Nota premsa Associació Cultural Ocell: El músic i productor Mark Dasousa i Irene Ballester Buigues, feminista i doctora en Hª de l’art, premis Ocell-Ondara 2021


⦁ Aquests premis reconeixen el mèrit en la seua activitat profesional i la transcendencia en la societat dels premiats.

El passat diumenge 12 de desembre, a l’auditori Valerià Gil d’Ondara, tingué lloc el lliurament dels XXI Premis Ocell-Ondara 2021. El premi comarcal ha estat enguany per a la doctora en Història de l’art i feminista Irene Ballester Buigues i pel que fa al premi local aquest ha estat concedit al músic i productor Mark Dasousa.


Amb els Premis Ocell es pretén aconseguir un reconeixement públic a persones o col·lectius que, en el camp professional, en el de la cultura o en el de l’esport i per la transcendència i impacte en la societat civil, etc., han sobreeixit de la mitjana de la población i que són escollits pels membres integrants de l’Associació Cultural Ocell mitjançant les seues votacions. És, per tant, un premi on tenen cabuda totes les activitats i posicionaments personals o col·lectius i la seua tria és per votació popular.
Els Premis Ocell compten des de fa uns anys, segons indiquen des d’Ocell, amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara “per tal de refermar el simbolisme i la significació institucional d’aquesta iniciativa”. Presentats per Mª José Pedro Ribes, van ser lliurats per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora de Cultura, Raquel Mengual.
En acabar el lliurament dels Premis va tancar l’acte el grup Teen Jazz Ensemble Sedajazz. Un conjunt format per joves músics amb unes edats compreses entre els 14 i 15 anys, que també toquen ja en la prestigiosa Jove Big Band Sedajazz, que van delectar el públic assistent amb temes estandars de jazz, funk, soul, latin jazz i blues.va ens proposen un concert molt popular amb temes estandars de jazz, funk, soul, latin jazz i blues.

Premi comarcal Ocell 2021
Enguany el Premi comarcal ha estat per a Irene Ballester Buigues, nascuda a Pedreguer 1979.
Feminista, doctora en Història de l’Art per la Universitat de València i activista del patrimoni. Ha centrat la seua investigació al voltant de la visibilització de les dones artistes i en la deconstrucció de la mirada masculina, la qual ha objectualitzat els cossos femenins per al seu propi gaudiment.
Com a docent, ha impartit cursos i classes a la Universitat d’Alacant, Universitat de València, Espai d’Art Fotogràfic, Universitat Jaume I, Fundació Fiart o Centre d’Estudis Casa Lamm. Va realitzar un màster universitari en Recerca Aplicada en Estudis Feministes, de Gènere i Ciutadania a la Universitat Jaume I de Castelló l’any 2003. Va rebre, entre unes altres, una beca de Recerca Doctoral atorgada per la Secretaria de Relacions Exteriors de Mèxic i una Estada de Recerca en l’Institut de Recerques Estètiques de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.
A més ha estat revisora externa de les revistes Dossiers Feministes i Asparkía publicades per la Universitat Jaume I de Castelló, de la revista Anagramas, Universitat de Medellín a Colòmbia, correctora externa de la revista Cultura y religión, Universidad Arturo Prat a Santiago de Xile i coordinadora de la secció Art i feminismes en la plataforma de formació on-line Feminicidio.net.
Ha estat directora al País Valencià del Festival Mirades de Dones de l’associació MAV l’any 2014. Com a activista social és la coordinadora de la plataforma web activista Acció Contra Violència de Gènere (ACVG), membre de Dones en les Arts Visuals MAV i de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA).
Ha publicat nombrosos llibres i articles en revistes especialitzades a més d´assatjos com La duquessa d´Almodóvar: vida d´una dona aristòcrata valenciana a la fi del segle XVIII a edicions 96 i El cuerpo abierto: representaciones extremas de la mujer en el arte contemporáneo a l´editorial Trea sobre la representació extrema del cos de la dona i la seua relació amb la pluralitat dels feminismes.
L’abril de 2017 va participar com a ponent, al costat d’altres cinc dones, al Parlament Europeu analitzant la visió estereotipada de la dona al món publicitari.
En 2018 fou escollida membre del Consell Valencià de Cultura.

Premi local Ocell 2021
El Premi d’àmbit local ha estat per a un mùsic i productor nascut a Ondara, que va començar a formar-se de manera autodidacta a partir dels anys noranta i va ser, entrat el nou mil·leni, quan va començar la seua tasca com a productor als Atomic Studio. Per la seua base d’operacions han passat més d’un centenar d’artistes i, sobretot, la nova fornada del hip-hop, un gènere identificat amb la crítica social i la reivindicació en una València amb un govern del PP al llarg de gairebé 25 anys, deutora a més de la música electrònica nascuda als anys huitanta a la ruta del bacalao.
Musicalment la primera vegada que va pujar a un escenari va ser com a teclista de Carpe Diem i més tard ho va fer amb el grup Píldora X. Va ser la veu d’Àtom i va estar també en Solar. Ara continua amb Nebulossa on la veu és la de la seua parella Maria Bas.
Des dels seus inicis en l’estudi de gravació, ha treballat colze a colze amb grups referencials com Zoo, els enyorats Aspencat o els punyents  Smoking Souls. A més, s’ha implicat en l’actual onada feminista i ha accelerat els beats de propostes com la MC d’Almussafes Tesa o el duet Pupil·les. El darrer any el músic, compositor i productor ondarenc ha assessorat grups emergents com Cactus, Peranoia, Nasanov, El tio la Careta o La Fúmiga, entre molts altres.
Entre els molts reconeixements que ha obtingut, en remarcarem un només, que ja ens indica els mèrits que se li atribueixen. El 2019, el Grup Enderrock, va concedir quatre premis especials en una gala celebrada a l’Auditori de Girona i transmesa per TV3: a la Trinca el Premi Enderrock d’Honor, a Joan Manuel Serrat el Premi Enderrock a la Trajectòria, a les fotògrafes Colita i Pilar Aymerich el Premi Enderrock Estrella i al nostre premiat d’aquesta nit el Premi Joan Trayter al millor productor i arranjador musical. El premi li’l donaren perquè segons ressalta Enderrock: “Des del seu estudi de gravació, ubicat al municipi d’Ondara, fa més de 15 anys que és l’artífex de la sonoritat i la producció de l’escena alternativa de les músiques sorgides del País Valencià, amb la filosofia per bandera d’ajudar a crear escena”.

*Nota premsa Associació Cultural Ocell*

Publicado en Actualitat, Associacions.