ONDARA CELEBRARÀ LES SEUES FESTES POPULARS DE SANT JAUME DEL 19 AL 27 DE JULIOL 2019

Este matí han sigut presentats els festejos que compten amb nou Regidor de Festes; Miguel Gomis

Les Festes Populars comptaran amb la Nit de Rock, els concerts del Rock&Moll, i el Sopar de Germanor per a la Gent Gran; es consoliden les activitats diürnes i familiars, i els actes taurins

Ondara, 10.07.19. Ondara viurà les seues Festes Populars de Sant Jaume del 19 al 27 de juliol de 2019. Uns festejos organitzats per la Regidoria de Festes i Tradicions de l’Ajuntament d’Ondara que han sigut presentats aquest matí a l’Ajuntament en una participativa roda de premsa; acte que ha comptat amb la presència del nou Regidor de Festes i Tradicions, Miguel Gomis, i la Regidora de Festes ixent, Mª Carmen Velázquez; la Regidora de Cultura i Igualtat, Raquel Mengual; el Regidor delegat de SINMA, Francesc Giner; el representant de la Comissió de Bous d’Ondara, Javi Gómez; la dissenyadora de la portada del llibre, la pintora local Rosa Gavilà; la representant de la Comissió de Sant Jaume, Sandra Pérez; les representants de la Quintà 2019 “Els Ajocats”, Ángela Olivares i Sol Olbrich; el coordinador de la Nit de Rock, Toni Miralles, i Sergi Vidal, integrant del grup Reacció, que toca en la Nit de Rock.

presentacio sant jaume 2019

Les Festes de Sant Jaume 2019 s’han organitzat amb la col·laboració de la Comissió de Sant Jaume (en la que estan representades penyes i quintades) i de la Comissió de Bous (que ha gestionat, de nou i per quart any consecutiu, el programa d’actes taurins). Des de l’Ajuntament d’Ondara s’ha volgut agrair el treball realitzat per la Comissió de Sant Jaume, per la Comissió de Bous, i pels Quintos 2019 en l’organització dels festejos, perquè Ondara tinga unes festes dignes i per al gaudi del públic de totes les edats; així com també s’ha agraït l’aportació de totes les empreses que col·laboren publicitàriament o patrocinen actes dels festejos. Enguany les festes compten amb 82 penyes inscrites; tot un rècord de participació, i que suposen 3 més que l’any passat.

mari carmen velazquez

La Regidora Mª Carmen Velázquez ha presentat al nou Regidor de Festes i Tradicions, Miguel Gomis, qui ha indicat que a causa de la conjuntura electoral d’enguany, el programa ja estava pràcticament ultimat en la seua incorporació, i ha volgut donar les gràcies a Mari Carmen Velázquez per l’esforç realitzat, avançant que les innovacions, en tot cas, seran a partir de 2020, sent aquest programa de Sant Jaume de continuïtat respecte a les últimes edicions.

miguel gomis

PORTADA DE SANT JAUME 2019

Disseny Sant Jaume 2019_01

La nova imatge de portada de Sant Jaume 2019 ha sigut creada per la pintora local Rosa Gavilà, i en ella es contenen conceptes de les festes relacionats amb els Bous amb carretons; una de les activitats infantils de més èxit de les últimes edicions; així, es veu una xiqueta i a un xiquet participant en aquesta activitat, junt amb un bou en carretó. Rosa Gavilà (1943) és una pintora ondarenca que, després de viure a França, on va aprofundir en el món de l’art, ha impartit classes de pintura en la població i s’ha dedicat a la restauració d’art. L’Ajuntament d’Ondara li ha encomanat la creació d’aquesta artística portada per a les festes de Sant Jaume, una cosa que ella ha agraït hui, dient que per a ella ha sigut molt important, i que se sent molt emocionada d’haver pogut col·laborar en el seu poble en una tradició com aquesta.

rosa gavila

TORNA EL CONCURS D’ENGALANAMENT DE GARITOS I L’ESPECTACLE PER A MAJORS

En les Festes Populars Sant Jaume 2019 s’impulsarà, per segona vegada i després de l’èxit de la primera edició, la celebració del concurs d’engalanament de garitos, com a al·licient perquè les penyes i quintades milloren la imatge exterior dels seus llocs de reunió i els facen més atractius. Per a aconseguir una major implicació, hi haurà premis en metàl·lic als 3 garitos millor guarnits (300, 200 i 100 euros, per al primer, segon i tercer classificat).

