corporació de l’Ajuntament d’Ondara en la MACMA, conforme preveu l’art. 7 dels seus Estatuts, que, amb els canvis recents realitzats, preveu la designació per a Ondara de 2 representants, més l’Alcalde. Així, es designa als següents regidors i regidores: Alcalde President: José Ramiro Pastor; titular Raquel Mengual Bisquert (Regidora de Cultura), i s’afig també com a titular a Mar Chesa Pedros (Regidora d’Esports).

D’altra banda, al ple de gener es va donar compte del Pla Anual de Control Financer, que estableix per a cada exercici el marc per a les actuacions de control financer sobre la gestió economicofinancera i pressupostària de Municipi i dels seus ens dependents. L’òrgan interventor serà l’encarregat d’elaborar aquest Pla Anual de Control Financer, capaç d’arreplegar les actuacions de control permanent i auditoria pública a realitzar durant l’exercici en vigor. El Pla Anual de Control Financer inclou totes aquelles actuacions la realització de les quals per l’òrgan interventor deriven d’una obligació legal i les que han sigut seleccionades sobre la base d’una anàlisi de riscos. Aquest pla suposarà el funcionament amb el «Gestiona» de segona generació, segons va indicar el Secretari Municipal.

En l’apartat d’informes de Regidories, la responsable d’Educació i Esports, Mar Chesa, va informar de la pròxima celebració de la V Trobada d’Educació Infantil a la Marina Alta, que s’impartirà el dissabte 4 de febrer a Ondara, amb la presència telemàtica de Gino Ferri (enguany el tema serà “Processos de transformació educativa”), així com de la celebració de la marxa i carrera per muntanya XIII Gegant de Pedra (GDP XIII), el diumenge 19 de febrer. El Regidor de Festes i Tradicions, Miguel Gomis, va parlar dels esdeveniments del seu departament d’aquest mes de gener, donant les gràcies a tots els que van col·laborar en la Cavalcada de Reis del dia 5; va donar l’enhorabona a l’Associació de Carreters i Cavallistes pels actes de Sant Antoni del passat cap de setmana 21 i 22 de gener; i també va recordar que aquest dissabte 28 de gener se celebrarà el Mig Any de Sant Jaume, ja sense restriccions, i va convidar a tot el poble a gaudir de la festa.

L’Alcalde, José Ramiro, va aprofitar els informes finals per a explicar, referent al darrer ple del mes de desembre 2022, en què els veïns van acudir al ple per preguntar sobre la urbanització dels carrers Joan Gil i Santa Anna. Segons va dir, els tècnics han trobat que el projecte d’urbanització dels carrers es va encomanar per l’Ajuntament a PIMON, i per la seua banda, l’empresa municipal PIMON ho va subcontractar a tres empreses, i que no s’ha pogut trobar encara la documentació de PIMON de 2009 referent a aquest projecte, indicant que quan es trobe, es contestarà. No obstant, va anunciar que, en cas de no trobar tota la documentació, l’Equip de Govern proposarà crear una comissió d’investigació per a que els ex-responsables polítics i tècnics d’eixa època (2009) que van tindre que veure amb la dita urbanització i la seua execució, expliquen que va passar amb el projecte.

EL 24 DE FEBRER ES PRESENTARÀ A ONDARA “LES DONES BORJA. HISTÒRIES DE PODER I PROTAGONISME OCULT”, DE LA FILÒLOGA VALENCIANA VERÒNICA ZARAGOZA GÓMEZ, PREMI OCELL 2019

El divendres 24 de febrer a les 20 hores es presentarà en la Casa de Cultura d’Ondara l’obra «Les dones Borja. Històries de poder i protagonisme ocult», de la filòloga valenciana d’Ondara Verònica Zaragoza Gómez (Biblioteca Borja Minor, 7).

Verònica Zaragoza va rebre el Premi Ocell 2019, que atorga l’Associació Ocell.

