ONDARA CELEBRA LA JUNTA LOCAL DE SEGURETAT, EN QUÈ S’HAN ACTUALITZAT ELS CONVENIS I PROTOCOLS DE COORDINACIÓ DE LES FORCES DE SEGURETAT EN ELS CASOS DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

  • La Policia Local d’Ondara té un departament específic, MAAT, que es dedica en exclusiva al seguiment, control i suport a les víctimes en casos de violència de gènere
  • Ondara té en l’actualitat 11 casos oberts de violència de gènere
  • En la Junta es va informar sobre el Punt d’Encontre Familiar posat en marxa recentment a Ondara

Ondara, 06.05.21. Aquesta setmana s’ha celebrat a l’Ajuntament d’Ondara la Junta Local de Seguretat del municipi, per a abordar, entre altres assumptes, el protocol de coordinació de totes les forces de seguretat en els casos de violència de gènere a Ondara. En la Junta Local de Seguretat d’Ondara han participat membres de la Subdelegació de Govern, Guàrdia Civil, Policia Autonòmica i Policia Local; així com l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual. José Ramiro ha insistit en la importància de la coordinació i col·laboració de les distintes forces de seguretat a l’hora de lluitar contra la violència de gènere.

La Junta Local de Seguretat ha estat presidida per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i el secretari general de la Subdelegació del Govern a Alacant, José Antonio Cuadros; i ha comptat amb la participació de la Cap de la Unitat de Coordinació de Violència sobre la Dona de la Subdelegació de Govern a Alacant, Modes Salazar. En la junta han participat el Cap de la Policia Local d’Ondara, Toni Galiano (assistit per l’Agent de la Policia Local responsable del MAAT, Desi Torres); així com representants de la Comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant; de la Caserna de la Guàrdia Civil de Calp; de la Caserna d’El Verger, i de la Policia Autonòmica. En l’ordre del dia, la Junta Local de Seguretat hi ha tractat els temes de l’actualització i ratificació dels convenis i protocols policials signats per a la incorporació de policies locals al sistema VIOGEN; aprovant l’actualització del Conveni entre el Ministeri de l’Interior i l’Ajuntament d’Ondara per a la Incorporació dels Cossos de Policia Local al “Sistema de Seguiment Integral dels casos de Violència de Gènere” i el “Procediment d’Actuació i Coordinació entre la Guàrdia Civil i el Cos de Policia Local d’Ondara per a la Protecció de les Víctimes de Violència de Gènere.”

Al municipi d’Ondara, el protocol d’actuació davant de casos de violència de gènere, vigent des de 2006, engloba l’actuació conjunta de Policia Local i Guàrdia Civil. La Policia Local d’Ondara té un departament específic, denominat MAAT, que es dedica en exclusiva al seguiment, control i suport a les víctimes en casos de violència de gènere. Tant Policia Local com Guàrdia Civil mantenen un contacte continu amb les víctimes; quan es detecta un cas, es realitza la valoració de riscs; s’assessora sobre sistemes de seguretat i es realitza el seguiment fins que finalitza el perill.

En la Junta Local de Seguretat d’Ondara, des de la Subdelegació de Govern es va exposar la situació actual i la necessitat d’actualitzar l’anterior Conveni subscrit amb l’Ajuntament d’Ondara amb la finalitat d’adaptar-ho a la Llei 40/2015, de l’1 d’octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic. També es va informar sobre la situació de la violència de gènere al municipi d’Ondara (amb 11 casos oberts) i es va animar a continuar el treball contra la violència de gènere i a continuar tenint en compte la perspectiva de gènere en les diverses actuacions de les administracions públiques. Per part de la responsable del MAAT de la Policia Local d’Ondara, es van exposar les dades de la situació de seguiment de la violència de gènere al municipi, fent constar que a banda dels 11 casos d’alta, hi ha altres 2 inactius i 1 en investigació.

L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va informar als altres membres de la Junta que l’Ajuntament d’Ondara ja té obert el Punt d’Encontre Familiar, que està gestionat per la pròpia Policia Local, i que es va poder executar amb càrrec als fons procedents del Pacte d’Estat de 2017 per a la violència de gènere. El Punt d’Encontre Familiar es va posar en marxa el passat mes de novembre de 2020 a les instal·lacions de l’antiga infermeria de la Plaça de Bous, al costat de les dependències de la Policia Local d’Ondara. Des de la Subdelegació de Govern es va felicitar a l’Ajuntament d’Ondara “per haver creat un espai tan amable per als menors, els quals són també les víctimes invisibles de la violència de gènere”.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.