ONDARA VA COMMEMORAR EL 9 D’OCTUBRE AMB L’ACTE INSTITUCIONAL A LA PLAÇA DEL CONVENT

Durant el pont s’han realitzat esdeveniments culturals a la Plaça de Bous com a projecte «Ondara, la Joia de la Cultura» per a fer cultura segura, amb el Concert del 9 d’Octubre de la UMO, la segona edició del Sonafilm Música de Cine, i un teatre infantil

Ondara, 13.10.20. L’Ajuntament d’Ondara va commemorar divendres passat el 9 d’Octubre, Dia dels Valencians i les Valencianes, amb un acte institucional celebrat a la Plaça del Convent. Un acte senzill, que va comptar amb el discurs del 9 d’Octubre a càrrec de l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i el tradicional lliurament de la corona de llorer a l’escultura de Jaume I (ubicada al claustre de l’Ajuntament) per dos regidors de la corporació municipal, Raquel Mengual i Jaume Femenia.

L’acte es va celebrar amb la presència dels Regidors i Regidores de la corporació municipal d’Ondara, i amb les mesures necessàries per a evitar contagis per covid-19. En la commemoració es va recordar a les víctimes del covid-19.

Enguany, a causa de la pandèmia, no es van poder celebrar les tradicionals actuacions de cultura valenciana amb música i balls pel 9 d’octubre. No obstant això, l’acte va donar inici i va culminar amb el toc de dolçaina i tabal.

En el seu discurs, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va recordar com el covid-19 ens ha canviat la vida i va reconèixer l’esforç individual i col·lectiu de la societat valenciana per a previndre i contenir la pandèmia; va posar en valor als treballadors/res essencials i va recordar les mesures que ha pres l’Ajuntament d’Ondara per a ajudar a la ciutadania a pal·liar, en la mesura del possible, les conseqüències de la crisi. Va recordar a les persones que han passat la malaltia i a les que no l’han superat, i va reivindicarla qualitat de la sanitat pública i la prestació dels millors serveis a la ciutadania malgrat la Covid-19.

*** Discurs 9 Octubre 2020

Autoritats municipals, regidors i regidores de l’Ajuntament, Jutgesses de Pau, veïns i veïnes que ens acompanyeu. Bon dia a tots i a totes.

Un any més ens reunim, aquest 9 d’octubre, per commemorar el dia de tots dels valencians i totes les valencianes. Un any més, però no un any qualsevol.

Tots els anys són diferents, les circumstàncies de l’any ens porten a valorar i reivindicar els temes que puguen estar més d’actualitat o que ens puguen afectar més o menys al nostre ser valencià. Però aquest any, estem impregnats i condicionats molt més per un tema vital per a nosaltres, que és la nostra salut, la salut de tots i cadascun dels nostres veïns i veïnes.

El virus de la COVID19 ens ha canviat la vida en pocs mesos. Hem passat per moments de confinament total, moments de soledat, de por a tenir i no poder superar la malaltia, de patir pels nostres éssers volguts. I tot això, que ens ha afectat de manera negativa, no ens ha fet defallir, i hem sigut i estem sent exemplars, com a societat, ací en Ondara, en la Marina Alta i en tot el País Valencià.

Cal reconèixer el que suposa l’esforç individual i anònim de cadascun dels nostres familiars, amics, veïns, etc, en el treball col·lectiu per a eixir d’aquesta crisi sanitària, social i econòmica. Gràcies a xicotetes accions valentes de cadascun de nosaltres. I així ho ha fet el Consell de la Generalitat Valenciana, atorgant l’Alta Distinció de la Generalitat a tota la societat valenciana. Com declarava la seua portaveu: “L’actitud de totes i cadascuna de les 5.054.796 persones que habiten en la Comunitat Valenciana han sigut l’instrument més eficaç per a previndre i contindre la transmissió de la pandèmia”. Des d’ací Ondara ens sumem a eixe reconeixement.

També vull reivindicar la posada en valor de la Sanitat Pública, els Serveis Socials, els Serveis Públics Essencials, tant menyspreats i mercantilitzats per alguns sectors, i ara han demostrat ser imprescindibles per a preservar el benestar i la salut de totes i tots nosaltres, sense cap excepció, però sobretot d’aquelles persones més vulnerables. Des d’ací el nostre reconeixement a tot el col·lectiu sanitari, de seguretat ciutadana, treballadors i treballadores socials, neteja viària i recollida de brossa, comunicació, personal de neteja i desinfecció, personal de serveis bàsics, personal docent, i la resta de treballadores i treballadores, i gent voluntària, que han estat al peu del canó els darreres mesos, estant més exposats al virus que la resta de la ciutadania.

Des de l’Ajuntament, des dels regidors i regidores que representem al poble, hem deixat de costat les nostres diferències per a buscar allò que és bo per als nostre veïns i veïnes, el Pla de Reactivació Econòmica n’és un bon exemple de sumar tots els esforços, de totes les forces polítiques, per a remar cap al mateix costat. I ací, estic totalment convençut, que sempre ens trobarem pel que fa la recerca del Bé Comú.

