EL CLUB DE LECTURA D’ONDARA REALITZA EL RECORREGUT «LES DONES BORJA» A GANDIA DE LA MÀ DE VERÒNICA ZARAGOZA, AUTORA DE L’OBRA

Ondara, 19.02.24. El Club de Lectura d’Ondara, mitjançant la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, va organitzar una eixida a Gandia el passat dissabte 17 de febrer per a conèixer i recórrer el «territori Borja» de la mà de l’escriptora local Verònica Zaragoza, autora del llibre «Les Dones Borja» que va presentar a Ondara al 2023, i que, en aquest ocasió, ha llegit i comentat el Club de Lectura d’Ondara.

Aquest llibre aplega les biografies de set dones del llinatge Borja i el seu entorn: són tres parelles de mare i filla (Isabel i Tecla de Borja, Vannozza Cattanei i Lucrècia Borja, Maria Enríquez i Isabel de Borja i Enríquez), i una neboda de l’anterior (Lluïsa de Borja i d’Aragó), a més d’un retrat de grup de les monges borgianes de Santa Clara de Gandia. Hi trobem des de la petita noble del XV i les grans duquesses del XVI que gestionen el patrimoni familiar i l’educació dels fills, i actuen com a mecenes a les seves corts, fins a emprenedores i monges de sòlida formació cultural que ocupen càrrecs de govern a Santa Clara i funden nous convents, passant per escriptores actives als cercles literaris coetanis. La seva peripècia vital i cultural les allunya definitivament de la “llegenda negra” o de l’oblit que les envoltava, i recupera el paper que tingueren en la consolidació del llinatge Borja i en la societat i la cultura de la seva època.

La visita del Club de Lectura d’Ondara va començar a la Plaça de les Escoles Pies on es troben les escultures representatives dels Borja i on Verònica Zaragoza va fer una introducció de la família Borja i la seva història; després van recórrer el carrer Major i van seguir fins arribar a la Col·legiata, al Palau Ducal i per a finalitzar el Museu de Santa Clara i el Convent del mateix nom, on va morir Maria Enríquez, una de les dones més influents en la cultura i riquesa de Gandia.

Des del Club de Lectura d’Ondara li han agraït a Verònica Zaragoza que de manera desinteressada va passar tot el matí acompanyant-les i il·lustrant-les sobre aquesta visita de forma molt amena i detallada.

REGIDORIA DE CULTURA * AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Cultura.