ONDARA, EPICENTRE DE LA CULTURA POPULAR AMB EL FESTACARRER 2018

Centenars de persones han gaudit durant tot el cap de setmana de concerts, muixerangues, jocs tradicionals, dolçaines, danses, i cordà, així com de visites guiades i Mercat de la Terra

muixerangues festacarrer (141)muixerangues festacarrer (154)

muixerangues festacarrer (48)muixerangues festacarrer (60)

Ondara, 24.09.18. El Festacarrer Ondara 2018, organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, va aconseguir aquest passat cap de setmana (21, 22 i 23 de setembre) una gran assistència de participants i de públic, oferint un complet programa d’activitats relacionades amb la cultura popular valenciana; concerts, muixerangues, jocs tradicionals, dolçaines, danses, cordà…El Festacarrer va culminar ahir amb el concert de Dani Miquel i la Unió Musical d’Ondara a la Plaça Major, en el que el repertori de Dani Miquel va ser adaptat per a banda de música, oferint una proposta molt interactiva perquè els més menuts i menudes també gaudiren del Festacarrer. Un acte que va comptar amb una gran assistència de famílies.

umo i dani miquel 2 (2) umo i dani miquel 2 (6)

umo i dani miquel (3)umo i dani miquel 2 (1)

L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora de Cultura, Raquel Mengual, han valorat l’organització del Festacarrer Ondara 2018 com un èxit donada la repercussió i la participació registrada, i han agraït la seua presència a totes les agrupacions i persones que han col·laborat en el Festacarrer, destacant a d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, l’Associació Ocell, el grup de Danses Ocell, la Unió Musical d’Ondara, Els Al·lots de Llevant de Mallorca, la Muixeranga de la Marina, Les Raboses d’Alzira, la Fundació Baleària, l’Associació de Coeters de La Retoria, Dani Miquel, la Rondalla i Danses El Portitxol de Xàbia; la Colla del Cànter, els grups Gem i Roba Estesa, i ACO, entre altres.

El plat fort de la programació del Festacarrer 2018 va arribar el dissabte a la vesprada; primer amb el II Intercanvi de Dolçaines i Tabals Vila d’Ondara, amb la participació de les Raboses d’Alzira i d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, i amb les seues espectaculars actuacions a l’escenari de la plaça de bous. En l’última part del seu concert, la colla d’Ondara va comptar amb la participació de la Unió Musical d’Ondara i amb una cantant, oferint versions de coneguda música pop i rock, amb instruments tradicionals valencians.

colles festacarrer (3)colles festacarrer (35)

Després dels concerts, el públic de la plaça de bous va vibrar amb les figures realitzades pels Al·lots de Llevant de Mallorca i la Muixeranga de la Marina (amb música d’Ondara Colla de Dolçaines i tabals); mentre les muixerangues realitzaven les seues impressionants figures demostrant moltes hores d’entrenament i dedicació, amb una mescla de força, equilibri, i compenetració entre els seus integrants, que van aconseguir arrancar els aplaudiments del nombrós públic present. La Muixeranga de la Marina Alta va oferir per primera vegada una impressionant figura de cinc altures.

muixerangues festacarrer (67)muixerangues festacarrer (78)

muixerangues festacarrer (14)muixerangues festacarrer (33) muixerangues festacarrer (40)muixerangues festacarrer (44)

Quant al divendres, cal recalcar respecte al 2n Premi de composició per a dolçaina i piano “Festacarrer d’Ondara” que es van presentar cinc obres al concurs, sent el primer i únic premi l’obra “Terra i somni” de David Valera Ruíz; en segon lloc i menció d’honor, “Dolpia” de Miguel A. Ibiza Zaragozá, i en tercer lloc i menció d’honor, l’obra “Zoe” de Manuel García García. La interpretació va anar a càrrec de Josep Alemany i David González, en un acte celebrat a la Casa de Cultura, en el que es va presentar el Festacarrer 2018 i es van lliurar els guardons per part de l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora de Cultura, Raquel Mengual.

premi composicio (1)premi composicio (2)

premi composicio (6)premi composicio (5)

El divendres a la nit es va realitzar la “cordà” amb “coet gelat” al carrer Pintor Segrelles, que va ser molt participativa (era la principal novetat d’aquesta edició). Van ser moltes les persones que es van animar a participar, adequadament preparades per a això (roba, ulleres, gorra…).

corda (2)

Prèviament es va realitzar un taller d’iniciació al coet, i es va oferir l’actuació de la Colla del Cànter perquè els assistents gaudiren de balls tradicionals.

mercat terra (1)muixerangues festacarrer (52)

El dissabte al matí, als voltants del Prado, es va muntar el Mercat de la Terra (coordinat per l’Associació de Comerciants d’Ondara), amb diverses parades de menjar, així com de negocis d’Ondara. També es van oferir jocs tradicionals per als més menuts, i el concert a càrrec de “Rondalla i Danses El Portitxol” de Xàbia.

davdav

Al matí i a la vesprada es van realitzar visites guiades (al centre històric, a la plaça de bous i al Llavador, amb inauguració d’exposició de fotografies antigues inclosa).

bty

 

A la vesprada, el taller de danses populars amb el Grup de Danses Ocell. A la nit, després del sopar, dansà popular, i després van ser centenars les persones que van presenciar l’espectacular i animat concert de Gem i de Roba Estesa a la Plaça de Bous.

Per a posar el passador final al Festacarrer, ahir diumenge es va celebrar el concert “A toc de Vermut” a la Plaça Major, a càrrec de Dani Miquel i la Unió Musical d’Ondara. En definitiva, un cap de setmana carregat d’activitats de cultura popular valenciana per a persones de totes les edats, en el que el bon temps ha acompanyat i tot el món ha gaudit molt.

umo i dani miquel (1)umo i dani miquel (2)

Publicado en Actualitat, Cultura.