L’IES XEBIC GUANYA EL PRIMER CONCURS D’ORATÒRIA DE LA MARINA ALTA CELEBRAT A ONDARA

El concurs va ser tot un èxit, amb més d’un centenar de persones assistint als debats del I COMA, que debatia sobre si cal continuar potenciant un model econòmic basat en el turisme en la Marina Alta

Ondara, 29.04.24. Cinc instituts de la comarca han participat en el Primer Concurs d’Oratòria de la Marina Alta (COMA), que ha tingut com a objectiu principal millorar les capacitats comunicatives de l’alumnat treballant l’argumentació, el debat i la reflexió. Després de dos dies de discussió pública sobre un tema concret, («cal continuar potenciant un model econòmic basat en el turisme en la Marina Alta?») l’IES Xebic d’Ondara es proclamava campió davant l’IES de Pedreguer, que es classificava en segon lloc. El premi al millor orador/oradora de la competició ha sigut per a Joana Gil, de l’IES Sorts de la Mar de Dénia. L’equip de l’IES Xebic d’Ondara estava integrat per Hugo Marí, Mirela Gomes, Bruno Blanco, Marcos Soria i Lorena Herraiz. Els premis els van lliurar Joan Ivars, secretari de l’IECMA; Sergi Ferrús, president de la MACMA; i Àngels Grimalt, Regidora de Cultura d’Ondara.

El certamen s’ha celebrat els dies 23 i 24 d’abril a la Casa de Cultura d’Ondara (amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara), amb la participació de l’alumnat de 4t d’ESO dels instituts Sorts de la Mar de Dénia, Xebic d’Ondara, IES de Pedreguer, la Mar de Xàbia (amb 2 equips) i el Maria Ibars de Dénia. Sis equips en total que van aportar punts de vista a favor i en contra sobre si cal continuar potenciant un model econòmic basat en el turisme a la Marina Alta. L’esdeveniment ha estat un punt culminant de debat i eloqüència per als estudiants dels instituts de la comarca. Tots els equips han mostrat un nivell excepcional de preparació i habilitats d’argumentació. Els 6 equips participants han estat formats cadascun per cinc participants i un capità, paper que ha recaigut en els professors que han entrenat els grups. Tant a l’alumnat, com al professorat (capitans) i al jurat del Concurs d’Oratòria de la Marina Alta, se’ls ha impartit un curs de formació per participat en aquest projecte.

El I Concurs d’Oratòria de la comarca és una iniciativa pionera que va partir dels professors de la Universitat de València radicats a la comarca, Andreu Sentí i Àngels Grimalt, que es van posar en contacte amb l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA). Així es va forjar el concurs, organitzat per l’IECMA amb el patrocini de les Fundacions Baleària i Rolser Server i Pérez, així com de l’Ajuntament d’Ondara, la Macma, la Xarxa Vives i les Universitats d’Alacant i València. Els Caps de jutges van ser Àngels Grimalt Vives i Andreu Sentí; com a membres del jurat: Tomàs Atanes Arnal, Josep Banyuls, Yassin El Bouzaydy, Francesca Marí, Josep Lluís Martínez Boix, Jordi Giner Monfort, i Abril Peidro Llompart. Des de l’organització es considera tot un èxit la gran participació i l’alt nivell dels participants, i esperen poder repetir la segona convocatòria del concurs en 2025, amb l’objectiu d’incentivar la participació de la Marina Alta i que els IES de la comarca participen també en la lliga de debat de la Xarxa Vives. Més d’un centenar de persones van assistir com a públic a aquest acte que va omplir de gom a gom la Casa de Cultura d’Ondara, i que va aconseguir que l’alumnat de 15 i 16 anys reflexionara sobre el turisme com a model econòmic.

Quant als Premis del I Concurs d’Oratòria de la Marina, han estat els següents: 1er premi: tauleta tàctil per a cada estudiant membre de l’equip + un viatge d’anada i tornada a Formentera per a cada participant i un/a acompanyant (incloent-hi el capità o capitana); 2n premi: viatge d’anada i tornada a Formentera per a cada participant (incloent-hi el capità o capitana); i Premi individual al millor orador/a: tauleta tàctil + un viatge d’anada i tornada a Formentera i un/a acompanyant.

Des de l’organització s’ha anunciat que aquest dimecres 1 de maig es publicarà al web del Concurs d’Oratòria de la Marina https://sites.google.com/view/oratoriamarinaalta el vídeo de la final i lliurament de premis.

FOTOS: CANFALI MARINA ALTA

Publicado en Actualitat, Cultura.