CULMINEN I OBRIN AL PÚBLIC LES OBRES DE REMODELACIÓ DE L’ACCÉS OEST DE VIANANTS AL NUCLI URBÀ D’ONDARA

  • Hui s’ha obert al públic el projecte, sufragat per la Diputació Provincial i per l’Ajuntament d’Ondara, i que va començar a executar-se al setembre de 2020. Les obres han creat un itinerari de vianants i de bicis segur des del Poliesportiu Municipal fins al Prado
  • En breu es contractarà el projecte de dues passarel·les que dotaran d’un nou accés de vianants al barri del Crist i d’una major funcionalitat al carril bici que porta fins al Prado

Ondara, 28.01.21. Les obres del Pla Provincial d’Obres i Serveis de la Diputació Provincial d’Alacant 2019, per a la remodelació i millora de l’accés oest de vianants al nucli urbà d’Ondara, ja han culminat. Avui dijous 28 de gener, s’han obert al públic els accessos, llevant les tanques delimitadores. Els treballs es recepcionaran de forma imminent per l’Ajuntament d’Ondara. Aquest matí, membres de la corporació municipal, encapçalats per l’Alcalde, José Ramiro, així com tècnics municipals i responsables de l’empresa contractista han realitzat la visita final a les obres. Si bé falten alguns detalls per polir, les obres estan pràcticament acabades i són accessibles i segures des de ja per a la ciutadania. El projecte creua de cap a cap el centre del poble; començant des del carrer Picasso i arribant fins al Prado. Garanteix l’accessibilitat; dóna prioritat al vianant i a la bicicleta; millora la seguretat dels vianants, al mateix temps que suposa una important millora de l’espai urbà i de l’entrada oest al nucli urbà. José Ramiro ha expressat la seua satisfacció amb el projecte realitzat, destacant que “tant la direcció d’obra com l’execució del projecte ha sigut excel·lent, i això es veu en els resultats”, assegurant que “s’ha recuperat un espai fosc i s’ha dignificat l’entrada al poble”.

Els treballs van començar el passat 14 de setembre. El projecte ha estat dotat amb 450.000 euros (337.600 euros sufragats per la Diputació Provincial d’Alacant, dins del Pla Provincial d’Obres i Serveis 2019, i 112.600 euros per l’Ajuntament d’Ondara). Amb aquesta obra, s’ha creat un itinerari de vianants i de bicis segur des del Poliesportiu Municipal fins al Prado, com ha destacat l’Alcalde, José Ramiro, el qual ha recalcat que “hem guanyat un espai urbà accessible, recuperant un espai per al vianant; al mateix temps que s’han reordenat les zones d’aparcament, s’ha creat un itinerari per a anar amb bici, s’ha plantat nou arbratge i s’ha millorat la imatge de l’entrada oest al nucli urbà”.

L’actuació ha creat un accés i recorregut per a vianants en condicions de seguretat, funcionalitat i accessibilitat universal amb una millora ambiental, dotant al municipi d’un recorregut més funcional i desenvolupat per als vianants des de l’entrada oest del nucli urbà fins a arribar al centre del poble. L’actuació realitzada ha inclòs la plantació de nou arbratge i el canvi de l’enllumenat públic, amb la instal·lació de llums LED de baix consum. El projecte comença en la zona verda existent al carrer Picasso, i que conforma l’entrada per a vianants des de Pamis i el Poliesportiu. Les obres, en aquest punt, han comprés la remodelació de l’aparcament situat al carrer Picasso. Això es deu al fet que la creació de l’Espai Jove (actualment en construcció) en eixa zona està suposant una modificació de tot l’àrea, amb la necessitat de disposar d’uns accessos adequats. Els passos de vianants s’han fet elevats per a reduir la velocitat dels vehicles.

El recorregut continua fins a l’Av. Dr. Fleming, on s’ha col·locat un pas de vianants elevat. Segueix pel passatge fins al carrer Pintor Segrelles.

Al carrer Pintor Segrelles la millora ha comprés una remodelació de la plaça triangular. En aquest àrea, i també en la part posterior de la plaça de bous, s’ha reordenat l’aparcament, creant places per a persones amb mobilitat reduïda, i s’han col·locat voreres àmplies per a dotar de seguretat al vianant, així com un carril bici, de color verd, que està integrat en la vorera durant tot el recorregut i que arriba fins al Prado.

ES PERDEN 12 PLACES D’APARCAMENT REALS PERÒ S’ACONSEGUEIX UNA SUPERFÍCIE DE VIANANTS HABILITADA DE 2.000 M2

El redactor tècnic del projecte, l’arquitecte Pepe Estévez, ha detallat que amb l’obra realitzada es disposa de 72 places de pàrquing de les quals 4 d’elles estan perfectament adaptades a persones amb mobilitat reduïda. Abans del projecte cap de les places estava adaptada correctament a persones amb mobilitat diferent. Quant al grau d’accessibilitat de l’actuació, afirma, és complet: “s’ha dotat a aquesta zona d’espai de vianants segur, completament mancat en el seu estat original, ja que s’obligava als vianants a circular pel centre del carrer, compartint via amb els vehicles”. La superfície de vianants habilitada és de 2.000 m2, a més de la recuperació de 500 m2 que s’ha renovat completament, tot això completament accessible per a tots els ciutadans. De la mateixa manera s’ha dotat a aquesta zona de mobiliari urbà; s’ha procedit a la reparació i protecció de la barana existent; s’ha substituït completament l’enllumenat públic, i s’han renovat totes les instal·lacions dotacionals per a actes festius (garitos). En conseqüència, des de la redacció tècnica del projecte es considera que “la pèrdua de 12 places d’aparcament reals, bé paguen la pena, tenint en compte l’habilitació de pràcticament 2.000 m2 d’espai de vianants accessible, per a les persones que realment ho necessiten i per a les que no, millorant-se la seguretat en tots els casos”. Quant a la zona d’accés per Pintor Picasso, se l’ha dotat del caràcter de carrer urbà (no de carretera d’entrada) ja que en l’emplaçament de la zona de la Plaça del País Valencià, els edificis residencials existent que obrin façana a aquest carrer, junt amb la pròxima obertura de l’Espai Jove, obliga inevitablement a això, per la qual cosa el disseny de l’aparcament del carrer Pintor Picasso és conseqüència d’aquest criteri urbà.

DUES NOVES PASSAREL·LES PER A UNIR EL CARRER PICASSSO AMB EL BARRI DEL CRIST I EL CARRIL BICI AMB EL PONT DE L’AV. DOCTOR FLEMING

L’Alcalde, José Ramiro, ha aprofitat per a anunciar que molt prompte es completarà aquest projecte amb la creació de dues passarel·les de vianants sobre el llit de l’Alberca, donant així un pas més en l’habilitació d’aquesta zona davant de l’Espai Jove. Es va a contractar el projecte de les dues passarel·les que uniran, d’una banda, l’aparcament del carrer Picasso amb el barri del Crist (creuant el riu des de l’Espai Jove fins al Llavador); i d’altra banda, passant en paral·lel al riu (al costat de l’Espai Jove) per a unir el carril bici amb el pont de l’Avinguda Doctor Fleming. Segons ha avançat l’Alcalde, el contracte d’ambdós passarel·les ja està en marxa per a la redacció del projecte i contractació d’obra, i només es tinga la corresponent autorització de la CHJ es podrà culminar tota la zona amb un nou accés de vianants al barri del Crist i amb una major funcionalitat del carril bici que porta fins al Prado.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.