EL FESTACARRER 2019 SE CELEBRARÀ A ONDARA DEL 20 AL 22 DE SETEMBRE

festaCarrer2019-colorFotos-v3

La 24a edició del Festacarrer comptarà amb l’intercanvi de dolçaines i tabals, i l’actuació de muixerangues; concerts, música, pilota, teatre itinerant, danses, tallers, visita guiada al patrimoni, presentació del llibre de pilota grossa i premi de composició per a dolçaina i piano, que té com a guanyadora 2019 a “Val i Trenta” de David Posteguillo

Ondara 09.09.19. Aquest matí s’ha presentat a Ondara la 24a edició del Festacarrer 2019, que està organitzat per l’Ajuntament d’Ondara. En aquesta edició, i igual que l’any passat, tindrà tres dies de programació: el divendres 20, dissabte 21 i diumenge 22 de setembre de 2019, amb un complet programa carregat d’activitats i actuacions, relacionades amb la cultura popular valenciana: concerts, muixerangues, pilota valenciana, dolçaines, danses… La presentació ha comptat amb la presència de l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; la Regidora de Cultura, Raquel Mengual; la Regidora de Patrimoni, Raquel López; el representant d’Ondara en el Comitè tècnic de Pilota Grossa, Toni Albert Crespo; i el mestre Josep Alemany (d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals).

presentacio festacarrer 2019

El Festacarrer Ondara 2019 comptarà amb la vistosa actuació de la Muixeranga de la Plana i de la Muixeranga de la Marina a la plaça de bous; i amb el III Intercanvi de Dolçaines i Tabals Vila d’Ondara amb la participació “D’Ondara Colla de Dolçaines i tabals”; la Unió Musical d’Ondara (secció de metalls i percussió); l’Associació Sifasol de Benissa (secció rítmica i veu) i la Colla de dolçaines i Tabals d’Algemesí. A més, s’oferiran els concerts de “La Colla del Cànter” i “Notes Soltes”; hi haurà taller de danses populars i dansà popular amb el Grup de Danses Ocell; així com teatre itinerant, presentació del llibre de Pilota Grossa i semifinals del campionat autonòmic d’aquesta modalitat de l’esport autòcton (novetat d’enguany); visita guiada pel centre històric, sopars “de cabasset”, actuacions; i el tercer premi de composició per a dolçaina i piano “Festacarrer d’Ondara”, entre altres actes, que culminaran amb el concert “A toc de vermut” III Intercanvi de dolçaines i tabals Vila d’Ondara.

L’Alcalde, José Ramiro, ha volgut expressar la seua satisfacció per “l’esforç realitzat per a recuperar a Ondara l’essència de la cultura valenciana”, detallant que al Festacarrer d’Ondara 2019 s’entremesclen cultura, tradició, música, dolçaina, balls i pilota com a novetat. Ramiro ha volgut agrair a tots els col·laboradors que han fet possible la celebració aquest gran esdeveniment; l’Associació Ocell, d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, la Unió Musical d’Ondara, el grup de Danses Ocell, la Muixeranga de la Marina Alta, i tots els altres participants, destacant així mateix la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, la Federació de Pilota Valenciana i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports. L’Alcalde hi ha convidat a tota la ciutadania a què participe eixe cap de setmana, assegurant que “l’oferta del Festacarrer és nodrida i d’alta qualitat”.

IMG_5045

La Regidora de Cultura, Raquel Mengual, ha destacat que es tracta d’una programació molt completa, amb la que es continua amb el camí iniciat per a impulsar aquesta festa i que no es perda, “ens fa molta il·lusió continuar amb aquesta festa que defèn les nostres tradicions, perquè no s’extingisquen, perquè hem d’estar molt orgullosos d’allò que és nostre”. Ha recalcat l’alta participació registrada al premi de composició Festacarrer, i ha aprofitat per a destacar que, en el cas de l’actuació Muixeranga de la Marina (dissabte 21 a les 19:30 a la plaça de bous), tenen com a objectiu tornar a repetir la figura de cinc alçàries que va realitzar en l’edició de 2018 per primera vegada.

IMG_5049

La Regidora de Patrimoni, Raquel López, ha detallat que un dels esdeveniments emmarcats en la programació serà la visita guiada a elements arquitectònics patrimonials del centre històric, que estarà guiada per Carles Juan, el diumenge 22 de setembre al matí. Entre altres punts d’interès, es visitarà el Prado, Claustre, Torre del Rellotge, Llavador, Trinquet, Plaça de Bous…

IMG_5052

Josep Alemany (D’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals), com a representant i jurat del Premi de Composició Festacarrer d’Ondara 2019, hi ha aprofitat per a desvelar el nom de l’obra guanyadora en aquesta tercera edició, i de les dues mencions d’honor, procedint a obrir l’acta hui en la roda de premsa.

