LA CASA DE CULTURA D’ONDARA VA ACOLLIR DIVENDRES PASSAT LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE JULI ESTEVE “L’EMIGRACIÓ VALENCIANA ALS ESTATS UNITS I EL CANADÀ: EL SOMNI AMERICÀ CONTRA EL CACIQUISME I LA FIL·LOXERA”

Ondara, 22.11.21. Divendres passat 19 de novembre, dins de la programació cultural elaborada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara per a aquest mes de novembre, es va celebrar a la Casa de Cultura d’Ondara la presentació del llibre “L’emigració valenciana als Estats Units i el Canadà: El somni americà contra el caciquisme i la fil·loxera” a càrrec de Juli Esteve. L’acte va comptar amb les intervencions de Vicent Ortuño i de l’autor, i la projecció d’un audiovisual on participen els i les informants d’Ondara.

REGIDORIA DE CULTURA * AJUNTAMENT D’ONDARA

Més informació:

https://www.infotelevisio.com/el-somni-america-contra-el-caciquisme-i-la-fil-loxera/

InfoTV

L’EMIGRACIÓ VALENCIANA ALS ESTATS UNITS I EL CANADÀ. EL SOMNI AMERICÀ CONTRA EL CACIQUISME I LA FIL·LOXERA

El caciquisme i la fil·loxera van provocar l’emigració a Nord-Amèrica de 15.000 valencians de les Comarques Centrals

Farts dels abusos dels cacics i senyorets, espentats pel col·lapse causat per la fil·loxera i atrets per uns jornals que arribaven a multiplicar per 50 el de misèria que cobraven ací, uns 15.000 valencians van emigrar entre 1906 i 1920 a l’Amèrica del Nord. Procedien, sobretot de la Marina, la Safor, la Vall d’Albaida, el Comtat i la Ribera. és la conclusió principal del llibre L’emigració valenciana als Estats Units i el Canadà. El somni americà contra el caciquisme i la fil·loxera, del qual és autor el periodista Juli Esteve.

L’assaig, de 356 pàgines, l’ha editat InfoTV i posa el punt final al treball d’investigació que va servir per a produir la sèrie documental Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York (2012-2015). El llibre s’adreça sobretot a les persones interessades en la història del nostre convuls i intens segle XX; i als milers i milers de famílies valencianes que aleshores hagueren d’emigrar a Nord-Amèrica. O a l’Argentina, Cuba, Algèria, Austràlia o a algun país europeu. Contant la seua història i les seues històries, el llibre homenatja el seu gest valent per a eixir de la misèria.

La investigació començà el 2012 amb una revisió minuciosa de les llistes de passatgers de tots els vaixells arribats als ports atlàntics nord-americans procedents d’Espanya, de França i de Cuba entre 1900 i 1920. La consulta als arxius d’Immigració nord-americans permeté identificar amb noms i cognoms tots els emigrants valencians, registrats en un total de 15.758 entrades. Eixes dades es completaren amb altres essencials per a analitzar el fenomen, com l’edat, el gènere, l’estat civil, la professió, el poble d’origen, la ciutat de destinació, els diners disponibles a l’arribada, els temps d’estada previst i els viatges anteriors, entre altres.

La informació obtinguda va fer possible durant els dos anys i mig següents un treball de camp amplíssim, amb vora 700 entrevistes a descendents d’aquells emigrats a una setantena de pobles valencians i als Estats Units. Gràcies a això, el llibre defineix perfectament no sols l’emigració valenciana a Nord-Amèrica sinó que aporta una informació detallada i definitiva sobre les raons de l’emigració, l’extensió progressiva del fenomen, el finançament del passatge, els motius per a anar-se’n, les ciutats on van viure els valencians, els treballs que van fer i com vivien, les raons per a tornar a casa i la vida que van tindre ací els que vingueren i allà els que s’hi van quedar.

L’exhaustivitat del treball ha permés igualment localitzar una gran quantitat d’històries singulars, com les dels valencianoamericans que combateren en la II Guerra Mundial o l’executiva que va sobreviure a l’atac a les Torres Bessones, entre moltes altres de ben interessants.

El llibre recull tota la informació obtinguda en aquella recerca, tant la ja coneguda pels audiovisuals, com molta més que va quedar inèdita. El text es complementa amb la presència de prop de dos-centes fotografies procedents dels arxius familiars dels emigrants. El llibre es podrà trobar a partir del dia 1 a les llibreries més importants i també es podrà comprar al web www.infotelevisio.com.

Publicado en Actualitat, Cultura.