L’espectacle musical per a gent major ( novetat de les festes de 2018 ) torna a tindre presència enguany, en el que se celebrarà el divendres 26 de juliol a la nit en el carrer Sant Jaume, amb l’actuació del mag Charly, M.ª José Santacreu i Sonia Armela (hi haurà cadires).

NOVA EDICIÓ DEL SOPAR DE GERMANOR, LES PISTES LLISCANTS I EL GRAN PRIX

En les Festes de Sant Jaume 2019 se celebrarà novament el Sopar de Germanor per a la Gent Gran, que en aquesta ocasió anirà dirigit a les persones majors, i tindrà lloc el dilluns 22 de juliol a partir de les 22 hores en l’Avinguda Doctor Fleming. Comptarà amb l’actuació del Duo Somnis. Fins al 18 de juliol es podrà reservar a la Casa de Cultura el menú; també es pot portar el seu propi sopar, però en tot cas fa falta inscriure’s.

Una de les novetats de les dues últimes edicions que donat el seu èxit es tornaran a repetir, seran les pistes lliscants. En aquesta ocasió s’instal·laran dues pistes; una de 90 metres, i una altra de 30 metres per als més menuts. S’instal·laran el dijous 25 de juliol, Dia de Sant Jaume, al matí a la Baixada de la Puríssima, per a dotar de més animació al tradicional Dia de les Quintades (els participants hauran de portar flotador o matalafet unflable).

També el Gran Prix iniciat en 2017 per a penyes i quintades tindrà continuïtat enguany, i se celebrarà el diumenge 21 de juliol a la nit. La representant de la Comissió de Sant Jaume, Sandra Pérez, ha explicat que és un acte dirigit a majors de 16 anys, i que es premiarà a la millor disfressa i al millor temps. Les inscripcions es poden realitzar a la Casa de Cultura i també en la web de Sant Jaume.

sandra perezquintas ajocats 2019

gran prix

MUSICALS: ROCK&MOLL, NIT DE ROCK I REVETLES

Novament, i després d’haver-se celebrat amb gran èxit des de 2016, en aquesta edició de les festes populars 2019 es torna a apostar per oferir concerts al Moll del Prado, en set dies de les festes, de forma prèvia als sopars populars (tots són a les 20:30 hores), segons ha informat la Regidora de Cultura, Raquel Mengual. Els concerts de Rock&Moll comptaran amb les actuacions de Tòxic (dissabte 20 de juliol), La Mocha (diumenge 21 de juliol), Dirty Fingers (dilluns 22 juliol), La Rendición (dimecres 24 juliol), Loli Pop (dijous 25 juliol), You Rock Band (divendres 26 juliol), i Perversió (dissabte 27 juliol). Es tracta d’un estil de música variat, amb grups de la comarca, i que va dirigit a tots els públics. Raquel Mengual ha volgut agrair a tots els col·laboradors que fan possible la celebració del Rock&Moll.

rock mollnit de rock

La Nit del Rock de Sant Jaume 2019 serà el divendres 26 de juliol a partir de les 00:00 hores, i prendrà com a emplaçament l’aparcament del carrer Nacions Sense Estat. Estarà protagonitzada, com ha avançat Toni Miralles, per “El último ke zierre” (històric grup de punk rock valencià que es va formar en 1987 a Borriana); “Reacció” (grup de Pego que remena ska, reagge, rock folk i punk), i DJPlan-B (un dels dj’s més actius de l’escena valenciana). Sergi Vidal, integrant del grup Reacció, ha destacat el gust d’actuar en la Nit de Rock de Sant Jaume; sent un grup que a l’abril va traure el seu primer disc.

