EL FESTACARRER 2019 OMPLI ONDARA DE CULTURA POPULAR VALENCIANA

muixerangues (1)muixerangues (2)

L’oratge va acompanyar i centenars de persones han gaudit durant tot el cap de setmana de concerts, muixerangues, dolçaines, danses, pilota, i visita guiada

Ondara, 24.09.19. La 24a edició del Festacarrer 2019, que ha estat organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, es va celebrar amb un gran èxit durant els seus tres dies de programació: el divendres 20, dissabte 21 i diumenge 22 de setembre de 2019. Finalment, l’oratge va acompanyar, i el Festacarrer Ondara 2019 ha oferit un complet programa carregat d’activitats i actuacions, relacionades amb la cultura popular valenciana: concerts, muixerangues, pilota valenciana, dolçaines, danses, visita guiada…

IMG-20190922-WA0047IMG-20190922-WA0067

L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora de Cultura, Raquel Mengual, han valorat l’organització del Festacarrer Ondara 2019 com un èxit donada la repercussió i la participació registrada, i han agraït la seua presència a totes les agrupacions i persones que han col·laborat en el Festacarrer, destacant a d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, l’Associació Ocell, el grup de Danses Ocell, la Unió Musical d’Ondara, la Muixeranga de la Marina Alta, la Muixeranga de la Plana, l’Associació Sifasol de Benissa, la Colla de dolçaines i Tabals d’Algemesí, la Colla del Cànter, el grup Notes Soltes, i tots els altres participants, destacant així mateix la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, la Federació de Pilota Valenciana i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports (en la presentació del llibre de pilota grossa).

El Festacarrer va començar divendres 20 de setembre, amb el Lliurament del III Premi de composició per a dolçaina i piano “Festacarrer d’Ondara”. El Premi, dotat amb 1.000 euros, ha sigut enguany per a la composició “Val i Trenta” de David Posteguillo Moscardó de Manuel (València). La primera menció és para “Entelèquia”, de David Valera Ruiz de Petrer (guanyador del Premi de 2018). La segona menció d’honor és para “Àngels i Dimonis” de Miguel A. Ibiza Zaragoza, de Pedreguer. La interpretació de les obres va anar a càrrec de Josep Alemany i David González, en un acte celebrat a la Casa de Cultura, en el que es va presentar el Festacarrer 2019 i es van lliurar els guardons per part de la Regidora de Cultura, Raquel Mengual. Després va tindre lloc el sopar de cabasset i l’actuació de la “Colla del Cànter”.

premi festacarrerIMG-20190921-WA0021

IMG-20190921-WA0034 IMG-20190921-WA0010

premis composicio (1)premis composicio (2) premis composicio (3)

El dissabte 21, com a novetat al Festacarrer, es van jugar al Trinquet Municipal d’Ondara les semifinals del segon campionat autonòmic de Pilota Grossa. Es van classificar per les finals autonòmiques del pròxim diumenge en l’Abdet els següents equips: en categoria femenina, dos equips d’Ondara es classifiquen: Bea i Amparo, i Mai i Carmen; en categoria mixta: Parcent- (Moisès i Judith); i Murla- (Manel i Elena); en categoria Sèniors: Murla -(Jose Rafael, John Giner i David); i Parcent- (Moisès i Germán); i en categoria Veterans: Murla- (Fabián, John Giner i Lluís); i Ondara-(Albert i Basilio).

presentacio pilota grossa (4)dones pilota grossa

IMG-20190920-WA0009

A més, dissabte a la vesprada es va presentar al Trinquet Municipal d’Ondara el llibre “La Pilota Grossa” de Víctor Agulló i Josep M. Congost, editat per l’IECMA i Edicions96; un estudi sobre la modalitat de Pilota Grossa en què es detalla que el trinquet de “pilota grossa” d’Ondara és un dels més antics de tota la Comunitat Valenciana en què es practicava aquesta modalitat de joc. La presentació va comptar amb les explicacions a càrrec dels propis autors. Van participar en la presentació, introduint el llibre, Sebastià Giner (Càtedra de Pilota Valenciana), Rosa Seser (IECMA) i Dolors Pedrós (Edicions96). L’acte va comptar amb la presència de l’Alcalde, José Ramiro, i la Regidora d’Esports, Mar Chesa, a més d’aficionats a la pilota.

presentacio pilota grossa (1)presentacio pilota grossa (2)

Els més menuts i menudes van gaudir dissabte a la vesprada d’un entretingut teatre Itinerant a càrrec d’Espectacles David pels carrers del centre del poble, i també a la vesprada es va celebrar el participatiu taller de Danses Populars a càrrec del Grup de Danses Ocell.

btybty

bty

Un poc després, el públic de la plaça de bous va vibrar amb les figures realitzades per la Muixeranga de la Plana i la Muixeranga de la Marina Alta, amb música d’Ondara Colla de Dolçaines i tabals, mentre les muixerangues realitzaven les seues impressionants figures demostrant moltes hores d’entrenament i dedicació, amb una mescla de força, equilibri, i compenetració entre els seus integrants, que van aconseguir arrancar els aplaudiments del nombrós públic present. En acabar, l’Alcalde, José Ramiro, i la Regidora de Cultura, Raquel Mengual, van lliurar una detall commemoratiu a la Muixeranga de la Marina Alta, i la Muixeranga de la Plana va rebre una litografia original de Castejón (obra commemorativa de la figura «Alta de cinc» realitzada al Festacarrer de 2018). A la nit es va fer el sopar de cabasset i la Dansà Popular dirigida per Núria Goig i acompanyats per “d’Ondara, Colla de Dolçaines i Tabals”. A la nit, va actuar Notes Soltes.

muixerangues (3)muixerangues (4) muixerangues (5)muixerangues (6) muixerangues (7)muixerangues (8)

I diumenge 22 de setembre la programació del Festacarrer d’Ondara va incloure al matí la visita guiada a elements arquitectònics patrimonials del centre històric, organitzada per la Regidoria de Patrimoni. La visita va estar guiada per l’arqueòleg Carles Juan. Entre altres punts d’interès, es va visitar el Prado, Claustre, Torre del Rellotge, Llavador, Trinquet, o la Plaça de Bous. La culminació dels actes del Festacarrer Ondara 2019 va arribar al migdia amb el concert “A toc de vermut” III Intercanvi de Dolçaines i Tabals Vila d’Ondara; amb la participació i magnífiques actuacions “D’Ondara Colla de Dolçaines i tabals”; la Unió Musical d’Ondara (secció de metalls i percussió); l’Associació Sifasol de Benissa (secció rítmica i veu) i la Colla de dolçaines i Tabals d’Algemesí. Un concert celebrat al carrer General Bosch, entre la Plaça de Bous i el Prado, que va fer les delícies del públic assistent, amb moltes famílies d’Ondara i de la comarca gaudint de la música a l’aire lliure amb unes actuacions en què s’entremesclaven peces populars, marxes mores i temes contemporanis amb la dolçaina en els seus instruments.

progama a toc de vermutIMG-20190922-WA0026IMG-20190922-WA0014IMG-20190922-WA0021

concert diumenge públicdolçaines festacarrer 2

Publicado en Actualitat, Cultura.