LA “FIRA MARINA ALTA AMB ELS 5 SENTITS, L’OÏDA” HOMENATJA A LAS BANDES, SOCIETATS MUSICALS I COLLES DE DOLÇAINES DE LA COMARCA

Ondara, 14.11.22. Ondara ha acollit durant tot el cap de setmana la celebració de la VI Fira Marina Alta amb els 5 sentits: l’oïda, organitzada per la Macma, en el primer cap de setmana de la Fira d’Ondara 2022, la Fira de Fires des de 1690. La fira comarcal va ser inaugurada dissabte passat 12 de novembre amb una visita institucional i amb l’acte de reconeixement i lliurament de les distincions a les societats musicals de la Marina Alta i a les colles de dolçaines i tabals, per part de les autoritats dels diferents municipis, de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i de la Federació Valenciana de Dolçainers/res i Tabaleters/res.

La “VI Fira Marina Alta amb els 5 sentits: L’oïda», organitzada per la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA), va ser un homenatge a les societats musicals, i va reunir al Prado d’Ondara als estands dels ajuntaments de Pego i les Valls (Pego, la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà, la Vall de Gallinera i l’Atzúbia Forna); Beniarbeig; Benidoleig; Castell de Castells; Dénia ; Benitatxell; El Verger; Els Poblets; Gata de Gorgos; La Vall de Laguar; Orba; Pedreguer; Xàbia; i Ondara. Els estands municipals van estar dedicats a les seues bandes de música i societats musicals, però també a la seua oferta turística i gastronòmica. Aquest esdeveniment va estar molt vinculat a la música i també van participar entitats associatives de la comarca (com l’IECMA) i empreses de gestió cultural de la Marina Alta, vinculades al món musical, que es van ubicar en els estands de la part central del Prado, com AljubMusic, Coda, Pro21Cultural, Morell Percussió, entre altres, així com altres empreses comarcals, com Carnisseria Miquel (Castells), o Bodega Teulada.

En la inauguració de la fira comarcal van participar alcaldes/alcaldesses i regidors/res de municipis de tota la comarca, els quals van visitar els estands dels pobles i empreses participants en la fira. L’acte inaugural va comptar amb un vistós passa carrer des de l’Ajuntament d’Ondara, acompanyat per la Colla de la Marina Alta i la Banda de la Marina Alta, integrades pels músics de les «colles» i agrupacions de tota la comarca. En l’acte de lliurament de reconeixements van intervindre el Director General de Turisme, Herick Campos; el president de la Macma i Alcalde d’Ondara, José Ramiro; el president comarcal de la Federació de Societats Musicals Valencianes, Manolo Berenguer; i Jaume Buigues, vocal de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters. L’homenatge a les bandes de música, societats musicals i colles de dolçaines es va realitzar en l’espai dedicat al fòrum i es van lliurar reconeixements a les agrupacions musicals de Beniarbeig, Benidoleig, Benissa, Calp, Castells, Dénia, Poble Nou de Benitatxell, El Verger, Els Poblets, Gata, Jesús Pobre, La Rectoria, Vall d’Ebo, Orba, Parcent, Pedreguer, Pego, Teulada, Xàbia, Xaló, i Ondara, el poble amfitrió, que va lliurar els reconeixements a la Unió Musical d’Ondara i a d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals.

L’Alcalde d’Ondara i president de la MACMA, José Ramiro, va reivindicar al seu discurs la fira comarcal com a espai «per a mostrar tot el potencial que tenim com a comarca i per continuar fent comarca», indicant que «l’important es retrobar-nos, parlar, conviure i treure múscul comarcal». Va emmarcar aquesta sisena edició de la fira comarcal dedicada a l’oïda amb les agrupacions musicals i grups de música tradicional com a protagonistes per a reivindicar el que és un patrimoni cultural de la Marina Alta: «la música ens arriba al cor, i no s’entén la Marina Alta sense les seues bandes musicals, que fan comarca». Per la seua banda, el Director general de Turisme de la Generalitat, Herick Campos, va anunciar l’augment de l’assignació anual a la federació per part de la Generalitat Valenciana de 130.000 a 150.000 euros, i la modificació de la vigent llei de Turisme per a convertir-la en un recurs turístic per a totes les societats musicals de la Comunitat Valenciana que posen en valor la cultura autòctona.

La VI Fira Marina Alta amb els 5 sentits: l’oïda, va comptar durant tot el cap de setmana amb diferents taules rodones i presentacions de temàtica musical, incloent diversos micro concerts. Va destacar la Presentació Musicada del Calendari contra el Càncer 2023 a càrrec de la Junta Local d’Ondara de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), que va estar amenitzada per Marta Fornali, i presentada per l’escriptor local Jovi Lozano-Seser, que posa els texts del calendari interpretant les fotografies de Manolo Fotovideo.

La fira d’aquest primer cap de setmana es va completar amb el Concurs Caní celebrat el diumenge, que es va traslladar al carrer Vicent A. Estellés (per la climatologia dels dies anteriors, no es va poder celebrar a la Plaça de Bous). Al llarg del cap de setmana també hi ha hagut Fira d’Atraccions, III Concurs de Tapes ala propis bars i restaurants participants, i Trenet de la Fira.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.