LES II JORNADES DE PATRIMONI D’ONDARA SE CELEBRARAN EL 19 I 20 DE GENER I DIFONDRAN LES ÚLTIMES TROBALLES QUE S’HAN PRODUÏT AL PALAU CASTELL

Ondara, 09.01.19. La Regidora de Patrimoni d’Ondara, Raquel López, ha presentat el programa de les II Jornades de Patrimoni i Història d’Ondara, que se celebraran el cap de setmana del 19 i 20 de gener i que en aquesta ocasió (després de les primeres celebrades a l’octubre sobre l’època prehistòrica), es basaran en l’època medieval. “Descobrint el Palau-Castell d’Ondara; el Món Feudal a la Marina Alta” serà el títol d’aquesta nova iniciativa de l’àrea de Patrimoni, amb la que es pretén complir un dels objectius del departament, com és la conservació, documentació i difusió del patrimoni, com ha indicat Raquel López.

Les II Jornades de Patrimoni i Història d’Ondara se celebraran el dissabte 19 i diumenge 20 de gener, i se centraran en l’antic Palau-Castell d’Ondara, i les últimes troballes realitzades. Precisament, la presentació s’ha realitzat davant la Torre del Rellotge (única torre, la sud, que queda en peu de les quatre amb què comptava el castell).

raquel lopez regidora patrimoni (2)

Les jornades comptaran amb tallers per a xiquets i xiquetes sobre el món dels castells, els cavallers i els musulmans en l’Ondara dels segles XIII, XIV i XV (dissabte 19 a les 11 hores a la Plaça Major, a càrrec de Jordan Labios); el dissabte a la vesprada s’oferiran dues conferències: “Els pilars del Regne. La Pobla d’Ifac i les viles medievals a la Marina Alta (Segles XIII_XIV), a càrrec del Dr. José Luis Menéndez, tècnic del MARQ i director de les excavacions de la Pobla Medieval d’Ifach; i “El Palau – Castell d’Ondara a la llum de l’arqueologia d’urgència” a càrrec als arqueòlegs Josep Ahuir i Carles Juan, que presentaran els resultats de les intervencions arqueològiques al voltant del Castell d’Ondara (dissabte 19 de gener a les 19 hores a la Casa de Cultura). A continuació es visitaran les restes visibles i lloc on estaria l’antic Palau-Castell. Per al diumenge 20 de gener es proposa un viatge per a visitar la Pobla Medieval d’Ifach i els Banys de la Reina, a Calp (eixida el diumenge 20 de gener a les 8.30 hores des de l’aparcament del MasyMas; Informació i Inscripció: Casa de Cultura).

Raquel López ha recordat que recentment s’han presentat les últimes troballes realitzades a Ondara en la VII edició de les Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana, celebrades al desembre en Castelló. Allí, es van exposar cinc ponències vinculades als últims descobriments i excavacions arqueològiques de la comarca de la Marina Alta, entre elles, d’Ondara; en concret, es va exposar la ponència titulada “El Palau Castell d’Ondara a la llum de l’arqueologia d’urgència”, per Josep Antoni Ahuir i Carles Juan. En la ponència es detallava la intervenció arqueològica realitzada a l’edifici corresponent al núm. 24 de la plaça Major d’Ondara. Allí, Josep Ahuir i Carles Juan han pogut documentar l’existència del palau-castell d’Ondara, del que fins al moment només es tenien alguns indicis però poques restes materials, ja que la construcció de nombroses cases en el segle XX no havien deixat pràcticament evidències. Els resultats que van exposar presenten alguns dels elements constructius que van compondre aquell castell perdut, així com els únics vestigis dels accessos a la Torre Nord que han arribat fins a l’actualitat: dos arcs de pedra en molt bones condicions. Com a conclusió, indiquen que s’ha redescobert la barbacana del castell d’Ondara d’una banda, en el que seria la façana nord i, d’un altre, en el costat de la paret mitgera, l’accés a l’esmentada torre, que serien els elements trobats en la construcció de la casa del segle XX.

cartell II Jornades Patrimoni (correcte)

PROGRAMA II JORNADES DE PATRIMONI I HISTÒRIA

DESCOBRINT EL PALAU – CASTELL D’ONDARA: EL MÓN FEUDAL A LA MARINA ALTA. 19-20 Gener de 2019

Dissabte 19

11h – Plaça Major

TALLERS PER A XIQUETS en torn al món dels castells, els cavallers i els musulmans a Ondara al segle XIII-XIV-XV. A càrrec de l’arqueòleg Jordan Labios.

19h – Casa de Cultura

CONFERÈNCIES:

Els pilars del Regne. La Pobla d’Ifac i les viles medievals a la Marina Alta (Segles XIII_XIV). A càrrec del Dr. José Luis Menéndez, tècnic del MARQ i director de les excavacions a la Pobla Medieval d’Ifach.

El Palau – Castell d’Ondara a la llum de l’arqueologia d’urgència” a càrrec dels arqueòlegs Josep Ahuir i Carles Juan, que ens presentaran els resultats de les intervencions arqueològiques al voltant del Castell d’Ondara.

En finalitzar les xerrades, visitarem les restes visibles i el lloc on estaria l’antic palau-castell d’Ondara.

Diumenge 20

VIATGE A CALP per a visitar la Pobla Medieval d’Ifach i Banys de la Reina.

Eixida a les 8.30h des de l’aparcament del MasyMas (de l’eixida cap al Verger). Informació i Inscripció: Casa de Cultura.

REGIDORIA DE PATRIMONI – AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Ajuntament.