L’ALCALDE D’ONDARA INFORMA SOBRE LA TRAMITACIÓ DE LA MILLORA DEL PARC INDUSTRIAL MARJALS 5, 6 I 7

El PP va presentar una moció per a reprovar a l’Alcalde en considerar que va mentir en el ple del 22 de febrer en què es va aprovar aquesta modificació

Ondara, 03.04.18. En el ple ordinari celebrat dijous passat 29 de març a l’Ajuntament d’Ondara, l’Alcalde, José Ramiro, en l’apartat d’informes de l’Alcaldia, va realitzar una intervenció referent a la millora del sector industrial Marjals 5, 6 i 7. La dita intervenció va estar motivada pel debat sorgit en el ple del passat mes febrer (22 febrer 2018), en el que l’Ajuntament d’Ondara va aprovar de forma definitiva la modificació puntual del Pla Parcial de millora del sector industrial Marjals 5,6 i 7, amb els 8 vots a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís i els 5 en contra del PP.

La dita aprovació va ser objecte, en el ple de febrer, d’un tens debat entre l’Equip de Govern i l’oposició, i també va comptar amb les intervencions de dos representants d’una de les parts dels propietaris afectats per aquesta modificació del pla parcial. Amb la modificació s’obri la porta a la compatibilització, en el parc comercial, del sòl qualificat com a industrial per a fer el seu ús compatible amb el comercial, i permetre així la implantació de noves activitats comercials en el sector Marjals 5, 6 i 7. L’Ajuntament d’Ondara, amb el Pla Parcial de Millora del Sector Industrial Marjals 5, 6 i 7, pretén permetre la compatibilitat de l’ús comercial en les zones tipus A, i reduir els usos industrials més impactants.

Després de la intervenció efectuada per l’Alcalde en el ple de dijous passat 29 de març, en la que va detallar tota la tramitació seguida en aquesta modificació del sector industrial Marjals 5, 6 i 7, des del PP es va presentar una moció per urgència demanant al ple “la reprovació de l’Alcalde José Ramiro davant d’uns fets que es consideren greus i intolerables; els ciutadans d’Ondara no es mereixen un alcalde que mentix descaradament perjudicant els interessos d’Ondara”. A juí del PP, i segons va recalcar el seu portaveu Javier Lozano, “queda demostrat que l’Alcalde José Ramiro va mentir a tots els ciutadans en el ple del passat dia 22 de febrer, per la qual cosa demanem la seua reprovació”. La urgència de la moció va ser votada per unanimitat, i posteriorment la moció va ser rebutjada amb els vots a favor del PP i en contra de l’Equip de Govern PSPV-Compromís, al·legant que ja s’havia realitzat tota l’explicació pertinent minuts abans.

vot pp vot equipc govern

TRAMITACIÓ DEL PLA PARCIAL DE MILLORA DEL SECTOR INDUSTRIAL MARJALS 5, 6 I

Dijous passat, en el ple ordinari de març, l’Alcalde, José Ramiro, va donar compte de tota la tramitació que s’ha realitzat al projecte del parc comercial des que va ser projectat com a “industrial” en 1999, fins aquesta última modificació aprovada definitivament el passat 22 de febrer de 2018. Aquest parc comptava amb un terreny pur comercial, i amb altres tres tipus més: A, B i C que eren industrials purs, és a dir, tota la resta d’usos eren incompatibles. Ramiro va explicar que des de la presentació de la modificació de la parcel·la A, fins a l’aprovació definitiva el passat 22 de febrer, el termini havia sigut de 238 dies, quasi 8 mesos, més temps que en la modificació aprovada l’any 2008 (davall l’anterior corporació) per a la parcel·la industrial del tipus B (a la que se li va compatibilitzar els usos comercials, igual que s’havia fet anteriorment al tipus C en 2004). Sobre la modificació de la parcel·la C en 2004, va destacar que, revisant la documentació, sorprèn que la modificació va incloure, “sense haver-ho demanat el ple” una compatibilitat d’usos en un dels tipus d’industrial, només el tipus C, i se li va augmentar l’edificabilitat a les parcel·les del tipus C. En resum, segons va indicar l’Alcalde, “les tres modificacions fan el mateix: no canvien l’ús de les parcel·les industrials sinó que fan compatible l’ús terciari i eviten la indústria “dura”, donant més possibilitats a empreses que vullguen implantar-se”. Les tres modificacions estan realitzades de manera pormenoritzada, no estructural com demanava l’al·legació que es va desestimar. La modificació de 2004 (parcel·la C) va ser tramitada en 62 dies i a l’agost; la modificació de 2009 (parcel·la B) en 221 dies; i la de 2017 (parcel·la A), que s’ha acabat aprovant en 2018, en 238 dies. Per tant, va afirmar José Ramiro que “quan s’acusa a l’Equip de Govern de portar de manera urgent la modificació, cal recordar que és la més llarga de les 3, pareguda a la del tipus B i lluny de la del tipus C, que va ser temps rècord, sent totes elles detallades (simplificades)”.

