LA REGIDORIA D’IGUALTAT I LA COMISSIÓ D’IGUALTAT D’ONDARA ENVIEN UNA CARTA A TOTES LES JOGUETERIES I COMERÇOS LOCALS ON VENEN JOGUINES DEMANANT QUE ELS CATÀLEGS NO SIGUEN SEXISTES

Ondara, 18.12.19. Des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel Mengual, i des de la Comissió d’Igualtat d’Ondara, s’ha remès en aquestes dates nadalenques (on les joguines cobren una gran importància), una carta a totes les jogueteries locals i comerços d’Ondara on es venen joguines. En dita carta, es reclama que els catàlegs de les joguines no reproduïsquen els estereotips sexistes. En contingut íntegre de la carta és el següent:

CATÀLEGS DE JOGUINES

CATÀLEGS DE JOGUINES

Per fi! Amb el pas del temps i després de diverses crítiques, els catàlegs de joguines han anat canviant. Hui veiem que la majoria han triat fons de colors neutres o blanc sense caure en la separació sexista del rosa i el blau, amb imatges on apareixen xiquetes realitzant tasques socialment reconegudes com a masculines, per exemple amb jocs de construcció i muntatge, i xiquets realitzant tasques socialment reconegudes com a femenines, com nens bressolant infants.

No obstant això, en aquests mateixos catàlegs, tot canvia quan arribem a les pàgines destinades a mostrar determinades marques, és ací on ens trobem de nou amb la reproducció d’estereotips sexistes. Barbie, Nenuco, Baby Born, Disney i altres empreses s’obstinen a promoure l’assignació de rols sexistes, decidint quines joguines són de xiquetes i quines de xiquet. Ací són les xiquetes les que juguen amb les nines i aporten un toc rosa, tant en el fons de les pàgines com en els productes i embalatges, i d’altra banda, assignen als xiquets amb els vehicles i motors, les disfresses d’herois valents i protectors, com bombers i policies, amb un estampat blau.

Avui sabem que hi ha una relació directa entre a què jugues en la teva infància i a què et dediques de major. Les joguines generen expectatives de gènere. Per això relegar a les xiquetes a jugar només amb rols associats a l’esfera privada, i als xiquets amb rols típics de l’esfera pública i el reconeixement, limita la construcció de la seua identitat i autonomia com a persones, tant per a unes com a per als altres, i va contra una societat democràtica. Ja que relegar a les persones a un únic espai i tasques, minva el seu creixement personal i la seua autonomia, i molt més quan parlem de qüestions de gènere. Els espais i rols assignats a les dones estan devaluats socialment, mentre que els dels homes gaudeixen de cert reconeixement i estan premiats.

Amb això, no apostem per masculinitzar les joguines associades a les dones, sinó més bé, d’una banda s’aposta per democratitzar i repartir les tasques de cura, ja que són la base que sosté el sistema “productiu”; i d’altra, s’aposta per reduir la construcció de masculinitats nocives per al desenvolupament de les identitats dels xiquets, ja que abocar-los a la conducció temerària o vincular-los amb figures de superherois amb armes, sols pot portar-los a l’autodestrucció i al manteniment d’una societat nociva per a tot l’ecosistema.

Si no construïm referents i expectatives que trenquen amb aquests models, estem reproduint desigualtat i abocant a les xiquetes i xiquets al desenvolupament d’una identitat minvada i nociva, respectivament, així com a la reproducció d’una societat injusta i destructiva. Els jocs i les joguines han de ser ferramentes amb les quals aprendre, construir i descobrir-se com a persones iguals i autònomes.

Les joguines en si no tenen sexe, sinó que és un entramat social (el patriarcat) qui els ha dotat de sexisme, i han de ser els agents socials els encarregats de canviar-ho. Per això vos animem a prendre part i responsabilitat, a emetre publicitat de joguines no sexistes i que no fomenten cap tipus de discriminació per raó de gènere, diversitat funcional, ètnia… Cal ser conscients de la influència que exerceix aquesta sobre la vida i la identitat de les infants i la de la societat.

*Existeix un Codi d’autoregulació de la publicitat infantil de joguines que marca “el conjunt de regles” que han de guiar a les empreses en la difusió dels seus productes que censura la publicitat sexista dirigida al públic infantil. Dins de les seves “normes ètiques” estableix, en l’article XI relatiu a ‘Educació i valors cívics’ que “la publicitat infantil de joguines no presentarà en cap cas escenes sexuals inapropiades, ni un llenguatge obscè, ni escenes que facin referència a conductes additives, ni que fomentin la discriminació per qualsevol motiu: ètnia, discapacitat, gènere…”. Així mateix, explicita que “els missatges publicitaris de joguines evitaran mostrar biaixos de gènere en la presentació que fan de nens i nenes”. Aquest ha estat promogut per l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines i amb el suport del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. És autoregulador, per tant, no és obligatori i són les empreses qui decideixen lliurement acatar-lo o no.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.