COMMEMORACIÓ DEL 9 d’OCTUBRE A ONDARA

colla danses ocell (1)

Ondara va commemorar el dia dels valencians i les valencianes amb activitats representatives de la cultura valenciana i amb l’acte institucional a l’Ajuntament

Ondara, 10.10.18. L’Ajuntament d’Ondara va commemorar ahir la festa del 9 d’Octubre amb activitats representatives de la cultura valenciana, així com amb l’acte institucional celebrat al Claustre de l’Ajuntament. La jornada va començar amb la vistosa actuació del Grup de Danses Ocell i “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”, a la Plaça 9 d‘Octubre, interpretant i ballant diverses peces populars. A continuació, es va realitzar una cercavila des de la plaça 9 d’Octubre fins l’Ajuntament, amb la participació també de la Unió Musical d’Ondara.

danses ocell (2) danses ocell (3)

danses ocell (6) umo

Al Claustre de l’Ajuntament, els membres de la corporació municipal van realitzar l’ofrena d’una corona de llorer al Rei Jaume I, representat en l’escultura que presideix el claustre. L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va pronunciar el seu discurs institucional, en el que va reivindicar l’exigència d’un model de finançament just per a la nostra comunitat; així com unes inversions i infraestructures necessàries que vertebren el nostre territori i ens connecten amb la resta; com l’alliberament de l’AP7 i el tren de la costa; i va fer insistència en una altra reivindicació ciutadana de la nostra comarca: la reversió de la sanitat abans d’acabar aquesta legislatura. També va destacar la reobertura de la televisió autonòmica per a cohesionar el territori.

acte institucional (1)acte institucional (2) acte institucional (4)acte institucional (5)

En l’àmbit municipal, José Ramiro va posar en valor el treball realitzat pel govern local, “fruit d’un pacte caracteritzat pel diàleg, per una nova manera de fer les coses, per la proximitat als ciutadans, per l’administració racional dels recursos, per la sostenibilitat i pel respecte a la diferència». Una manera de governar, va assegurar, «amb i per a les persones», «des de la transparència, la participació i l’eficiència». Va destacar la participació ciutadana en les comissions de treball i els pressuposts participatius; la gestió de projectes com l’Espai Jove i les reformes dels centres educatius (els plecs de condicions dels quals s’estan tancant). També la gestió del parc Tossals; de les imminents millores dels polígons industrials o de la construcció del Centre de Dia (les obres del qual van eixir a licitació la setmana passada). Sumant a tot això les millores que s’han realitzat en la via pública, en el servei de recollida de fem, en la recuperació d’espais; nous aparcaments, el tancament de parcs per seguretat, les millores a Pamis, la posada en valor del patrimoni local (la Torre del Rellotge, el Llavador, Els Pins…) o el Prado per a fomentar el comerç de proximitat. En l’apartat econòmic, va recalcar que «s’ha fet més amb menys», i que «acabarem el 2018 amb un deute de 1.018.000 euros», dels 3.500.000 euros que hi havia «quan vam entrar nosaltres en el 2015, reduint un 71% el deute en només 3 anys».

Cal indicar que prèviament al discurs, els tres regidors del grup municipal popular que havien assistit, van decidir abandonar l’acte institucional per, segons van indicar, “posar en l’acte institucional la bandera de Catalunya; una decisió irresponsable i de provocació a tots els ciutadans, amb la situació que viu en aquests moments Espanya”. Aquest és el segon any consecutiu en què els representants del grup municipal del PP abandonen l’acte institucional amb aquest argument.

Des de l’Equip de Govern s’ha respost respecte d’això que era el “Penó de la Conquesta”, la “Senyera Real” del Regne de València; el símbol més antic dels valencians i símbol de Jaume I, i que el seu ús va ser aprovat en el ple de l’Ajuntament d’Ondara del 25 de febrer de 2016.

En finalitzar el discurs institucional, va actuar el Grup de Danses Ocell i “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”, a la Plaça del convent, davant de la mirada de molts veïns i veïnes d’Ondara que es van sumar a aquesta celebració. Unes magnífiques actuacions musicals i de balls tradicionals que van delectar el públic. L’acte va culminar amb el dispar de tronadors.

danses ocell (4) danses ocell (5)

DISCURS ÍNTEGRE De l’ALCALDE D’ONDARA

«Autoritats municipals, regidors i regidores de l’Ajuntament, Jutgesses de Pau, veïns i veïnes. Bon dia a tots i a totes.

Un any més ens reunim ací al Claustre de l’Ajuntament, als peus de l’escultura del Rei Jaume I, per a commemorar la seua entrada a la ciutat de València el 1238. 780 anys que va marcar el gran punt de partida de la nostra història compartida, plena de vivències, amb llums i amb ombres, que ens han fet ser qui som i estar on estem com a poble valencià. I no estem sols ací en Ondara, esta commemoració està unida a la de milions de persones de tot el País.

Jornada que ha de ser festiva, on demostrem una vegada més ser un poble alegre, solidari, treballador i honrat. però també ha de ser una jornada reivindicativa.

