ONDARA DEDICA UNA PLAÇA A PACO CABANES ‘GENOVÉS’ EN LA COMMEMORACIÓ DEL 150 ANIVERSARI DEL TRINQUET MUNICIPAL

Entre els actes, destaquen una exposició fotogràfica dedicada a ‘150 anys de pilota a Ondara’ i la presentació del llibre monogràfic ‘La pilota a Ondara, segles XIX al XXI’, així com el reconeixement al membres del CPV Ondara

Ondara, 11.10.22. Aquesta setmana (del 3 al 16 d’octubre) s’intensifiquen els actes del 150 Aniversari del Trinquet Municipal d’Ondara (datat en 1.872), amb un programa organitzat per la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Mar Chesa. Aquesta programació ha estat elaborat amb la col·laboració del Club de Pilota Valenciana d’Ondara, que enguany també està d’aniversari i compleix 30 anys; una efemèride que ha sigut destacada també per l’Ajuntament d’Ondara. José Ramiro i Mar Chesa han lloat la gran tasca que fa el Club de Pilota Ondara pel foment de l’esport autòcton i la recuperació de les tradicions. De fet, aquest club ha rebut enguany la primera Distinció 9 d’Octubre Vila d’Ondara en els actes institucionals del 9 d’octubre.

El programa del 150 Aniversari del Trinquet Municipal d’Ondara ja ha començat, amb l’Exposició Fotogràfica “150 anys de pilota valenciana a Ondara” que es pot visitar al Claustre de l’Ajuntament del 3 al 14 d’octubre.

Del 10 al 12 d’octubre, el Trinquet Municipal tindrà Jornades de Portes Obertes, on es podrà jugar a la pilota grossa, raspall i escala i corda (el Club de Pilota proveirà d’esparadrap, tesamoll i pilotes).

El dijous, 13 d’octubre a les 16 hores, es farà al Trinquet Municipal la Celebració del 30 Aniversari del Club de Pilota d’Ondara i Homenatge al pilotari Félix, amb reconeixements a alguns membres del Club. Seguidament, s’oferirà una partida professional amb Julio i Monrabal II contra Carlos i Salva. En el XXX Aniversari del Club de Pilota, alguns aficionats rebran un reconeixement. Entre els distingits, per la seua tasca en favor de l’entitat, estaran Joan Femenía, mestre i aleshores regidor, que fou pioner en crear l’Escola de Pilota local, quan encara no existien, només en tres o quatre pobles; Enric Estarca, membre fundador del Club local en 1992, i impulsor de l’Escola de Pilota en 2002-2003; Mateu Fornés i Pep Poquet, que tornaren a crear l’Escola, quan no tenien ni trinquet, fent reviscolar la pilota al poble; i Ismael Company, que tenia 10 anys, quan el ‘tio Emilio’, el trinqueter, ja deixava el càrrec; va ser un gran jugador aficionat, trinqueter durant molt de temps i sempre ha tingut l’estima de tots. Tots ells rebran un reconeixement.

El divendres 14 d’octubre al Prado, a les 20 hores, es presentarà el llibre «La Pilota a Ondara. Segles XIX al XXI», a càrrec dels autors Robert Miralles i Toni Albert, i amb la participació de Toni Ortolà, autor de la portada i José Ramiro, Alcalde d’Ondara. El llibre dedicat a la pilota local serà una realitat gràcies a la tasca de molts mesos de treball dels autors, que han fet entrevistes amb tots aquells que hagen tingut un mínim contacte amb la pilota. A més d’escorcollar tots els arxius històrics i parlar amb professionals en diferents àmbits vinculats amb la pilota, fins i tot, d’altres pobles, amb els que hi ha hagut relació, amb el trinquet o club, per completar les investigacions centrades en la història d’Ondara, dins del món de la pilota. Més de 300 pàgines té aquesta publicació, farcida de fotografies, en les que recorda moltes vicissituds viscudes al voltant de la pilota a Ondara.

El dissabte, 15 d’octubre a les 16 hores al carrer Llibertat, tindrà lloc la presentació oficial de l’Escola Municipal de Pilota i a continuació, una espectacular partida de Llargues, amb dos potents equips amb jugadors del poble i de la comarca.

I per a culminar els actes de la setmana de la Pilota, el diumenge, 16 d’octubre a les 13 hores, es procedirà a la inauguració de la Plaça Paco Cabanes “Genovés”, en el nou pàrquing de Ronda Generalitat, que ha sigut obert per eixamplar una zona del casc antic. Ondara rendeix així homenatge a “Genovés”; poble on el mític pilotari jugava moltes partides, sobre tot, en la seua primera època, en els anys 70. Aquesta plaça s’ha creat ambientant-la en el món de la pilota, amb un gran mural dedicat al Genovès, i amb referències al trinquet municipal (en una de les seues parets es pot veure la inscripció «Se prohíbe blasfemar. Año 1872», que es trobava en el trinquet municipal abans de les obres de reforma).

I el mateix diumenge a les 16:30 hores, al Trinquet Municipal, se celebrarà l’acte del 150 Aniversari del Trinquet Municipal d’Ondara, que comptarà amb una exhibició de la modalitat del Rebot (com es va realitzar en la inauguració de 1872), a càrrec dels professionals participants en la partida que es jugarà després: Puchol II, Nacho i feridor contra Giner, Tomàs II i Héctor (entrada gratuïta a la partida).

PROGRAMACIÓ 150 ANIVERSARI TRINQUET MUNICIPAL D’ONDARA

Del 3 al 14 d’octubre, Claustre de l’Ajuntament

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “150 anys de pilota valenciana a Ondara”

____________________________________________________________

Del 10 al 12, Trinquet Municipal

JORNADES DE PORTES OBERTES. On podràs jugar a la pilota grossa, raspall i escala i corda. El Club de Pilota proveirà d’esparadrap, tesamoll i pilotes

____________________________________________________________

Dijous, 13

16h – Trinquet Municipal

Celebració del 30 Aniversari del Club de Pilota d’Ondara. Reconeixements a alguns membres del Club, després es farà un homenatge al pilotari professional Félix de Dénia, veí del nostre poble.

Seguidament, partida professional amb els millors pilotaris del moment.

____________________________________________________________

Divendres, 14

20h – Prado

PRESENTACIÓ DE LLIBRE: “LA PILOTA A ONDARA. Segles XIX al XXI” A càrrec dels autors Robert Miralles i Toni Albert, i amb la participació de Toni Ortolà, autor de la portada i José Ramiro, Alcalde d’Ondara

____________________________________________________________

Dissabte, 15

16h – Carrer Llibertat

PRESENTACIÓ de l’Escola de Pilota i espectacular partida de Llargues

____________________________________________________________

Diumenge, 16

13h – Nou pàrquing de Ronda Generalitat

INAUGURACIÓ de la Plaça Paco Cabanes “Genovés”

16.30h – Trinquet Municipal

ACTE del 150 Aniversari del Trinquet Municipal d’Ondara

Exhibició de la modalitat del Rebot, com es va realitzar en la inauguració de 1872, a càrrec dels professionals participants en la partida que es jugarà després. Entrada gratuïta a la partida.

PUCHOL II, NACHO i un feridor, contra GINER, TOMÀS II i HECTOR.

REGIDORIA D’ESPORTS * AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Ajuntament.