La “Biblioteca Borja Minor” de les col·leccions de l’Institut Internacional d’Estudis Borgians i Tres i Quatre acaba de publicar un nou títolté: Les dones Borja. Històries de poder i protagonisme ocult, de la filòloga valenciana d’Ondara Verònica Zaragoza Gómez (Biblioteca Borja Minor, 7). El llibre aplega les biografies de set dones del llinatge Borja i el seu entorn: són tres parelles de mare i filla (Isabel i Tecla de Borja, Vannozza Cattanei i Lucrècia Borja, Maria Enríquez i Isabel de Borja i Enríquez), i una neboda de l’anterior (Lluïsa de Borja i d’Aragó), a més d’un retrat de grup de les monges borgianes de Santa Clara de Gandia. Hi trobem des de la petita noble del XV i les grans duquesses del XVI que gestionen el patrimoni familiar i l’educació dels fills, i actuen com a mecenes a les seves corts, fins a emprenedores i monges de sòlida formació cultural que ocupen càrrecs de govern a Santa Clara i funden nous convents, passant per escriptores actives als cercles literaris coetanis. La seva peripècia vital i cultural les allunya definitivament de la “llegenda negra” o de l’oblit que les envoltava, i recupera el paper que tingueren en la consolidació del llinatge Borja i en la societat i la cultura de la seva època.

L’autora, actualment professora a la Universitat de València, s’ha especialitzat en la cultura literària dels segles XVI-XVIII, especialment en la catalogació, l’estudi i l’edició de la literatura d’autoria femenina en els antics territoris de la Corona d’Aragó, tema al qual ha dedicat la seva tesi doctoral (“En vers vull desafiar…”: la poesia femenina a l’àmbit català (segles XVI-XVIII): edició crítica, Universitat de Girona, 2016) i diversos articles.

(Ondara, 1986). Verònica Zaragoza Gómez és investigadora postdoctoral de la UNED, adscrita al projecte BIESES – Bibliografía de escritoras españolas / Bibliography of Spanish Women Writers. És doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Girona (2016) i llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de València (2009). Des del maig de 2010 forma part del grup de recerca de NISE. Literatura Catalana Moderna de la Universitat de Girona, amb el qual ha participat en diversos projectes de recerca. També és investigadora col·laboradora del centre CITCEM – Centro de Investigação Transdisciplinar «Cultura, Espaço e Memória» (Universidade do Porto).

Al setembre de 2010, va presentar el treball de màster: «Posà-la per ser humil en la muntanya més alta…»: La literatura femenina a l’edat moderna a Catalunya i a les Illes Balears i, recentment, ha finalitzat el doctorat amb la tesi doctoral: “«En vers vull desafiar…». La poesia femenina a l’àmbit català (segles XVI-XVIII). Edició crítica”, dirigida pel professor Pep Valsalobre, la qual ha rebut el Premi Extraordinari de Doctorat. La seva tesi està centrada fonamentalment en la catalogació i documentació de les autores de poesia a l’àrea lingüística catalana durant els segles XVI-XVIII i l’edició de l’obra poètica, amb independència de la llengua literària. 

Tot i que està interessada en diferents aspectes de la cultura literària dels segles XVI-XVIII, la línia principal de la seva recerca és l’estudi de l’escriptura de dones de l’edat moderna als territoris de parla catalana, amb atenció als aspectes de l’alfabetització femenina, el mecenatge femení, la representació literària i social de la cultura femenina… Per fer-ho, s’ha dedicat a rastrejar els arxius i biblioteques més importants del territori, en busca de testimonis de dones creadores, i ha donat a conèixer els resultats de la seva recerca a través de la participació en nombrosos congressos i seminaris, i la publicació de més d’una trentena d’articles en volums col·lectius i revistes especialitzades. Ha treballat en el projecte de conversió en línia de Qüern. Repertori bibliogràfic biennal de literatura i llengua catalanes de l’edat mitjana i l’edat moderna i actualment també participa del projecte Corpus Textual de la Catalunya del Nord (Institut d’Estudis Catalans). 

És coeditora del volum monogràfic Fontanella polièdric. Poesia barroca i transmissió Barcelona: IEC, 2019) i ha dirigit els dossiers «Impremta i literatura a la Catalunya del Nord durant l’edat moderna» (Butlletí de la Reial Acadèmica de Bones Lletres de Barcelona (2013-2014) amb M. Sogues) i “L’escriptura en femení a les terres de llengua catalana (segles XVI-XVIII)” (Scripta. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture (2013). Ha realitzat una estada predoctoral a l’Instituto de Ciencias Sociales y Humanidades de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, Mèxic (2014).

