ONDARA TORNARÀ A GAUDIR DE LES SEUES FESTES POPULARS DE SANT JAUME DEL 19 AL 27 DE JULIOL 2024

  • Enguany se celebrarà el primer torneig de futbolí
  • Es commemora el 20 aniversari de l’Associació Cultural Taurina “Joia Llevantina d’Ondara” i es comptarà amb totes les ramaderies de la província d’Alacant
  • La Nit de Rock canvia d’ubicació, es farà al parking de la piscina i estarà protagonitzada per Auxili, Ferreteria Rosario i DJ Cate
  • Les penyes de l’O-30 estaran al final de Ronda Generalitat per major seguretat

Ondara, 18.06.24. Hui s’han presentat oficialment les Festes Populars d’Ondara Sant Jaume 2024, que se celebraran a Ondara del 19 al 27 de juliol de 2024, organitzades per la Regidoria de Festes i Tradicions de l’Ajuntament d’Ondara que dirigeix Jordi Ruiz. La presentació de les Festes Populars de Sant Jaume 2024, donada la rellevància de l’acte, ha sigut multitudinària, i hi ha comptat hui amb la presència de l’Alcalde, José Ramiro; el Regidor de Festes i Tradicions, Jordi Ruiz; el Regidor d’Associacionisme, Miguel Gomis; la Regidora de Cultura i Igualtat, Àngels Grimalt; i el Regidor delegat de SINMA, Jordi Dominguis. En la roda de premsa han participat el dissenyador de portada que s’ha triat per un jurat per al llibre de Sant Jaume 2024, Facundo Álvarez Haros; els representants de la Penya Taurina i de la Comissió de Bous d’Ondara, Vicent Huet i Toni Gómez; i també el coordinador de la Nit de Rock, Toni Miralles (els grups que actuaran són Auxili, Ferreteria Rosario i DJ Cate). També han estat presents les representants de la Quintà 2024 Els Descol·locats, Andrea Almiñana i Yaiza Ginestar. La Quintà 2024 disposarà del garito cedit per l’Ajuntament en la O-30, i serà l’encarregada d’organitzar la disco mòbil del divendres 26 de juliol i l’actuació de Rumbados del dia 22.

Les principals novetats de les festes d’enguany seran la celebració del primer Torneig de Futbolí de les Festes de Sant Jaume el dimarts 23 de juliol; i que la Nit de Rock canvia d’ubicació, i se celebrarà a l’aparcament de la piscina municipal d’Ondara, en lloc del parking del carrer Nacions Sense Estat. Segons ha explicat el Regidor de Festes, Jordi Ruiz, s’estudien així altres ubicacions perquè els actes de Sant Jaume puguen anar rotant de lloc. També cal destacar com a novetat d’enguany la celebració del primer concurs per a triar la portada del llibre de Festes de Sant Jaume 2024.

Les Festes de Sant Jaume 2024 comptaran enguany amb un total de 84 penyes inscrites, que s’ubicaran principalment en les tres zones habituals: Prado, Riu i O-30; sent una novetat d’enguany el canvi d’ubicació de les penyes de l’O-30, per a instal·lar-les en l’últim tram d’aquesta zona de la Ronda Generalitat per major seguretat, segons es va consensuar amb les penyes i amb la Policia Local. També com a novetat, segons el nou reglament de Festes aprovat enguany, les penyes s’han hagut d’inscriure abans del 31 de maig, i hauran de seguir una sèrie de normes de convivència. Altres novetats destacades pel Regidor de Festes són el canvi del recorregut del passacarrer de penyes i quintades del dia de Sant Jaume, que s’acurta i començarà des de la plaça de les Escoles; i que, degut a la sequera, no es realitzaran parcs infantils aquàtics, substituint-se per activitats sense aigua dins del Prado.

D’altra banda, en el que respecte als aspectes d’instal·lacions i infraestructures relacionades amb les festes, cal recordar que les barreres per a les entrades que es van estrenar en 2022 es tornaran a col·locar en diagonal en el tram del carrer Pintor Segrelles, fent més ampla la zona per on accedeixen corredors i bous fins a la porta d’arrossegament. També es tornaran a instal·lar les grades perquè el públic puga veure les entrades de bous, amb capacitat per a 80 persones, en la zona del pont del Prado, cap a Pintor Segrelles.

L’Alcalde, José Ramiro, i el Regidor de Festes i Tradicions, Jordi Ruiz, han volgut agrair la col·laboració de tots els col·lectius que participen en l’organització dels festejos per a aconseguir que les Festes Populars de Sant Jaume siguen un èxit, i també han agraït als treballadors municipals que realitzen una gran tasca durant totes les festes. Han aprofitat per demanar «civisme» per part de tots per gaudir d’unes festes sanes.