Hem de ser inconformistes com a poble, ja que no volem ser més, però tampoc menys que la resta de territoris. El infrafinançament del País Valencià és reconegut per totes les administracions públiques, i encara que en l’actualitat, el govern espanyol i autonòmic van donant petits passos, no deixen de ser parxes i estem a anys llum de molts altres territoris. Un finançament just en que es traduiria? En millors serveis públics i majors inversions. Si que voldria posar en valor algunes reivindicacions ciutadanes de la Marina Alta, com són l’alliberament de l’autopista AP7 en 2019, les gestions realitzades pel cap del consell Ximo Puig davant del govern reivindicant el tren de la costa i la ja anunciada reversió de la sanitat de la comarca abans d’acabar la legislatura. A més, no puc deixar de banda la reobertura de la televisió pública valenciana, ferramenta vital per a cohesionar el nostre territori, apropar-nos de nord a sud del país, transmetre la nostra cultura, la nostra llengua, les nostres costums i la nostra forma de ser i de viure. Vital.

Però també vull aprofitar la data d’avui per a mirar-nos al espill, a contemplar la nostra imatge municipal i reflexionar. Voldria posar en valor el treball realitzat pel govern local, govern fruit d’un pacte caracteritzat pel diàleg, per una nova manera de fer les coses, per la proximitat als ciutadans, per l’administració racional dels recursos, per la sostenibilitat i pel respecte a la diferència. On s’ha sabut sobreposar el focus de l’interès general al particular, capaços de consensuar no només entre nosaltres, sinó també amb les altres forces polítiques representades a l’Ajuntament.

Fruit d’eixe treball, podem treure pit de la forma de governar, des de la transparència, la participació i l’eficiència.

Un govern obert, encaixant el màxim de projectes que ens proposen els ondarencs i ondarenques. Eixa participació plasmada en les diferents comissions de treball: de cultura, d’igualtat, de festes, reunions veïnals i sectorials. O inclús en la designació de part del pressupost per a que els veïns i veïnes decidisquen en Pressupostos Participatius que volen fer per a Ondara.

També gestionant projectes i necessitats tan importants com la creació d’un Espai Jove per al gaudi dels i les joves d’Ondara. Les reformes dels centres educatius de IES Xebis, el Sanchis Guarner i les Marjals, que bona falta els fa, i ja s’estan tancant els plecs de condicions. Les millores en els polígons industrials per a fer-los més atractius i competitius, o la nostra insistència amb la creació del Centre de Dia, obra que depèn de diputació, i que després de moltes cridades, la setmana passada, va treure a licitació l’obra. O també l’adjacent parc dels Tossals, amb dècades ple de brutícia.

Però no només en els grans projectes, sinó també amb els més discrets i del dia a dia: les millores en la via pública, en el servei de fem, recuperació d’espais del poble per espais verds, nous aparcaments, tancament de parcs per seguretat, les millores en Pamis, la posada en valor del patrimoni local (la torre del rellotge, el llavador, els pins…) o inclús el Prado per a fomentar el comerç de proximitat.

I com no l’eficiència en els recursos. Concretament amb els recursos econòmics, on s’ha fet més amb menys. No es pot negar que des de tots els departaments hi ha un munt d’activitats, serveis i obres que es gestionen dia a dia i setmana a setmana. Per altra banda, vull remarcar que acabarem el 2018 amb un deute de 1.018.000 €, dels 3.500.000 € de quan vam entrat nosaltres en el 2015, reduint un 71% els deute en només 3 anys, amortitzant abans de termini estalviant interessos. A més s’ha generat romanents positius que ens permetran fer inversions en millores energètiques del Sanchis Guarner, l’escoleta, el pavelló o la residència.

Esta reivindicació també és important, del que es fa i continuarem fet, governant amb i per a les persones, per a solventar les seues necessitat i buscar el Bé Comú. Segur que amb marge de millora, però amb una valoració més que positiva on, com a alcalde, estic ben orgullós del treball que realitza l’equip de govern.

Hem iniciat l’acte d’avui amb dos de les coses que més ens identifiquen com a valencians, el ball i la música, i amb el que això comporta: alegria, germanor i convivència. Per això, us agraïsc, al grup de danses Ocell, a d’Ondara Colla de dolçaines i tabals i a la Unió Musical d’Ondara, en nom de tot el poble el treball que realitzeu dia a dia, i concretament la vostra participació en aquests actes d’avui. No hi ha millor manera de començar i també de tancar. Ara ens interpretaran una peça mentre fem l’ofrena d’una corona de llorer al monument a Jaume I i després rematarem amb una altra actuació de danses.

I a totes i tots vosaltres, gaudiu del dia en família i amics, gaudiu de ser valencianes i valencians. Moltes gràcies.»

Més imatges 9 d’octubre:

 

https://www.facebook.com/pg/laveudondara/photos/?tab=album&album_id=2058414434178654

Publicado en Actualitat, Ajuntament.