EL GIMNÀS DE LA PISCINA D’ONDARA INAUGURA UN INNOVADOR PROGRAMA D’ACTIVITAT FÍSICA ONCOLÒGICA DE L’AECC EN LA MARINA ALTA

L’Ajuntament d’Ondara, la Universitat d’Alacant i l’Associació Espanyola Contra el Càncer col·laboren en aquest programa pioner que es desenvoluparà dos dies a la setmana en horari matutí, en grups de 6 persones, i va dirigit a pacients oncològics de tota la Marina Alta

Ondara, 25.04.24. El gimnàs de la piscina municipal d’Ondara, que ha obert recentment les seues instal·lacions gestionat per l’empresa municipal SINMA Ondara, acollirà el primer Programa d’Activitat Física Oncològica en la Marina Alta de l’Associació Espanyola Contra el Càncer. Hui s’ha presentat públicament aquest innovador programa, amb la participació dels representants de l’Ajuntament d’Ondara, de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, de la Universitat d’Alacant i del departament de Salut de la Marina Alta.

En la presentació han participat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; el Regidor d’Esports, Lluís Fornés; el Regidor de Sanitat, Jordi Ruíz, el Regidor delegat de SINMA, Jordi Dominguis; el gerent de SINMA, Juan Femenia; la presidenta de la Junta Local AECC, Mª Carmen Bisquert; el gerent provincial de l’AECC, Juan Lledó Quirant; el Catedràtic de la Universidad d’Alacant encarregat del projecte, José Antonio Pérez Turpin; el Gerent del Departament de Salut de Dénia, José Félix Quintero; el director mèdic, el coordinador del centres de salut, i la coordinadora del CS Ondara, Pilar Muñoz; Anna Isabel Martínez, coordinadora de la Seu Provincial de psicologia, i Miri González Picó, psicooncóloga de la Marina Alta, a més de representants de l’AECC local.

Gràcies al conveni subscrit entre l’AECC i l’Ajuntament d’Ondara (a través de la seua empresa SINMA), s’oferiran aquestes magnífiques instal·lacions, ubicades en la part superior del recinte del pavelló i piscina municipal, i que s’han dotat de maquinària i tot tipus de millores en les últimes setmanes. El gimnàs de la piscina, que està obert als usuaris de la piscina municipal, acollirà des d’ara un servei gratuït d’exercici físic oncològic. Aquest programa pioner és el resultat d’una col·laboració entre l’Ajuntament d’Ondara, la Universitat d’Alacant i l’Associació Espanyola Contra el Càncer. Ondara és la segona població que acollirà aquest servei a nivell provincial. En un principi es desenvoluparà dos dies a la setmana en horari matutí, completament gratuït, en grups de 6 persones. En funció de la demanda, s’ampliaran el nombre de dies. Va dirigit a pacients oncològics de tota la comarca de la Marina Alta. Els oncòlegs seran els que derivaran directament als pacients que consideren, per tal de rebre aquest servei, que, de moment començarà prestant-se per a 12 usuaris, en 2 grups de 6 persones.

Des de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a Ondara s’ha donat les gràcies a l’Ajuntament d’Ondara per la cessió d’aquestes instal·lacions, i s’ha argumentat, en la presentació del primer Programa d’Activitat Física Oncològica en la Marina Alta, que «la pràctica d’exercici físic és una ferramenta important en la prevenció i tractament del càncer, perquè a més de prevenir la malaltia, també ajuda a millorar els efectes associats als tractaments». Dissenyat específicament per a pacients oncològics en tractament, el programa que s’impartirà a la piscina municipal comptarà amb la participació de professionals en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, els quals oferiran classes gratuïtes d’exercici físic oncològic acompanyades de sessions de seguiment individualitzat. L’objectiu primordial d’aquest programa és mitigar els efectes secundaris del tractament, com la fatiga, així com millorar la capacitat cardiovascular i la composició corporal de cada pacient (incloent la recuperació de massa muscular o la reducció de greix), alhora que s’aborden aspectes funcionals com a dolors articulars o limitacions físiques, contribuint així a promoure un estil de vida saludable i millorar la qualitat de vida dels pacients.

** AJUNTAMENT D’ONDARA **

Publicado en Actualitat, Ajuntament.