Ha estat guardonada amb la ‘Borsa d’estudi Ramon d’Alòs-Moner’ (Premis Sant Jordi, abril 2016) de l’Institut d’Estudis Catalans, pel projecte «La literatura femenina dels segles XVI-XVIII: catàleg d’autores i obres del domini lingüístic català». 

Ha estat professora associada a la Universitat de València i professora col·laboradora a la Universitat Oberta de Catalunya.

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA I CONTAHISTÒRIES PER ADULTS VAN PROTAGONITZAR L’AGENDA CULTURAL D’ONDARA EL PASSAT CAP DE SETMANA

Ondara, 24.01.23. La programació cultural d’Ondara d’aquest mes de gener va contar el passat cap de setmana amb diversos actes destacats.

D’una banda, el divendres 20 de gener, va tornar a Ondara l’aclamat cicle Contahistòries per adults a la Casa de Cultura d’Ondara, una iniciativa amb l’objectiu de potenciar l’animació a la lectura de les persones adultes, donar a conèixer contes per a persones adultes i transmetre el plaer d’escoltar històries narrades i dramatitzades per part de professionals. La primera sessió d’enguany 2023 va anar a càrrec de Fran Pintadera, amb el seu «Qué bueno que viniste», en què totes les persones participants van gaudir de l’espectacle amb una copa de vi, amb la col·laboració de Vinàlia Vinoteca. Fran Pintadera va narrar històries entorn del vi, amb humor i en bona companyia. La Casa de Cultura d’Ondara es va omplir de públic, i totes les persones van gaudir molt amb aquesta proposta lúdica i cultural. Les pròximes sessions del “Cicle de Contahistòries per adults” seran el 17 de febrer, 24 de març o 21 d’abril.

D’altra banda, el divendres 20 de gener es va inaugurar a la Sala d’Exposicions de la Casa de Cultura d’Ondara, l’Exposició Fotogràfica Terra Nostra, a càrrec del FotoClub Cambra Fosca, que es podrà visitar fins al 20 de febrer a la Casa de Cultura d’Ondara.

REGIDORIA DE CULTURA * AJUNTAMENT D’ONDARA

ONDARA CELEBRA EL PRIMER PLE ORDINARI D’ENGUANY AQUEST DIJOUS 26 DE GENER 2023

La sessió es podrà seguir en directe a temps real pel canal de YouTube de l’Ajuntament d’Ondara en l’enllaç següent:

https://www.youtube.com/c/ondara/live

Posteriorment, el ple es podrà visualitzar en el canal oficial de l’Ajuntament, disponible mitjançant l’enllaç:

https://www.youtube.com/user/OndaraOficial

Ondara, 24.01.23. L’Ajuntament d’Ondara celebra ple ordinari de la Corporació Municipal aquest dijous 26 de gener de 2023 a les 20:30 hores. L’ordre del dia és el següent:

ORDRE DEL DIA

1.EXP. PLENS/2022/12. APROVACIÓ DE L’ACTA ANTERIOR (22/DESEMBRE/2022).

2.EXP. PLENS/2023/1. DECRETS DE L’ALCALDIA PRESIDÈNCIA I REGIDORIA D’HISENDA. DONAR COMPTE.

3.EXP. 2035/2022. MATÈRIA 4405. URBANISME. DECLARACIÓ DE SITUACIÓ INDIVIDUALITZADA DE MINIMITZACIÓ D’IMPACTE TERRITORIAL DE L’EDIFICACIÓ SITUADA EN SÒL URBANITZABLE NO PROGRAMAT, EMPLAÇADA EN PARTIDA TOSSALS, POLÍGON 5, PARCEL·LA 293. DESESTIMACIÓ.

4.EXP. 2939/2022.MATÈRIA 4000.SERVEIS ECONÒMICS. PLA DE CONTROL FINANCER. DONAR COMPTE.

