ONDARA APROVA EN PLE LA PROPOSTA DE L’ASSOCIACIÓ OCELL PER A ESTUDIAR QUE EDIFICIS MUNICIPALS PORTEN EL NOM DE FILLS I FILLES DEL POBLE

ple a favor equip governple contra PP

Es van aprovar per unanimitat les mocions per a la protecció de la infància víctima de la violència, i d’adhesió al pacte valencià contra la violència de gènere; mentre que la moció sobre el nou model de finançament autonòmic no va comptar amb el suport del PP

Ondara, 27.09.17. Ondara va celebrar anit el ple ordinari corresponent al mes de setembre amb un extens ordre del dia, en el que es van abordar diverses mocions d’interès. D’una banda, al ple va ser aprovada, amb els vots a favor de l’Equip de govern (PSPV-Compromís) i en contra del PP, la proposta de reconeixement en el nomenament d’espais municipals a fills i filles del poble, a proposta de l’Associació Cultural Ocell. En la dita proposta se sol·licita a l’Ajuntament que «estudie la possibilitat d’incorporar a la quotidianitat de la vida diària els noms d’eixos fills i filles d’Ondara, lligant-los a edificis amb un ús que tinga un cert paral·lelisme amb la seua activitat professional o aquella que els va fer mereixedors d’eixe reconeixement i, de passada, eliminar la fredor i la nul·la identificació amb el poble de noms com Casa de Cultura, Auditori Municipal, Centre Social, Trinquet Municipal, etc. que poden ser comuns i habituals en molts pobles. A més, es poden instal·lar a l’interior dels edificis fotos o material gràfic de la persona que els dóna nom i facilitaríem el coneixement del seu treball».

Les propostes van ser: Auditori: Valerià Gil (Tenor nascut a Pamis, que va desenvolupar tota la seua carrera als Estats Units, on va morir); Casa Cultura: Miquel Vaquer (Pintor nascut a Ondara, format a València i Paris, que va tindre un gran reconeixement a València); Escoleta Municipal: Joaquima Gavilà (Sens dubte la mestra més valorada d’Ondara i a Ondara); Centre Social: Trini Reyes (Nascuda a Nova York i filla d’ondarencs, va ser una ballarina de gran reconeixement als Estats Units, Cuba i Puerto Rico, sobre tot; encara viu); Prado: Espai Lluís Bru (Nascut a Ondara, d’origen de València, i mort a Barcelona; considerat com un dels millors mosaïcistes del modernisme català, és autor dels mosaics del Palau de la Música Catalana i de l’Hospital de Sant Pau, obres Patrimoni de la Humanitat per la Unesco); Trinquet: Peris d’Ondara (Pilotari ondarenc que va ser un dels fixes del Trinquet Pelayo de València).

La moció va ser votada en contra pel PP. El seu portaveu, Javier Lozano, va demanar més temps perquè aquesta proposta poguera comptar “amb la participació de més col·lectius, associacions i partits, i poder portar-la més avant al ple per unanimitat”, insistint en el fet que els pareixia bé que es presentara per part d’Ocell però que “això no lleva que creguem que fa falta la participació ciutadana”. L’Alcalde, José Ramiro, va indicar que ja havia eixit de la participació ciutadana i que amb aquesta moció volien “sumar”. Finalment la moció va eixir avant amb els vots a favor de PSPV i Compromís. Posteriorment, en el torn d’intervenció del públic, el president de l’Associació Ocell, Vicent Ortuño, va mostrar la seua decepció pel vot contrari del Partit Popular, i va insistir en el fet que la moció es va presentar per registre d’entrada a l’Ajuntament, perquè no fóra presentada al ple per un grup polític.