PORTADA DE SANT JAUME 2024, OBRA DE FACUNDO ÁLVAREZ HAROS

Una de les novetats d’enguany ha sigut el concurs impulsat per la Regidoria de Festes per a triar la nova imatge de portada de Sant Jaume 2024. Finalment, la portada seleccionada pel jurat ha sigut la dissenyada per Facundo Álvarez Haros. També s’havien presentat dos propostes més; una d’Eva Badia Costa i altra de Vicent Costa Llorens, tot i que el jurat es va decantar pel cartell presentat per Facundo.

És la primera vegada que una portada del llibre de festes posa el focus d’atenció i dóna el màxim protagonisme a les penyes de Sant Jaume; sense llevar-li un lloc destacat al bou, que també està present al cartell. És una forma més d’identificar i destacar les festes d’Ondara. També aporta una visió integradora de la festa, per a més públics, i per a més gustos. En la portada s’aprecien les típiques casetes de les penyes, els garitos portàtils, i entre ells, que són multicolors, també ixen persones divertint-se i alguns bous.

EL PROGRAMA TAURÍ COMMEMORA EL 20 ANIVERSARI DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL TAURINA “JOIA LLEVANTINA D’ONDARA” I COMPTARÀ AMB 12 RAMADERIES

Com ja és tradicional en les Festes Populars de Sant Jaume, els actes taurins seran un dels principals centres d’atenció de la programació. El programa està organitzat per la Comissió de Bous, mantenint els actes que més funcionen, i vetlant per la seguretat en totes les activitats, segons han explicat des de la Penya Taurina, Vicent Huet i Toni Gómez. Enguany es commemora el 20 aniversari de l’Associació Cultural Taurina “Joia Llevantina d’Ondara” i es comptarà amb totes les ramaderies de la província d’Alacant, així com altres de gran importància de València i Castelló.

Segons han anunciat, les ramaderies que enguany es podran gaudir en la programació taurina d’Ondara són les següents: Capota (Vila-Real), Vicent Benavent (Quatretonda), Asensi (Orba), El Salero (Montserrat), Els Coves (Pedreguer), La Paloma (Xaló), Gregorio de Jesús (Sueca), La Templanza (Calp), M.A. Mínguez (Set Aigües), La Hermandad (Xàbia), Hermanos Cali (Moixent) i Alberto Garrido (Oropesa). Vicent Huet i Toni Gómez han destacat que les ramaderies de Castelló, Capota i Alberto Garrido, enguany és la primera vegada que venen a Ondara, i compten amb animals descendents de la ramaderia Paiportero.

L’Associació Cultural Taurina “Joia Llevantina d’Ondara”, ha preparat una programació junt a la Regidoria de Festes pel seu 20 aniversari, amb 12 ramaderies diferents; entrades de bous, concursos, desafiaments, vaques enfundades (el divendres 26 i dissabtes 20 i 27 de juliol), solta de jònecs i carretons per als més menuts.

Un dels principals esdeveniments taurins de les Festes Populars de Sant Jaume 2024 serà el Concurs de Retalladors, que se celebrarà el diumenge 21 de juliol a les 20 hores, amb bous de la ramaderia Benavent. Les entrades anticipades es poden adquirir des d’ara en la Casa de Cultura d’Ondara o en la web https://agendaondara.es/ al preu de 7 euros adults, 5 euros xiquets/tes fins els 12 anys.

A banda del Concurs de Retalladors, hi hauran entrades de bous i solta de vaquetes tots els dies a la Plaça de Bous (en horaris de vesprada i nit); jònecs el dia de Sant Jaume (perquè puguen participar tots els majors de 16 anys); exhibició de tres entrades de bous el dimecres 24; i a més, hi haurà entrada i eixida de bous de la plaça en 6 ocasions (el dissabte 20, dilluns 22, dimarts 23, dimecres 24, divendres 26, i el dissabte 27) en horari de nit.

PRIMER TORNEIG DE FUTBOLÍ DE LES FESTES DE SANT JAUME

Una de les principals novetats de les Festes és el Primer Torneig de Futbolí de les Festes de Sant Jaume, que tindrà lloc el dimarts 23 de juliol al Prado en horari de vesprada (17 hores). Les inscripcions es poden realitzar fins el 10 de juliol al correu festesondara@gmail.com , o per telèfon al 664 44 97 36. La quota per parella serà de 5 euros, i hi haurà trofeus per als tres primers classificats. Amb un màxim de 16 parelles, el torneig tindrà un format de 4 grups, on els dos primers de cada grup jugaran eliminatòries. Es poden apuntar parelles bé per penyes, o bé de forma particular.

