LA REGIDORIA DEL MAJOR D’ONDARA POSA EN MARXA UN SERVEI D’ATENCIÓ PSICOLÒGICA ESPECÍFIC PER A PERSONES MAJORS

Escoltant als i les nostres majors” començarà a funcionar el 3 de maig, després del conveni subscrit hui entre l’Ajuntament i la Fundació Residència Ntra. Sra. de la Soledat d’Ondaraedat d’Ondara

Ondara, 28.04.21. L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; la Regidora del Major, Mª Carmen Velázquez; la directora de la Residència Mare de Déu de la Soledad d’Ondara, Paqui Ferrando, i el Rector d’Ondara, Ximo Silvestre, han presentat hui el conveni de col·laboració subscrit entre l’Ajuntament i la Fundació Residencia Ntra. Sra. de la Soledat d’Ondara per a posar en marxa el programa“Escoltant als i les nostres majors”; un servei d’atenció psicològica específic dirigit a les persones majors d’Ondara que viuen soles o que estan en risc d’exclusió social. El servei començarà a funcionar a partir del proper dilluns 3 de maig, i qualsevol persona que ho necessite pot posar-se en contacte amb la Regidoria del Major de l’Ajuntament d’Ondara.

El programa “Escoltant als i les nostres majors” té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones majors que es troben soles o en risc d’exclusió o marginació, mitjançant l’acompanyament telefònic per part de voluntaris o experts en relació d’ajuda i en intervenció en situacions de crisi emocional. A partir del mes de maig, es va a iniciar a Ondara aquest programa amb durada d’1 any. La Fundació Residència Ntra. Sra. de la Soledat d’Ondara, que compta en la seua plantilla amb psicòloga i TASOC, prestarà el servei d’atenció telefònica per a les i els majors del municipi, amb 10 hores setmanals, i que tindrà una durada inicial d’un any (es prorrogarà si un mes abans del venciment es considera per les dos parts el continuar). El servei serà atès per la psicòloga de la Residència, Paqui Ferrando, i la tècnica TASOC, Laia Enríquez, i el seu cost mensual serà de 500 euros, que seran assumits per l’Ajuntament d’Ondara. Els usuaris es registraran en una base de dades i es realitzaran les telefonades en la franja horària que s’acorde amb cadascuna de les persones que sol·liciten aquest acompanyament psicològic.

Des de l’inici de la crisi sanitària per la COVID-19 el passat any 2020, s’ha incrementat la soledat i el risc de l’exclusió social en moltes persones, sobretot persones majors, del municipi d’Ondara. El sentiment de soledat és la vivència de no ser significatiu per a una altra persona, de no sentir-se volgut ni acompanyat, de no veure’s complit els seus desitjos d’afecte i com a conseqüència, es crea en la persona un estat de tristesa i angoixa que, a poc a poc, va derivant en altres patologies. Entre altres factors que incideixen en aquesta situació de soledat figuren les relacions familiars, situacions de viudetat, problemes de salut (que donen lloc a la pèrdua d’autonomia), l’afinitat que han constituït la major part de la seua vida, perquè el major prefereix envellir a casa abans d’anar-se’n a viure amb els seus fills o a una residència. Aquesta crisi requereix una atenció especial, i precisa ser abordada, ja que al no ser atesa podria desencadenar en altres episodis com a depressió o desesperança. Per aquest motiu, des de la Regidoria del Major d’Ondara s’ha impulsat aquest programa, “Escoltant als i les nostres majors”, per a ajudar totes les persones d’Ondara que ho necessiten.

Segons ha detallat la psicòloga i directora de la Residència, Paqui Ferrando, totes les persones majors necessiten ser ateses de forma integral, el que implica una atenció mèdica, cures específiques, atenció social, oci i temps lliure…Però hi ha un aspecte molt important que incideix en la seua qualitat de vida molt satisfactòriament, que és ser escoltats tant per la seua família, com pels seus cuidadors i en general per la societat. Amb l’escolta, “es fomenta la disponibilitat, la proximitat, l’empatia i la trobada intergeneracional, que acurta distància entre les persones, creant una relació de comprensió, disponibilitat i d’enteniment”.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.