L’administració municipal d’Ondara s’ha posat al costat de la ciutadania en aquesta crisi, sempre al costat dels nostres veïns i veïnes; dels majors, dels autònoms, dels comerciants, de les famílies d’Ondara. Per això, s’està aplicant aquest pla de reactivació econòmica local, amb el que s’està ajudant als autònoms i empresaris, amb formació i ajudes per al comerç, altres per a professionals, com ara la contractació d’empreses locals per a fer obres per l’ajuntament, la targeta ciutadana per a consumir en els negocis locals i les reduccions de taxes municipals, entre altres. A més del suport humà que s’està prestant des de l’Ajuntament d’Ondara, facilitant tràmits i ajudant a les persones a sol·licitar ajudes autonòmiques; com per exemple el sobre esforç de realització de Certificats digitals. Però també donant suport i assistència a les persones majors per mitjà d’un cos de voluntaris; netejant i desinfectant els espais públics per major seguretat; oferint una programació a la plaça de bous per fer cultura segura i tindre opcions culturals o d’oci malgrat tot el que ocorre; tot per a fer que aquests moments no siguen tan difícils…

Són moltes les petites o grans accions que des de l’Ajuntament d’Ondara es poden fer i estem fent, tractant d’estar al costat dels nostres ciutadans i ciutadanes durant aquesta crisi que ens ha tocat viure.

L’any passat, vaig anunciar en este mateix acte, que aquest any iniciarem el lliurament de les Distincions Commemoratives del 9 d’octubre, regulat en el Reglament per la Concessió de Condecoracions, Honors i Distincions de l’Ajuntament d’Ondara, però per raons obvies, ha quedat ajornat i ens haurem d’esperar a l’any vinent, si tot va bé.

No vull acabar sense tindre un record de totes aquelles persones que han passat per la malaltia de la COVID-19, i més si cap, d’aquelles que no l’han pogut superar, que ja no estan entre nosaltres. La pèrdua d’una vida, en aquestes circumstàncies, és allò més trist que ens pot passar com a societat, que ens ha de fer reflexionar i tirar mà de la valentia, el seny, la responsabilitat, l’empatia, pensar en un o en una mateix i també en els altres, per tal de que ningú es quede arrere. També vull aprofitar hui el meu discurs, per a fer una reivindicació per la qualitat de la sanitat pública i la prestació dels millors serveis a la ciutadania malgrat la Covid-19. Hi ha moltes persones que tenen altres malalties i no poden ser tractades ni tan sols diagnosticades. Cal posar tots els recursos humans i tècnics a l’abast de la nostra sanitat perquè hi han més coses a banda del Covid-19 que mereixen ser abordades, i que no ho poden ser només amb cites telefòniques i llargues llistes d’espera. La malaltia no espera, i encara que aturar el covid-19 siga ara la prioritat més urgent, hi han també altres coses importants a les quals cal prestar atenció.

Sense més, a totes i tots vosaltres, gaudiu del nostre dia, en família i amics, i que tinguem molta salut per a veure’ns tots ací l’any que ve. Molts ànims i endavant. Moltes gràcies.

***

En aquest pont del 9 d’octubre, Ondara també va comptar amb els actes culturals a la Plaça de Bous d’Ondara, dins del projecte «La Joia de la Cultura» de la Regidoria de Cultura d’Ondara, per a fer cultura segura; actes que van agradar molt al públic assistent, i en els que l’oratge va acompanyar perquè les persones assistents gaudiren d’aquests concerts de gran qualitat.

El divendres 9 d’octubre es va oferir el magnífic Concert Commemoratiu del 9 d’Octubre a càrrec de la Unió Musical d’Ondara (dins de la XVII Campanya de Concerts d’Intercanvis Musicals). La Unió Musical d’Ondara va delectar el públic amb el seu repertori, en un concert tradicional en aquestes dates.

El dissabte 10 d’octubre va ser el torn de la segona edició del Sonafilm, que va oferir un espectacular concert amb les millors bandes sonores, a càrrec de la Universal Chamber Orchestra. Només hi havia 400 localitats, en compliment dels protocols antiCovid i l’aforament limitat. No obstant això, la Universal Chamber Orchestra, integrada amb 25 músics professionals de corda, percussió i piano, ho va donar tot i va oferir la millor música de cine amb orquestra de cambra, amb 15 bandes sonores (Memòries de una geisha, Avatar, Avengers, Crepúsculo, Los juegos del Hambre, Alicia en el País de las Maravillas, La Pantera Rosa, Leyendas de Pasión, El Padrino, Brave, Star Trek, Juego de Tronos, James Bond, Regreso al Futuro o Piratas del Caribe). L’esdeveniment va comptar amb la col·laboració de l’associació AljubMusic i de l’Institut Valencià de Cultura.

I el diumenge 11 d’octubre, els més menuts i menudes van gaudir d’allò més amb el Teatre Infantil «Caputxeta diu prou» per Moriarty & Holmes.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.