toni mirallessergi vidal

També en l’apartat musical, les revetles de Sant Jaume 2019 aniran a càrrec de “Titànic” el divendres 19 de juliol (després del pregó); el dissabte 20 de juliol actuarà No Comment (carrer Sant Jaume); el dimarts 23, dia de les paelles (hi haurà concurs de paelles a la nit), actuarà “Límit” (al Prado); el dijous 25 de juliol, dia de Sant Jaume, serà el torn de l’orquestra Seven Crashers (carrer Sant Jaume); i el 27 de juliol, últim dissabte de festes, tocarà “La tribu” (Sant Jaume).

I s’oferiran també dos disc mòbils en la Ronda Generalitat; la festa Holy Party el diumenge 21 de juliol amb els Dj’s Alex Femenia i DJ Montana (després del Gran Prix), i el dimecres 24 de juliol amb els DJ’s locals Borja Ginestar, VZSZ i Rose.

ACTIVITATS INFANTILS I “BOUS AMB CARRETONS”

En el programa festiu destaquen les activitats dirigides per al públic infantil i familiar. En aquest apartat hi ha diverses iniciatives que es realitzaran tots els dies en horari de matí, en la contornada del Prado: el dissabte 20 de juliol, parc infantil aquàtic; el diumenge 21, jocs moters i carrera de cintes (amb casc obligatori per als menors d’edat); dilluns 22, bous amb carretons; dimarts 23, jocs aquàtics en la piscina municipal amb entrada gratuïta; dimecres 24, Aquajocs al Prado; dijous 25 (Dia de Sant Jaume), dues súper pistes lliscants; divendres 26, jocs infantils amb la col·laboració dels Júniors MD; i dissabte 27 de juliol, parc infantil aquàtic. D’aquesta manera, es dota d’activitat a cada matí durant la setmana de festes de Sant Jaume. A més hi haurà un taller d’oci saludable amb la col·laboració de Creu Roja el divendres 26 de juliol a les 19 hores, al recinte del Prado. I el diumenge 21 de juliol hi haurà un teatre infantil, amb l’obra “Trasgos” al Prado.

També dirigides als més menuts destaquen les actuacions dels “bous en carretons”, gestionades per la Comissió de Bous. Hi haurà tres actuacions de bous en carretons: el dissabte 20 de juliol a les 19:15 hores; dilluns 22 de juliol a les 12 hores; i dissabte 27 de juliol a les 19:15 hores. A més, tornarà a fer-se l’Entrà de bous gegants per a la gent menuda el dimecres 24 de juliol a les 19:15 hores, amb una divertida entrada de bous unflables gegants des de la Plaça de les Escoles. Mari Carmen Velázquez ha destacat que tant els carretons com els bous unflables eixiran des de la Plaça de les Escoles, per al gaudi de les persones majors de la Residència.

PROGRAMA TAURÍ

bous sant jaume

Com ja és tradicional en les Festes Populars de Sant Jaume, els actes taurins seran un dels principals centres d’atenció de la programació. El programa està organitzat per la Comissió de Bous, mantenint els actes que més funcionen. Segons ha explicat el representant de la Comissió de Bous, Javi Gómez, hi haurà entrades de bous i solta de vaquetes tots els dies a la Plaça de Bous (en horaris de vesprada i nit); concurs de retalladors el diumenge 21 de juliol; jònecs el dia de Sant Jaume (perquè puguen participar tots els majors de 16 anys); exhibició de quatre entrades de bous el dimecres 24; i a més, hi haurà entrada i eixida de bous de la plaça en cinc ocasions (el dissabte 20, el dimecres 24, dijous 25, divendres 26, i el dissabte 27) en horari de nit.