vicent ortuño ocell pleple javier lozano

D’altra banda, es va aprovar per unanimitat la moció per a la protecció de la infància víctima de la violència, que va ser llegida per la Regidora d’Educació, Mar Chesa. L’Ajuntament d’Ondara va manifestar la seua voluntat de participar i implicar-se en totes aquelles accions que s’impulsen des de la Generalitat Valenciana per a la protecció de la infància víctima de violència i d’impulsar en l’àmbit local la creació d’un òrgan consultiu, de seguiment i coordinació de la situació i problemàtica derivada en el municipi relacionada amb violència i la infància i de les actuacions que es planifiquen.

ple mar chesa

Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat, així com també la moció de la Comissió d’Igualtat d’adhesió al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista (que va ser llegida per la Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual), a fi que l’Ajuntament d’Ondara recolze aquest pacte, li done difusió en els mitjans públics municipals i acorde noves accions. El dit pacte va ser signat el 18 de setembre; un document impulsat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que suposa el primer acord nacional en la matèria abastit per consens.

Al ple es va aprovar, amb els vots a favor de l’Equip de Govern (PSPV-Compromís) i en contra del PP, la moció per a instar el Govern d’Espanya a acordar un nou finançament autonòmic en 2017 i garantir les inversions necessàries per a la Comunitat Valenciana, incloent-hi que l’Ajuntament d’Ondara s’adherisca al decàleg presentat pel President de la Generalitat al President del Govern d’Espanya, adherint-se al manifest per un finançament just redactat per la Generalitat, i instant el Govern d’Espanya que destine als Pressupostos Generals de l’Estat de 2018 el percentatge d’inversions equivalent al pes poblacional de la Comunitat Valenciana en el conjunt d’Espanya, per a permetre, per exemple, l’arribada del Tren a la comarca, segons va indicar l’Alcalde José Ramiro. En aquest cas, el Regidor del PP, Isidro Catalán, va expressar la lleialtat institucional del seu partit “que recolza al President en la demanda del canvi del model de finançament” i va proposar, sense èxit, la retirada de la moció i la seua substitució per una declaració institucional de l’Ajuntament.

ple alcalde i ppple isidro catalan

El ple també va abordar dues mocions presentades pel grup municipal del PP; una de rebuig de la implantació de la taxa turística a la Comunitat Valenciana i una altra sobre Estat de Dret a Catalunya. En el primer cas, s’instava al Consell a no implantar una taxa turística a la Comunitat Valenciana “pels seus efectes desfavorables per al turisme i per la fèrria oposició a la mateixa del sector”, entre altres arguments. L’Alcalde d’Ondara va demanar que la moció es quedara sobre la taula pel fet que la proposta sobre la taxa turística encara s’està debatent a Les Corts, advocant perquè aquesta moció es presentara més avant, però el portaveu popular Javier Lozano va matisar que «s’ha de fer ja una oposició total a aquesta taxa». La votació va ser rebutjada, amb els vots a favor del PP i en contra de l’Equip de Govern (PSPV-Compromís).

En el cas de l’Estat de Dret de Catalunya, després de la moció exposada pel PP, el portaveu del PSPV, Francesc Giner, va indicar que acceptarien la moció amb una sèrie d’esmenes.

ple xisco giner 2

Després d’una recessió per a estudiar les esmenes proposades pel PSPV, des del PP es va optar per retirar finalment la moció i no votar-la “en tractar-se d’un tema sensible” i expressant la seua voluntat de no voler enfrontar-se en el ple municipal per aquest assumpte.

En matèria de planejament es va aprovar per unanimitat de forma provisional la modificació puntal del Pla Parcial Marjals 5, 6 i 7 per a adaptar la regulació dels usos detallats compatibles en la Zona Industrial Tipus A del Sector. També es va ratificar per unanimitat l’acord de la Junta de Govern Local per a l’obra denominada “Obres Renovació de camins sud de Tossals (camí Tossals i Camí carretera)” per valor de 46.563,51 euros emmarcada en les Ajudes per a inversions financerament sostenibles, anualitat 2017 de la Diputació Provincial d’Alacant. El ple també va aprovar per unanimitat l’adhesió al projecte GEISER/ORVE (Oficina de registre virtual).

Publicado en Actualitat, Política.