CULMINA EL SEGON TRIMESTRE DEL CURS AMB PROPOSTES A L’AUDITORI D’ONDARA PER A LA JOVENTUT DE L’IES XEBIC

Ondara, 16.03.22. La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Ondara, junt amb la Xarxa Jove Marina Alta va organitzar ahir a l’Auditori Municipal d’Ondara el primer passe del projecte comarcal de memòria democràtica per a l’alumnat de 4rt d’ESO de l’IES Xebic. En el documental apareix gent de la comarca que va haver d’emigrar a Nova York (una de les persones que apareix és Trini Reyes).

Informació sobre el projecte comarcal de memòria històrica: La Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta (MACMA) enceta el seu primer projecte comarcal de memòria històrica, dirigit a alumnes d’ESO dels tretze Instituts de Secundària Públics de la Marina Alta. Aquest projecte neix des dels diferents departaments de joventut dels 32 municipis i 3 EATIMS que conformen la Xarxa Jove de la MACMA, a més d’una estreta col·laboració dels diferents departaments d’Història dels tretze instituts de secundària públics de la Marina Alta.

La Xarxa Jove ha oferit, a cada departament d’Història, la projecció d’un d’aquests documentals i un posterior col·loqui amb l’autor d’aquest, els documentals escollits per aquesta primera edició són: La Utopía desarmada. Memòria d’un País Valencià Republicà, La batalla del Varsòvia i La guerra de sempre d’InfoTV. Aquestes projeccions permetran als departaments corresponents treballar de forma transversal aquesta etapa de la Història tan oblidada, amb l’objectiu d’enfortir el pensament crític del nostre jovent.

Aquest projecte, pioner a la Marina Alta, pretén posar damunt la taula fets històrics que es van produir durant la Guerra Civil i la posterior dictadura, molts d’ells marcats per l’execució sistemàtica de vulneracions dels drets humans, amb la impunitat que permet l’acumulació del poder polític i militar en les mateixes mans, la qual cosa relegava la possibilitat d’un judici o d’un judici just al no-res.

La llei de memòria històrica i els diferents projectes dins d’aquesta línia, busca transmetre, ja no la versió de la part vencedora, sinó acostar-se a la realitat de la part vençuda, a través dels ulls d’aquells i d’aquelles que van patir la repressió dels victoriosos en el conflicte armat, i que fins fa poc no formaven part del discurs oficial de la part més recent de la nostra història contemporània.

Un projecte fonamental, que més enllà de treballar un període històric determinat, permet l’anàlisi des de diferents perspectives per tal d’incentivar l’esperit crític de l’alumnat.

D’altra banda, hui 16 de març, les Regidories d’Igualtat i Joventut de l’Ajuntament d’Ondara han programat a l’Auditori Municipal d’Ondara l’espectacle “Sexualizarte” per a 3er d’ESO. Un espectacle per treballar l’educació sexual amb els joves i fet per joves ballarins amb balls i musica moderna que compta amb l’espectacle i una xerrada-debat posterior amb una sexòloga que treballa amb els i les joves les inquietuts i preguntes relacionades amb la sexualitat.

Més informació de l’espectacle: «Sexualizarte, el Musical» l’última creació d’Inefable Produccions:

Teatre en format musical, educatiu i pròxim, que arriba, on els i les joves es reconeixen i troben ferramentes per a canviar les coses; aquesta és la fórmula d’Inefable Produccions, companyia de teatre local que, després del seu “No+Bullying” amb el que van arribar a més de mil xiquets i xiquetes de la Marina Alta, presenta ara la seua última producció que compta amb el suport de la Fundació Salom Sabar a través del seu programa Impulsa Cultura. Manuel Sáez, autor i director de Sexualizarte, persegueix amb aquesta proposta mostrar als joves possibles camins per a mantenir relacions sanes, segures i plaents, però sobretot respectuoses i d’igualtat.

I ho fa a través de quatre personatges, Jess, Giulia, Hugo i Lucas, amb perfils ben definits: la xica novella, la xica experimentada, el xic que ja sap com gaudir d’una manera lliure de la connexió entre persones i el que tracta a les xiques com a trofeus. Quatre històries que plantegen diferents situacions dins de la sexualitat, que ens faran parar-nos a pensar i ser conscients de la realitat, del perill de no utilitzar precaucions. Però també de com gaudir d’elles, dels seus avantatges, de la connexió que es té en compartir el millor instrument que tenim: el nostre cos.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.