IMG_5050

El premi, dotat amb 1.000 euros, és per a la composició “Val i Trenta” de David Posteguillo Moscardó de Manuel (València). La primera menció és para “Entelèquia”, de David Valera Ruiz de Petrer (guanyador del Premi de 2018). La segona menció d’honor és para “Àngels i Dimonis” de Miguel A. Ibiza Zaragoza, de Pedreguer. En total s’han presentat 6 composicions a aquest premi; segons Josep Alemany, són moltes obres per a un premi d’aquestes característiques i dificultat, per un instrument complicat com és la dolçaina. Les tres obres guanyadores d’aquesta edició (la guanyadora i les dues mencions) seran interpretades per Josep Alemany i David González, el divendres 20 de setembre després de la presentació del Festacarrer. A més d’interpretar també l’obra guanyadora del Festacarrer 2018. Alemany ha aprofitat per a agrair a l’Ajuntament d’Ondara la continuïtat d’aquest premi de composició, i per a reivindicar el treball de difusió de la dolçaina que porta impulsant des d’Ondara, des de fa ja 25 anys. Així mateix, com a mestre d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, ha recordat que aquesta agrupació estarà el dissabte 21 de setembre ambientant musicalment les muixerangues, i que diumenge han preparat un repertori molt amè i modern per a l’intercanvi de colles, en què participarà la Colla d’Algemesí, una de les millors i de més història.

El representant d’Ondara en el Comitè tècnic de Pilota Grossa, Toni Albert Crespo, ha explicat que, com a novetat, el dissabte 21 de setembre es jugaran al Trinquet Municipal d’Ondara les semifinals del segon campionat autonòmic de Pilota Grossa. A més, es presentarà en el Trinquet el llibre “La Pilota Grossa” Víctor Agulló i Josep M. Congost, editat per l’IECMA i Edicions96; un estudi sobre la modalitat de Pilota Grossa en què es detalla que el trinquet de “pilota grossa” d’Ondara és un dels més antics de tota la Comunitat Valenciana en què es practicava aquesta modalitat de joc. La presentació comptarà, a més de amb els autors de l’assaig, amb la presència de Sebastià Giner (Càtedra de Pilota Valenciana), Rosa Seser (Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta), i Dolors Pedrós (Edicions 96). Ha recalcat que la pilota grossa té cada vegada més participants, com demostra que enguany el campionat compte amb 115 participants. Quant a les semifinals, el divendres a la vesprada es jugaran les femenines, i el dissabte durant tota la jornada les masculines, amb incís a les 17 hores per a presentar el llibre.

El Festacarrer Ondara 2019 oferirà una gran mostra d’activitats de la nostra cultura popular, que se celebrarà a Ondara des de la vesprada del divendres (el programa comença el divendres 20 de setembre a les 20:30 hores amb la presentació, el premi de composició, el sopar i l’actuació de la Colla del Cànter) fins al migdia del diumenge (quan culminarà l’esdeveniment amb el concert “A Toc de Vermut” i també s’efectuarà la visita guiada pel Centre històric a càrrec de Carles Juan), sent el dissabte el dia amb una programació més àmplia (hi haurà semifinals autonòmiques de pilota grossa i la presentació del llibre “La Pilota Grossa” al Trinquet; teatre itinerant a càrrec de Espectacles David, taller de danses populars a càrrec del Grup de Danses Ocell, espectaculars actuacions de les Muixerangues a la plaça de Bous acompanyades per d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, sopar de cabasset, dansà popular i concert nocturn del grup Notes Soltes).

PROGRAMACIÓ FESTACARRER 2019

festaCarrer2019-colorFotos-v3

DIVENDRES 20

20.30 h – Casa de Cultura

PRESENTACIÓ DEL FESTACARRER

A continuació LLIURAMENT DEL III PREMI DE COMPOSICIÓ PER A DOLÇAINA I PIANO “FESTACARRER D’ONDARA” amb la interpretació, per part de Josep Alemany i David González, de l’obra presentada Festacarrer 2018 i les obres que el jurat estime oportunes d’aquelles que s´han presentat aquest any.

22.00 h – Carrer Vicent Andrés Estellés

Sopar de cabasset

23.00 h – Carrer Vicent Andrés Estellés

ACTUACIÓ de la “Colla del Cànter”

DISSABTE 21

Vesprada – Trinquet Municipal

PILOTA GROSSA. Semifinals “Campionat Autonòmic de Pilota Grossa”

Cartell Ondara pilota grossa

17.00 h – Trinquet Municipal

PRESENTACIÓ LLIBRE

LA PILOTA GROSSA” de Víctor Agulló i Josep M. Congost.

Introduiran, Sebastià Giner (Càtedra de Pilota Valenciana) i Rosa Seser (IECMA)

17.30 h – Carrer Vicent Andrés Estellés

TEATRE ITINERANT a càrrec d’Espectacles David

18.30 h – Carrer Vicent Andrés Estellés

TALLER DE DANSES POPULARS a càrrec del Grup de Danses OCELL

19.30 h – Plaça de Bous

ACTUACIÓ de “La Muixeranga de la Marina Alta” i “La Muixeranga de la Plana” acompanyats per “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”

22.00 h – Carrer Vicent Andrés Estellés – Sopar de cabasset

22.30 h DANSÀ POPULAR des de l’Ajuntament fins a l’acabament del carrer General Bosch, dirigida per Núria Goig i acompanyats per “d’Ondara, Colla de Dolçaines i Tabals”

23.00 h – Carrer Vicent Andrés Estellés

ACTUACIÓ del grup “NOTES SOLTES”

DIUMENGE 22

11.30 h – Prado

VISITA GUIADA pel Centre històric d’Ondara. A càrrec de Carles Juan.

12.30 h – Carrer General Bosch

A TOC DE VERMUT”

III INTERCANVI DE DOLÇAINES I TABALS VILA D’ONDARA

CONCERT “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”, secció de metalls i percussió de la Unió Musical d’Ondara, secció rítmica i veu de l’associació SIFASOL de Benissa i amb la Colla de dolçaines i tabals d’Algemesí.

Publicado en Actualitat, Cultura.