jose ramiro (1)

Ramiro va indicar que, per prudència, realitzava ara aquesta explicació, atès que dimecres passat va acabar el termini en què la Conselleria podia fer observacions, requeriments o al·legacions, i, en aquests moments, no hi ha cap notificació al respecte. Argumentant que “respectem els terminis i en breu publicarem la modificació en el BOP perquè entre en vigor”. L’Alcalde va assegurar que “aquest Equip de Govern, en tot el procés, s’ha reunit amb els diferents propietaris que han volgut reunir-se amb nosaltres; no sols propietaris de les parcel·les de tipus C, sinó d’altres, perquè no hi ha només uns propietaris, sinó que hi ha de diversos tipus, segons on tenen la propietat”. Respecte d’això, va matisar que “en aquestes reunions hem escoltat de tot; des de les negociacions que hi ha hagut des d’un principi amb operadors molt concrets, fins a demanar-nos que no realitzàrem la modificació fins que ells no hagueren venut la seua parcel·la”, al que va afegir “després d’11 anys per a donar eixida a les seues parcel·les i no deixar-les buides, el poble d’Ondara s’ha d’esperar 11 anys més?; el poble no pot esperar més en el desenvolupament del parc comercial; cal donar-li més possibilitats de desenvolupament, la qual cosa es permet aquesta modificació”. Recalcant que “vist el panorama, l’interès general del poble no és l’interès d’uns propietaris, i per tant decidim externalitzar i tecnificar al màxim aquesta modificació per a fugir de qualsevol ingerència”.

jose ramiro (2)

Així mateix, va concretar que “la primera comunicació registrada en l’ajuntament d’Ondara per part de Decathlon, és un contacte i un correu electrònic dirigit al govern municipal de juny de 2004, dirigida a l’alcalde d’aquell moment. A més, un dels veïns amb qui ens reunim, ens va dir que havia estat en negociació amb ells. Que Decathlon està interessat, igual que molts altres operadors, se sap des de fa molts anys”, va recalcar Ramiro. No obstant això, “a la pregunta de l’oposició de si sabíem qui anava a implantar-se, doncs a hores d’ara no sabem qui va a implantar-se, perquè no ha entrat cap llicència d’activitat, i els tractes es fan entre operadors i propietaris de terrenys; l’Ajuntament només dóna llicències d’activitat, quan es demanen”.

Respecte a la parcel·la de l’Ajuntament, va informar que la darrera valoració que hi ha és de l’any 2008, amb un valor d’uns 800.000 euros, matisant que “en aquest moments, quin preu té? Per la part d’aquest Equip de Govern, cap valor, ja que no hi ha interès de vendre-la i tampoc hem rebut cap oferta de cap interessat a comprar-la”. Afegint que no existeix únicament la possibilitat de vendre la parcel·la, sinó que també es pot cedir a alguna entitat supramunicipal per a instal·lar un servei que interesse al poble o a la comarca. “No tenim perquè vendre-la, per tant, no té preu” segons va dir l’Alcalde. A l’hora de parlar de la parcel·la municipal, segons va dir José Ramiro, sorgeix també la pregunta de “per què el poble té una de les pitjors parcel·les del polígon, la que està arraconada, amb pocs metres de façana, que no passa ningú per davant si no s’enganya de carrer… Qui governava quan es va fer la reparcel·lació, i per què no van vetlar en aquell moment pels interessos de tots, i lluitant per tindre una parcel·la millor situada? El Partit Popular”, va asseverar Ramiro, el qual va dir que “ens va sorprendre molt la visceralitat i la parcialitat amb què el Partit Popular va parlar en defensa d’uns propietaris davant dels interessos generals del poble; a més, sabent que ells ja havien impulsat dues modificacions idèntiques a la nostra”. Ara bé, segons va dir, “quedaran retratats com a únic partit que ha votat en contra d’una modificació d’aquest tipus i per tant, ha votat en contra d’una millora del parc comercial, i pensem que ha votat en contra de la implantació de noves empreses que portaran ocupació i desenvolupament al poble”.

