ELS PREMIS LITERARIS CIUTAT DE VALÈNCIA ES LLIURARAN DEMÀ DIMECRES AL SALÓ DE CRISTALL DEL CONSISTORI DEL CAP I CASAL

  • L’escriptor ondarenc Jovi Lozano-Seser rebrà el Premi Isabel de Villena pel seu nou treball Assegut a la dreta del pare
  • Dotat amb 12.000 € i la publicació de l’obra, és la segona vegada que l’autor ondarenc rep aquest guardó ja que ja guanyà l’edició de 2011 amb el volum Últimes existències

Ondara, 30.01.24. Els premis literaris Ciutat de València es lliuraran demà dimecres 31 de gener al Saló de Cristall de l’Ajuntament de València. Ho ha anunciat el regidor de Recursos Culturals, José Luis Moreno, després de recordar “la solemnitat d’esta cerimònia en la qual es reconeix públicament l’autoria de les obres seleccionades en les diferents modalitats del certamen literari que convoca anualment l’Ajuntament per a fomentar i donar suport a la creació literària”. Moreno ha explicat que “este acte coronarà la XLI edició d’estos premis de projecció internacional”. “Són els guardons culturals més importants que atorga el consistori i, a més de promoure la creativitat i l’escriptura, reconeixen i visibilitzen treballs d’autors i autores novelles i consagrats, als qui se’ls obri noves oportunitats per a la seua carrera literària”.

Pel que respecta als treballs premiats en la present edició, estos han sigut Assegut a la dreta del pare, de Jovi Lozano-Seser, guanyador del Premi Isabel de Villena de narrativa en valencià; La terra i la paraula de Juli Capilla, destacat amb el Premi Josep Vicent Marqués d’assaig en valencià; L‘encant dels xiquets de Manel Dueso Almirall, que s’ha alçat amb el Premi Eduard Escalante de teatre en valencià; Canvi de mans, de José Ángel García Caballero, Premi Maria Beneyto de poesia en valencià. També han sigut guardonats El talento, de Carmen Ródenas, Premi Vicente Blasco Ibáñez de narrativa en castellà; Los impostores, de Francisco Carreño, Premi Celia Amorós d’assaig en castellà; Lo peor que le puede pasar a un niño, de Javier Liñera, Premi Max Aub de teatre en castellà; i Ser mirada, de Carmen Palomo Pinel, Premi Juan Gil-Albert de poesia en castellà.

José Luis Moreno ha recordat que, en total, es van presentar 1.646 obres, sent la poesia i la narrativa en castellà, amb 647 originals i 571 textos, respectivament, les modalitats amb major participació; i ha destacat que “este certamen literari, que mostra la diversitat de la literatura, amb diferents veus i perspectives, també s’ha consolidat com a impulsor de la indústria editorial”.

De fet, les obres guanyadores seran publicades, mitjançant un acord de coedició entre l’Ajuntament i diferents editorials especialitzades en cadascuna de les modalitats dels premis. A més, tots els premis consten d’una dotació econòmica que oscil·la entre els 6.000 i els 12.000 euros. Concretament, el d’Isabel de Villena de narrativa en valencià i el Vicente Blasco Ibáñez de narrativa en castellà, estan dotats amb 12.000 euros cadascun. El de poesia en valencià María Beneyto i el de poesia en castellà Juan Gil-Albert, amb 6.000 euros cadascun. Per als premis de teatre en valencià Eduard Escalante i teatre en castellà Max Aub l’Ajuntament ha destinat una dotació de 8.000 euros en cada modalitat. Finalment, els premis d’assaig en castellà Celia Amorós i assaig en valencià Josep Vicent Marqués rebren 10.000 euros cadascun.

Reconegut amb més de 40 premis i reconeixements literaris, Lozano-Seser, periodista, escriptor i comunicador ondarenc, recollirà així per segona vegada el Premi Ciutat de València ja que el 2011 ja el rebé pel treball Últimes existències. Pel que fa a l’autor, Lozano-Seser debutà en el panorama literari amb els volums de contes Sis contes i una novel·la incerta i Efectes Secundaris, però ha conreat igualment la novel·la (El traductor, Una història de ficció), així com l’experimentació de gèneres amb Últimes existències, treball distingit amb el Premi Ciutat de València 2011. L’exploració dels llenguatges creatius l’ha conduït també fins a la investigació o l’assaig i, pel que fa al teatre, amb F, El llibre de les cares va aconseguir el Premi Evarist Garcia 2017. Més recentment obtingué el Premi Alfons el Magnànim 2019 amb Pedres que han de ser remogudes mentre que el 2021 guanyà l’Enric Valor amb Després de maig, abans de l’estiu: una novel·la ambientada al poble d’Ondara que, a més del suport de la crítica, també ha tingut ressò entre la comunitat lectora ja que assolí la segona edició del treball als tres mesos de ser publicada.

L’obra reconeguda al lliurament institucional que tindrà lloc demà a València i que serà el nové treball de l’autor ondarenc, Assegut a la dreta del pare, serà publicada el proper mes d’abril per l’editorial valenciana Bromera.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.