D’altra banda, una de les apostes de tots els anys que es tornarà a repetir degut a la seua acceptació, serà el Concurs de Cau. Les partides de cau seran al Prado en horari de matí els dies 22, 23 i 25.

LA NIT DE ROCK SE CELEBRARÀ EN L’APARCAMENT DE LA PISCINA

La Nit de Rock de Sant Jaume 2024 tindrà lloc el divendres 26 de juliol a partir de mitjanit, i estarà protagonitzada pels grups Auxili, Ferreteria Rosario i DJ Cate. La principal novetat és que enguany canvia d’ubicació, i se celebrarà a l’aparcament de la piscina municipal d’Ondara, en lloc del parking del carrer Nacions Sense Estat, com venia sent habitual en els últims anys. Segons ha explicat el Regidor de Festes, Jordi Ruiz, s’estudien així altres altres ubicacions perquè els actes de Sant Jaume puguen anar rotant de lloc, i celebrar-se en nous emplaçaments, atenent a les demandes de la ciutadania i també les diferents peticions veïnals. Quant al cartell de la Nit de Rock de Sant Jaume 2024, el responsable de l’organització, Toni Miralles ha explicat que estarà protagonitzat pels grups Auxili, Ferreteria Rosario i DJ Cate. Auxili és un grup d’ Ontinyent. El seu estil musical és el reggae, amb tocs de ska, raggae i rap en algunes de les seues cançons, amb les que recolzen les lluites populars. Les seues arrels musicals són grups de referència com Obrint Pas, Atzukak, Al Tall i La Gossa Sorda. Ferreteria Rosario és un grup valencià amb integrants també de la Marina Alta. Està format per Edu Torrens (bateria i veus), Edu López (guitarra i veu solista) y Bobia (baix i veus). La seua música és una mescla de rock alternatiu, post punk, garage… amb composicions hereues dels millors sons del rock alternatiu dels 90. Per la seua banda, la italiana DJCate, pianista i disc-jockey, arrelada a València des de fa 9 anys, farà ballar i cantar amb una selecció de la millor música en valencià dels últims temps.

MÉS ACTUACIONS MUSICALS: ROCK&MOLL, REVETLES

Novament, en aquesta edició de les festes populars 2024 es torna a apostar per oferir concerts al Moll del Prado, en set dies de les festes, de forma prèvia als sopars populars (tots són a les 20:30 hores). Els concerts de Rock&Moll es realitzaran tots els dies de les festes a excepció del dijous 25 de juliol, Dia de Sant Jaume. Com tots els anys, s’oferirà un estil de música variat, amb grups de la comarca i de la Comunitat Valenciana, que va dirigit a tots els públics.

En l’apartat musical, les revetles de Sant Jaume 2024 aniran a càrrec de «Límite» el divendres 19 de juliol (després del pregó); el dissabte 20 de juliol actuarà “La tribu” (carrer Sant Jaume); el dimarts 23, dia de les paelles (hi haurà concurs de paelles a la nit), actuarà “La Fiesta” (al Prado); el dijous 25 de juliol, dia de Sant Jaume, actuarà Matrix Band (carrer Sant Jaume), i el dissabte 27 de juliol, últim dissabte de festes, tocarà “Titànic” (Sant Jaume).

S’oferirà també una disco mòbil en la Ronda Generalitat; el divendres 26 de juliol a les 00:00h amb els DJ’s Jairo Ginestar i Miguel Piera, organitzada per la Quintà 2024 Els Descol·locats. Organitzats per penyes, enguany se celebraran diversos actes en l’O-30: Torneig BeerPong per Penya Tequila Team; Concurs de karaoke per la penya La Desigualà; i actuació de Rumbados per la Quintà 2024. El dia de Sant Jaume, la Festa Remember al Prado a les 16 hores anirà a càrrec dels DJ’s Juan Picores i JBLond.

ACTES PER A LA GENT GRAN I PER A PÚBLIC INFANTIL

El Regidor del Major, Jordi Ruíz-Orejón, ha informat que per a la Gent Gran, en les Festes de Sant Jaume 2024 se celebrarà l’espectacular actuació de Marina Boleros, que tindrà lloc el divendres 26 de juliol a partir de les 22:30 hores al carrer Sant Jaume. (Hi haurà taules i cadires).

D’altra banda, en el programa festiu destaquen les activitats dirigides al públic infantil i familiar. En aquest apartat hi ha diverses iniciatives que es realitzaran en horari de matí, a l’interior del Prado (enguany no es podran fer parcs infantils aquàtics a l’exterior degut a la sequera) i també a la piscina municipal. Activitats infantils al Prado: el dissabte 20 de juliol; el diumenge 21, dilluns 22, dimecres 24, i divendres 26. I el dissabte 27 de juliol, parc aquàtic a la piscina municipal.