Per a acabar l’informe, José Ramiro va arreplegar les darreres paraules de la intervenció del Regidor d’Urbanisme, Francesc Giner, quan va defendre el punt el 22 de febrer: “l’Ajuntament d’Ondara, i més concretament l’equip de govern de Compromís i PSPV que han votat a favor, el que ha considerat, des de l’acord del 28 de setembre on es va iniciar tot el tràmit, fins a hui, és vetlar pels interessos col·lectius del poble, pensant en el benefici conjunt que pot portar per a totes i tots facilitar la implantació d’empreses de característica comercial i/o de serveis en totes les zones del Polígon”.

MOCIÓ DEL PP DEMANANT LA REPROVACIÓ DE L’ALCALDE

javier lozano

Després d’aquesta explicació de l’Alcalde, des del Partit Popular es va presentar al ple una moció per urgència al·legant que “queda demostrat que l’Alcalde, José Ramiro, va mentir a tots els ciutadans en el ple del passat dia 22 de febrer, per la qual cosa demanem la seua reprovació”. En la moció, presentada pel portaveu del PP, Javier Lozano, es demanava “la reprovació de l’Alcalde José Ramiro davant d’uns fets que es consideren greus i intolerables; els ciutadans d’Ondara no es mereixen un alcalde que mentix descaradament perjudicant els interessos d’Ondara”. En la moció del PP s’argumentava que en el ple del passat 22 de febrer, l’Alcalde, a la pregunta del portaveu del PP, Javier Lozano, sobre si «sabia o coneixia de l’interès d’alguna empresa – operador a muntar en la zona que s’estava requalificant», responia que no, i afegia “de forma irònica, no ser mentalista”; afegint la moció que una vegada acabat el ple, van intervenir dos propietaris de parcel·les en la zona comercial afectada, afirmant que «l’Alcalde sí que coneixia l’existència d’una empresa interessada a instal·lar-se en la nova zona comercial que s’acabava de requalificar, a més de tenir signada una carta d’intencions».

“Aquestes afirmacions d’aquests afectats”, continua la moció popular “es fan més consistents en comprovar el dia següent la premsa, en la que s’anuncia l’obertura d’una nova empresa en aquesta zona; és més, fins a la mateixa empresa ho afirma a principis de febrer en premsa, i donen per fet que van a instal·lar-se a Ondara, el que ens fa pensar, com tenia l’empresa aquesta seguretat d’anunciar aquesta obertura?; ens sembla gravíssim, ja que no s’havia ni celebrat el Ple”. A més, el PP afirmava en la moció que “abans de l’aprovació en el ple d’aquesta requalificació de terrenys, alguns perjudicats van afirmar que un dia després que es registrara a l’Ajuntament una al·legació, l’empresa de referència va amenaçar propietaris que llevaren les al·legacions”, motiu pel qual, des del PP es pregunten “Com li va arribar a l’empresa un dia després aquesta informació de l’existència d’al·legacions? Qui filtrà aquesta informació a l’empresa interessada? Hi ha documentació lliurada en aquest Ajuntament d’aquest operador interessat a instal·lar-se en la zona industrial com comercial en data d’avui? Va fer l’Alcalde alguna gestió a nivell particular amb particulars o empreses, per a beneficiar algun interessat o operador en comprar en alguna zona industrial o comercial del centre comercial?”. Per al PP, va quedar demostrat que l’Alcalde va mentir en el ple de febrer i per això van demanar la seua reprovació, que va ser rebutjada per l’Equip de Govern, després d’haver realitzat l’Alcalde l’explicació de tota la tramitació seguida en el sector.

Enllaç al ple del 29 de març:

https://www.youtube.com/watch?v=cT9hkgYHvzg

Publicado en Actualitat, Política.