ONDARA INAUGURA EL DISSABTE 10 DE FEBRER EL TRINQUET DE PILOTA GROSSA DESPRÉS DE LES OBRES DE REFORMA INTEGRAL

trinquet ara 3trinquet ara (2)

Ondara 02.02.18. El proper dissabte 10 de febrer, l’Ajuntament d’Ondara inaugurarà la instal·lació esportiva “Trinquet de Pilota Grossa” després de les obres de reforma integral d’aquesta infraestructura, coneguda popularment com “trinquetet” o “minitrinquet”, i ubicada al costat del Trinquet Municipal. Les obres de reforma van començar el passat mes de novembre de 2017, i s’han realitzat amb una partida de 15.000 euros. Els treballs han consistit en la demolició de les parts dels murs que estaven en mal estat; la seua reconstrucció, i la pintura del minitrinquet, així com la instal·lació d’una tela metàl·lica lateral, d’una coberta de policarbonat i d’il·luminació. La reforma del mini trinquet havia sigut sol·licitada per l’Escola Municipal de Pilota, atès que es tracta d’una instal·lació a què s’atorga molt ús per part dels pilotaris de l’escola.

Trinquet abans:

trinquet abans de les obres (2)trinquet abans de les obres (1)

Obres de reforma:

obres trinquet 2 (8)obres trinquet 2 (1)obres trinquet (1)obres trinquet (3)

Amb les obres de millora, s’ha volgut recuperar aquesta instal·lació esportiva municipal per a la pràctica de la modalitat de “pilota grossa”; un joc de pilota valenciana que es practicava antigament en el “trinquetet” d’Ondara, que data de 1872. Segons es menciona en l’estudi conjunt sobre la «pilota grossa» i els seus trinquets realitzat pel sociòleg Victor Agulló i per l’arquitecte Josep María Congost (projecte que ha sigut guardonat amb el premi d’investigació i assaig Antoni Luis Carrió, de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta), el trinquet de “pilota grossa” d’Ondara és un dels més antics de tota la Comunitat Valenciana en què es practicava aquesta modalitat de joc centenària (va ser molt popular durant el s. XVIII i XIX), i que actualment només es practica en dos trinquets: el de Parcent i el d’Abdet (que data de 1772). Ara, amb les obres de reforma, s’ha aconseguit dotar al trinquetet d’Ondara de les característiques adequades per a jugar a “pilota grossa” (corda, ratlles, sella, mola, etc), si bé el seu principal ús continuarà sent per a jugar al rebot, com fins ara.

trinquet ara (1)Pilota grossa

La inauguració del Trinquet de Pilota Grossa tindrà lloc el dissabte 10 de febrer a les 16:30 hores. Està prevista l’assistència de membres de la corporació municipal, i també ha sigut convidat el Coordinador de Pilota Valenciana de la Conselleria de Cultura, Educació i Esports, Sebastià Giner. A més, es comptarà amb la presència dels autors de l’estudi sobre pilota grossa en què es parla del trinquet d’Ondara, Victor Agulló i Josep María Congost. Després de la inauguració, a les 17 hores tindrà lloc una partida d’exhibició de “pilota grossa” a càrrec del Club de Pilota de Parcent.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.