ONDARA ACOLLIRÀ LA JORNADA D’INICIACIÓ A LA PILOTA GROSSA ELS DIES 16 I 17 D’OCTUBRE 2020

Es tracta d’una iniciativa de la Direcció General d’Esport, Coordinació de Pilota Valenciana GVA, Servei de Cultura i Esport d’Alacant i la Càtedra de Pilota Valenciana (Universitat de València) amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ondara

Ondara, 02.10.20. La Regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Mar Chesa, ha anunciat la celebració a Ondara de la jornada d’Iniciació a la Pilota Grossa, que es desenvoluparà el divendres 16 i dissabte 17 d’octubre, organitzada per la Direcció General d’Esport, Coordinació de Pilota Valenciana GVA, Servei de Cultura i Esport d’Alacant i la Càtedra de Pilota Valenciana (Universitat de València), amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ondara. Precisament, el Trinquet de Pilota Grossa d’Ondara (datat en 1872) s’ha recuperat recentment per a la pràctica d’aquesta modalitat de joc centenària: la pilota grossa. Cal indicar que, coincidint amb la celebració de la jornada, GVA ha concedit a Ondara una exposició sobre Pilota i altres esports autòctons que es podrà visitar a la Casa de Cultura del 8 al 22 d’octubre, i que es compon de 27 panells.

La jornada d’Iniciació a la Pilota Grossa consta de dos dies de formació, amb diverses sessions, ponències i taules redones a celebrar a la Casa de Cultura d’Ondara. El primer dia de la jornada, el divendres 16 d’octubre, va dirigit a estudiants d’Educació Física (cicles formatius), perquè tinguen formació sobre pilota grossa. El segon dia, el dissabte 17 d’octubre, és una jornada oberta a educadors, mestres, professors, pares/mares de família o persones interessades; Graduats en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport; Diplomats en Magisteri (especialitat d’Educació Física); entrenadors i tècnics esportius i persones vinculades a l’àmbit de la pilota valenciana en general. Les inscripcions per al dia 16 d’octubre es faran online en: www.formaciondeportiva.gva.es (Termini presentació sol·licituds: del 15 de setembre al 14 d’octubre de 2020). Les inscripcions per al dia 17 d’octubre es faran per correu en pilotacoordinacio@gva.es

Respecte al professorat que impartirà les ponències, es tracta de Víctor Agulló Calatayud (professor de Sociologia de l’Esport – Universitat de València); Josep María Congost Timoner (arquitecte especialitzat en Conservació del Patrimoni Arquitectònic, expert en pilota valenciana); i José Antonio Martínez Carbonell (professor de pilota valenciana – Universitat d’Alacant). Quant als continguts que s’abordaran en la jornada d’Iniciació a la Pilota Grossa, són la Introducció general i valors educatius. Sensibilització cap a la pilota valenciana i reconeixement com a esport valencià; Introducció històrica, sociològica i antropològica de la pilota grossa; Característiques tècniques de la pilota grossa: gestos tècnics; Progressions de pilota grossa i Pràctica de la modalitat.

PROGRAMA JORNADA D’INICIACIÓ A LA PILOTA GROSSA – 16 I 17 D’OCTUBRE 2020 – ONDARA

El programa del divendres 16 d’octubre, és el següent:

9:30 a 9:40 h.: Presentació. Inauguració de la jornada amb José Ramiro, Alcalde d’Ondara, i Sebastià Giner, Coordinació de Pilota de DGE.

9:40 a 10:00 h.: Introducció teòrica a la pilota valenciana (història, valor cultural, modalitats, material, reglament, etc).

10:00 a 10:40 h.: Introducció historicocultural de la pilota grossa.

10:40 a 11:00 h.: Pausa.

11:00 a 11:15 h.: Jocs de familiarització: el nyago.

11:15 a 12:30 h.: Gestos tècnics i progressió a la pilota grossa.

12:30 a 13:30 h.: Pràctica de pilota grossa.

El programa del dissabte 17 d’octubre, és el següent:

9:30 a 10:45 h.: Introducció historicocultural de la pilota grossa.

10:45 a 11:00 h.: Informe federatiu, situació actual de la pilota grossa.

11:00 a 11:20 h.: Pausa.

11:20 a 12:45 h.: Taula redona. Passat i present de la pilota grossa.

12:45 a 14:00 h.: Taula redona. Propostes de futur per a la pilota grossa.

14.00 h: Cloenda a càrrec de Mar Chesa, Regidoria d’Esports d’Ondara.

14:00 a 16:00 h. : Dinar i tertúlia.

16 h.: Campionat de pilota grossa per als participants.

Publicado en Actualitat, Esports.