EL PLE DE l’AJUNTAMENT D’ONDARA APROVA PER UNANIMITAT LA MOCIÓ AMB MOTIU DEL 25 N, DIA INTERNACIONAL PER L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

Ondara, 29.11.19. El ple de l’Ajuntament d’Ondara va aprovar ahir per unanimitat de tots els grups polítics (PSPV, PP, Compromís i Ciutadans) la moció amb motiu del dia 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

unanimitat

Una moció proposada pels quatre grups amb representació municipal que va ser llegida per la Regidora d’Igualtat d’Ondara, Raquel Mengual, la qual, no obstant això, no va llegir l’exposició de motius, indicant que era la mateixa de l’any anterior, i instant a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (organisme que remet aquestes mocions als Ajuntaments per a la seua aprovació en ple) que pose més atenció a l’hora de redactar aquest tipus d’arguments i li done la importància que té. Els acords adoptats per l’Ajuntament d’Ondara en la moció del 25N van ser els següents:

raquel mengual

1. Manifesta un sentit i dolorós record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere i farà un acte públic en senyal d’homenatge i de reconeixement on es llegiran els seus noms, com a visibilització de la seua identitat, al temps que expressa el seu rebuig a totes les manifestacions d’aquesta violència, manifesta el seu compromís amb les víctimes i declara tolerància zero amb els maltractadors.

2. Instar al Govern de l’Estat a que desenvolupe la legislació necessària per a incloure com a violència masclista totes les violències contra les dones, reconegudes al Conveni d’Istanbul.

3. Exigeix al Govern de l’Estat el desenvolupament dels PGE (Pressupostos Generals de l’Estat) amb perspectiva de gènere, com a principi per fer efectiva la legislació i la normativa.

4. Declara el seu compromís de fer, de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat, una política prioritària i transversal, que impregne totes les polítiques desenvolupades a través de les seues regidories. Les accions municipals han de tindre un caràcter pedagògic i transformador i tenir-ho en compte a l’hora de planificar les accions de totes les regidories, cosa que s’ha de fer sempre amb perspectiva de gènere (tenint present com cada decisió incideix de forma específica en la vida de la ciutadania, i que en la pràctica no siguen motiu de discriminació de les dones).

5. Insta al Consell de la Generalitat perquè s’adrece al Congrés, per exigir que s’accelere l’aplicació, els treballs de seguiment i l’avaluació sobre el desenvolupament del Pacte d’Estat per part de la Comissió Permanent no legislativa al Congrés.

6. Es compromet a facilitar, a través dels mitjans públics dels quals disposa, tot tipus de campanyes dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre dones i homes i de la violència masclista. I en tant que entitat subvencionadora, el nostre Ajuntament es compromet a no subvencionar actes en els quals l’entitat organitzadora utilitze el cos de les dones de forma sexista com a reclam publicitari.

7. Instem a la Conselleria de Justícia, al Ministeri de Justícia i al Consell General del Poder Judicial que intensifiquen les tasques de formació dels membres de la judicatura i que revisen els protocols d’actuació.

8. Declara el nostre terme municipal espai contra la tracta de persones, i per això dins les nostres competències, desenvoluparem companyes perquè aquesta greu violació dels drets humans desaparega, proporcionarem ajuda a les dones objecte de la tracta i farem campanyes de conscienciació per visibilitzar aquesta injustícia. Ens comprometem a donar formació al funcionariat local, des de la policia al treball social, per tal de poder actuar correctament.

9. És absolutament necessari l’ensenyament afectiu-sexual dins del sistema educatiu, és per això que instem el Govern d’Espanya a incloure l’ensenyament afectiu-sexual dins del sistema educatiu perquè siga coeducador.

10.Es donarà trasllat d’aquests acords a les associacions del poble, així com es farà difusió en tots els mitjans municipals de comunicació.

Aquest va ser l’únic punt de ple que va ser votat, i va eixir avant per unanimitat. Al marge d’això, en informes d’Alcaldia, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va realitzar dos anuncis en el ple. D’una banda, va explicar que AUMAR ha notificat aquesta setmana a l’Ajuntament d’Ondara que a partir de l’1 de gener de 2020, l’AP7 ja no és una autopista gestionada per Aumar, perquè s’acaba la concessió (Aumar realitza aquesta notificació perquè l’Ajuntament d’Ondara no els passe al cobrament l’IBI). Ramiro va destacar que “estem d’enhorabona perquè la finalització de la concessió de l’autopista ha sigut una reivindicació de totes les forces polítiques des de fa molts anys”.

D’altra banda, l’Alcalde va aprofitar per a anunciar que la Diputació Provincial d’Alacant ha comunicat a l’Ajuntament d’Ondara la seua inclusió en el Pla Provincial d’Obres i Serveis 2019, dotant-lo amb 450.000 euros per a la remodelació i millora de l’accés oest de vianants al nucli urbà (337.600 euros a càrrec de la Diputació, i 112.600 euros amb càrrec als pressuposts municipals de 2020).

jose ramiro 2

En informes de Regidories, la Regidora d’Esports, Mar Chesa, va anunciar que el 27 de desembre se celebra la cursa Sant Silvestre, i el Regidor de Medi Ambient, Pere Picornell, va recordar que el 15 de desembre es realitzarà la ruta per Segària emmarcada en la commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes 2019.

En l’apartat de precs i preguntes, el portaveu del PP, Àlex Hernández, va preguntar, en relació al concert Sonafilm (celebrat el passat 31 d’agost) si va haver-hi “falta de previsió en les entrades”, indicant que segons les xifres que ell manejava, “va haver-hi pèrdues de 14.000 euros”, tenint en compte que el concert va ser un èxit i estava ple.

alex hernandezraquel mengual 2 

Respecte d’això, tant la Regidora de Cultura, Raquel Mengual, com l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, van afirmar que “definir com a pèrdues és un error, perquè en cultura s’inverteix; no es fa per a guanyar diners”, i es va deixar clar que el concert Sonafilm es va poder fer amb el pressupost de què disposa la Regidoria de Cultura; que el preu de l’entrada no es corresponia amb un valor per a sufragar el concert, perquè la intenció era que tot el món poguera gaudir de l’esdeveniment; i que en eixos 14.000 euros, també es va incloure la compra de la màquina de pressoteràpia per a l’AECC, el cost de la qual va ascendir a 3.000 euros. A més, l’Alcalde va remarcar que qualsevol esdeveniment que aconsegueix portar gent al poble, és una inversió per a Ondara, perquè el públic acaba consumint en els negocis de restauració locals.

raquel - alex jose ramiro

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Joan Costa, va demanar que en els pressuposts de 2020 s’incloga una partida per a començar a redactar el nou PGOU d’Ondara. També, que es dote d’una partida per a canviar els fanals provisionals de l’entrada a Ondara pel Verger; que es permeta pagar en efectiu el rebut de l’aigua; i que Ondara siga dels primers municipis a implantar el reciclatge selectiu de residus orgànics, en disposar de l’empresa municipal SINMA per a aquests menesters. També va preguntar sobre el moviment de terra de la parcel·la municipal al parc comercial, a la qual cosa José Ramiro va explicar que es deu a la petició de la nova superfície que s’està construint al costat, que hi ha sol·licitat poder usar la parcel·la municipal com a accés i com a apilament de terres.

joan costa

Publicado en Actualitat, Política.