ONDARA APROVA UN PRESSUPOST MUNICIPAL EN 2020 DE 6.820.000 EUROS AMB EL VOT EN CONTRA DE L’OPOSICIÓ

Les al·legacions a l’estudi informatiu del Tren de la Costa van ser aprovades per unanimitat, igual que el II Pla Igualtat

Ondara, 20.12.19. L’Ajuntament d’Ondara va aprovar ahir 19 de desembre en sessió plenària ordinària el Pressupost Municipal de 2020, bases d’execució i plantilla de personal. El Pressupost General per a l’exercici 2020 de l’Ajuntament d’Ondara ascendeix a 6.820.000 euros, sent el pressupost de l’empresa municipal SINMA d’1.859.000 euros. El punt es va aprovar amb el vot a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís, i en contra de PP i Ciutadans.

equip governoposicio en contra

El Pressupost Municipal 2020 està concebut sobre cinc pilars fonamentals, dins de les polítiques marcades per l’Equip de Govern. D’una banda, cal destacar el pla de millora en edificis municipals, via pública i parcs i jardins, amb un pressupost total de 262.600 euros (92.000 euros més que en 2019, el que suposa un increment del 35% en aquesta partida). D’altra banda, en 2020 destaca la fusió de les empreses municipals i la dotació de recursos; dotant d’una transferència d’1.500.000 euros perquè es duguen a terme totes les comandes de gestió assignades a SINMA, destacant, en eixa transferència, la inclusió de la millora del parc mòbil de recollida selectiva i de fem (mitjançant la fórmula de rènting). Un altre dels pilars del pressupost de l’Ajuntament d’Ondara és que en 2020 s’augmenten les partides de caire social (joventut, cultura, educació, serveis socials, majors, festes, ocupació,…) i de suport a les associacions locals i comarcals d’àmbit assistencial. Les partides socials s’incrementaran 90.000 euros respecte al pressupost del 2019. A més, les subvencions a associacions locals i comarcals d’àmbit assistencial és de 158.280 euros en 2020. També destaca en el pressupost de 2020 que es dota amb una partida de 62.000 euros l’estudi tècnic de la millora d’accessos al parc comercial Marjals 5, 6 i 7 (la rodona elevada sobre la N-332 suposa un coll de botella per a l’eixida d’Ondara en direcció sud i l’accés al parc comercial, i causa problemes de mobilitat; i per això es pretén donar una solució definitiva al problema). En l’annex d’inversions es detallen les partides previstes, amb un valor total de 322.000 euros. Entre les principals inversions a realitzar en 2020 destaquen l’accés oest de vianants al nucli urbà amb 112.500 euros; les inversions en pressuposts participatius (50.000 euros) i el pla de pluvials (40.000).

El vot en contra del PP va ser argumentat pel seu portaveu, Alex Hernández, el qual va indicar, d’una banda, que els van passar el document divendres passat, considerant que se’ls havia donat poc temps d’estudiar-ho en profunditat, i d’altra banda, perquè segons els seus càlculs, les despeses en retribucions de càrrecs de govern havien augmentat de 2015 a 2020 en 57.000 euros. Per això el PP va votar en contra del Pressupost 2020, encara que va remarcar que hi havia coses en què estaven d’acord, com en l’estudi per a descongestió del trànsit del Centre Comercial.

