L’ALUMNAT DEL CEIP SANCHIS GUARNER VISITA EL PUNT DE RECOLLIDA DE RESIDUS DOMICILIARIS D’ONDARA

visita escolars punt recolllida (7)

Ondara, 18.12.19. Aquest dilluns 16 i dimarts 17 de desembre, SINMA (empresa municipal d’Ondara) va rebre la visita de l’alumnat de 3er i 4t de primària del CEIP Sanchis Guarner d’Ondara al Punt de Recollida de Residus Domiciliaris (carrer Tomás Edison). Unes 170 xiquetes i xiquets, junt amb el professorat, han conegut de primera mà tot el treball que allí es realitza. Les visites van ser guiades pel Regidor d’Urbanisme i Conseller Delegat de SINMA, Francesc Giner, que va preparar un itinerari complet per les diverses seccions de les instal·lacions del Punt de Recollida.

visita escolars punt recolllida (1)visita escolars punt recolllida (2)

Un Punt de Recollida, tal com s’explicava a l’alumnat en arribar a la porta, és un espai habilitat per a dipositar de forma separada residus generats en l’àmbit domèstic que no es poden deixar als contenidors convencionals dels carrers. Els punts de recollida o punts nets, com també es coneixen, sols admeten residus generats per particulars i xicotets comerços d’Ondara, amb una generació de residus que per quantia pot assimilar-se als produïts en els domicilis particulars. No admeten residus d’origen industrial. El punt de recollida d’Ondara presta servei a tot el poble d’Ondara i a Beniarbeig, ja que SINMA actualment també s’encarrega de la recollida de Residus i de cartó i plàstic de la població veïna.

Després de l’explicació, es passava a visitar directament les diverses parts del Punt. En l’ampliació d’enguany que s’ha fet a l’entrada, s’ha col·locat el contenidor de runes i enderrocs, el de fusta i el de restes de poda i jardineria, explicant quina és la destinació d’aquests residus quan són retirats per un gestor autoritzat. A la part interior es troben els contenidors de voluminosos, sofàs, matalassos, butaques, etc. que precisen d’un tractament diferenciat on les empreses que ho gestionen separen els materials, metall, fusta, cuir, teles, borra, etc.

visita escolars punt recolllida (3)visita escolars punt recolllida (4)

La pintura, vernissos i dissolvents que són dipositats al Punt de Recollida, no poden deixar-los pels carrers o camins ja que són altament contaminants. El vidre pla de portes i finestres que no va al contenidors verd d’envasos, ha de dipositar-se allí, i també l’oli domèstic de cuina, les bombetes i tub fluorescents. També van veure la zona de recollida selectiva on es diposita el cartó i plàstic per a ser traslladat després a les plantes de reciclatge.

La dinàmica que s’utilitza a Ondara per a la recollida selectiva de cartó i plàstic és el treball amb un camió grua i, si no hi ha cap excepcionalitat, els dilluns es va als contenidors soterrats de plàstic, dimarts als de cartó, dimecres s’arreplega plàstic dels contenidors exteriors, dijous cartó tot, divendres plàstic dels contenidors soterrats i dissabte cartó. Per tant, les xiquetes i xiquetes van poder comprovar que no és veritat allò que escolten de vegades sobre que «després a la planta es mescla tot», i que a banda d’estar prohibit per llei, SINMA no ho fa, com els va assegurar Francesc Giner.

visita escolars punt recolllida (5)visita escolars punt recolllida (6)

En la visita realitzada al Punt de Recollida també van recórrer l’interior del magatzem, passant primer per la zona d’aparcament de camions, explicant-los quina funció tenia cada vehicle, ja que a Ondara es fa la recollida de la brossa per la nit en contenidors soterrats i exteriors, i el porta a porta en la zona del casc històric, recollida selectiva i de trastos, així com la recollida de cartó als comerços els dies marcats de la setmana. Dins dels magatzem van conèixer com es depositen el residus d’aparells elèctrics i electrònics, (termos, llavadores, neveres, microones, etc.). Residus que no han de ser abandonats pels carrers, i que han de ser tractats per gestors especialitzats. Allí també es troba el dipòsit de tòners d’impressores i la ferralla, que és tractada per altres gestors externs.

A la zona taller, els van mostrar la Unitat de Neteja Urbana, que fa la neteja de l’interior dels contenidors soterrats a fons per primera vegada en la història des que va ser adquirida en 2017. I tot el material de reparació de les illes de contenidors soterrats, que van preparant-se per al seu pla de manteniment.

Finalment, allí van tindre un moment de reflexió molt interessant, on es va parlar del que podem fer cadascú de nosaltres per millorar el medi ambient. Segons es comentava amb les xiquetes i xiquets i el professorat, la gran majoria coneix totes les indicacions que troben als contenidors del carrer, i que no s’han de tirar els residus fora dels contenidors, i van ressaltar que «no entenien com hi ha adults que encara ho fan». L’incivisme «moltes vegades ve de les persones que menys t’esperes», això és un fet que cal combatre. També van parlar de la diferència de l’economia lineal, (el fabricar, comprar, usar i tirar per a reciclar si es pot), i que cal donar més passos cap a un economia circular, on pensem en redissenyar els productes per a que siguen de materials menys nocius per al medi ambient, reduir comprant el que necessitem, reutilitzar, reparar, renovar, recuperar i el pas final, reciclar, per a donar una segona vida útil als materials.

A la eixida, l’empresa va fer obsequi d’un detall als i les alumnes i material didàctic per a poder després treballar a la classe. Tant el Regidor i Conseller delegat de SINMA, Francesc Giner, com el personal responsable del Punt de recollida van agrair la visita i l’interès de l’alumnat de 3er i 4t de primària del CEIP Sanchis Guarner i la col·laboració de les i els mestres, i van expressar la seua esperança que aquestes siguen les primeres visites de moltes més. També van prendre nota d’allò que els van dir per a millorar el servei.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.