L’ONDARA ORGULLOSA 2024 CELEBRÀ DIVENDRES ELS DRETS I REIVINDICACIONS DE LA COMUNITAT LGTBIQ+

El passat 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, el programa d’Ondara Orgullosa, la pionera iniciativa de les Regidories de Cultura i Igualtat de l’Ajuntament d’Ondara, culminà amb els actes principals de la jornada: lectura de manifest, manifestació, taula rodona i sopar de germanor a l’edifici del Prado amb acompanyament musical.

Ondara, 1.07.24. Festa, comboi i, sobretot, esperit de reivindicació. A partir d’aquests preceptes es desenvolupà el passat divendres, Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, la jornada central del programa Ondara Orgullosa organitzat per la Regidoria d’Igualtat i de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara. I és que, tal com Àngels Grimalt Vives, responsable de les àrees municipals implicades, convidava des dels micròfons de la Veu d’Ondara la mateixa setmana, a la cita del 28J no només estaven convidats i convidades els membres de la comunitat LGTBIQ+ local, sinó també el veïnat d’Ondara que finalment es va sumar a la festiva cita de divendres.

Els actes arrancaren cap a les 19:30 hores davant de l’Ajuntament d’Ondara amb la lectura del Manifest del Dia de l’Orgull per part de Ximi Vives, tècnica de Cultura de la regidoria convocant. Des del Balcó del consistori, el manifest condemnà la xacra de l’homofòbia així com la importància de seguir reivindicant els drets de la comunitat gai. A continuació, tot partint de la carrossa que s’engalanà per a l’ocasió, es realitzà una cercavila i alhora manifestació sota el lema “Per la diversitat” des de la Plaça de l’Ajuntament fins l’edifici del Prado que comptà amb la percussió de la batukada OndaraAttack. Tot seguit, tingué lloc al Prado la taula rodona Ser del col·lectiu LGTBIQ a Ondara, presentada i moderada pel periodista local Jovi Lozano-Seser i amb la veu i experiències de Zeus Serrano Soler, Aritz Torres Álvarez, Aitana Tous Mur, Auro Giner Ortolà, Roger Lluzar Doménech i Sole Ballester Romans. Testimonis que abordaren el fet de pertànyer al col·lectiu LGTBIQ+ en un municipi com Ondara, així com el gruix de les vivències relacionades amb la diversitat sexual i els seus vincles socials, familiars i laborals que els integrants del debat abordaren des d’una perspectiva personal.

Àngels Grimalt Vives, responsable d’Igualtat, lliurà als participants de la taula rodona un obsequi al final del col·loqui i demanà la presència a l’escenari de l’associació Trenca l’Armari: organisme comarcal per la defensa dels drets LGTBIQ+ de recent constitució i, d’altra banda amb gran arrelament i presència ondarenca. La presentació d’aquest grup associatiu tancà així la part protocol·lària d’una jornada amb marcat accent lúdic que continuà amb l’actuació de la Drag Queen Choco d’Honnor i el sopar de cabasset on la Comissió 2025 dels Festers del Crist donà servei de barra i la Junta Local de l’AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer) oferí dolços i mistela. Poc després, a les 23:30 hores, tingué lloc la «Festa Orgullosa» amb Xuquer DJ i un repertori de cançons molt estimades pel col·lectiu. Paral·lelament, també dins del recinte del Prado, hi hagué taller de dibuixos i manualitats per als més menuts i menudes i la llibreria local “Dilatando Mentes” estigué també present amb llibres i recomanacions de temàtica LGTBIQ+.

En resum, un conjunt d’activitats que posaren fi al programa que arrancà el passat 17 de juny amb el repartiment de les banderoles multicolors d’Ondara Orgullosa i l’engalanament dels edificis municipals. A més, cal destacar la transversalitat multicolor de la programació cultural de juny tant a la Casa de Cultura com a l’Espai Jove o la Biblioteca municipal pel que fa a l’animació lectora, les exposicions i la resta d’intervencions realitzades des d’un tarannà integrador i de difusió. En síntesi, drets i llibertats que han onejat des de la bandera arc-iris amb què s’ha volgut il·lustrar i materialitzar la iniciativa d’Ondara Orgullosa: una campanya amb afany de continuïtat, tal com va manifestar la regidora Àngels Grimalt Vives en la cloenda de la jornada, «per tal d’ampliar el marc reivindicatiu que ha justificat aquesta primera edició».

REGIDORIA D’IGUALTAT I DE CULTURA

*AJUNTAMENT D’ONDARA*

Publicado en Actualitat, Ajuntament, Cultura.