EL 24 DE FEBRER ES PRESENTARÀ A ONDARA “LES DONES BORJA. HISTÒRIES DE PODER I PROTAGONISME OCULT”, DE LA FILÒLOGA VALENCIANA VERÒNICA ZARAGOZA GÓMEZ, PREMI OCELL 2019

El divendres 24 de febrer a les 20 hores es presentarà en la Casa de Cultura d’Ondara l’obra «Les dones Borja. Històries de poder i protagonisme ocult», de la filòloga valenciana d’Ondara Verònica Zaragoza Gómez (Biblioteca Borja Minor, 7).

Verònica Zaragoza va rebre el Premi Ocell 2019, que atorga l’Associació Ocell.

La “Biblioteca Borja Minor” de les col·leccions de l’Institut Internacional d’Estudis Borgians i Tres i Quatre acaba de publicar un nou títolté: Les dones Borja. Històries de poder i protagonisme ocult, de la filòloga valenciana d’Ondara Verònica Zaragoza Gómez (Biblioteca Borja Minor, 7). El llibre aplega les biografies de set dones del llinatge Borja i el seu entorn: són tres parelles de mare i filla (Isabel i Tecla de Borja, Vannozza Cattanei i Lucrècia Borja, Maria Enríquez i Isabel de Borja i Enríquez), i una neboda de l’anterior (Lluïsa de Borja i d’Aragó), a més d’un retrat de grup de les monges borgianes de Santa Clara de Gandia. Hi trobem des de la petita noble del XV i les grans duquesses del XVI que gestionen el patrimoni familiar i l’educació dels fills, i actuen com a mecenes a les seves corts, fins a emprenedores i monges de sòlida formació cultural que ocupen càrrecs de govern a Santa Clara i funden nous convents, passant per escriptores actives als cercles literaris coetanis. La seva peripècia vital i cultural les allunya definitivament de la “llegenda negra” o de l’oblit que les envoltava, i recupera el paper que tingueren en la consolidació del llinatge Borja i en la societat i la cultura de la seva època.

L’autora, actualment professora a la Universitat de València, s’ha especialitzat en la cultura literària dels segles XVI-XVIII, especialment en la catalogació, l’estudi i l’edició de la literatura d’autoria femenina en els antics territoris de la Corona d’Aragó, tema al qual ha dedicat la seva tesi doctoral (“En vers vull desafiar…”: la poesia femenina a l’àmbit català (segles XVI-XVIII): edició crítica, Universitat de Girona, 2016) i diversos articles.

(Ondara, 1986). Verònica Zaragoza Gómez és investigadora postdoctoral de la UNED, adscrita al projecte BIESES – Bibliografía de escritoras españolas / Bibliography of Spanish Women Writers. És doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Girona (2016) i llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de València (2009). Des del maig de 2010 forma part del grup de recerca de NISE. Literatura Catalana Moderna de la Universitat de Girona, amb el qual ha participat en diversos projectes de recerca. També és investigadora col·laboradora del centre CITCEM – Centro de Investigação Transdisciplinar «Cultura, Espaço e Memória» (Universidade do Porto).

Al setembre de 2010, va presentar el treball de màster: «Posà-la per ser humil en la muntanya més alta…»: La literatura femenina a l’edat moderna a Catalunya i a les Illes Balears i, recentment, ha finalitzat el doctorat amb la tesi doctoral: “«En vers vull desafiar…». La poesia femenina a l’àmbit català (segles XVI-XVIII). Edició crítica”, dirigida pel professor Pep Valsalobre, la qual ha rebut el Premi Extraordinari de Doctorat. La seva tesi està centrada fonamentalment en la catalogació i documentació de les autores de poesia a l’àrea lingüística catalana durant els segles XVI-XVIII i l’edició de l’obra poètica, amb independència de la llengua literària. 

Tot i que està interessada en diferents aspectes de la cultura literària dels segles XVI-XVIII, la línia principal de la seva recerca és l’estudi de l’escriptura de dones de l’edat moderna als territoris de parla catalana, amb atenció als aspectes de l’alfabetització femenina, el mecenatge femení, la representació literària i social de la cultura femenina… Per fer-ho, s’ha dedicat a rastrejar els arxius i biblioteques més importants del territori, en busca de testimonis de dones creadores, i ha donat a conèixer els resultats de la seva recerca a través de la participació en nombrosos congressos i seminaris, i la publicació de més d’una trentena d’articles en volums col·lectius i revistes especialitzades. Ha treballat en el projecte de conversió en línia de Qüern. Repertori bibliogràfic biennal de literatura i llengua catalanes de l’edat mitjana i l’edat moderna i actualment també participa del projecte Corpus Textual de la Catalunya del Nord (Institut d’Estudis Catalans). 

És coeditora del volum monogràfic Fontanella polièdric. Poesia barroca i transmissió Barcelona: IEC, 2019) i ha dirigit els dossiers «Impremta i literatura a la Catalunya del Nord durant l’edat moderna» (Butlletí de la Reial Acadèmica de Bones Lletres de Barcelona (2013-2014) amb M. Sogues) i “L’escriptura en femení a les terres de llengua catalana (segles XVI-XVIII)” (Scripta. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture (2013). Ha realitzat una estada predoctoral a l’Instituto de Ciencias Sociales y Humanidades de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, Mèxic (2014).

Ha estat guardonada amb la ‘Borsa d’estudi Ramon d’Alòs-Moner’ (Premis Sant Jordi, abril 2016) de l’Institut d’Estudis Catalans, pel projecte «La literatura femenina dels segles XVI-XVIII: catàleg d’autores i obres del domini lingüístic català». 

Ha estat professora associada a la Universitat de València i professora col·laboradora a la Universitat Oberta de Catalunya.

Publicado en Actualitat, Associacions.