alex hernandez

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Joan Costa, entre els seus arguments, va destacar que en les inversions es repeteixen les mateixes partides en diversos exercicis (2018, 2019, 2020), com els 40.000 euros en el pla de pluvials, o 40.000 euros en adquisició de terrenys; indicant que en les inversions falta tenir en compte “novetats i necessitats”. D’altra banda, va realitzar una extensa i detallada comparativa, amb dades oficials, per a comparar les despeses de l’Ajuntament d’Ondara, realitzades per habitant, amb la mitjana nacional, autonòmica i provincial, en diversos apartats. Entre ells, segons les dades que va oferir Joan Costa, Ondara inverteix en cada veí 24 euros de mitjana, quan la mitjana nacional és 158 euros. El cost de l’administració per habitant té una mitjana nacional de 50, 54 o 46 euros per habitant, i a Ondara, costa 83 a cada habitant. Quant a Serveis socials, la mitjana nacional és una inversió de 85 euros, i a Ondara és de 14 per habitant. Respecte al Foment de l’ocupació, la mitjana nacional és una inversió de 48 euros per habitant, sent a Ondara de 2,23 euros. Amb aquestes xifres, Joan Costa va ressaltar que “la part econòmica i financera no ens pareix bé; haurien de ser uns pressuposts més ambiciosos; i haurien de millorar els serveis socials”; a més, va dir que “ens pareix vergonyós que una associació com a Càritas només reba 400 euros”; també va ressaltar que “fa falta en el pressupost conscienciació pel canvi climàtic; i dinamitzar el turisme i l’economia local”.

joan costa

Respecte d’això, l’Alcalde, José Ramiro, va explicar que en l’apartat de Serveis Socials no es pot calcular així el gasto per habitant, ja que Ondara dóna pressupost en aquest àrea a la Massma (Mancomunitat de Serveis Socials de la Marina Alta) perquè gestione els recursos en l’apartat d’atenció social. Quant al tema d’inversions, va explicar que els 40.000 euros en adquisició de terrenys, pressupostats en diversos exercicis, és una partida que se’n va incrementat cada any amb l’excedent a l’anterior, i que servirà per a pagar els convenis urbanístics d’etapes anteriors en cas necessari. El pla de pluvials va associat a la partida de la concessionària del servei d’aigua per a realitzar millores o inversions en cas necessari. Respecte a altres inversions, ha detallat que enguany, la partida s’ha reduït (no existeix per exemple la dotació important que hi havia l’any passat per a obres com l’Espai Jove, actualment en construcció), i en canvi s’ha incrementat la partida de despesa corrent per a millorar, entre altres coses, els edificis i instal·lacions municipals. També ha indicat que la despesa de personal de l’Ajuntament d’Ondara és del 43%, sent un gasto ajustat del que no es pot prescindir.

jose ramiro tren (1)jose ramiro tren (2)

Al marge del pressupost municipal, l’Ajuntament d’Ondara va aprovar ahir per unanimitat les al·legacions que presenta la corporació a l’Estudi Informatiu de la línia ferroviària València – Alacant (Tren de la Costa), per a poder ser presentades dins del termini previst pel Ministeri de Foment. L’Ajuntament d’Ondara no comparteix els arguments exposats en l’Estudi Informatiu per a excloure la ubicació d’una estació a Ondara; discrepa del resultat de l’anàlisi de rendibilitat efectuat per l’Estudi Informatiu, i considera necessari la realització d’un nou que incloga una segona estació a Ondara, posicionada estratègicament als voltants de les infraestructures existents de la Variant i l’AP-7 i sobretot, on es genera major mobilitat de vehicles, com als voltants del Centre Comercial Portal de la Marina, seguint el model de Gandia-Xeraco, en que una estació alternativa, s’ubica en una població pròxima a la capital de la Safor, al costat de l’eixida de l’autopista, i amb un important efecte de descongestió en l’estació principal. Aquest punt va ser votat a favor de tots els grups polítics, PSPV, PP, Compromís i Ciutadans.

unanimitat

A més, en el ple es va aprovar per unanimitat el II Pla Igualtat d’oportunitats entre homes i dones respecte a la diversitat del municipi d’Ondara 2020-2024. Segons va indicar la Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual, ho ha elaborat l’observatori d’igualtat de la UNED, i està subvencionat en part per la Diputació d’Alacant.

raquel mengual

Una vegada acabat el ple, en el torn del públic, una veïna, en representació de l’Associació de Veïns de Tossals, va indicar que s’havien assabentat per la premsa que, amb motiu de la COP25 (la cumbre del clima), l’Ajuntament d’Ondara havia anunciat una plantació d’arbratge en Tossals, i va aprofitar per a oferir la plena col·laboració dels veïns de la zona per a portar avant aquesta iniciativa, que aplaudeixen des de l’Associació.

tossals

Publicado en Actualitat, Política.