Dirigides als més menuts també destaquen les actuacions dels “bous en carretons”. Hi haurà 5 actuacions de bous en carretons, totes en horari de 19 hores, els següents dies: dissabte 20 de juliol; dilluns 22, dimarts 23, divendres 26 de juliol i dissabte 27. Els carretons eixiran des de la Plaça de les Escoles, per al gaudi de les persones majors de la Residència. També, degut a l’èxit d’anys anteriors, es tornarà a repetir l’entrada de bous unflables gegants des de la plaça de les Escoles, el dimecres 24 de juliol a les 19 hores.

TORNA EL RAL·LI HUMORÍSTIC, ENGUANY AMB TEMÀTICA DE LES OLIMPÍADES

El Ral·li Humorístic per a penyes i quintades se celebrarà el diumenge 21 de juliol a la nit, organitzat per la penya Penya Me La Bufa La Gamba. Les inscripcions es poden realitzar en online en el formulari habilitat per la penya Penya Me La Bufa La Gamba d’Ondara fins el 16 de juliol:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfDs6mZSXVx1A_Ch1ntQOYKYet004oZ0vxJlAOJ1iYDhaHt2A/viewform .

Enguany el lema serà les Olimpíades amb diverses proves, i per a la inauguració caldrà triar un país imaginari, que durà una bandera i un vestit típic per realitzar les proves, que seran aptes per a tots els públics.

PARTIDES DE FESTES AL TRINQUET MUNICIPAL

En l’apartat esportiu, destacaran les 2 partides de professionals de pilota valenciana d’escala i corda, els dos dissabtes de Festes de Sant Jaume (20 i 27 de juliol), a les 18:30 hores al Trinquet Municipal d’Ondara; sent la partida del dissabte 27 de juliol, la partida de Festes amb entrada gratuïta, que es jugarà després de la Final del Torneig de Penyes.

Les partides de penyes del Torneig de Pilota de Sant Jaume 2024 es jugaran els dies 22 i 24 de juliol a les 17 hores al Trinquet, en les modalitats de raspall i rebotet, sent la Final del Torneig de Penyes el dissabte 27 de juliol, abans de la partida professional.

IGUALTAT EN LES FESTES DE SANT JAUME

La Regidora d’Igualtat, Àngels Grimalt, ha destacat que des de la Regidoria d’Igualtat i la Comissió d’Igualtat s’aposta per «unes festes inclusives i no sexistes», i que enguany hi haurà un Punt Violeta i Punt Divers els dies 19, 20 i 25 de juliol en horari nocturn (de 20 a 3h); en la zona del Rock&Moll -Prado, i nova zona de garitos al final de la O-30; amb l’objectiu d’assessorar i sensibilitzar la població en matèria d’igualtat i diversitat sexual i de gènere, i de prevenir agressions sexistes o de tipus homòfob. Els punts estaran atesos per especialistes i seran fàcilment localitzables. Comptaran amb tot tipus de material relacionat, segons la nova campanya gràfica que s’ha llançat des del departament d’Igualtat, i es repartiran ventalls nous amb lemes sobre la igualtat, tapagots i llibres de recursos de la campanya contra la submissió química; a més de barrets, davantals, calendaris, entre altres materials».

CAMPANYA DE SINMA DURANT LES FESTES

El Regidor delegat de SINMA, Jordi Dominguis, ha donat a conèixer les accions que es duran a terme des de SINMA (empresa municipal encarregada de la recollida de residus) en Sant Jaume. Ha avançat que es millorarà el servei i s’augmentaran els punts de neteja en les zones de garitos i en els llocs on es fan els esdeveniments; també s’incrementarà el personal, comptat amb una plantilla de 15 persones. D’altra banda, enguany s’ha ampliat la dotació contenidors, i es comptarà amb més illes; a més, s’ampliaran en grandària les que ja hi havien, que estaran ubicades a la nova zona de garitos del final de Ronda Generalitat, voltants del Prado i Pintor Segrelles. Dominguis ha aprofitat per recordar que no es poden deixar fora dels garitos els mobles, i per a recomanar que s’utilitzen gots de plàstic reutilitzables.

FESTES A PAMIS

Jordi Ruiz-Orejon ha aprofitat per a avançar que el cap de setmana següent a la finalització de Sant Jaume, el divendres 2 i dissabte 3 d’agost, se celebraran les festes a Pamis amb sopars populars, revetles, concurs de paelles, festa de l’espuma, carretons i jònecs.

REGIDORIA DE FESTES I TRADICIONS*AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Ajuntament.