PAQUI SOLER I MARUJA GARCÍA (A TÍTOL PÒSTUM), PRIMERS PREMIS “AMB VEU DE DONA” D’ONDARA

Agraeixen a la Regidora d’Igualtat la creació d’aquests premis «tan necessaris» que reconeixen dones destacades del poble

Ondara, 11.03.24. Ondara va culminar ahir diumenge 10 de març la celebració de la I Fira Feminista amb el lliurament dels I Premis Amb Veu de Dona i el posterior concert Quatre Sons «Música en clau de dona». Els premis van ser lliurats a la Casa de Cultura per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidoria d’Igualtat, Nerea Mallol; en un acte presentat per Mª José Pedro. Enguany, les dones guardonades en aquesta primera edició han estat Francisca Soler i Mas (Paqui Soler), «la trinquetera»; i Maruja Garcia Martín a títol pòstum (va arreplegar el premi la seua neboda). La Regidoria d’Igualtat, Nerea Mallol, ha destacat que «en aquesta primera edició dels Premis Amb veu de Dona, volíem donar especial reconeixement a dones que durant anys de la seua vida han dedicat temps, esforç i feina a fer del nostre poble, un poble viu; a continuar amb les nostres tradicions i cultura, i també a preservar allò que ens identifica».

Tant Paqui Soler com la neboda de Maruja Garcia van agrair a l’Ajuntament d’Ondara aquesta distinció; Paqui Soler va destacar que la seua feina sempre havia estat «una tasca col·lectiva» i va agrair a totes les persones que l’ajudaven; i va voler agrair especialment a la Regidora d’Igualtat per «crear aquests premis tan necessaris». Per part de la família de Maruja, es va destacar la felicitat que sentiria la seua tia «si haguera estat ací».

El lliurament dels I Premis “Amb veu de dona” ha estat emmarcat en la I Fira Feminista d’Ondara que s’ha celebrat del 8 al 10 de març, organitzada per la Regidoria d’Igualtat, al Prado i la Casa de Cultura. Després del lliurament, els actes de la Fira van culminar amb el Concert Quatre Sons «Música en clau de dona». Aquest concert va retre homenatge no només a les dones creadores, compositores, de diferents èpoques i estils musicals, sinó a la dona en general com a creadora d’art i de vida. Un concert en clau femenina que va permetre al públic endinsar-se en les obres de compositores, algunes d’elles desconegudes, posant en valor el seu art i difusió a la seua música, sense deixar de costat la interpretació d’obres dels més cèlebres compositors, fent d’així una jornada musical única, amb obres de les compositores Clara Schumann, Mel Bonis, Louise Farrenc i els compositors F. Chopin, J. Quantz, L.V Beethoven o A. Vivaldi. Cal destacar que les intèrprets van ser quatre dones; una d’elles, la música local Lourdes Gavilà Ana (Oboè), la qual va agrair a la Regidoria de Cultura poder tocar a Ondara. «Quatre Sons» estava integrat, a més de per Lourdes Gavilà, també per Maria José Clemente Bover (Flauta); Carla Gómez Pertusa (Piano); i Julia Roca Zamora (Violoncel). Va ser un concert molt aplaudit i amb molta assistència de públic, que va posar el passador final perfecte a la completa programació de la fira del cap de setmana.

La I Fira Feminista va comptar dissabte i diumenge amb un variat programa per a tots els públics; al llarg de tot el cap de setmana, el Prado va acollir activitats infantils i conta-contes amb perspectiva de gènere; tallers, stands i parades de col·lectius feministes i associacions de dones (Creu Roja, Dilatando Mentes, Grup Nodrissa, Artesania Aisha). El dissabte 9 de març, es va inaugurar la fira amb música de la batucada Ondaratack; es va oferir la xerrada «25 anys de feminismes a la Marina Alta» a càrrec de la Xarxa de Dones de la Marina Alta; el concert del cor de dones de la UMO; el vermut feminista i monòleg «Made in patriarcado», a càrrec de la tècnica d’Igualtat de la MASSMA, Maricela Romero; i un dinar de germanor al Prado (organitzat pels Festers de la Soledat 2024). De vesprada es va fer el passeig amb perspectiva de gènere; es va oferir el podcast «DeParkineo» i el concert de JazzWoman. El diumenge 10 de març, els actes de la Fira Feminista van incloure el taller de collage «Tres voltes rebel»; el taller d’autoprotecció i defensa personal femenina impartit per la Creu Roja; i la xerrada d’Irene Ballester, centrada en un repàs gràfic a l’empremta del patriarcat dins la història de l’art i, en conseqüència, la societat.

L’apartat esportiu femení (en les disciplines de ciclisme, bàsquet, futbol i pilota) va tindre també protagonisme en els actes del 8M i Fira Feminista d’Ondara, amb celebració de la I Trobada esportiva de Fémines. El dissabte es va fer el partit de bàsquet femení al pavelló; i el diumenge pel matí la IV Volta a la Marina Fémines; el partit de futbol de l’equip femení de l’Ondarense contra Carrus UD Ilicitana A; i de vesprada, la partida de raspall femení professional al trinquet Municipal d’Ondara, entre Irene i Fanni contra Érika i Amparo.

Cal indicar que Leyre Almena es va imposar en la IV edició de la Volta Ciclista Fèmines-Trofeo Vila d’Ondara; i els trofeus de la prova es van lliurar a la Plaça de Bous per part de l’Alcalde; José Ramiro; la Regidora d’Igualtat, Nerea Mallol, i el Regidor d’Esports, Lluís Fornés, junt amb els organitzadors de la prova i representats del Segària Club Ciclista.

REGIDORIA D’IGUALTAT * AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Ajuntament.