SANITAT MANTÉ HUI 9 D’AGOST L’ALERTA PER CALOR ALTA EN 5 ZONES TERMO CLIMÀTIQUES DE LA COMUNITAT VALENCIANA, ENTRE ELLES, LA MARINA ALTA

Ola de calor 2018 documento final. Cast-Val-web_01 Ola de calor 2018 documento final. Cast-Val-web_02

Triptico ola de calor 2018 Castellano-Valencià-web

  • Es recomana no exposar-se en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada i protegir-se el cap

  • S’aconsella hidratar-se, així com evitar l’excés d’alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars copiosos

Ondara, 09.08.19. La Regidoria de Sanitat d’Ondara ha informat que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani CEAM, manté l’alerta per temperatures altes i extremes en cinc zones termo climàtiques de la Comunitat (l’alerta s’activa quan les temperatures altes i o/extremes es produeixen dos dies consecutius ).

La predicció de la CEAM per a aquest divendres 9 d’agost és de nivell roig o extrem (temperatures que podrien superar els 41 graus) en 10 zones termo climàtiques de la Comunitat Valenciana, mentre que 12 zones termo climàtiques (entre elles, la Marina Alta ) se situen hui en nivell taronja o alt (temperatures que podrien superar els 39 graus). La previsió per a aquest dissabte 10 d’agost apunta a un descens generalitzat de les temperatures. Els municipis compresos en cada zona es troben detallats en l’enllaç següent: https://www.ceam.es/ceamet/val/temperatura/infozonas.html  .

Les zones climatològiques en alerta per calor extrema són l’1, 7, 9, 12, 13, 14, 17, 18, 19 i 23, que corresponen a les comarques de l’Alcalatén, Els Ports, L’Alt Maestrat, El Baix Maestrat, La Plana Baixa, L’Alt Millars, La Vall de Cofrentes-Ayora, L’Alt Palància, El Camp de Morvedre, El Camp de Túria, La Serrania, La Ribera Alta, La Foia de Bunyol, La Ribera Baixa, L’Horta Sud, L’Horta Nord, La Canal de Navarrés, La Costera, La Vall d’Albaida, L’Alcoià i El Comtat.

Les zones en alerta per calor alta són la 2, 5, 6, 8, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27 i 28, que es corresponen amb l’Alcalatén, L’Alt Maestrat, La Plana Alta, El Baix Maestrat, La Plana Baixa, El Camp de Morvedre, L’Alt Millars, L’Alt Palància, La Safor, La Marina Alta, El Comtat, L’Alcoià, La Marina Baixa, L’Alt Vinalopó, La Costera, El Vinalopó Mitjà, l’Alacantí, El Baix Vinalopó i La Vega Baja.

Recomanacions davant la calor

Aquest augment de temperatures ha provocat que s’active el protocol per a advertir la població sobre els riscs que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, els que treballen exposats a altes temperatures, així com xiquets i xiquetes.

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. En la llar s’aconsella tancar les persianes i abaixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta a la població a beure aigua ben sovint, encara que no es tinga set; evitar l’excés d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir les menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

La ciutadania pot consultar més informació i recomanacions per a protegir la salut en cas de temperatures extremes en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública: https://www.san.gva.es/ola-de-calor .

Alertes sobre els nivells de calor

Des del CEAM diàriament s’estableix un mapa en què es registra el risc previst durant tres dies consecutius en les 28 zones termo climàtiques que hi ha establides a la Comunitat Valenciana. En el dit mapa s’indica el nivell verd, groc, taronja o roig (normal, moderat, alt i extrem) que marca una sèrie d’actuacions i intervencions per part de Sanitat en funció del risc.

Per a establir una alerta d’intervenció en salut pública, s’ha de detectar un nivell de risc alt o extrem almenys dos dies consecutius. En aquest cas, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’alerta sobre el risc de temperatures elevades i s’ofereixen consells i s’expliquen les mesures preventives que cal adoptar.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.