ONDARA APROVA EN EL PLE LA MODIFICACIÓ DE L’ORDENANÇA D’ARREPLEGADA DE BROSSA

Després de 16 anys sense pujar la taxa, suposarà un increment de la quota de 6 cèntims al dia per a vivendes residencials

Ondara, 30.10.20. L’Ajuntament d’Ondara va aprovar anit, en sessió plenària ordinària, la modificació provisional de l’ordenança d’arreplegada, tractament i eliminació de residus sòlids urbans. El punt va eixir avant amb els vots a favor de l’Equip de Govern (PSPV-Compromís) i en contra de l’oposició, PP i Ciutadans.

La Taxa del Servei d’Arreplegada, Tractament i eliminació de residus Sòlids Urbans augmentarà la quota de les vivendes residencials a 112,5 euros (actualment la quota és de 90 euros), el que suposa un increment de la taxa del 25%. Aquest percentatge s’aplicarà proporcionalment a la resta d’immobles que són objecte del pagament de la taxa (comerços, restauració, etc). La pujada real de la taxa de fem serà de 1,8 euros al mes (suposa un increment diari de 6 cèntims per vivenda). A pesar de l’increment, aquesta pujada no permetrà aconseguir l’autofinançament del servei, i per tant, la diferència continuarà sent assumida per l’Ajuntament d’Ondara; de fet, segons s’indica en l’informe tècnic – econòmic de l’àrea d’Intervenció, la pujada hauria de ser d’un 33%, (taxa de 119,92 euros) perquè el servei aconseguira autofinançar-se al 100%. Però des de l’Equip de Govern d’Ondara s’ha optat per no realitzar eixa pujada i aplicar una més atenuada per a no afectar les famílies, de manera que amb la pujada se sufragarà el 95,2% del servei, segons va explicar al ple el Regidor delegat de SINMA, Francesc Giner. Des de l’Equip de Govern també s’ha anunciat que s’aprovaran ajudes i bonificacions en la taxa (que estaran previstes en els Pressuposts Municipals de 2021) per a aquells que ho necessiten.

Per a la modificació de l’ordenança, s’ha tingut de referència l’informe tècnic – econòmic de l’àrea d’Intervenció sobre la proposta d’actualització de les Tarifes de la Taxa. La modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa es considera equilibrada i correctament quantificat el seu cost, detallat en l’estudi econòmic, segons ha indicat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, el qual ha matisat que, inclús amb la pujada de la taxa de fem, “el preu del rebut del fem per a la ciutadania d’Ondara continuarà sent inferior al de municipis veïns”. També ha recalcat que en 2021 s’aplicaran bonificacions per a les persones que ho necessiten; i que, a més, en la modificació pressupostària del pròxim mes de novembre, s’aprovarà la devolució de part de la taxa de 2020 a bars i restaurants, dins del Pla de Reactivació Econòmica Local. Així mateix, ha recordat que SUMA ofereix la possibilitat de fraccionar el pagament de la taxa en 6 mesos, per a aquells que preferisquen no abonar-ho en un pagament anual.

Des de l’Equip de Govern s’ha argumentat que era necessària l’actualització de la taxa d’arreplegada de residus sòlids urbans d’Ondara per diversos motius. D’una banda, la taxa de fem no s’ha pujat a Ondara des de fa 16 anys. Des de 2004, quan la taxa era de 100 euros per vivenda, i fins a enguany 2020, que és de 90 euros, la taxa ha estat sempre en un tram entre 84 euros (en 2015) i 100 euros. Però fa ja anys que la taxa ha quedat infravalorada i amb el seu pagament no s’assumeix el que costa el servei realment. El cost de prestació del servei a Ondara (segons dades de 2019) és de 734.000 euros; mentre que el que es recapta via el pagament de la taxa són 580.000 euros (la diferència es recapta actualment a través d’altres imposts municipals). La infravaloració de la taxa es deu a l’increment dels costs del tractament del fem i als cànons de la planta de transferències d’El Campello (per exemple, en 2021, el cost del tractament del fem en la planta del Campello s’incrementarà un 37% per tona), sumat als nous serveis que s’han anat incorporant fins a la data, així com a les millores que s’aplicaran en 2021, com ha detallat el Regidor delegat de SINMA, Francesc Giner. Per al pròxim exercici, ha avançat que està previst que SINMA (empresa municipal que gestiona el servei) pose en marxa millores com la implantació de la 5a fracció orgànica (el conegut com a “contenidor marró”); el servei d’arreplegada d’orgànics porta a porta en restauració i en el casc històric; o l’adquisició de vehicles ecològics. Així com millores en les instal·lacions; modernització i informatització del punt de recollida; ampliació del servei d’arreplegada de voluminosos, o la creació de la planta de compostatge al costat del punt de recollida, entre altres.

El PP, a través del seu portaveu, Álex Hernández, va argumentar el seu vot en contra de la modificació de la taxa, indicant que el govern d’Ondara aprova en ple la pujada d’un 25% de la taxa de fem per a totes les vivendes del municipi, locals, indústries, etc; la qual cosa consideren des del PP “una mesura abusiva i innecessària” ja que segons va explicar, l’any 2015, “quan governava el PP el seu cost era molt inferior (180.000 euros menys) i oferien el mateix servei als seus veïns”. Hernández va fer insistència, segons va remarcar en “el sobre cost en personal de 127.000 euros que té actualment l’empresa pública respecte a anys anteriors i d’ací la pujada de les taxes”, concloent que “no podem pagar els ciutadans les males gestions de l’equip de govern”.

El portaveu de Ciutadans, Joan Costa, va expressar el “no rotund” del seu grup a la pujada de la taxa, i va preguntar que per què no van fer la pujada en 2015 quan van entrar al govern. També va dir que no els pareixia ètica la pujada en aquests moments de pandèmia, quan les empreses d’Ondara ho estan passant malament i està havent-hi baixes, “aquest no és el moment propici”, va indicar. A més, va remarcar que per què no s’usa el “matalaf” econòmic que té l’Ajuntament per a pagar la pujada del fem, ja que al setembre es va anunciar que Ondara havia cancel·lat tots els seus préstecs.

D’altra banda, el ple d’anit es va aprovar, amb l’abstenció de PP i Ciutadans, la proposta de pagament dels terrenys del pavelló cobert municipal (construït en 2010). La proposta proposa el pagament en metàl·lic dels terrenys, per un valor de 16.979,52 euros, donada la impossibilitat material i la inviabilitat legal del compliment del conveni urbanístic subscrit en 2006 per a entregar a la mercantil propietària dels terrenys del pavelló (Residencial BTB, S.L.), una parcel·la amb les condicions i aprofitament en el PAI del Sector Xopar. Tant el PP com Ciutadans es van abstenir de la votació. Des del PP van argumentar la seua abstenció en què l’oferta econòmica era “sectària” i que volien que es pagara “el més just”, i des de Ciutadans en què “la valoració econòmica és de rialla, i no pareix justa”. L’Alcalde, José Ramiro, va destacar que s’havien seguit les recomanacions d’advocats i tècnics per a realitzar aquesta proposta.

En la sessió plenària es van aprovar per unanimitat diversos punts: una transferència de crèdits; el conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament d’Ondara per a la cessió dels drets de tanteig i retracte (amb l’objectiu de construir un parc públic de vivendes); i el pla de cremes agrícoles del municipi d’Ondara. També es va aprovar, amb l’abstenció del PP i Ciutadans, la moció presentada pels grups municipals de PSPV i Compromís de suport a la proposta sobre el Fons Valencià de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana.

Publicado en Actualitat, Política.