LA COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES MUNTANYES (DIM 2019) ARRIBA A ONDARA AMB UNA XERRADA DE PEPE IVARS I UNA RUTA PER SEGÀRIA

CARTELL DEF DIM19

El dissabte 14 de desembre s’oferirà la xerrada de Pepe Ivars, i el diumenge 15, s’efectuarà una ruta circular per Segària

Ondara, 26.11.19. Aquest matí s’han presentat a l’Ajuntament d’Ondara els actes emmarcats en la commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes (DIM 2019), que Ondara acollirà amb diverses iniciatives de l’11 al 15 de desembre. En la presentació del Dia Internacional de les Muntanyes 2019 han participat l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; el Regidor de Medi Ambient, Pere Picornell; Jesús Reina, com a representant del Col·legi Nacional d’Enginyers i Enginyeres de Muntanyes i coordinador de comunicació de «We love mountains»; Benito Mestre, president del CEDMA; així com també Pep Giner, en representació del Club Atletisme d’Ondara, que junt amb el Centre Excursionista d’Ondara, són col·laboradors d’aquesta iniciativa.

dim 2019 (2)

Aquest 2019, el Dia Internacional de les Muntanyes tindrà com a protagonista a la muntanya Segària, el “Gegant de Pedra”. L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, ha volgut donar les gràcies a l’organització en nom de les Regidories de Joventut i de Medi Ambient, per haver pensat a Ondara per a commemorar aquesta efemèride.

L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar l’11 de desembre com a “Dia Internacional de les Muntanyes”. A partir de 2003, s’ha celebrat cada any aquesta efemèride per a crear consciència sobre la importància de les muntanyes per a la vida; destacar les oportunitats i limitacions en el desenvolupament de les mateixes, i per a construir aliances que produïsquen un canvi positiu que beneficie les poblacions i als territoris de muntanya a tot el món. “We Love Mountains” és una iniciativa que va sorgir fa uns anys al Montgó, i allí és on va començar el moviment “mountainlover” de celebració de l’11 de desembre. Des de llavors, la cita s’ha commemorat en diferents muntanyes de la Marina Alta, i enguany és el torn de la muntanya de Segària, com ha detallat Jesús Reina, qui ha destacat que “les nostres muntanyes són fonamentals i són espais molt vulnerables; de fet, en la província d’Alacant estem en situació d’emergència climàtica, amb perill de desforestació i falta d’aigua”, i per això, volen explicar aquesta situació en la commemoració del DIM 2019. Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’aliança de muntanyes de la FAO i del Col·legi Nacional d’Enginyers i Enginyeres de Muntanyes. A més, col·laboren la cadena Ser (Ràdio Dénia) i el CEDMA (Cercle d’Empresaris de la Marina Alta), el president del qual, Benito Mestre, ha manifestat que és un privilegi que compten amb aquesta associació per a aquest esdeveniment.

dim 2019 (1)

El dimecres 11 de desembre; Dia Internacional de les muntanyes, es commemorarà l’efemèride mitjançant les Xarxes Socials municipals i dels organismes que participen, deixant per al cap de setmana del 14 i 15 de desembre les activitats programades, que començaran el dissabte 14 de desembre, a les 9 hores, al Parc Públic Segària d’Ondara, amb la Felicitació del Dia de les Muntanyes des de Segària amb radioaficionats (col·labora la Ràdio Club Montgó). Després s’oferirà un esmorzar als assistents.

El mateix dissabte 14 de desembre, a la vesprada, a les 19:30 hores, s’oferirà en la Casa de Cultura d’Ondara la xerrada a càrrec de Pepe Ivars, muntanyer i aventurer: “Muntanya i gel: Aventures des de la Marina Alta”. Pepe Ivars (natural de Dénia, i resident actualment a Londres) és un apassionat de les muntanyes que ha fet d’aquesta passió part de la seua vida, i, a part de conèixer les muntanyes de la Marina Alta, en els últims temps, també ha conegut muntanyes de tot el món. Mostra d’això és el seu projecte «Seven summits» (set cimes) on ja ha portat les seues conegudes expedicions a muntanyes com l’Elbrus a Rússia o l’Ama Dablam al Nepal. També treballa en un altre projecte «The Last Ice» (Els últims gels) per a recórrer els últims llacs gelats de tot el món. En la xerrada, oferirà la seua visió de com el canvi climàtic transforma el paisatge de muntanya des de la seua experiència, i l’acompanyarà amb materials audiovisuals espectaculars de les seues expedicions per tot el món.

El diumenge 15 de desembre, s’efectuarà una ruta a peu per la Serra de Segària, “Gegant de Pedra”, amb eixida a les 9 hores des de l’àrea recreativa de Segària. A l’arribada al punt més alt de la muntanya, es procedirà a la lectura del manifest amb motiu del “Dia Internacional de les Muntanyes” i s’hissarà la bandera commemorativa. Les inscripcions per a la ruta tenen un preu de 5 euros; es poden realitzar des d’avui en la web www.welovemountains.org i inclouen segur i camiseta commemorativa. Segons ha explicat Pep Giner, es tracta d’una ruta circular que visitarà llocs de referència de la serra de Segària, com les antenes o la Font de Català. La ruta, de dificultat tècnica moderada, té una distància de 10 km, amb un desnivell de 674 metres, i una altitud màxima de 370 metres. Les places estan limitades a 100 persones, per la qual cosa des de l’organització s’ha animat a les persones interessades que s’inscriguen com més prompte millor.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.