ONDARA, EL VERGER, ELS POBLETS I BENIARBEIG PRESENTEN LA VIA SEGURA BAIX GIRONA QUE RECUPERA LES ANTIGUES RUTES D’INTERCONNEXIÓ DE POBLES

Es pretén fomentar un tipus de mobilitat segura, accessible i sostenible (a peu i amb bicicleta) per mitjà d’una ruta senyalitzada de 4,5 km que uneix els quatre municipis

Ondara, 21.09.20. Els Ajuntaments d’Ondara, El Verger, Els Poblets i Beniarbeig han presentat aquest matí un projecte conjunt per a recuperar de forma segura les antigues rutes d’interconnexió d’aquests pobles, al mateix temps que fomentar un altre tipus de mobilitat més sostenible (a peu i amb bicicleta). Es tracta de la Via Segura Baix Girona, i ha sigut presentada hui pels Alcaldes d’Ondara, José Ramiro; El Verger, Ximo Coll, Beniarbeig, Juan José Mas, i l’Alcaldessa dels Poblets, Carolina Vives. La presentació ha comptat així mateix amb la participació dels responsables de les àrees de Mobilitat Urbana i Medi Ambient dels municipis integrants, així com dels caps de Policia Local d’aquestes poblacions, en tractar-se d’una iniciativa de seguretat ciutadana. El punt triat per a la presentació ha sigut una de les interconnexions amb panells que senyalitzen el recorregut; concretament, en l’encreuament del camí que porta des d’Ondara fins al Verger, a l’altura del Camp de Futbol d’El Verger.

Tal com s’indica en els senyals i panells que identifiquen el recorregut: “Coneix i recorre els pobles del Baix Girona a través dels seus tradicionals camins. Una ruta intermunicipal segura i accessible per a tothom que segueix el curs del riu que determina el paisatge dels quatre municipis: des de Beniarbeig fins als Poblets passant per Ondara i El Verger, el recorregut per aquests vials antics ofereix als i a les vianants l’oportunitat de redescobrir una senda verda que és, al mateix temps, un tramat natural des de l’interior de la comarca fins a la mar”.

La Via Segura Baix Girona té 4,5 km de camí segur que uneix des de Beniarbeig fins als Poblets, passant per Ondara i El verger. Segons han detallat hui els alcaldes, es calcula que caminant la ruta té una duració aproximada d’1 hora, i de 15 minuts si es fa amb bicicleta. Al llarg de tota la ruta, es dóna prioritat als vianants i bicicletes en cadascun dels encreuaments. Cal destacar que tot el recorregut de la via segura té una limitació de velocitat per a vehicles de 20km/h, la qual cosa està degudament indicada tant en senyals verticals com amb pintura en la calçada. A més, es diferencien dos tipus de tram en la Via Segura: aquells exclusivament per a vianants i bicicletes (en els que s’autoritza el pas de vehicles de veïns i residents), i altres trams, en els que la via permet la seua compatibilització amb el trànsit de vehicles (amb reducció de velocitat).

En concret, la Via Segura Baix Girona comença des del poliesportiu de Beniarbeig, arribant pel seu camí fins a Ondara; creuant per l’avinguda Adolfo Suárez, fins a General Bosch, i connectant amb el camí del Verger, d’ací va cap a institut i la piscina d’Ondara, per a arribar, pel camí de la piscina, fins al camp de futbol d’El Verger (en aquest cas, es prohibeix des d’ara la circulació de vehicles en el sentit invers; és a dir, des del Verger cap a Ondara); i des d’ací, cap a la costa, fins als Poblets, enllaçant també amb l’últim tram de la Via Verda cap a Dénia, ampliant així l’espai segur per a practicar més esport (a més de caminar i d’anar amb bici, aquesta via també és molt utilitzada pels corredors).

La Via Segura Baix Girona està correctament senyalitzada amb grans panells en cada municipi, així com al llarg de tota la ruta a través de senyalització vertical (amb fletxes i senyals que indiquen la direcció en cada encreuament) i també senyalització horitzontal, donant prioritat al vianant i a la bicicleta en les interconnexions. A més, els panells de la ruta informen de diferents edificis emblemàtics de les poblacions integrants de la ruta (Casa del Mayorazgo, Plaça de Bous, Trinquet, Llavador i Prado a Ondara; els Ajuntaments dels quatre municipis; la Torre de Medinaceli d’El Verger; Torre Àrab dels Poblets; àrea recreativa dels Poblets, centres de salut…). Pròximament, està previst també digitalitzar la ruta amb una aplicació informàtica, perquè cada usuari puga identificar-la fàcilment a través del seu dispositiu mòbil.

L’objectiu d’aquest projecte conjunt, segons ha detallat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, és canviar “el paradigma de la mobilitat amb xicotetes accions; oferint seguretat a la joventut per a anar a l’institut Xebic des del El Verger i Els Poblets fins a Ondara, al mateix temps que s’aconsegueix la recuperació de les antigues vies d’interconnexió dels pobles, lluny del trànsit”. José Ramiro, responsable així mateix a Ondara de la Regidoria de l’Agenda 2030, ha ressaltat que, en la línia de l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible, s’ha treballat el projecte des d’objectius com el de Salut i Benestar (el model de mobilitat sostenible que porta la via verda prioritza els vianants i les bicicletes sobre els vehicles de motor i avança cap a una millor salut i benestar dels vianants); Ciutats i comunitats sostenibles (generant espais verds i segurs per a la intercomunicació de l’espai del Baix Girona) i Acció pel clima (fomentant l’ús de bicicletes o transport menys contaminant).

Publicado en Actualitat, Ajuntament.