5.EXP. 2936/2022. MATÈRIA 1201. PROPOSTA D’ACORD DEL NOMENAMENT DELS REPRESENTANTS DE LA CORPORACIÓ EN LA MACMA. APROVACIÓ.

6.EXP. PLENS/2023/1. INFORMES DE L’ALCALDIA PRESIDÈNCIA.

7.EXP. PLENS/2023/1. PRECS I PREGUNTES.

El Ayuntamiento de Ondara informa: LOS CIUDADANOS EUROPEOS INTERESADOS EN VOTAR EN LAS ELECCIONES MUNICIPALES DE MAYO 2023, DEBEN INSCRIBIRSE ANTES DEL 30 DE ENERO

En las elecciones municipales de 2023 podrán votar los ciudadanos de la Unión Europea residentes en España. Para ello deben ser residentes en España, estar empadronados en el Ayuntamiento de su domicilio y haber manifestado la intención de votar y estar inscrito en el censo electoral con anterioridad a su cierre. En el caso de los ciudadanos europeos el plazo para inscribirse en el censo electoral es hasta el 30 de enero de 2023.

El 28 de mayo de 2023 se celebrarán elecciones municipales en España. Los ciudadanos de la UE podrán votar en las elecciones municipales en España si manifiestan su voluntad en ese sentido .

El plazo para manifestar la intención de votar finaliza el 30 de enero de 2023

La Oficina del Censo Electoral ha enviado una comunicación a los ciudadanos de la UE para facilitar este trámite.

En las elecciones municipales de 28 de mayo de 2023 podrán votar los ciudadanos de la Unión Europea (UE) residentes en España que tengan 18 o más años ese día. Para poder votar en estas elecciones, los ciudadanos de la UE deben haber manifestado previamente su voluntad de ejercer ese derecho, trámite que es posible realizar de forma continuada tanto en los ayuntamientos, desde el año 2006, como, desde el año 2020, telemáticamente a través de un procedimiento habilitado en la Sede electrónica del INE.

Quienes figuren inscritos en el censo electoral por haber manifestado con anterioridad su intención de votar en España, mantienen su condición de electores sin necesidad de cumplimentar una nueva declaración. Esta condición se mantiene hasta que soliciten su exclusión o dejen de residir en España.

Trámites para manifestar la voluntad de votar

Los ciudadanos de la UE que quieran votar, que estén registrados en el censo electoral y que no hayan manifestado anteriormente su voluntad de ejercer el derecho de voto en las elecciones municipales, podrán hacerlo por alguno de los procedimientos establecidos.

Con carácter general, la manifestación de voluntad la pueden realizar en cualquier momento a través de la Sede electrónica del INE, https://sede.ine.gob.es/ , si disponen de Cl@ve o acudiendo a los ayuntamientos donde estén empadronados donde les facilitarán un impreso

elaborado por la Oficina del Censo Electoral (OCE) para ello. Este impreso está también disponible en la Sede electrónica del INE y puede ser cumplimentado por el ciudadano antes de acudir a su ayuntamiento.

Para facilitar este trámite, la OCE ha enviado por correo postal una comunicación a 451.397 registrados a los que no se ha dirigido en anteriores elecciones y no han manifestado esa voluntad adjuntándoles, entre otros, una clave CTT que podrán usar para manifestar la Elecciones municipales de 28 de mayo de 2023.

Estos ciudadanos deberán cumplimentar y firmar la declaración formal, contenida en la comunicación, y remitirla a la delegación provincial de la OCE correspondiente. También podrán realizar su manifestación de voluntad por Internet, accediendo a la Sede Electrónica del INE: https://sede.ine.gob.es con la CTT recibida.

Por su parte, quienes residiendo en España no estén inscritos en el Padrón municipal, deberán acudir a su ayuntamiento a empadronarse y realizar la manifestación de voluntad cumplimentando el modelo de impreso disponible en el mismo.

El plazo para manifestar la voluntad de votar en las próximas elecciones municipales finaliza el 30 de enero de 2023.

Se puede solicitar información en los ayuntamientos, las delegaciones provinciales de la OCE y en el teléfono 900 343 232