LES SEGONES JORNADES DE PATRIMONI D’ONDARA SE CENTRARAN EN L’ÈPOCA MEDIEVAL I DIFONDRAN LES ÚLTIMES TROBALLES QUE S’HAN PRODUÏT AL PALAU CASTELL

Les troballes van ser donades a conèixer per Josep Ahuir i Carles Juan en les VII Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana, celebrades el passat cap de setmana a Castelló, i en les que Ondara, Calp, Gata o Xabia van tindre presència

Ondara, 19.12.18. La Regidora de Patrimoni d’Ondara, Raquel López, ha anunciat que el cap de setmana del 19 i 20 de gener de 2019 se celebraran les II Jornades de Patrimoni i Història d’Ondara, que en aquesta ocasió (i després de les primeres celebrades a l’octubre sobre l’època prehistòrica), ara es basaran en l’època medieval. “Descobrint el Palau-Castell d’Ondara; el Mon Feudal a la Marina Alta” serà el títol d’aquesta nova iniciativa de l’àrea de Patrimoni. Com ha recalcat la seua titular, Raquel López, un dels objectius del seu departament és la conservació, documentació i difusió del patrimoni. Per a donar-ho a conèixer, s’han programat aquestes II Jornades de Patrimoni i Història d’Ondara que se celebraran el dissabte 19 i diumenge 20 de gener. Les jornades se centraran en aquesta ocasió en l’antic Palau-Castell d’Ondara, i les últimes troballes realitzades. Amb aquesta temàtica, hi haurà tallers per a xiquets i xiquetes sobre el món dels castells, els cavallers i els musulmans en l’Ondara dels segles XIII, XIV i XV; conferències (una genèrica sobre l’Edat Mitjana en la Marina Alta, i una altra específica sobre els resultats de les intervencions arqueològiques al Castell d’Ondara); visites a les restes, i viatge per a visitar la Pobla Medieval d’Ifach i els Banys de la Reina, a Calp.

Precisament, Raquel López ha detallat que recentment s’han presentat les últimes troballes realitzades a Ondara en la VII edició de les Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana, celebrades el passat cap de setmana en Castelló. Allí, es van exposar cinc ponències vinculades als últims descobriments i excavacions arqueològiques de la comarca de la Marina Alta, entre elles, d’Ondara; en concret, es va exposar la ponència titulada “El Palau Castell d’Ondara a la llum de l’arqueologia d’urgència”, per Josep Antoni Ahuir i Carles Juan. En la ponència es detallava la intervenció arqueològica realitzada en l’edifici corresponent al número 24 de la plaça Major d’Ondara. Allí, Josep Ahuir i Carles Juan han pogut constatar i documentar l’existència del palau-castell d’Ondara, del que fins al moment només es tenien alguns indicis però poques restes materials, ja que la construcció de nombroses cases en el segle XX no havien deixat pràcticament evidències. Els resultats que van exposar presenten alguns dels elements constructius que van compondre aquell castell perdut, així com els únics vestigis dels accessos a la Torre Nord que han arribat fins a l’actualitat: dos arcs de pedra en molt bones condicions. Com a conclusió, indiquen que s’ha redescobert la barbacana del castell d’Ondara d’una banda, en la que seria la façana nord i, d’un altra, en el costat de la paret mitgera, l’accés a l’esmentada torre, que serien els elements trobats en la construcció de la casa del segle XX.

troballa PARALEL

* La imatge adjunta correspon al paral·lel de les troballes que s’han fet en la Sala Noble de la Torre Nord del Palau-Castell d’Ondara. En el cas de la troballa d’Ondara, només roman la pedra, que està al MARQ d’Alacant*

En les jornades d’arqueologia celebrades a Castelló també es van exposar altres troballes en la Marina Alta: els nous descobriments en el sector oest de les muralles d’Ifach a Calp, per Joaquín Pina i José Luís Menéndez com a exemple de la fortificació i el poder feudal en el Regne de València; les Primeres actuacions arqueològiques en la Figlina de la Rana/Les Puntes en Gata de Gorgos, per Juan Francisco Álvarez i Daniel Mateo; o dos projectes vinculats als antecedents històrics del litoral de Xàbia: El Pecio Dorado, un projecte d’intervenció subaquàtica en l’Illa del Portitxol, per Jorge Blázquez; i l’Illa de Portitxol de Xàbia, per Agustí Ribera i Ximo Bolufer.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.