EL PÚBLIC DE L’AUDITORI D’ONDARA GAUDEIX DE «HISTORIA DE UNA MAESTRA», OBRA BASADA EN EL TEXT DE JOSEFINA ALDECOA

L’obra, interpretada íntegrament per l’actriu Paula Llorens, rendia homenatge als i les mestres de la II República espanyola

Ondara, 27.04.21. Divendres passat 23 d’abril, Dia del Llibre, l’Auditori Municipal d’Ondara va ser l’escenari de “Historia de una maestra”; una emotiva adaptació teatral, del text de Josefina Aldecoa, que rendix homenatge als i les mestres de la II República espanyola. Una proposta cultural emmarcada en els actes de commemoració de l’efemèride del Dia del Llibre, organitzats per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel Mengual, que s’han celebrat al llarg del passat cap de setmana.

Sinopsi “Historia de una maestra”: «En 1923 Gabriela arreplega el seu títol de mestra. És el començament d’un son que la portarà a treballar en unes quantes escoles rurals a Espanya i a Guinea Equatorial (antiga colònia espanyola). Història d’una mestra és la narració, feta des de la memòria, de la vida de Gabriela durant els anys vint i fins al començament de la guerra civil. Amb el rerefons de la República, la revolució d’octubre i la guerra, aquesta novel·la rememora aquella època de pobresa, ignorància i opressió, i mostra l’important paper de l’ensenyança i d’aquells que van lluitar per educar un país. Comptada des de la veritat del record, amb sentiments que a penes ens atrevim a reconèixer i des d’una progressiva presa de consciència, Josefina Aldecoa ens obri un camí a l’esperança i a l’idealisme».

“Historia de una maestra” de Cactus Teatre va ser un monòleg de gran força interpretativa a càrrec de Paula Llorens, baix la direcció de Gemma Miralles. Tota l’obra va recaure en l’actriu Paula Llorens, que va interpretar tots els personatges, i que durant l’hora i mitja de durada de la representació, va aconseguir que el públic que submergira en aquest text, basat en la novel·la de Josefina Aldecoa; una novel·la biogràfica en què la mestra Gabriela López rememora la seua vida; i des d’eixe record va creant els personatges que protagonitzen els seus records. La pròpia actriu va voler agrair al públic per acompanyar-la «en aquest increïble viatge que és la vida de la mestra Gabriela López», i va donar les gràcies a l’organització per fomentar i animar la lectura.

L’obra i la seua interpretació a càrrec de Paula Llorens va agradar moltíssim al públic de l’Auditori Municipal d’Ondara. Especialment satisfets van eixir els membres del Club de Lectura d’Ondara (que havien treballat i llegit la novel·la biogràfica en què està basada l’obra, per la qual cosa estaven molt atents i emocionats en aquesta adaptació teatral); així com representants del col·lectiu de mestres, ja que l’obra «porta implícit un homenatge als mestres que tenen vocació en l’ensenyança», segons ha destacat el seu intèrpret, Paula Llorens; qui ha considerat com «un encert» que des de la Regidoria de Cultura s’haja impulsat la celebració del dia del llibre a través d’aquesta obra.

– Algunes opinions del públic present:

  • La directora de l’Escola de Teatre d’Ondara, Rosa Catalan: «Quin regalàs interpretatiu i cultural ens va fer Paula Llorenç divendres passat. I que gust dona veure que es porten projectes tan meravellosos al poble i a l’abast de tots. Gràcies Ondara!» @rosacatalanivars
  • El Vicedirector de l’IES Xebic: «Un obra d’art farcida de compromís i intensitat. Un treball d’estima per l’escola i per la història que no renuncia a explicar-nos la realitat en el llenguatge de la bellesa. Encara que aquesta siga amarga».

** L’actuació es va oferir seguint el protocol de seguretat, reducció d’aforament i mesures higièniques per a evitar la propagació del covid-19.

REGIDORIA DE CULTURA * AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Cultura.