ONDARA APROVA EN EL PLE DE NOVEMBRE LA MOCIÓ AMB MOTIU DEL 25 N, DIA INTERNACIONAL DE L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

Ondara, 25.11.22. En el ple ordinari de l’Ajuntament d’Ondara, celebrat ahir 24 de novembre, es va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics (Equip de Govern PSPV-Compromís, PP i Ciutadans) la proposta dels grups municipals de l’Ajuntament d’Ondara amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l’eliminació de la Violència contra la Dona, que va ser llegida per la Regidora Mar Chesa. Segons algunes de les dades de l’exposició de motius, «a Espanya, des de 2003, han sigut assassinades 1.165 dones i 47 xiquetes i xiquets. Des de 2009, s’han interposat quasi 2 milions de denúncies per violència de gènere i més de mig milió d’ordes de protecció. Segons les dades de la “Macroenquesta de violència contra la dona” el 34,2% de les dones han patit violència per part de les seues parelles o exparelles. El 47,2% no han denunciat ni han utilitzat els servicis públics d’ajuda. Cap dada de violència contra les dones és inacceptable en una societat que pretenga ser lliure, igualtat i justa. La violència de gènere és incompatible amb una societat plenament democràtica. Garantir la llibertat, la seguretat i la vida de les dones i protegir a les víctimes no és una opció, és una obligació democràtica. La violència de gènere ens interpel·la i les administracions públiques, també els ajuntaments, hem de combatre-la amb tots els mitjans al nostre abast.» Per això, el ple de l’Ajuntament d’Ondara, com a representació de la societat d’Ondara, va aprovar la proposta de Ratificar el compromís ferm de l’Ajuntament d’Ondara contra la violència de gènere, i en defensa dels drets de les dones, l’eradicació de qualsevol tipus de violència masclista i combatre qualsevol discurs negacionista i posicionament polític que negue la violència de gènere o rebutge les polítiques públiques enfocades a la seua total eradicació; Instar a totes les Administracions públiques competents a desenvolupar i complir a les mesures que formen el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere; Instar a agilitzar el procés de renovació i actualització del Pacte d’Estat contra la violència de Gènere que s’està iniciant en el Congrés dels Diputats; Col·laborar amb les associacions de la societat civil que lluiten contra la violència masclista i treballen per la igualtat d’homes i dones, i treballar per a garantir el seu correcte finançament, i Instar a agilitzar el procés de renovació i actualització del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

En altres punts de l’ordre del dia, al Ple es va aprovar el Pla de mesures anti frau que li permeta a l’Ajuntament garantir i declarar que, en el seu respectiu àmbit d’actuació, els fons corresponents s’han utilitzat de conformitat amb les normes aplicables, en particular, pel que fa a la prevenció, detecció i correcció del frau, la corrupció i els conflictes d’interessos. El Pla de mesures anti frau inclou una sèrie de mesures i procediments estructurats entorn dels quatre elements clau del cicle de lluita contra el frau: prevenció, detecció, correcció i persecució. Aquesta proposta, segons va explicar l’Alcalde, José Ramiro, es va elevar a ple com a requisit per accedir a fons europeus. La seua aprovació es va produir per unanimitat de tots els grups municipals (Equip de Govern PSPV-Compromís, PP i Ciutadans).

En el ple també es va aprovar la moció de la FVMP sobre “Llançament d’Habitatges SAREB”, que va ser llegida per la Regidora de Serveis Socials, Mª Carmen Velázquez. En aquesta moció, es va acordar, entre altres punts, instar el Govern espanyol a la cessió immediata o qualsevol altre títol que habilite la gestió ús de tots els habitatges de la SAREB al parc públic autonòmic, per a destinar-les a lloguer social o assequible amb la conseqüent prohibició de la seua venda a fondos “buitres” i habilitar els mecanismes legals que possibiliten la suspensió de manera indefinida dels procediments de desnonament a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat o en lloguers assequibles, propietat de la SAREB, sense alternativa residencial, amb l’objectiu que els serveis socials puguen oferir solucions, entre altres accions, així com instar el Consell de la Generalitat a realitzar seguiment dels casos de llançament o demanda judicial de viviendes de la SAREB per a la promoció de la millora dels protocols de regularització i renovació de lloguers, en la qual participe tant la administració autonòmica com les organitzacions socials implicades. Aquest punt va ser votat a favor per l’Equip de Govern PSPV-Compromís, PP, i en contra per Ciutadans. El portaveu de Ciutadans, Joan Costa, va argumentar el seu vot en contra, indicant que si es controlen els preus dels lloguers, es perden vivendes per al lloguer per la llei de l’oferta i la demanda; també perquè baixarien els inquilins, en deixar de ser el lloguer una inversió; va considerar que es crearien diferències en el mercat de lloguer i «barriades», i per això el seu vot va ser negatiu.

Dins de l’ordre del dia, també es va aprovar per unanimitat un reconeixement extrajudicial de crèdits, i una modificació i transferència de crèdits per fer front al pagament de comissions bancàries, que són per tindre diners al banc l’Ajuntament; un punt que va eixir endavant amb el vot en contra de Ciutadans.

D’altra banda, en informes de les Regidories, la Regidora d’Esports i Educació, Mar Chesa, va informar de les beques al transport per estudiants que han tornat a ser convocades per l’Ajuntament; també del reconeixement que ha aconseguit el CEIP Sanchis Guarner, que ha obtingut el Distintiu de Qualitat “Segell de vida saludable” expedit pel Ministeri d’Educació; i de la pròxima celebració de la Cursa Sant Silvestre Solidària el 29 de desembre.

L’Alcalde, José Ramiro, en els seus informes, va anunciar que la campanya de Bons de Consum en el comerç local d’Ondara es tornarà a repetir amb bons de comerç per a Nadal; i també va informar que ja han començat les obres per a la renovació de la xarxa d’aigua potable de la pedania de Pamis.

A les preguntes de l’oposició (efectuades per Jaume Femenia, del PP) sobre l’estat dels projectes del Centre de Dia i del Bar de la Plaça de Bous, José Ramiro va explicar que en el cas del Centre de Dia estan a l’espera de l’autorització de Conselleria, i que l’Ajuntament ja disposa dels pressupostos per totes les dotacions necessàries al centre. Quant al projecte del Bar de la Plaça de Bous, va informar que va quedar desert per temes econòmics, i que s’haurà de modificar, aprovar per Junta de Govern i tornar a treure a licitació. També va informar que enguany caldrà renunciar a la subvenció dels 400.000 euros de l’IVACE per millores en els polígons industrials, perquè les empreses no podien aspirar a executar les obres, per no poder complir amb els terminis de tindre acabades les obres abans del 31 de desembre de 2022. La intenció es tornar a sol·licitar l’ajuda en el pròxim exercici per continuar el projecte.

Publicado en Actualitat, Política.