javi gomez

concurs retalladors

PARTIDES DE FESTES AL TRINQUET MUNICIPAL

En l’apartat esportiu, destacaran les partides de professionals de pilota valenciana d’escala i corda al Trinquet Municipal d’Ondara per als dies dissabte 20 (Marc i Salva contra Giner, Jesús i Conillet), divendres 26, i el dissabte 27 de juliol, a més de les partides de raspall de penyes del Torneig de Pilota de Sant Jaume 2019. Les partides d’escala i corda professionals se celebraran a les 18:30 hores. El divendres 26 de juliol, després de la final del torneig local, s’oferirà la partida de festes (amb entrada gratuïta) entre De la Vega i Santi contra José Salvador i Javi.

pilota festespartides trinquet estiu

IGUALTAT EN LES FESTES DE SANT JAUME

La Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual, ha avançat que durant les festes es durà a terme una campanya contra les agressions sexistes amb l’objectiu de prevenir i sensibilitzar a la ciutadania. Per a això, es repartiran ventalls de color violeta amb missatges pel foment de la igualtat i en contra de la violència masclista, i es durà a terme una campanya en els tovallons dels bars, i el repartiment de fullets. En les festes s’instal·laran “Punts Violeta”, i enguany es posarà en marxa com a novetat “l’acompanyament” per a aquelles dones que vullguen arribar a casa acompanyades. Raquel Mengual ha anunciat que el dimarts 16 de juliol a les 19 hores se celebrarà a la Casa de Cultura una reunió de la Comissió d’Igualtat per a aquelles persones interessades a formar part del voluntariat aquestes festes, i ha animat a la participació de la ciutadania.

raquel mengual

CAMPANYA DE SINMA DURANT LES FESTES

El Regidor delegat de SINMA, Francesc Giner, ha donat a conèixer les accions que es duran a terme des de SINMA (empresa municipal encarregada de la recollida de residus) en Sant Jaume. La intenció que es persegueix des de les empreses municipals és fer visibles, en aquestes dates de les festes populars, aspectes com la sostenibilitat, l’estima al medi ambient i el foment del reciclatge, i per aquests motius, es va a millorar de dotació de contenidors en alguns dels espais i la seua senyalització; cada zona de penyes disposarà d’una dotació completa de contenidors aeris (orgànica, vidre, plàstics i envasos, paper i cartó). La seua ubicació estarà degudament senyalitzada. Francesc Giner ha indicat que aquesta campanya va donar bons resultats l’anys passat, i de fet, es va aconseguir reduir un 7% el volum de residus.

francesc giner

VENDA DE PRODUCTES DE SANT JAUME

Els elements de “merchandising” de les festes de Sant Jaume 2019, ja estan a la venda en la Casa de Cultura d’Ondara. El pack d’enguany serà camiseta + xapa i de regal la motxilla. Inclou també el got i la polsera de got. També es podran adquirir a la Casa de Cultura les entrades per al concurs de retalladors (anticipada 6 euros, en taquilla 8 euros). A més, s’obrirà fins al 18 de juliol el termini d’inscripció per al Sopar de Germanor per a la Gent Gran (poden reservar el menú, o inscriure’s i portar el seu propi sopar).

FESTES DE PAMIS

Miguel Gomis ha aprofitat per a avançar que el cap de setmana següent a la finalització de Sant Jaume, el divendres 2 i dissabte 3 d’agost, se celebraran les festes a Pamis amb sopars populars, revetles, parc infantil aquàtic, concurs de paelles, festa de l’espuma, carretons i jònecs.

Programa Sant Jaume 2019:

https://laveu.ondara.org/wp-content/uploads/2019/07/PROGRAMA-FESTES-POPULARS-SANT-JAUME-2019-DEL-19-AL-27-JULIOL.pdf

Publicado en Actualitat, Ajuntament.