CULMINEN ELS ACTES DEL 150 ANIVERSARI DEL TRINQUET MUNICIPAL D’ONDARA

Ondara va inaugurar ahir la plaça dedicada a Paco Cabanes «Genovés» en el centre històric; després es va oferir de dinar un gran putxero; es va fer una exhibició al rebot i es va jugar una partida professional d’escala i corda

Ondara, 17.10.22. Ahir van culminar els actes de celebració del 150 aniversari del Trinquet Municipal d’Ondara amb una intensa jornada que va ser el colofó a una setmana plena d’esdeveniments al voltant del món de la pilota a Ondara. Primer, abans de dinar, es va inaugurar la nova plaça que l’Ajuntament d’Ondara ha creat al casc històric, entre la Ronda Generalitat i el carrer Sant Cristòfol, que ha suposat l’obertura d’un nou vial i la dotació d’11 noves places d’aparcament. Aquesta plaça es va inaugurar ahir, dedicada a Paco Cabanes “Genovés”. Ondara ha fet així un homenatge a “Genovés”; no debades va ser el poble on el mític pilotari jugava moltes partides, sobre tot, en la seua primera època, en els anys 70. Aquesta plaça s’ha creat ambientant-la en el món de la pilota, amb un gran mural pintat per Larouch, dedicat al Genovès, en què es pot veure al famós pilotari a un trinquet en tons blaus. La plaça també té referències al trinquet municipal: en una de les seues parets es pot veure la inscripció (pintada) «Se prohíbe blasfemar. Año 1872», que es trobava en el trinquet municipal abans de les obres de reforma.

L’acte d’inauguració de la plaça dedicada al Genovés va comptar ahir amb la presència de la família de Paco Cabanes «Genovés», amb la seua viuda i dos fills, els quals van agrair aquest homenatge. La placa commemorativa que roman des d’ara en una de les parets de la nova plaça diu «L’Ajuntament d’Ondara en representació de tot el poble a Paco Cabanes Pastor «El Genovés» per estimar com ho va fer la pilota valenciana i fer-la encara més gran». Centenars de persones van acudir a l’acte, que va estar presidit per l’Alcalde, José Ramiro, i membres de la corporació, i presentat per Toni Albert en representació de l’organització del 150 aniversari del Trinquet.

Després, l’activitat es va traslladar als voltants del trinquet, als carrers Sant Benet i Sol, on es va oferir de dinar un gran «putxero», per als socis del CPV Ondara, aficionats i autoritats.

Després del dinar es va celebrar l’acte institucional del 150 Aniversari del Trinquet Municipal d’Ondara, que va comptar amb la presència d’autoritats municipals, autonòmiques i de la Federació de Pilota. Es va realitzar una exhibició de la modalitat del Rebot (tal com es va realitzar en la inauguració del trinquet en 1872), que va anar a càrrec de joves promeses de la pilota d’Ondara: Xavi Capellino, Àlex Serra, Arnau Mas, Raül Blasco, Andreu Mas i Felipe Costa.

I per concloure la jornada, es va jugar una partida d’escala i corda professional, a càrrec de José Salvador (Puchol II va ser baixa per lesió), Nacho i Carlos 60 – 30 Giner, Tomàs II i Héctor. La treta d’honor de la partida professional la va fer la Regina Major de les Festes d’Ondara 2022, Eva Badia. La partida va comptar amb un nombrosíssim públic, que va omplir tant l’escala com la galeria del trinquet municipal en aquest acte commemoratiu.

Cal esmentar que durant tota la setmana del 3 al 16 d’octubre s’han celebrat els actes del 150 Aniversari del Trinquet Municipal d’Ondara (datat en 1.872), amb un programa organitzat per la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Mar Chesa, en col·laboració del Club de Pilota Valenciana d’Ondara.

El dia anterior, el dissabte, 15 d’octubre al carrer Llibertat, va tindre lloc la presentació oficial de l’Escola Municipal de Pilota d’Ondara, que aquesta temporada 2022-2023 està integrada per 41 xiquets i xiquetes nascuts entre 2016 i 2005. L’Escola de Pilota d’Ondara està coordinada per Juanma Garrido i entrenada per Arnau Oliver i Raül Blasco. La Regidora d’Esports, Mar Chesa, va lloar la tasca que es fa en aquesta escola per la difusió i promoció de l’esport autòcton. A continuació, es va jugar una espectacular partida de Llargues entre Ondara i Xàbia. Prèviament es va aprofitar per a reconèixer la tasca del patrocinador de l’equip de Llargues del CPV Ondara, Modesto Pineda amb la seua empresa Trans-Ondara.

I el divendres 14 d’octubre al Prado, es va presentar el llibre «La Pilota a Ondara. Segles XIX al XXI», a càrrec dels autors Robert Miralles i Toni Albert, i amb la participació de Toni Ortolà, autor de la portada i José Ramiro, Alcalde d’Ondara, en un acte que va comptar amb prop de 200 persones com a públic. Aquest llibre és una luxosa publicació amb més de 300 pàgines dedicades a la pilota local, que està plena de fotografies, en les que recorda moltes vicissituds viscudes al voltant de la pilota a Ondara. «La Pilota a Ondara. Segles XIX al XXI» és una realitat gràcies a la tasca de molts mesos de treball dels autors, que han fet entrevistes amb tots aquells que hagen tingut un mínim contacte amb la pilota, a més d’escorcollar tots els arxius històrics i parlar amb professionals en diferents àmbits vinculats amb la pilota, per completar les investigacions centrades en la història d’Ondara, dins del món de la pilota.

Publicado en Actualitat, Ajuntament, Esports.