ONDARA JA COMPTA AMB CENTRE DE COMPOSTATGE COMUNITARI

Ja ha finalitzat la seua instal·lació, al costat del Punt de Recollida de SINMA (carrer Tomas Edison) i dels horts urbans

Ondara, 29.11.21. L’Ajuntament d’Ondara ja compta amb un centre de compostatge comunitari, que s’ha instal·lat al costat del Punt de Recollida de SINMA (carrer Tomas Edison) i dels horts urbans municipals. Divendres passat 26 de novembre es va recepcionar aquesta nova dotació, per part de l’Alcalde, José Ramiro, el Regidor delegat de SINMA, Francesc Giner, i el Regidor de Medi Ambient, Pere Picornell, junt amb els representants de la Diputació d’Alacant. Ondara ha entrat enguany 2021 dins del programa anual de la Diputació d’Alacant per a la construcció de centres de compostatge comunitari, junt amb altres 9 poblacions més de la província d’Alacant; municipis que estan treballant per la sostenibilitat i la protecció del Medi Ambient.

El projecte de compostatge comunitari d’Ondara, amb la col·laboració tècnica de la Diputació d’Alacant, consisteix en la creació i posada en marxa d’espais que contemplen la instal·lació de mòduls de compostatge i d’un punt d’aigua, així com la creació d’una zona d’ombra i altra zona d’emmagatzematge del compost i matèria estructurant. A més, la institució dota als ajuntaments les ferramentes i material necessari per a la gestió i control del procés i per a la recollida dels residus orgànics. L’obra i l’equipament tècnic ha tingut un cost de 14.000 euros subvencionats per la Diputació d’Alacant.

El centre de compostatge d’Ondara podrà arribar a tractar de 7 a 8 tones de residus orgànics a l’any, que junt a un 20% de material estructurant poden produir unes 9,5 tones de compost. En principi, segons ha detallat Francesc Giner, està pensat per a tractar la matèria orgànica dels menjadors escolars, Escoleta Infantil, Residència de la Tercera Edat i del futur Centre de Dia, i també podrà ampliar-se al veïnat en general, més endavant. Al centre de compostatge d’Ondara també podrà portar-se matèria orgànica recollida de determinats carrers del municipi, i obrir bossa a bossa per a comprovar si en la recollida porta a porta el veïnat està separant bé i veure si hi ha impropis i retirar-los. Una vegada el residu net va a la compostera se li afegeix una capa d’estructurant perquè es forme el compost durant 3 mesos aproximadament. La brossa orgànica, després de tot el procés, podrà recollir-se per a adobar la terra, i així completar el cicle d’economia circular de tractament de residus, transformant el residu en un recurs aprofitable. L’Ajuntament d’Ondara planteja completar aquesta iniciativa amb una campanya per a conscienciar a les escoles de la importància de reciclar la matèria orgànica per a convertir en compost els residus orgànics, organitzant visites per a mostrar el cicle complet de la conversió dels residus orgànics del menjador escolar convertits, finalment, en compost.

El nou punt de compostatge permet la gestió de residus orgànics per a l’elaboració d’adob natural per a ús en hortes i jardins. Aquest espai a disposició dels veïns i veïnes d’Ondara serà gestionat per personal de l’empresa municipal SINMA, mitjançant la recollida separada dels residus orgànics generats i el seu reciclatge en compost. D’aquesta manera, s’evita que una bona part dels residus orgànics de la cuina i els jardins vagen directament a l’abocador, en aquest cas a la Planta del Campello, ja que representen en torn al 40% dels residus generats a una casa. “El compostatge es una gran alternativa per a gestionar la brossa orgànica de manera ecològica” segons ha detallat Francesc Giner.

La posada en marxa del centre de compostatge d’Ondara ha coincidit amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, la 13 edició de la qual ha tingut lloc del 20 al 28 de novembre de 2021. La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una iniciativa que té la finalitat de promoure i desenvolupar durant una setmana accions de sensibilització sobre la generació i gestió de residus i el consum sostenible de recursos, la reutilització de productes i el reciclatge de materials, a més de donar a conèixer les polítiques europees i dels estats membres relacionades amb la matèria.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.