MURAL, MANIFEST I CONCERT CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A ONDARA

ondara contra violencia genere 2 (1)

La Comissió d’Igualtat d’Ondara va expressar la seua repulsa per la violència de gènere mitjançant un mural, la lectura d’un manifest per part de la ciutadania; i un concert commemoratiu per les víctimes de 2018 a càrrec del grup d’Archi

Ondara, 26.11.18. Amb el lema “Violència de gènere? Ni en pintura!” Ondara va viure una jornada reivindicativa amb motiu del 25N, Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Els actes es van desenvolupar el dissabte 24 de novembre, a iniciativa de la Comissió d’Igualtat d’Ondara. En primer lloc, es va pintar un gran mural reivindicatiu (amb la col·laboració de Larouch) al llit del riu Alberca, que havia sigut preparat a aquest efecte. Mentre es procedia a la pintura, el trio de corda d’Archi (integrat per tres dones) va acompanyar musicalment l’activitat.

ondara contra violencia genere 2 (3) ondara contra violencia genere 2 (2)

ondara contra violencia genere 2 (4)

A continuació, es va procedir a la lectura d’un manifest (elaborat per la Comissió d’Igualtat d’Ondara) al Moll del Prado, que va ser llegit per diverses persones assistents la concentració. També van participar membres de l’Equip de Govern, i es va procedir a anomenar les víctimes de violència de gènere d’enguany 2018. Després de la qual cosa, es va celebrar el concert a càrrec del grup d’Archi, amb el que es va commemorar a les víctimes de 2018. La Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual, ha agraït a la ciutadania d’Ondara la seua participació en aquesta acció reivindicativa “Violència de gènere? Ni en pintura!”, amb motiu del 25N.

ondara contra violencia genere (2) ondara contra violencia genere (1)

Manifest del la Comissió d’Igualtat d’Ondara, llegit per diverses persones assistents a la concentració:

«Com cada any, el recompte de dones assassinades i de menors es fa insuportable, enguany amb xifres que van de les 50 a les 80 dones segons els criteris utilitzats: dins la parella, o també aquells que no eren parella o diversos vincles familiars, com ara mares, o en prostitució; i de 9 menors, a més dels assassinats que estan encara en investigació. Aquestes morts són la màxima representació de la violència masclista que sotmet les dones en tots els àmbits de la seua vida, i que representen una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de més de la meitat de la població a la nostra societat.

Aquestes violències tenen el seu origen i nucli en la pervivència d’un sistema patriarcal, present a totes les estructures de la societat, que assumeix com a natural la desigualtat, organitza la societat classificant jeràrquicament les tasques, considera les tasques de cura responsabilitat de les dones, resta credibilitat i autoritat a les dones, mentre cosifica el seu cos i consolida pautes culturals que transmeten i reprodueixen comportaments discriminatoris i sexistes.

El 17 de desembre de 1999, a través de la resolució 54/134, l’Assemblea General de l’ONU va declarar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Una data que ha de servir, per a la reflexió per part de tota la societat i també per a la renovació dels esforços per part de totes les institucions polítiques i socials, per lluitar per la transformació social necessària i urgent. La violència masclista és la primera causa de mort prematura entre les dones, el masclisme MATA i ha de ser una qüestió política de primer ordre.

Les dramàtiques conseqüències de la violència de gènere, fruit de les desigualtats socials que situen les dones en una situació de vulnerabilitat per patir múltiples agressions, malgrat la progressiva conscienciació, no minven, i fan evident que a banda de les adhesions i manifestacions necessàries per mostrar el rebuig, són necessaris compromisos i accions coherents amb les dimensions i la transcendència del problema.

Tot i que manca molta feina, tant ciutadana com institucional, l’any passat va nàixer el primer del Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista així com del Pacte Estatal Contra la Violència de Gènere i Masclista, al qual es va adherir l’Ajuntament d’Ondara per vot unànim del ple.

El Pacte Estatal contempla 200 mesures amb 1.000 milions d’euros per als primers cinc anys. Una de les mesures més remarcable és la de creació de protocols en l’atenció primària sanitària i en les urgències per tal que el personal sanitari puga contribuir a detectar possibles víctimes de violència en els primers abusos, tal com ja es fa al País Valencià. Una altra mesura a celebrar és el reforçament i ampliació en tots els nivells educatius del foment dels valors igualitaris i la prevenció del masclisme i conductes violentes, treballant de forma especial amb menors, i donar formació específica al professorat. Però els pactes i les lleis s’han de desenvolupar.

Per això, un dia com hui, volem:

1. Manifestar primer que res, un sentit i dolorós record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere i seguidament, en senyal d’homenatge i de reconeixement llegirem els seus noms, com a visibilització de la seua identitat. Al mateix temps volem expressar el nostre rebuig a totes les manifestacions d’aquesta violència, i declarar tolerància zero amb els maltractadors.

2. Exigir de tots els poders de l’Estat, Legislatiu, Administracions i Poder judicial, que dins el seu àmbit competencial, actue de manera efectiva contra la violència masclista.

-Instem a les Corts Generals a modificar la Llei de Règim Local per tal que els ajuntaments recuperen les competències en promoció de la igualtat entre dones i homes i en matèria de violència de gènere tal com està establit al Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere aprovat pel Congrés i també a desenvolupar la legislació necessària per a incloure com a violència masclista totes les violències contra les dones, reconegudes al Conveni d’Istanbul.

-Instem al Govern de l’Estat el desenvolupament dels PGE (Pressupostos Generals de l’Estat) amb perspectiva de gènere, com a principi per fer efectiva la legislació i la normativa.

-Instem al Consell de la Generalitat perquè s’adrece al Congrés, per exigir que s’accelere l’aplicació, els treballs de seguiment i l’avaluació sobre el desenvolupament del Pacte d’Estat per part de la Comissió Permanent no legislativa al Congrés. Així mateix insta al Consell de la Generalitat perquè intensifique les labors i treballs de la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència Masclista i de gènere, amb la seua corresponent dotació pressupostària.

-Instem a la Conselleria de Justícia, al Ministeri de Justícia i al Consell General del Poder Judicial que intensifiquen les tasques de formació dels membres de la judicatura i que revisen els protocols d’actuació, per tal d’exercir un dret a la justícia constitucionalment reconegut ràpid i amb totes les garanties.

3. En particular, com a Ajuntament, i administració més propera a la ciutadania, volem reafirmar el nostre compromís amb la lluita contra la violència masclista i les desigualtats que la legitimen i perpetuen. Les accions municipals, que han de ser transversals i prioritàries, han de tindre un caràcter pedagògic i transformador i tindre en compte a l’hora de planificar les accions de totes les regidories que s’ha de fer sempre amb perspectiva de gènere (tenint present com cada decisió incideix de forma específica en la vida de la ciutadania, i que en la pràctica no siguen motiu de discriminació de les dones).

Gràcies per la vostra assistència de recolzament de les dones, xiquetes i xiquets víctimes de la violència masclista, i de rebuig contra aquesta violència. Aquesta és una lluita de totes i tots.

Seguidament anem a recordar les víctimes reconegudes de la violència masclista, el nom i cognom de persones com nosaltres, amb una vida, una família i il·lusions desfetes. Que servisca d’homenatge i reconeixement.

Gràcies a totes i tots pel vostre compromís.»

Publicado en Actualitat, Ajuntament.