LA BALLARINA D’ORIGEN ONDARENC TRINI REYES MOR ALS 93 ANYS D’EDAT

  • El Centre Social ondarenc porta el nom de l’artista arran de l’homenatge que se li realitzà el 2018
  • La col·lecció Personatges i Fets d’Ondara editada per l’Associació Cultural Ocell li dedicà un volum biogràfic l’any 2013 que visibilitzà la trajectòria de l’artista

Ondara, 05.07.23. Hui dimecres 5 de juliol de 2023 ha mort al seu domicili de Benidorm l’artista Josefa Terentí Seguí, coneguda artísticament com a Trini Reyes, als 93 anys d’edat. Trini Reyes va nàixer a Nova York el 1930 al si d’una família d’ondarencs emigrats a l’Amèrica de principis del segle XX. Apassionada del ball des de xicoteta, adoptaria després el nom artístic de Trini Reyes que marcaria la seua trajectòria pública. Va ser una de les grans estrelles de dansa espanyola en l’època daurada de l’espectacle i una de les ballarines més importants dels Estats Units, amb gran reconeixement també a Cuba i Puerto Rico. Molt lligada a Ondara i la seua família ondarenca, la seua biografia va ser visibilitzada arran del treball de l’escriptor i periodista ondarenc Jovi Lozano-Seser “D’Ondara a Broadway. L‘excepcionalitat de Trini Reyes”, el qual es publicà el 2013 dins la col·lecció “Personatges i fets d’Ondara” (Edicions 96) dirigida per l’historiador Vicent Ortuño, alhora coordinador de l’Associació Cultural Ocell, entitat que guardonà l’artista amb un premi especial en l’edició dels Premis Ocell de 2014 en reconeixement a la seua carrera professional.

Tres anys després, també des de la proposta de l’Associació Cultural Ocell, el ple de l’Ajuntament d’Ondara de setembre de 2017 aprovava el nomenament especial dels espais municipals amb els noms dels fills i filles il·lustres del municipi. En aquest sentit, el febrer de 2018 el nom de la famosa ballarina ja lluïa en la façana principal del Centre Social, després de descobrir ella mateixa la placa en un acte encapçalat per l’alcalde, José Ramiro i l’aleshores regidora de Cultura, Raquel Mengual. Acompanyada per la família i éssers estimats, era la tercera vegada que Trini Reyes acudia a Ondara tot i que aquesta ocasió fou especialment emotiva ja que no només se li atorgava el seu nom a la instal·lació municipal, sinó que s’inaugurava a la tercera planta de l’edifici i a les escales del mateix un espai museïtzat amb fotografies i material de l’artista. Una mostra permanent que continua reivindicant el llegat d’una dona única que, tot i que es jubilà prematurament per dur una vida discreta a Benidorm des de finals dels anys seixanta, mantingué sempre el glamur del gremi artístic al qual pertanyia.

Des de 2018, per tant, l’edifici del Centre Social d’Ondara du el nom de Trini Reyes i manté a les seues parets les imatges de l’artista i d’alguns dels seus moments més destacats en l’àmbit professional. Pel que fa al dia de l’homenatge, fa ara cinc anys, Trini Reyes es mostrà molt agraïda i emocionada amb la iniciativa, tot afirmant que no s’esperava l’acte ni la gran acollida. Si res més no, va destacar la importància que tenia per a ella el reconeixement, així com que” no se l’esperava als seus anys”, i va agrair a l’Ajuntament i gent d’Ondara el recolzament. Junt a les fotos exposades, “les fotos de la meua vida”, valorà commoguda, Trini aprofità per agrair l’estima del poble d’Ondara: “És una meravella, aquest poble sempre ha sigut molt afectuós amb mi, des de que vaig vindre la primera vegada amb només tres anys”. Sobre els records d’aquella Ondara antiga de la primera meitat del segle XX, Trini reconegué que recordava les seues vivències a Ondara com si fóra ahir perquè encara que va nàixer a Nova York i hi va passar gran part de la la seua vida allí, sempre se sentí ondarenca. “És el poble dels meus pares i això no s’oblida mai”.

Publicado en Actualitat, Cultura.