L’AJUNTAMENT D’ONDARA INICIARÀ LA TRAMITACIÓ PERQUÈ EL CANT DELS DOLORS DE LA SETMANA SANTA ONDARENCA SIGA BÉ IMMATERIAL

Ondara, 24.03.23. L’Ajuntament d’Ondara incoarà un expedient per a regular la declaració del cant dels Dolors de la Setmana Santa d’Ondara, com Bé Immaterial; per mitjà de la figura del BIC (Bé d’Interès Cultural Immaterial) o del BRL (Bé de Rellevància Local Immaterial). L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidoria de Patrimoni, Raquel López, han anunciat aquesta decisió després de la reunió mantinguda amb els col·lectius i persones vinculats a la Setmana Santa d’Ondara i, en concret, a l’acte del cant dels Dolors (Rector, Parròquia de Santa Anna, Associació de la Mare de Déu, Cor,…).

La celebració, enguany 2023, del Centenari de la Verge de la Soledat com a patrona d’Ondara, s’ha considerat com un al·licient més per a declarar els Dolors com Bé Immaterial en aquesta data destacada. Les tasques necessàries per aconseguir la Declaració dels Dolors com a Bé Immaterial començaran en breu, impulsades pel propi Ajuntament, a través de departaments com l’Arxiu Municipal, segons ha concretat José Ramiro.

Concebuts i creats pel músic i compositor ondarenc Gonzalo Ortolà Marí (1899-1962) després de l’estrena de l’himne a la Mare de Déu de la Soledat, la qual es realitzà el 1924 -precisament un any després del decret pontifici de juny de 1923 del Papa Pius XI que declarava canònicament a la Verge de la Soledat com a patrona d’Ondara-, els Dolors d’Ondara són una arrelada manifestació de com una composició d’inspiració religiosa ha assolit reconeixement popular i artístic a través del tradicional septenari que precedeix la Setmana Santa ondarenca.

Cal esmentar que serà el primer Bé Immaterial d’Ondara. El municipi sí que disposa actualment de Béns Materials: dos BIC (Torre del Rellotge i façana de la Casa del Mayorazgo) i un BRL (Molí Covi, i en general, tots els elements i infraestructures de caràcter fluvial del terme municipal).

Des de l’Ajuntament d’Ondara s’ha fet una crida a la ciutadania, perquè tota aquella persona que tinga documents, fotos, recursos, àudios, etc, relacionats amb els Dolors, els puga aportar per a aquesta declaració. Per a això es pot contactar amb l’Arxiu Municipal d’Ondara, en el soterrani de la Casa de Cultura o per correu arxiumunicipal@ondara.org .

Publicado en Actualitat, Ajuntament.